365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 35 kr - Gratis över 419 kr-
010-750 27 71 - (arbetsdagar 9:00-17:00)

Accessoarer för brudgummen – Din ultimata guide

Välj, matcha, bär dem, säg "ja" – runda av din bröllopsdagsstil med vår genomgående guide till accessoarer för brudgummen.

Bröllopsaccessoarer kan få även den mest välklädde mannen att känna sig osäker om den stora dagen. Att klä upp sig för jobbet är inte samma sak som att klä upp sig för sin första dag för alltid.

Här på Trendhim älskar vi ett bra bröllop! Att hjälpa mannen och hans killar klä upp sig för sitt livs största beslut är viktigt för oss. Vi frågade Emily Burton på Emily Burton Designs för den här guiden om hennes tankar om viktiga accessoarer som brudgummen bara måste bära. Emily är en framgångsrik bröllopsplanerare med utbildning, erfarenhet och stilsmak som vi litar på.

När vi började vår lista för extra saker för brudgummen kom en fråga till oss… är det möjligt att ha för många accessoarer som framtida make? Emily svarade snabbt, ”Ja, ibland. Min tumregel är att tillåta en statementaccessoar. En ser polerad och samlad ut, medan flera accessoarer tävlar mot varandra och får den generella stilen att se billig ut.

Håll ett öga på hur formellt eventet är och diskutera alltid med din partner. Du vill inte att din framtida fru ska gå till altaret och upptäcka att du bär en tvspels-pin i kavajskalget när hon förväntade sig en vit ros. Det är inte en bra början till vigsellöftena.”

Att välja en statementaccessoar är alltså nyckeln. För att hjälpa har vi tagit fram våra favoritaccessoarer för bröllopsdagen nedan. Vilken kommer du välja för att göra ett statement? Eller kommer du hålla dig till en mer traditionell, diskret look och låter din brud ta rampljuset?

Ditt ansikte

Okej, vi vet att “ditt ansikte” kanske inte är det första du förväntade dig på en lista över accessoarer, men låt os vara ärliga här… det är viktigt. ”Ditt bröllop är inte rätt tillfälle att pröva någonting nytt eller välja en vild och ovårdad stil. Målet är att se ut som en bättre version av dig själv.

Att ta sig tiden att ta hand om din hud är nyckeln till att må bra. Rensa upp kanterna på ditt skägg eller ge dig en fräsch rakning, vilket kommer göra mer än att få dig att se bra ut… du kommer själv må bättre också.”

Vad du ska göra

Även om det är ett skägg som skulle göra en skogshuggare avundsjuk, en välvårdad mustasch eller om du är renrakad, ska du göra en plan. ”Använd inte din trimmer för första gången på bröllopsdagens morgon eller testa en ny stil som du såg på sociala medier. Om du ska försöka göra något på egen hand, se till att du har övat göra det och att din partner gillar resultatet! Det sista du vill är att din brud inte känner igen dig när du står vid altaret.”

Samma gäller för en god rakning. Även om du inte behöver öva i förväg (förhoppningsvis är det inte din första rakning) så bör du förbereda din hud med en varm dusch och se till att du har alla produkter du behöver för att raka dig.

Slipsar

Valet av mönster, material och knutar innebär att rätt slips kommer passa till vilket bröllop som helst som du planerar – från ett traditionell till ett mer ledigt sådant.

Knuten du väljer för dagen bör passa hur formellt evenemanget är. ”En klassisk Windsor-knut. Javisst, du kan vara kreativ och pröva något som till exempel Truelove-knuten, men det finns en anledning varför Windsor-knuten har överlevt årtionden av trender. Den ser alltid fantastisk ut.”

Hur du väljer rätt slips

“Ditt bröllop ska spegla dig och din partners personligheter. Det bör berätta er historia genom klädsel och dekor, mat och dryck, även underhållningen ni väljer… allt utan att säga ett ord. Det betyder inte att en utåtriktad personlighet bör representeras med galna färger.

Det handlar inte om att allt ska vara själlöst matchande utan att hitta färger och mönster som passar ceremonin. Köp din slips och den för din marskalk i förväg och kolla med din partner om färgen matchar hennes tankar.

Bara för att brudtärnorna bär ljusrosa klänningar behöver inte du en enfärgad ljusrosa slips. Bär istället en mörkare nyans inom samma färgfamilj men inte något som exakt matchar dem. Om du vill ha en mer ledig stil, välj en mönstrad slips med inslag av rosa som matchar brudtärnornas klänningar.”

 1. En
  svart slips tillsammans med en svart kostym är alltid bra. Ingen kan klanta till det.
 2. Ett annat lågriskalternativ är en
  grå eller
  silverfärgad slips.
 3. På ett ledigt bröllop kan du komma undan med en ull eller
  stickad slips. Siden är fortfarande det säkraste valet för alla tillfällen.
 4. Slipsar blir lätt skrynkliga. Se till att din
  förvaras rätt innan den stora dagen.

Slipsnålar

Att lägga till en slipsnål eller slipsklämma höjer din redan polerade look och när den matchar dina andra metaller ger den en sammanhängande klass till din hela klädsel... inte för att tala om att den kommer se till att slipsen inte faller ner i huvudrätten under bröllopsmiddagen.

Hur du väljer en slipsnål

Nyckeln till slipsnålar och -klämmor är att välja silver eller guldfärg beroende på dina andra metallacessoarer. Om ni ska ge varandra bröllops ringar så bör du även ha det i åtanke. “Att matcha metaller – bältesspänne, klocka, manschettknappar, etc. – är ett perfekt sätt att skapa en städad look och kommer alltid vara smakfull.”

 1. Slipsnålen bör ha en maximal längd som motsvarar ungefär 70-80 % av slipsens bredd
 2. Slipsnålen ska placeras mellan den 3:e och 4:e skjortknappen eller i samma höjd på kavajens bröstficka
 3. Valet av
  slipsnålens storlek beror på vilken slips du väljer

Flugor

Flugor är inte lika vanligt förekommande som slipsar och får dig att sticka ut. ”Att välja en trevlig fluga med en liknande men inte perfekt matchande färger mot brudtärnorna är ett unikt sätt att höja din look och ändå behålla en städad stil.”

Det finns även tillfällen då fluga är obligatoriskt. ”Om du bär en pläterad skjorta – bär då en fluga. Pläterade skjortor är reserverade för formella tillfällen och är designade att bära lösa knappar. En slips kommer dölja dem och motverka hela poängen med skjortan.”

En annan situation är om du bär smoking eller frack. Du har fortfarande alternativ om du bär en smoking, men i vanliga fall bär man den för formella event och det kan även finnas en klädkod. Black tie eller Smoking innebär att man ska bära en svart fluga. “Om du väljer att skippa traditionen och bär en slips till din smoking, välj då en enfärgad svart sidenslips.”

Hur du väljer din fluga

Bär du slips på jobbet varje dag? En fluga kan vara något som ger dig en extra självförtroendeboost och höjer din stil på din bröllopsdag.

 • Ju ledigare bröllop, desto mer kreativ kan din fluga vara
 • ”Att låta bestmännen bära flugor som visar deras individuella stil är en populär trend. Se till att du (och din brud) godkänner deras val innan någon köper något. Du väljer dina illar för deras personlighet… varför inte låta dem uttrycka det som gör dem speciella?”
 • ”Glöm inte att alternativ som
  träflugor finns. Texturen och de naturliga träfärgerna ger en helt annan dimension i din stil och passar bra till flera avslappnade event.”
 • Redan knutna eller
  flugor du själv knyter. Valet är ditt. Kom bara ihåg att öva hur du knyter den när du välj en fluga som du knyter själv.

Kravatter

Letar du efter något annorlunda? En kravatt ger en smakfull touch till mer formella tillfällen. En kravatt som bärs innan för skjortkragen (en så kallad ascot) kan däremot ändra hela stilen och ger en mer avslappnad känsla för tillfället.

Stilmässigt ska brudgummen sticka ut från bestmännen och andra i bröllopsgruppen. ”Att bära en kravatt eller ascot kommer få honom att sticka ut från sina bestmän i slipsar i samma eller matchande färger. Stilen är fortfarande koordinerad men får brudgummen att sticka ut som någon speciell… vilket han är.”

Vi föreslår 2 sätt att knyta din kravatt. Båda kan bäras till en formell skjorta med vingkrage.

Hur du knyter en traditionell kravatt

 1. Med kravatten runt din hals, korsa den längre änden över den kortare änden
 2. För den längre änden under den kortare änden
 3. För den längre bak över den kortare änden igen
 4. Ta den längre änden upp och genom halsöglan
 5. Medan du håller den korta änden, dra försiktigt upp knuten till kragen
 6. Justera efter behov

Hur du knyter en veckad kravatt

 1. Med kravatten runt din hals, korsa den längre änden över den kortare änden
 2. För den längre änden under den kortare änden
 3. För den längre bakom och över den kortare änden igen
 4. Ta den längre änden upp och genom halsöglan, dra den sedan genom öglan
 5. Medan du håller den kortare änden, dra försiktigt upp knuten till kragen
 6. Justera efter behov

Bröstnäsdukar

Ett bra sätt att visa upp din personlighet och färg i din bröllopsklädsel är att bära en bröstnäsduk. “Att ha en rolig bröstnäsduk som visar lite vem du är är kul, accepterat och kan vara en bra isbrytare!”

”Den bröstnäsduk du väljer kommer märkas. Den kommer vara ett samtalsämne under dagen – alla tycker om att prata om vad bruden och brudgummen har på sig – och kommer leva vidare, förevigat i fotografier. Med kostnaden och tiden som lagts på att din brud ska bli klar, förtjänar du inte då lite uppmärksamhet också?”

Hur du väljer en bröstnäsduk

“Bär inte en bröstnäsduk som matchar din slups om du inte ska ha en mer sammanhängande och formell stil. Det är viktigt att tänka över färgerna för ceremonin – finns det en som din brud har valt på blommorna eller för deltagarnas klädsel? Ta den färgen och välj en mörkare eller ljusare nyans. Du kan välja 2 komplementära färger eller färger som är på motsatt sida på färghjulet. Det ger dig en superskarp och polerad stil… istället för att bära en exakt matchning.”

 • En
  bröstnäsduk skiner bäst när den är i ett annat material än kavajen. Siden är alltid ett säkert alternativ och ser alltid elegant ut
 • Välj gärna
  handrullade kanter eftersom de ser fina ut när de sticker ut ur fickan, ger varje bröstnäsduk ett unikt utseende och ger mer struktur i vikningen
 • Valet av vikning är lika individuellt som du är. Det är din chans att välja något roligt och dela med dig ännu mer av din personlighet. Var säker på att öva vikningen innan den stora dagen

”Ett sista ord om bröstnäsdukar är att om du bär en boutonniere eller en flashig kavajnål bör du välja att sikta på en bröstnäsduk med en plattare färg så som vitt och med en mer konservativ vikning som rak vikning. Boutonniere eller kavajnål kommer sticka ut med färg och placering. Genom att hålla det enkelt ser du till att du har en elegant finish.”

Manschettknappar

Brudgummen behöver inte bära en massa smycken på sin bröllopsdag eftersom det är bruden som är den visuella stjärnan. Det innebär inte att du ska vara helt utan glans eller karaktär heller.

“Kom i håg – du vill att ditt utseende ska vara en bättre version av dig själv. Det är var rätt par manschettknappar kan göra... ge dig en särskild sofistikerad känsla och stil som får dig att sticka ut mer än vanligt den dagen.

De här små sakerna är även perfekta accessoarer för bestmännen. Finns det en särskild hobby eller film ni alla gillar? Gör det en del av er stil."

Hur du väljer manschettknappar

Valet av manschettknappar börjar med skjortans manschetter. Franska manschetter för att vara mer exakt. "De är mer eller mindre obligatoriska om du ska bära smoking men reglerna är mer flexibla till kostymer. Se bara till att matcha metallerna i din klädsel och att de funkar med bruden."

Halsaccessoarer är ett måste om du bär manschettknappar och en kostym. “Franska manschetter är för dressiga för att bära till en öppen krage."

Oavsett vilket par du väljer "kan en gravyr med bröllopsdatumet vara ett fint minne för den stora dagen. Och om några brudar läser det här där ute... ett par graverade manschettknappar är en perfekt present till din brudgum!" Vi kan inte annat än hålla med.

Kavajnålar

“Kavajnålar har den ultimata dekorativa touchen." Med alla alternativ som finns är den här accessoaren något som kan vara extravagant synlig eller så diskret som du önskar. För de flesta bröllop kommer du troligen ha en boutonniere – en riktig blomma vars historia sträcker sig tillbaka till 1500-talet.

Boutonniere betyder "knapphålsblomma" på franska. Ursprungligen bars boutonniere för att skydda mot otur och maskera beklagliga dofter som kunde förekomma vid den tiden. Förhoppningsvis bär du den för estetiska anledningar och inte för att du glömde duscha.

Hur du bär kavajnål & Boutonniere

Det finns en gyllene regel för kavajnålar – bär dem ungefär där knapphålet är eller bör sitta på kavajslaget. Det är den övre delen på det vänstra kavajslaget.

Nålen ska gå parallellt med slaget istället för rakt eller åt sidan. Det är extra viktigt för längre nålar där fel vinkel kan förstöra deras effekt.

Även om det inte är komplicerat så finns det vissa principer man ska följa för att din boutonniere ska se så bra ut som möjligt:

 • Som med andra kavajnålar ska blomman placeras nära där knapphålet är eller bör sitta
 • På flera formella kavajer hittar du en tråd på slagets baksida som håller stjälken dold och på plats
 • Blomman ska riktas bort från ditt bröst
 • Eventuella löv/blad ska föras bakom kronbladen för att göra dem mindre synliga
 • Om din kavaj inte har ett knapphål, nåla i sådant fall fast blomman på slaget

“Se till att din florist har rätt boutonnierenål – svart för mörkare kostymer och vit för ljusare kostymer – det är inte alla florister som kan eller vet hur man fäster en boutonniere så att nålarna inte syns. Kolla med dem i förväg.”

Bälten & hängslen

Vi börjar med bälten eftersom de kan vara svåra. Oavsett om du bär bälte eller inte beror på hur formell tillställningen är och om den passar till din kostym. ”Om din kostym är skräddarsydd, då kommer du inte behöva ett bälte. Om byxorna sitter lite löst, då bör du använda ett bälte så byxorna inte hamnar runt dina anklar. Kom ihåg att en smoking inte kräver bälte.”

”Hängslen å andra sidan kan bäras antingen för att de är praktiska eller för lite vintage eller retro-flärd.” Matcha hängslen med fluga, bär det utan kavajen så får du en individuell old-school-stil som passar mindre formella bröllop.

”Observera. Även om du kan ha sett det på Pinterest, bär inte bälte och hängslen tillsammans. De är designade att utföra exakt samma jobb, så att bära dem på samma gång är bara onödigt. Bestäm dig vilken du ska bära och använd det.”

Hur du bär bälte eller hängslen

Vi frågade Emily för några enkla riktlinjer:

 • Kör inte dubbelt - välj antingen bälte eller hängslen
 • Hängslen bör sitta rakt från axlar till din midja
 • Bär inte hängslen till väst
 • Om du bär bälte ska
  läder matcha läder för en komplett och samlad stil. Att bära läder i liknande nyanser (skor och bälte) kommer se mindre formellt ut än en komplett matchning, men det är okej.
 • Hängslen kommer i flera färger från vilda till tama. Håll ett öga på vilka andra färger som förekommer i bröllopet och koordinera

Fickur & armbandsur

Om ceremonin tar lite för länge så kan du inte ta fram telefonen och kolla klockan eller spela en snabb runda Candy Crush. Samma gäller bestmännen. Om du inte redan bär en klocka, då är bröllopet ett bra tillfälle att investera i en.

“En gentlemans klocka är praktisk och är ett slående tillägg i brudgummens stil." För mer välklädda alternativ, testa ett fickur. “Fickur är ett roligt sätt att lägga till personlighet, stil och en lite gammaldags charm i bröllopet. Att ge matchande par till dina bestmän är inte en dum idé heller."

Hur du hittar rätt klocka

"Det är viktigt att alla smycken du bär matchar med bruden. Tänk på det som det är det första steget du tar för att koordinera och kompromissa som ett gift par. Och det är något du kommer vara glad över att du tog dig tiden att ordna när du väl ser bröllopsfotona."

Bär en silverfärgad klocka om bruden bär silver eller vitguld och bär guldfärgad klocka om hon bär guld. "Tänk även över stilen på hennes smycken. Ska hon till exempel bära en mer klassisk stil med pärlor? Om hon gör det, se till att klockan du väljer är lika diskret."

Gördlar

Gördlar bärs bara till smoking. Ta på dig en sån här till din kostym och du kommer se galen ut.

Gördeln har sitt ursprung i brittiska Indien och används i dag primärt för att dölja midjan. Resultatet är att du ser längre och smalare ut, dessutom kommer inte din skjorta skrynkla sig lika mycket – inte en dålig anledning att bära en, eller hur? De traditionella reglerna för formell klädsel säger att alla praktiska delar i klädseln ska döljas eller bekläs. Det är därför manschettknappar ersätter skjortknappar.

Hur du bär en gördel

"De viktigaste regeln för gördlar är att de ska bäras på din naturliga midja med vecken uppåt. Det innebär att dina byxor bör bäras runt naveln så att halva gördeln täcker skjortan och den andra halvan täcker byxorna. Att bära den för högt eller för lågt kommer motverka den avsmalnande effekten och kan se lite fånigt ut."

Andra reglera för att rocka en gördel är:

 • Gördlar är synonyma med smokingstilen och bärs med flugor... inte slipsar. En slips kommer krocka med gördeln och det blir en röra
 • Gördeln sitter inte under hängslena. Bär dem ovanför hängslena för en ren och städad stil

Solglasögon

Solglasögon är egentligen inte viktiga i de flesta bröllop. Men om du ska gifta dig på en strand på Maui mitt på eftermiddagen så kommer det spela roll.

Vissa gilalr gillar att ge matchande solglasögon till bestmännen för fotografier. Valet är upp till dig och din brud. "Jag kan bara hålla med. Ja, du vill ha roligt på ditt bröllop men kom ihåg att fråga din blivande fru vad hon tycker om att du och dina vänner kommer bära solglasögon. Hon kan ha helt andra tankar och idéer än dig... det kan vara den första av många kompromisser ni kommer göra som gift par."

Vilka solglasögon du bör bära

Om du väljer att bära solglasögon, "se då till att det är ett snyggt par som du inte har något emot att titta på flera år framöver på dina bröllopsfoton." Polariserade glas minskar bländning från vatten och är bra om du faktiskt ska gifta dig på stranden på Maui... eller bredvid en sjö med koreograferade svanar. Och glöm inte UV-skyddet.

"Ett par ögonbrynssolglasögon som matchar dina skor och metallacessoarer är ett klassiskt och smakfullt alternativ till plastsolglasögon du hittar i snabbköpet." Välj svart och guldfärg om du bär svarta skor och manschettknappar i guldfärg. Eller silver och bruna om din klocka är silverfärgad och dina skor är bruna.

Oavsett om du står ensam vid altaret eller tillsammans med dina bästa vänner så gäller fortfarande riktlinjerna för att se bra ut. Du vill vara säker på att de ser lika bra ut som du själv... eller någorlunda nära.

"Det är alltid lättast om brudgummen och bestmännen köper deras kostymer från samma företag, det minskar problemet att 'matcha' och ger en mer sammanhållande stil. Det samma gäller för de extra toucherna – hitta ett företag du gillar och köp från dem."

Och slutligen, "Din brud har mycket att göra – hjälp henne genom att klä dig själv." Nu har du fått kunskapen och självförtroendet att göra det.

Ni frågade – Vi svarade

Hur långt innan bröllopet bör jag börja planera min klädsel?

“Det är bäst att börja 3-4 månader innan datumet. Det ger dig tid att få din kostym skräddarsydd, beställa extra accessoarer, öva på hur man knyter en Windsor eller fundera över vilja manschettknappar som passar bäst till din slipsnål."

Bär brudgummen och marskalken samma kostym?

“Det beror på hur formellt bröllopet är. Att klä sig uniformt är snyggt, men inte obligatoriskt. Om ni bär samma sorts kostym, se till att visuellt skilja på er genom de accessoarer ni väljer."

Klär sig brudgummen annorlunda mot bestmännen?

“Åter, det beror på vilken stil du vill ha. Jag föreslår att brudgummen alltid har något som får honom att sticka ut och se annorlunda ut mot de som står bredvid honom – en annorlunda slips, boutonniere eller till och med en bröstnäsduk kan fixa det."

Hur kan jag se till att min skjorta inte glider upp under bröllopet?

Jag har 1 ord för det här... skjorthållare. Din skjorta kommer vara nedstoppad oavsett hur många skålar du gör eller hur många gånger du dansar YMCA.

Vilka stilar är acceptabla nu som inte var populära för många år sedan?

“Det är olika från land till land och region till region. Vad jag har erfarit är att helvita kostymer och till och med flipflops har börjat krypa tillbaka till vissa bröllop. Ert handlar om att visa upp hur ni är som ett par... gör er dag till er dag!"

Möt Emily Burton – Bröllopsplanerare

Emily Burton är ägaren, lead designer och visionären på Emily Burton Designs. Hennes inspirationer kommer från naturen, mode och hennes klienter. Hon gillar att vara en särskild del av parens berättelse och förstår att det är de små detaljerna som gör att dagen verkar perfekt.

Hennes erfarenhet som Senior designer spädde på hennes vilja att starta sitt eget företag 2008. Sedan dess har Emily och hennes team varit på nationell tv och i flertalet tidningar, de har vuxit till att bli ett av de mest eftersökta bröllopsplaneringsföretagen i sydöstra USA. Emily Burton Designs är beläget i Brunswick, Georgia, USA och reser över hela världen.

Möt paret

Vi ville ge ett särskilt tack till Aurélie och Pierre som delade sina foton från deras underbart vackra bröllop i Frankrike. Den talangfulle Brian Photographer fångade deras magiska dag och vi är ärade att få dela dem genom den här artikeln. Se mer av deras speciella dag här.