365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 595 kr-
Kontakta Oss

Slipsnålen - din ultimata guide

Lär dig allt du behöver veta om slipsnålar, slipsklämmor och slipsaccessoarer. Från material till hur man bär dem rätt och mycket mer. Det tar bara 10 minuter.

En slipsklämma eller en slipsnål är en riktigt snygg och bra metallaccessoar som fäster din slips till din skjorta. Med vår ultimata guide kommer du lära dig hur du bär slipsaccessoarer så som slipsklämman / slipsnålen (båda ord kommer användas i artikeln) för att maximera dess funktionalitet och stärka den generella stilen i din outfit.

1 Slipsnålen - din ultimata guide1.1 Varför ska man bära en slipsnål?1.2 Olika sorters slipsaccessoarer1.3 Hur du bär en slipsklämma1.4 Extra tips1.5 Material som slipsnålar kommer i1.6 Slipsnålens historia - något du kan prata om på festen1.7 Inspiration1.8 Ett sista ord1.9 Frågor & svar

Varför ska man bära en slipsnål?

Måste du bära en slipsnål? Nej. Men det finns många bra anledningar att göra det.

 • Det är praktiskt. Din
  slips kommer till exempel att hållas på plats hela dagen
 • Den hjälper att hålla din slips ren. Du kommer inte av misstag doppa den i din bolognese på den fina dejtmiddagen
 • Det ser riktigt bra ut och precis som andra accessoarer är den ett smart sätt att uttrycka din personliga stil. Vilken kille vill inte se ut som om han stigit ut ur en sida från GQ?
 • Den är representativ. Slipsaccessoarer med logotyper och emblem kan upp visa att du stödjer en organisation, hobby, ett lag eller företag.
 • Det håller den övre delen av din slips rak och lite löst, om det är en del av din stil. Genom att trycka upp slipstyget en aning när du fäster accessoaren kommer din slips sitta lite löst och röra sig med dina kroppsrörelser. Det kommer kännas mindre instängt och ser helt otroligt ut
 • Om du har ojämna axlar så hjälper slipsnålen slipsen att hänga rakare
 • Det är en behändig sak att ha i ett MacGyver-ögonblick, till exempel när du behöver dyrka upp något eller desarmera en bomb

Olika sorters slipsaccessoarer

Slipsnålen och slipsklämman är de vanligaste versionerna av den här smakfulla accessoaren men vi kommer även att gå igenom slipspinen och slipsspännet, slipskedjan, slipsremmen och kragnålen.

Slipsklämman

En slipsklämma är en vikt metallbit som ser ungefär ut som en hårnål. Den glider över slipsen och in i skjortan för att hålla allt på plats.

Perfekt för killen som vill att slipsen ligger plattare eller han som föredrar tunnare material i sin slips.

Slipsnålen

Slipsnålen är lite mer teknisk eftersom den likt en klädnypa har en fjädermekanism för att hålla slipsen på plats.

Den är perfekt om du bär lite grövre stickade slipsar och filtslipsar. Medan slipsnålen kan användas till tunnare material så finns det en risk att den kan skada tyget eller att den håller fast tyget för hårt.

Slipskedjan

En slipskedja håller din slips på plats mot skjortan med hjälp av en kedja. Den fästs i sprunden med en klämma eller med krokar för skjortknappen bakom slipsen. Du sätter slipskedjan på samma sätt som slipsklämman. Klämmans bredd ska vara cirka en tum kortare i bredd än slipsen för att den ska vara dold under slipsen.

Den är perfekt för den som föredrar att låta slipsen ha lite mer rörelsefrihet eller för den som vill ha en retrolook. Kedjan ska vara lång nog så den sitter lite löst och inte fastnar i slipsen. Kom ihåg att slipsens rörlighet beror på hur löst kedjan sitter.

Slipspinen och slipspännet

Slipspins och slipsspännen är egentligen en och samma sak. De sticks genom mitten av slipsen. Ett litet fäste håller fast pinen och fästs i skjortan med en kedja. Du kan placera den på samma ställe som en slipsklämma eller högre upp alldeles under knuten.

Den här accessoaren är perfekt om du vill fokusera på stil före funktion. Om du bär pinen högre upp så kommer den inte vara like effektiv att hålla slipsen på plats. Du ska antingen välja en slips med lösare väv eller ett mer robust tyg för att undvika märken eller att skada tunnare material.

Slipsremmen

Slipsremmar är en relativt ny uppfinning. De är tillverkade i plast eller tyg som du trär genom slipsetiketten på slipsens baksidan och sedan knäpper fast i två skjortknappar. Remmen håller slipsen på plats samtidigt som den låter slipsen hänga löst och bekvämt.

Perfekt för mannen som vill hålla ordning på sin slips utan att behöva skada tyget eller bära flashiga accessoarer.

Hur du bär en slipsklämma

Slipsklämmor är eleganta och enkla att använda men vi vill ändå ge dig några illustrerade tips för att se till att du bär dem rätt.

Slipsnålens bredd

En regel du ska följa när du väljer en slipsklämma är att se till att den passar slipsens bredd. Sikta på att längden ska vara cirka 70-80 % av slipsen bredd. Du kan välja en kortare slipsklämma men den ska inte vara längre.

Hur högt slipsnålen ska sitta

Slipsklämman ska alltid sitta mellan den tredje och fjärde knappen uppifrån på din skjorta. Om du sätter den för högt så funkar den inte, sitter den för lågt så döljs den av jackan och det finns ingen poäng med den. Du vill att den ska vara ungefär i samma höjd som din bröstficka.

Slipsnålens vinkel

Din slipsklämma ska placeras horisontalt. Raka linjer ser alltid snyggt och städat ut. Vissa påstår att du kan sätta slipsnålen i en vinkel. Men vi tycker att om du gör det då kan du lika gärna vara utan slipsnål helt och hållet.

Inkludera din skjorta

Slipsnålen har en funktion och det är att se till att din slips sitter på plats. Den ska inte sitta enbart i slipsen. Inkludera din skjorta annars kommer din slips ändå att fladdra i vinden på nolltid.

Se till att det är slätt

Tryck inte in slipsklämman för långt så du får veck eller rynkor i tyget. Se till att slipsen ligger slätt och platt efter du har satt in slipsklämman.

Extra tips

Vi har nämnt det viktigaste du behöver veta men vi har några extra tips om du vill ha det där lilla extra.

Lite löst

Att ge lite utrymme för slipsen mellan slipsnålen och knuten ger ett djup och mer rörelsefrihet.

Dra upp slipsen lite när du placerar klämman. Det gör att slipsen sitter lite lösare och ger dig friare rörlighet under dagen. Det skapar dessutom lite extra djup i din outfit.

Matcha metallerna

Försök att matcha metallen i din slipsklämma med dina manschettknappar eller ditt bälte. På så vis får du en mer raffinerad och sammansatt look i din ensemble. Läs mer här om färgteori när du jobbar med färger i din outfit.

Ha roligt

Var inte rädd och ha kul med dina färgglada slipsaccessoarer.

Använd en rolig accessoar till din look. En färgklick eller lite bling kan göra något roligt av en stel och formell klädsel. Dessutom är det något kul att prata om.

Inga västar

Vi har experimenterat lite och vi anser att bära en slipsnål tillsammans med en väst är något man inte ska göra.

Bär inte en slipsklämma till en väst. Västen håller din slips på plats vilket gör slipsnålen poänglös. Det är precis som att bära hängslen när du redan har ett bälte. Vi har experimenterat och även om de nya trenderna säger att det går bra med båda tillsammans så håller vi fast vid vår åsikt.

Var din egen man

Var din egen man och rocka den slipsnål du gillar bäst.

Välj en slipsnål som passar din egna personliga stil. En med en dödskalle som har strasstenar som ögon kommer passa om det är en del av din stil. Om du precis har börjat använda slipsnålar så är en silverfärgad slipsnål en bra början eftersom silverfärgen faller utanför färghjulet. Det gör att färgen passar tillsammans med så gott som alla andra färger.

Evenemanget

Använd alla ursäkter du kan för att bära en slipsnål! Förutom på en begravning. Det vore inte så passande.

Välj din slipsklämma efter evenemanget du ska vara på. Det är inte passande på en begravning eller på en arbetsintervju eftersom det kan vara för flashigt. Men på ett bröllop eller på ett kasino i Monte Carlo är det helt perfekt!

Var försiktig med ränderna

Undvik att bära randiga slipsnålar om du bär en randig skjorta eller slips. Det motsatta gäller för omönstrade skjortor och slipsar.

Material som slipsnålar kommer i

De flesta slipsaccessoarerna är tillverkade i metall. De mer detaljerade produkterna kan innehålla fler material så som trä, tyg, ädelstenar, pärlor, emalj, plast, kvarts och glas. Att välja rätt material i den slipsnål du tänkt köpa är viktigt eftersom du ska tänka över dess form, funktion och hur slitstark den är.

Slipsnålar i metallegering

Metallegering är en blandning av två metaller. Det gör materialet extra starkt och väldigt passande för smyckestillverkning. Ofta pläteras dessa med guld, silver eller platina och gör dem till ett väldigt attraktivt val för slipsaccessoarer.

 • Fördel: Inte särskilt dyrt
 • Fördel: Stark metall
 • Fördel: Kan pläteras
 • Fördel: Reptåligt
 • Nackdel: Hur du tar hand om den beror på basmetallen
 • Nackdel: Kan innehålla allergenen nickel

Slipsnålar i mässing

Mässing är en koppar och zinklegering, metallen har en typisk guldfärg. Mässing används ofta i smyckesproduktion eftersom det inte oxiderar så som silver och det är billigare än guld. Om man tar hand om det på rätt sätt så kan mässingsslipsnålar hålla väldigt länge och är ett snyggt alternativ till andra metaller.

 • Fördel: Är likt guld i färgen
 • Fördel: Mindre dyrt än guld
 • Fördel: Oxiderar inte lika lätt som silver
 • Fördel: Lätt att göra rent
 • Nackdel: Kan ärga med tiden om man inte tar hand om det
 • Nackdel: Obelagd mässing kan inte graveras

Slipsnålar för män i rostfritt stål

Rostfritt stål är det starkaste och tuffaste materialet man kan använda vid tillverkningen av en slipsnål. Du kan räkna med att den kommer att hålla en livstid och troligtvis längre än så utan att få några repor eller defekter. Den här metallen kommer i flera olika färger som passar dina outfits så som guld, roséguld och svart.

 • Fördel: Otroligt slitstark metall
 • Fördel: Tillgänglig i flera snygga färger
 • Fördel: Reptåligt
 • Fördel: Varken oxiderar eller ärgar
 • Fördel: Kan graveras
 • Nackdel: Kan visa upp fläckar och fingeravtryck
 • Nackdel: Kan innehålla allergenen nickel

Slipsnålar i sterlingsilver

Sterlingsilver är silver som blandats med en annan metall för att göra den hårdare och slitstarkare. Den kan lätt oxidera men är lätt att göra rent. Sterlingsilver innehåller inte nickel så den är ett allergivänligt val.

 • Fördel: Kan graveras
 • Fördel: Nickelfri
 • Fördel: Lätt att göra ren
 • Fördel: En snygg färg
 • Nackdel: Repas lätt
 • Nackdel: Oxiderar lätt
 • Nackdel: Metallen kan vara lite mjuk

Slipsnålar i titan

Titan är lätt och tre gånger så starkt som stål. Dess otroliga styrka gör metallen perfekt för smyckestillverkning. Titan är billigare än de flesta andra metallerna och är helt allergivänlig.

 • Fördel: Kan graveras
 • Fördel: Lätt
 • Fördel: 100 % allergivänligt
 • Fördel: Rep- och stöttåligt
 • Fördel: Lätt att göra rent
 • Nackdel: Har inte samma värde som guld och silver
 • Nackdel: Kan inte lödas vilket leder till begränsade designmöjligheter

Slipsnålar i volfram

Volfram är ännu en snygg och extremt hård metall som är perfekt för smyckestillverkning. Den glansiga ytan klarar både väder och vind utan att ärga. Den är både prisvärd och allergivänlig, helt enkelt ett perfekt material för en slipsnål.

 • Fördel: Extremt rep- och stöttåligt
 • Fördel: Ytan kommer behålla sin lyster
 • Fördel: Kan graveras
 • Nackdel: Tung
 • Nackdel: Ett trendigt material som kan falla ur modet

Slipsnålens historia - något du kan prata om på festen

Slipsaccessoarer gjorde entré i mitten på 1800-talet. Slipsarna var för det mesta tillverkade av lyxiga material så som siden och spets på den tiden. Dessa lätta tyger gjorde att kragaccessoarerna lätt fångades av vinden när det blåste. Det var här slipspinen kom in i bilden som det första steget att hålla ordning på slipsarna och den utförde jobbet. 1926 hade slipsarnas design utvecklats till det vi känner igen idag. Slipsnålar och slipsklämmor kom snabbt efter det och var den accessoar man valde. Det var inte längre nödvändigt att sticka hål i sin slips.

Efter andra världskriget började företagen starkare utveckla sina varumärken och slipsklämmorna blev ett perfekt medium att länka bäraren till sitt företag eller klubb. Saker och ting ändrades när "flower power" slog igenom. Stilen blev mer avslappnad och accessoaren slutade användas. Som tur är för den välklädde moderne mannen så har herrmodet återupptäckt sina gamla rötter och slipsaccessoarer har kommit tillbaka över hela världen.

Inspiration

Ett sista ord

Nu när vi har gått igenom vad man ska och inte ska göra så får vi komma ihåg att varje generation har sina egna rebeller som står emot vågen och bär vad de vill. Precis som med allt mode ska du använda ditt eget omdöme och bära slipsaccessoarer som framhäver din egna personliga stil.

Frågor & Svar

Var ska slipsnålen/slipsklämman sitta?

Du bör bära slipsnålen/slipsklämman mellan 3:e och 4:e knappen i skjortan, räknat uppifrån. Träd in den horisontalt över slipsen och skjortsprunden. Den ska sitta ungefär i höjd med kavajens bröstficka.

Kan jag ha en slipsnål/slipsklämma när jag går på begravning?

Generellt så bör du undvika det vid en begravning av ren respekt för sorgen och allvaret av händelsen.

Kan jag ha en slipsnål/slipsklämma på ett bröllop?

Självklart kan du det! Ett bröllop är ett perfekt tillfälle att ta fram ett arvegods och dra blickarna till dig. Skämt å sido, håll det smakfullt.

Kan jag ha en slipsnål/slipsklämma till smoking?

Man har fluga till smoking, så du ska inte bära någon slipsnål eller slipsklämma i sådant fall.

Vad är en säkerhetskedja?

En säkerhetskedja förankrar din slipsaccessoar i skjortans knapphål. Den ser till att den inte kommer släppa och slipsen kommer fladdra runt på företagsfesten. 

Hur tar jag hand om mina slipsnålar/slipsklämmor?

De flesta slipsnålar och slipsklämmor kan göras rent på samma sätt som andra smycken, beroende på material. Undvika att de blir fuktiga och putsa de med en mjuk trasa. Förvara även dina accessoarer i separata påsar eller slipsnålslåda för att undvika att dina accessoarer repas eller utsätts för för mycket luft. 

Hur ska jag förvara/transportera mina slipsnålar/slipsklämmor när jag inte använder dem?

Du kan köpa en praktisk slipsnålsask/låda för resor. Den ser till att dina accessoarer hålls separata och inte repas. 

På vilken sida ska jag sätta slipsnålen?

Du behöver fästa slipsnålen i skjortsprunden, så det finns bara ett håll du kan sätta den åt. 

Kan jag ha en slipsnål/slipsklämma till en blazer eller kofta och jeans?

Du kan definitivt bära slipsnål/slipsklämma med en blazer eller kofta och jeans. Det är ett bra tillfälle att bära mer lättsamma slipsnålar, som dödskallen vi nämnda tidigare. 

Är det tacky att bära samma slipsnål varje dag?

Inte om den är diskret neutral. Självfallet kommer din samling växa och du kommer ha fler alternativ ju mer du förälskar dig i att bära slipsaccessoarer.

Måste jag ha en button down-skjorta med slips och slipsnål?

Med tanke på slipsnålens funktion är att fästa slipsen till skjortan för att hålla den på plats är svaret ganska uppenbart.

Kan jag bära en slipsnål/slipsklämma och en slipspin på samma gång?

Du kan utan problem bära en slipsnål/slipsklämma, manschettknappar och en bröstnäsduk tillsammans. Däremot har slipsnålen och slipspinen samma funktion, att bära båda tillsammans är poänglöst. Men på samma gång kanske du skapar en ny trend, så du gör det du känner är du.

Kan jag bära en slipsnål/slipsklämma med en smal slips?

Ja, du kan ha en slipsnål/slipsklämma till smalare slipsar så länge som den inte är längre än slipsens bredd. 

Kan jag bära en slipsnål/slipsklämma på sned?

Om du måste. Du kan bära en slipsnål som är lite för lång genom att vinkla den lite uppåt för att dölja längden. Men det är bara om du absolut måste. Det bästa alternativet är annars att gå utan en slipsnål.