Du kommer nu att lära dig allt du behöver veta om bröstnäsduken. Från färgteori och tygalternativ till hur man väljer bröstnäsduk för vissa tillställningar och allt där emellan. Det tar bara 20 minuter.
Bröstnäsduken kan binda samman eller helt förstöra en outfit. Du behöver inte vara en raketforskare för att få det att fungera, det är en konst att bära en bröstnäsduk rätt. Så att den matchar och förstärker din stil samt sticker ut nog för att dra ögonen till sig.
Vad är en bröstnäsduk? En bröstnäsduk är en dekorativ fyrkantig tygaccessoar som sätts i kavajens eller blazerns bröstficka för att tillföra flärd i din klädsel.
Den här guiden kommer att lära dig allt du behöver veta för att få det rätt och med självsäkerhet få bröstnäsduken att passa, oavsett tillfälle.
Först och främst är en näsduk INTE samma sak som en bröstnäsduk. Men, den renaste och finaste bomullsnäsduken kan i nödfall bäras i kavajfickan.
Det finns några generella skillnader som gör det lätt att skilja på en bröstnäsduk och en näsduk.
Bröstnäsdukar
Näsdukar
Kort sagt, kom bara ihåg: En är till för att snytas i och den andra är till för att visas upp.
För att en klädsel ska se bra ut så måste färgerna passa med varandra.
Det gäller bröstnäsdukar, varje klädesplagg, men även din hud och hårfärg. Glöm inte att huvudanledningen att klä sig är att framhäva ansiktsdragen och en bröstnäsduk är ett elegant sätt att göra det på.
Observera att bröstnäsduken inte ska vara för dominerande. Dess roll är att förstärka, inte att ta över. När du ser en outfit som får dig att tänka "bra försök, men dämpa det en aning", så är det för att de fysiska kvaliteterna har dämpats på grund av skrikiga klädesplagg.
Nu när vi har gått igenom det, så kan vi gå tillbaka till grundskolan.
Det lättaste sättet att koordinera färger är att känna till färghjulet och hur man använder det. Färghjulet består av primär-, sekundär- och tertiärfärger, även kallade färgtoner.
Man skulle kunna tro att tertiärfärger är distinkta färgtoner i sig själva istället för endast en variation av primär- och sekundärfärgerna. På så vis har de sina egna komplement på den motsatta sidan av färghjulet.
Genom att blanda färgerna ovan får vi 12 olika färger och de utgör vårt färghjul. Du kan leka runt med hjulet här nedanför. Om du fortsätter vidare nedåt kommer du hitta en förklaring av färgscheman och hur man ska använda dem för att välja en snygg bröstnäsduk.
Ett färgschema är en kombination av färger från färghjulet. Grundläggande kunskaper är ett måste för att du ska kunna bemästra och förfina din stil. Lek runt med vårt interaktiva färghjul ovanför för att se vilka färger som passar in i olika färgscheman. Tumregeln är att ju längre färgerna är ifrån varandra på färghjulet, desto svårare är det att kombinera dem.
Tumregeln är att ju längre färgerna är ifrån varandra på färghjulet, desto svårare är det att kombinera dem.
Vi har nämnt att färger i din outfit borde matcha din hudfärg för att ge absolut bästa resultat.
Som ett exempel för män med kraftig kontrasthy, det vill säga ljus hud och mörkt hår, brukar se bättre ut i kraftiga kontrastfärger så som komplementära eller närkomplementära paletter.
Män med låg kontrasthy, till exempel ljus hud och ljust hår eller mörk hud och mörkt hår ser oftast bättre ut i mildare kontrastklädsel, så som monokrom, närliggande eller ett triadiskt färgschema om man vill leka med flera färger.
Nivå 1: Den klassiska vita bröstnäsduken. Passar med allt och ser alltid snygg ut.
Nivå 2: Neutrala färger - tänk grått, brunt och vitt. Tillsammans med en neutral slips kan bröstnäsduken ha vilken färg som helst beroende på kavajen.
Nivå 3: Monokroma färgscheman - blanda olika nyanser av samma färg för en lätt och diskret kontrast, till exempel ljusbrunt med beige.
Nivå 4: Använd närliggande färgscheman för att ge din outfit en särskild känsla. Till exempel gult, ambra och orange. Att matcha två eller flera kalla eller varma nyanser skapar en samlad harmoni.
Nivå 5: Ett triadiskt färgschema balanserar varma och kalla färger för att ge din stil lite mer karaktär utan att vara så stark som komplementära färger.
Nivå 6: Nu lirar du med de stora grabbarna. Du är äntligen redo för komplementära färger - de kraftigaste av dem alla. Ett bra val är en orange bröstnäsduk tillsammans med en marinblå kavaj, eller varför inte gå all in och blanda gröna delar med en mörkröd blazer för att verkligen sticka ut.
Tyget är väldigt viktigt när vi talar om bröstnäsdukar. De tre vanligaste är siden, bomull och linne men det finns även bröstnäsdukar i ylle och polyester.
Varje tyg har olika egenskaper men fokus ligger på texturen. Precis som mönster och motiv så ska du sikta på en uttänkt kontrast när du väljer vilket tyg din bröstnäsduk ska vara i för att den ska matcha din outfit. Du vill koordinera varje del av din outfit så att de passar tillsammans men varje del ska även kunna stå för sig själv.
Om du bär en fin slät slips så ska du välja en bröstnäsduk som är i ett strävare tyg så som bomull eller ull. Och om din slips har textur, då passar en fin sidenbröstnäsduk mycket bra. Samma regel gäller även för kavajer och skjortor.
Nedan finner du de vanliga bröstnäsdukstygen med en lista över deras fördelar och nackdelar.
Bröstnäsdukar i siden
Bröstnäsdukar i bomull
Bröstnäsdukar i linne
Bröstnäsdukar i ull
Bröstnäsdukar i polyester
Kanterna är det som gör störst skillnad mellan olika bröstnäsdukar både vad gäller materialet och dess kvaliteten.
Beroende på hur du viker den så är kanterna en av de synligaste delarna på bröstnäsduken. Dåliga kanter kommer snabbt bli fransiga vilket för att bröstnäsduken inte längre kan bäras.
Det finns en inneboende skillnad mellan kanttyperna beroende på materialet. Siden har smidiga och mjuka kanter som är perfekta för puffvikning, men gör mer strukturerad vikning omöjlig.
Bröstnäsdukar i linne och bomull brukar ha stelare kanter vilket gör de mer passande för strukturerade vikningar.
Det spelar ingen roll vilket material som använts för det finns vissa saker du behöver veta om kanternas kvalitet så att din nya accessoar inte fransar sig redan andra gången du använder den.
De flesta kända märkena och bröstnäsdukarna är maskinsydda. Den här typen av bröstnäsduk är för alla, utom den mest kräsne, och kommer med olika sorters kanter. De som vill se bäst ut väljer oftast handrullade modeller.
Se nedan en översikt av olika typer av kanter och sömnad.
Bröstnäsdukar med högst kvalitet brukar ha handrullade kanter. Kanterna är rullade som en tub och har sytts för hand med cirka 5 till 6 stygn per tum.
Kanterna kan vara lite ojämna eftersom de är handtillverkade vilket ger bröstnäsduken ett unikt och intressant utseende. Sådan detaljrikedom kommer med en prislapp som matchar hantverket, så det beror på dina önskemål och din budget om du vill ha detta eller det som är i nästa kategori.
Maskinsydda bröstnäsdukar vilket gör kanterna rakare men stygnen är mer synliga och rullar över kanterna.
Den här typen av kant är plattare med en enkel rad av stygn. Den är även maskinsydd.
Den här kanten är maskinsydd och liknar parallellkanten, z-formen är platt men har vågiga stygn.
Den broderade kanten är maskinsydd. Det är en tät, hård spiral som gör kanten stel. Det gör att bröstnäsduken är bättre lämpad för strukturerad vikning i 2 eller fler spetsar.
Observera att det är vanligt förekommande, särskilt bland polyestermodeller, att massproducerade bröstnäsdukar kan ha dåligt sydda kanter med lösa och oregelbundna stygn. Dessa bröstnäsdukar kommer snabbt bli fransiga och är därför inte värda att köpa.
Bröstnäsdukens storlek beror på din kavaj och vilket tyg du väljer. Här har du några saker du ska tänka på:
Nu känner du till grunderna, vilket helt apropå gäller även hela din stil, och nu ska vi gå in på hur du bär en bröstnäsduk.
Det finns två viktiga punkter för att bära en bröstnäsduk korrekt:
Nu när du vet allt du behöver veta (du läste väl den första delen, eller hur?), får du nu några tips om hur du väljer rätt bröstnäsduk följt av en översikt av de viktigaste vikningarna.
Nedan hittar du några av de mest populära sätten att vika en bröstnäsduk på. För fler tips, kolla in: Trendhims 50 sätt att vika en bröstnäsduk
Det finns ingen uttalad regel för hur du viker en bröstnäsduk så även om vi erbjuder förslag så kan du vika den precis som du vill. Men om du inte gillade någon av dem vi visade här ovan och fortfarande vill ha inspiration så har vi sammanställt vad som troligen är det mest omfattande biblioteket över hur man viker bröstnäsdukar här:
Vi har gått igenom etikett, färger, material och hur de fungerar (och hur de inte fungerar) tillsammans. Med det i åtanke har vi några sociala scenarier med tips och råd för att se till att du är på topp.
När din samling börjar växa måste du hitta något bra sätt att förvara dina bröstnäsdukar på, så de är lätta att hitta och inte kommer till skada.
Det är tur för oss alla att bröstnäsdukar oftast är tillverkade av ganska slitstarka material: siden, bomull och polyester. Det är goda nyheter då du inte behöver oroa dig för att insekter och malar ger sig på dina bröstnäsdukar (till skillnad mot ull) när du har lagt undan dem.
Den vanligaste skadan du behöver oroa dig för, oavsett material, är mögel. Det kan börja växa på bröstnäsdukar som inte är helt torra. Dina bröstnäsdukar ska inte bli för blöta men det händer när man råkar spilla något eller när det regnar. Om du förvarar en fuktig bröstnäsduk tillsammans med andra så finns det risk för mögel. Som många säger, och även vi, ska du aldrig förvara dina bröstnäsdukar i plastbehållare. De är lufttäta och mögel kommer garanterat bildas.
Förvara dina bröstnäsdukar som om du skulle bära dem. Om du gillar rena vikningar, håll dem vikta och redan strukna så att de inte blir skrynkliga. Om du gillar puffvikning så behöver du vara mindre försiktig men kläm inte ihop dem för tätt då kan de bli skrynkliga. Ett annat alternativ är att lägga dem platt ovanpå varandra men det blir ganska opraktiskt i längden och fungerar bara med mindre samlingar.
Så, hur ska du förvara dem?
Här är några alternativ:
Det mest eleganta sättet, men ett lite klumpigare och mer kostsamt sätt, att förvara dina bröstnäsdukar på är att ha dem i en träbehållare. Till skillnad mot plast så är trälådor inte lufttäta vilket låter innehållet torka av sig självt om det bara är lite fuktigt.
Det här är ett perfekt alternativ för alla som har en stor garderob eller gott om plats för att visa upp lådan. Smyckesskrin är väldigt användbara eftersom de kommer med separata fack som låter dig sortera dina bröstnäsdukar efter färg, motiv, tyg eller hur du än vill sortera dem.
Vi gillar att använda gamla cigarrlådor eller fina ceder- och eklådor. Det kanske inte ser jättebra ut, men det ger bröstnäsdukarna en speciell doft som är en extra touch.
Ungefär som att använda en trälåda kan du göra plats för dina bröstnäsdukar i din strumplåda.
Det beror på hur mycket utrymme du har i lådan men om du viker bröstnäsdukarna fint så kommer de inte ta upp så mycket plats.
Ett enkelt och mer minimalistiskt alternativ är att förvara dem i din kavajficka när du hänger upp den. Det låter dig förvara dem redo att bäras och du behöver inte leta efter den perfekta bröstnäsduken i sista sekund.
Det är även en perfekt lösning när du reser, när du har kavajen i din väska.
Om du har för många bröstnäsdukar och inte nog med kavajer kan du använda innerfickorna för extra utrymme.
Mindre elegant men en väldigt praktisk lösning är att använda en tom näsdukslåda till dina bröstnäsdukar. Du kan dra ut dem en efter en när de behövs. Det här fungerar bäst om du gillar att ha dem puffvikta då är det inte så viktigt att förvara dem vikta.
Har du problem att veta vilken slips eller fluga som ska matcha med din bröstnsäduk? Ta en titt på 5 av våra favoritvikningar för bröstnäsdukar.
Vi föredrar att bröstnäsdukar och slipsar inte matchar helt perfekt.
Välj istället ett mönster som ser bra ut med ett annat. Det man ska tänka på när man matchar mönster är att hitta de som har relativt samma storlek.
Färgerna här komplimenterar varandra utan att dra för mycket uppmärksamhet till sig och de är nog diskreta för att kunna bäras vid flera olika evenemang.
Låt inte ordet diskret lura dig – de är fortfarande eklektiska nog att vara intressanta och det är aldrig fel!
Undvik misstaget att perfekt matcha bröstnäsduken med din slips eller fluga (röd slips med röd bröstnäsduk). Det ser inte bra ut och är definitivt ett stort nej för stilen!
Istället bör du använda komplimentära färger och kombinera olika texturer och mönster.
Och om du fortfarande inte är säker på vilken bröstnäsduk du ska bära, välj en vit basic bröstnäsduk i bomull med en enkel viktning. Det passar vid alla tillfällen.
Från en enkel näsduk till en skräddarsydd statussymbol. Det debatteras fortfarande om bröstnäsdukens ursprung.
Här är några saker som du behöver veta.
Det spelar ingen roll exakt vilket ursprung bröstnäsduken har, man är relativt överens om att 1400-talet var en gyllene tid för dem och de kom i alla former, storlekar och tyg. De finaste gick i arv i familjerna och var oftast broderade med siden och fin spets.
Under 1700-talet ordnade den franske kungen Ludvig XVI till lite av bröstnäsdukskaoset med strikta instruktioner från sin fru, Marie Antoinette. Han deklarerade att 16 tum, eller 40 cm, var den universella storleksstandarden för alla bröstnäsdukar.
Hängiga bröstnäsdukar är ett problem, och ganska vanligt. Här är några enkla sätt att fixa till så att din bröstnäsduk ser fräsch och glad ut hela dagen.
Först och främst kan du förlänga bröstnäsduken i en ände, om det är en ny vikning. För dessa vikningar viker du bröstnäsduken till en stor rektangel, sen viker du den till rätt storlek så den sticker ut precis lagom mycket. Om den faller ned i fickan så kan du helt enkelt göra den lite längre så att den alltid syns.
För det andra så ska du se till att bröstnäsduken är så bred som möjligt, det gäller alla vikningar. Genom att bredda bröstnäsduken så sitter den tätare i bröstfickan och skapar lite motstånd så att den inte glider ned.
För det tredje, om du väljer en rektangulär vikning så som rak vikning, så kan du lägga i en bit papp för att bröstnäsduken ska vara mer stel och hålla sin form.
Sist, men inte minst kan du använda en bröstnäsdukshållare. Det är en lite och lätt sak som sitter i bröstfickan och håller fast din bröstnäsduk så att den inte faller ned.
De flesta kavajer, oavsett om de är skräddarsydda eller köpta i en affär, har hopsydda fickor (och slitsar). Det kallas klämstygn, och används under tillverkningen för att kavajen ska hålla sin form. De sitter kvar av samma anledning, särskilt vid transport.
Det finns vissa diskussioner om du ska ta bort klämstygnen eller inte. Fördelen att ha kvar dem är att kavajen håller sin form medan den bärs. Nedsidan är att du inte kommer ha några fickor, och det ser lite fånigt ut om någon upptäcker det.
I vilket fall så behöver du ta bort stygnen i bröstfickan så att du kan bära din bröstnäsduk. För att att ta bort stygnen, ta en kniv eller en sax och klipp upp stygnen. Dra sedan försiktigt bort trådarna. Var VÄLDIGT försiktig så du inte skadar kavajtyget medan du gör det, gör det till exempel inte medan du är ute och festar.
Vad du än gör, slit inte upp fickan, det kan permanent skada tyget.
För den riktige eldsjälen är en sprättare/sprättkniv rätt verktyg. Den är särskilt tillverkad att ta bort stygn utan att skada tyget.
Ja, och nu för tiden är det vanligare.
Slipsen känns numer formell, medan att bära en bröstnäsduk till en blazer och jeans eller chinos skapar en stilig finish i din outfit, samtidigt som det känns ledigt eller passande i varmt väder.
Hur länge din bröstnäsduk kommer hålla beror helt på hur du tar hand om den. Det som skadar den snabbast är när den används som en näsduk för att torka eller göra rent saker. Det förstör alltid sidenmodeller, medan bomull lätt blir fläckigt och kan därmed inte bäras längre.
Mögel är en annan sak som kan framkomma om du inte förvarar din bröstnäsduk på rätt sätt. Se delen "Hur du förvarar din bröstnäsduk" ovan för mer information om hur du undviker detta.
Ja. Bomull och linne ser bäst ut när det viks, medan siden som inte är stelt passar bättre till ostrukturerad vikning (puffar).
Tumregeln är att ju slätare ett tyg är, desto formellare är det.
När du matchar en bröstnäsduk till din kavaj, så är det bra att skapa en kontrast. Ett strävare tyg matchar bra med ett slätare tyg. Tänk på en kavaj med hög trådtäthet tillsammans med en bomullsbröstnäsduk eller en sidenbröstnäsduk mot en strävare bomullsblazer.
Håll dig för säkerhets skull till ett mönster om du precis har börjat med bröstnäsdukar.
När du känner dig mer bekväm kan du blanda 2 eller till och med 3 mönster, men kom ihåg att 3 är ganska svårt att få att fungera. Ett riktigt bra exempel är att variera mönstret på din bröstnäsduk, skjorta och slips.
Tricket är att mönstret ska vara i olika storlekar.
Du kan komma undan med att matcha liknande färger och mönster (så länge som det inte ser för välkoordinerat ut, då kommer det verka onaturligt). Men den gyllene regeln för mönster är att ha olika storlekar. Om du har små prickar på bröstnäsduken, matcha den då inte med en slips med smala ränder, utan ta en med stora ränder.
Att matcha mönster i liknande storlek kan skapa en obehaglig och förvirrande effekt för dem runt dig. Och det bör undvikas till varje pris.
En vit linnebröstnäsduk tillsammans med en mörkblå blazer och en vit skjorta går alltid bra ihop.
När du köper en bröstnäsduk så är det inte bara viktigt att se bröstnäsduken, men även hur den ser ut när den bärs.
Beroende på dina preferenser så rekommenderar vi att du antingen går till en fysisk butik där du kan prova dem eller genom att handla på nätet hos en pålitlig återförsäljare, men se till att du får en god känsla av kvalitet och stil när du tittar på bilderna.
Alla män borde ha minst en vit linnebröstnäsduk. De flesta som bär kostym brukar har runt 5 olika bröstnäsdukar. Då har de alltid en ny och fräsch tillgänglig.
Du kan bära den i så gott som alla vikta former, och den förbättrar alla outfits. Det är den mest mångsidiga delen av din outfit, inget snack om saken.
Ja, men se till att du inte ser för stel ut. Nyckeln är att det ska se naturligt ut, som om din stil kom fram helt utan ansträngning.
En tredelad kostym är redan ett statement i dagsläget, så se upp så att det inte ser för planerat ut om du matchar den med din bröstnäsduk.
Med det sagt, om du får det att fungera så kommer du verkligen att göra ett intryck.
Det beror på bröllopet. Var är det? Vilken klädkod är det? etc.
Kom ihåg att kontexten är det viktigaste. Men tänk på att ett bröllop är något som är traditionellt, en helvit sidenbröstnäsduk fångar en perfekt balans av formalitet och flärd.
Det har börjat bli vanligare att se bröstnäsdukar i bröstfickan på rockar. Men bör du ha det?
Det är vår uppfattning att den här trenden känns för utstuderad. Det finns ingen anledning att ha en näsduk eller bröstnäsduk i bröstfickan på din överrock, och vi rekommenderar att du undviker det.
Men om du inte håller med, så kan du veta att du inte är ensam.
Det finns vikningar för alla tillfällen, och i 95 % av fallen så är det bäst att hålla sig till de klassiska vikningarna.
När du känner dig särskilt äventyrlig kan du definitivt experimentera med kombinationer och uppfinna din egen stil. Se bara till att det faktiskt ser bra ut.
Generell färgteori säger att ljusare toner är mer lediga. Tänk ljusgrått kontra mörkgrått.
Det är viktigt att färgerna du vill kombinera skapar en kontrast mot din klädsel, samt din hud och hårfärg.
Till exempel, ljus hud och mörkt hår passar bättre till kläder med stark kontrast, medan samma hud med blont hår ser bättre ut med svagare kontraster.
Det är helt upp till dig. Det minsta du ska ha är en vit linnebröstnäsduk, utöver det beror det mer på din smak, stil och budget.
Börja med 1 och bygg sedan vidare med bröstnäsdukar som du gillar, eller låt dig inspireras av bloggar/andra människor/din fantasi.
Observera att du inte behöver spendera en förmögenhet på bröstnäsdukar för att få snygg design på tyg av hög kvalitet.
Det enkla svaret är ja. Men...
Du kan använda en linne eller bomullsnäsduk som bröstnäsduk (se till att den är ren), men storleken kan ibland vara begränsande.
Du vill på inget sätt ha en ficka som buktar ut, och näsdukar är avsevärt större än bröstnäsdukar, vilket kan orsaka att du får stora bulor på fickorna. Så det rätta svaret är ja... men storleken spelar roll.
Bröstnäsdukar kan strykas på den platta sidan, om din bröstnäsduk har handrullade kanter var försiktig så du inte stryker dem.
För att vara extra säker, använd en pressduk för att förhindra att en glansig yta uppträder.
Mönstrade tyg bör strykas på motsatt sida. Djupa skrynklor ska försiktigt ångas med ett ångstrykjärn eller en ångare kan användas. Du ska dessutom vara försiktig när du ångar bröstnäsdukar då vissa har en tendens att "spotta" vatten, vilket kan orsaka vattenfläckar på tyget.
Varje vikning har sin tid, plats och stämning.
Ju renare och mer strukturerad viktning, desto mer formellt och strikt ser det ut. Observera att vissa vågade outfits kan tonas ned med en striktare bröstnäsduk, och skapar en harmonisk balans.
Å andra sidan är ostrukturerade vikningar mer lediga och uttrycksfulla.
Så, som alltid, är kontexten viktig och du bör matcha bröstnäsduken efter eventet och din sinnesstämning.
Det beror på hur den har sytts på. Det finns en risk att de lämnar stygnmärken så om du vill ta bort lappen, använd en sprätta eller ett tunt knivblad.
Tänk på att en bröstnäsduk är likt ett isberg, 90 % döljs i din ficka. Så även om du inte tar bort lappen, eller gör det och det blir märken, så finns det ingen anledning att de behöver synas.
Medan majoriteten av kavajer och blazers har vanliga fickor, medan lediga (italienska) kavajer har påsydda fickor.
När du väljer en kavaj med en påsydd ficka så brukar bröstfickan vara mindre, och bomull och linnebröstnäsdukar kan generellt vara för stora.
Du vill alltid att din ficka ska vara så platt som möjligt, och inte bryter din siluett. En utbuktande ficka är inte elegant, därför är det viktigt att tänka över fickans storlek så du väljer rätt bröstnäsduk.
Redan vikta bröstnäsdukar finns, liknande redan knutna flugor. Det är ett tyg som är perfekt vikt, som sitter på ett stycke papp som passar i fickan. Observera att du inte kan ändra stilen eller vikningen på en reda vikt bröstnäsduk.
Du viker en näsduk på samma sätt som en bröstnäsduk. En ren bomullsnäsduk är lika mångsidig som en bröstnäsduk.
Tänk på att näsdukar är avsevärt större än bröstnäsdukar och kan har tjockare och grövre kanter beroende på dess kvalitet. Det kan leda till oattraktiva utbuktningar i fickan, så välj näsduk noga.
De bästa Bondarna, Sean Connery och Daniel Craig, är båda stora bröstnäsduks-fan.
Connerys Bond bär alltid vita linnebröstnäsdukar, medan Craigs matchar en bomullsnäsduk med sina vita och blekt ljusblå skjortor.
Båda föredrar rak vikning, en enkel och elegant vikning.
Om du gillade den här artikeln, skriv upp dig nedan och få en notifikation när vi lägger upp en ny.