365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 595 kr-
Kontakta Oss

Manschettknappen - din ultimata guide

Du kommer nu lära dig allt du behöver veta om manschettknappen, från material och fäste till hur du matchar och bär dem samt mycket annat. Det tar bara 15 minuter.

Manschettknappar är små dekorativa accessoarer som används för att hålla samman skjortans manschetter (det extra tyget som finns vid handlederna på en långärmad skjorta). Den här guiden kommer hjälpa dig komma till rätta oavsett om du letar efter ditt par eller om du vill hitta något nytt till din samling. Vi kommer gå igenom olika typer och material som manschettknappar kommer i. Du kommer även lära dig hur du matchar och bär dem, samt mycket annat.

1 Manschettknappen - din ultimata guide1.1 Manschettknappens delar1.2 Manschettknappsmodeller1.3 Material i manchettknapparna1.4 Dekorativa material för manschettknappar1.5 Hur du tar på dig manschettknappar1.6 Olika sorters manschetter1.7 Att matcha manschettknapparna med din klädsel1.8 När du ska bära vad1.9 Att göra rent dina manschettknappar1.10 Hur du förvarar dina manschettknappar1.11 Samtalsämnen på festen - manschettknappens historia1.12 Ni frågade – vi svarade

Manschettknappens delar

Nu är vi tekniska för ett ögonblick. Att känna till manschettknappens anatomi kommer inte få dig att låta smart vid middagsbjudningen men det kommer hjälpa dig förstå hur de fungerar och ser till att du ser bra ut.

1. Knappen - överdelen på manschettknappen och kan komma med en design, sten eller andra attraktiva material

2. Stången - den del som går genom knapphålet och sitter ihop med pinnen

3. Pinnen - bottendelen på manschettknappen, den svänger 90 grader för att fästa den på plats och håller kvar manschettknappen i hålet

Vissa manschettknappsmodeller så som kedje-, kul- eller sidenmanschettknapparna har inte den raka stången och pinnen. De kan ha en identisk knapp (eller liknande) och istället för stång så har de en kedja, en böjd stång eller ett band som löper genom knapphålet. De har ingen rörlig pinne så vissa kommer med en fast pinne eller en kula istället.

Manschettknappsmodeller

Alla manschettknappar ska hålla ihop skjortans manschetter. Precis som det finns flera olika sätt att bära en kostym eller brygga ett öl så finns det olika sätt manschettknappar kan fästas.

Nu tar vi en titt på vad som finns och allt du behöver veta för att välja det par som passar dig.

Valmodellen

Döpt efter hur pinnen liknar en vals stjärtfena. Den här modellen är både praktisk och populär.

Du använder valmodellen genom att flytta pinnen till en upprätt ställning parallellt med stången och träder den sedan genom knapphålet i manschetten. För att fästa den så flyttar du bara tillbaka pinnen och manschettknappen kommer sitta på plats.

 • Fördel: Vanlig & populär
 • Fördel: Lättanvänd
 • Fördel: Inte dyr
 • Nackdel: Inte alltid slitstark

Valmodellen är inte särskilt dyr då den massproduceras. Dessa manschettknappar är dessutom lätta att träda genom manschetten och fästa. Det finns dock problem med deras design som påverkas av tillverknings- och materialkvaliteten samt hur ofta de används. Pinnen kan därför slitas ut, skadas eller helt enkelt gå sönder. Till skillnad mot andra sorters manschettknappar så kan endast en sida visas upp.

Torpedmodellen

Det låter lite som ett påfund från en episk actionfilm där hjälten i sista scenen klår skurken genom att använda det här fästet som ammunition till sitt tomma vapen.

Men det är inte ammunition utan snarare hur fästena är utformade, därav namnet.

 • Fördel: Vanlig & populär
 • Fördel: Lättanvänd
 • Fördel: Inte dyr
 • Nackdel: Inte alltid slitstark

Du använder torpedmodellen genom att flytta pinnen parallellt till stången/stängerna. För den sedan genom knapphålet i manschetten och flytta tillbaka pinnen för att fästa manschettknappen på plats.

Det här är en modell som också massproduceras och är därmed billiga. Fästena kan dock slitas när manschettknappen används ofta vilket kan orsaka att de går sönder, beroende på hur väl tillverkade och hur ofta manschettknapparna används.

Knappmodellen

Den ser ut som namnet föreslår. Dessa manschettknappar ser ut som knappar och drar mindre uppmärksamhet till sig än andra djärvare designer.

Båda sidor kan visas upp

 • Fördel: Klassisk stil
 • Fördel: Design på båda sidor
 • Fördel: Slitstarka
 • Nackdel: Svårare att ta på sig

Du bär knappmodellen genom att luta knappdelen genom knapphålet i 90 graders vinkel. För den sedan igenom och räta ut den. Det är så gott som samma teknik som att knäppa en vanlig skjortknapp. Eftersom de är en solid bit utan rörliga delar så brukar manschettknappar av den här modellen hålla längre. Så gott som för alltid. Dessutom kan båda sidor ha en intressant design och då har du nu ett par manschettknappar till priset av ett. Den här modellen har en väldigt klassiskt tilltalande stil.

Kedjemodellen

Kedjemodellen är den äldsta manschettknappsmodellen och har funnits sedan innan den industriella revolutionen. Den tillverkas oftast med två identiska knappar som är fästa i varandra med en kedja.

Du fäster kedjemodellen genom att föra en av delarna genom knapphålen i rätt vinkel och rätar sedan ut den.

 • Fördel: Traditionell stil
 • Fördel: Design på båda sidor
 • Nackdel: Sitter lite löst
 • Nackdel: Inte så lätt att fästa

Kedjan ger en lösare passform och därmed en annorlunda stil. Båda sidor av knappen har en dekorativ design.

Kulmodellen

Underdelen är en lite större kula som är fäst vid en dekorativ knapp genom antingen en kedja eller böjd stång.

Du använder en kulmodell genom att vinkla den och för den igenom knapphålen innan du rätar ut den.

 • Fördel: Klassisk design
 • Fördel: Så gott som oförstörbar
 • Nackdel: Inte så lätt att fästa

Kulmodellen har en mer traditionell design som klarar sig längre tack vare att den inte har några rörliga delar. Däremot är den svårare att fästa än andra modeller.

Den dubbelvikta modellen

Det här är de mest moderna manschettknappsmodellerna, de fästs med en innovativ mekanism som liknar den på ett armbandsur.

Du fäster den här modellen genom att se till att den är hopvikt, för den genom knapphålen och vik sedan upp den för att fästa den.

 • Fördel: Modern design
 • Fördel: Man behöver lära sig hur den fästs
 • Nackdel: Sitter väldigt bra

Den dubbelvikta modellen är snabb och enkel att använda så snart du har lärt dig hur den fungerar. Båda knappar är identiska, vilket skapar en intressant visuell effekt på manschettens båda sidor. De ser moderna ut och kan därför vara opassande i mer traditionella sammanhang.

"Silk Knot"-modellen

Tillverkad av siden eller ett annat material. Den här modellen har två identiska knutar som är fästa i ett band. Silk knots är färgglada och lekfulla, perfekta för lediga sammanhang och definitivt inte till för formella evenemang eller liknande situationer där man ska inge en professionell air.

Du använder silk knots genom att trycka vardera knut genom knapphålen.

 • Fördel: Informella
 • Fördel: Billiga
 • Nackdel: Inte slitstarka

Det här är den billigaste och ledigaste manschettknappsmodellen. Å ena sidan kanske de inte är så slitstarka och är inte så passande för mer formella evenemang. Det är inte precis en accessoar som går i arv i generationer.

Material i manchettknapparna

Precis som andra herrsmycken och accessoarer kommer manschettknappar i flera olika material.

Vi ska nu titta på vanligare materialen som manschettknappar tillverkas i. Dessutom kan samtliga nedan nämnda material förekomma i manschettknappens knappdel men även andra material kan förekomma. Till exempel kan ett par manschettknappar i rostfritt stål komma med en inläggning i ett annat material.

Manschettknappar i rostfritt stål

Förutom den uppenbara och snygga rostfria fördelen så har rostfritt stål en gråaktig lyster som ställer sig utanför färghjulet och är därmed lättare att matcha. Man kan se det som ett "säkert" alternativ till sin outfit.

Rostfritt stål har ett rent och nästan industriellt utseende beroende på manschettknappens design. Det kan ge en känsla av att inga floskler förekommer och du är här för att få saker gjorda. Rostfritt stål håller dessutom längre. Om du har möjlighet, välj kirurgiskt stål eftersom det är allergivänligt.

Manschettknappar i titan

Namnet kommer från de mytologiska titanerna, det är en väldigt slitstark och biokompatibel metall.

Titan har ganska nyligen börjat användas för smyckestillverkning. Metallen ger därmed en mer modern känsla och de flesta designerna i titan är mer moderna. Precis som rostfritt stål och silver har titan en naturlig gråaktig ton som ligger utanför färghjulet så det är lätt att matcha det med din outfit.

Manschettknappar i platina

Platina är en vit silverfärgad ädelmetall som man ofta ser i herrsmycken. Metallen är allergivänlig och varken ärgar eller oxiderar till skillnad mot bland annat silver.

Metallen blir väldigt fint när den poleras och som andra silverfärgade metaller är den lätt att matcha.

Manschettknappar i koppar

Koppar har en underbar varm färgton som är mörkare än guld och den är mindre formell. Koppar är inte ett lika vanligt material som silver och guld.

Den gulröda färgen gör att den bör matchas korrekt. Ren koppar kan få en patina med tiden, den blir mörkare och kan få gröna fläckar. Det kan ge manschettknapparna en härlig vintagecharm som kan vara passande beroende på din smak.

Manschettknappar i brons

Mindre rödaktigt än koppar men kommer ändå i en härlig varm färgton. Brons ligger färgmässigt någonstans mellan guld och koppar.

Precis som koppar kan brons ärga och få en patina. Det kan även krävas lite eftertanke när det ska matchas till klädseln.

Manschettknappar i sterlingsilver

Silver är likt rostfritt stål men har en lite varmare lyster. Det har funnits mycket längre än rostfritt stål och har alltid associerats med klass och distinktion.

Även denna metall ligger utanför färghjulet men är väldigt lätt att matcha med din klädsel. Det finns inga problem att bära sterlingsilver till dina nuvarande skjortor och kostymer. Välj sterlingsilver framför rent silver. Det är glansigare, ljusare, starkare och behåller sin glans längre.

Manschettknappar i guld

Guld har alltid varit en symbol för status, framgång och rang. Manschettknappar i guld är det ett riktigt statement. Guld är snarare mer gult än en neutral färgton och bör därför matchas med eftertanke.

Manschettknappar i guld bör visas upp i situationer där du vill göra ett starkt intryck så som viktiga affärsmöten, bröllop eller andra högformella evenemang.

Manschettknappar i metallegering

Tillverkade av en blandning metaller. Manschettknappar i metallegering är oftast polerade så att de liknar silver eller rostfritt stål men det finns även de med en guldaktig finish. Manschettknappar i metallegeringar kan vara väldigt prisvärda eftersom de produceras i större kvantitet.

Om du inte har en budget för de dyrare accessoarerna eller precis har börjat bära manschettknappar så är ett par manschettknappar i metallegering ett bra sätt att testa dig fram till rätt sort.

Manschettknappar i siden

Siden är en proteinfiber som produceras från silkeskokonger av särskilda insektslarver. Det kan färgas i alla färger och passar bra i informella sammanhang. Det spelar ingen roll om det är på kontoret eller på en träff där du vill se bra ut utan att visa upp för mycket känsla av makt eller status.

Siden kan fransas och varar inte lika länge som vissa andra material. Å andra sidan så är det ganska billigt.

Dekorativa material för manschettknappar

Nu när vi har gått igenom de vanligare materialen som manschettknappar tillverkas i ska vi ta en titt på de material som brukar förekomma på manschettknapparnas knapp.

Tyg

Manschettknappar i tyg är oftast av torped- eller valmodellen med en knapp i tyg.

Materialet ger en mer avslappnad känsla och passar bra i informella sammanhang.

Emalj & glas

Traditionellt appliceras dessa färgade glas för hand på en stämplad design. Manschettknappen placeras i en ugn innan nästa lager läggs på. Processen repeteras flera gånger och får en slutgiltig polering som skapar den skinande och attraktiva ytan. Eftersom emalj och glas kommer i alla möjliga designer och färgkombinationer så ska de matchas individuellt. De kan vara passande på mer formella tillställningar beroende på deras design.

Det är mycket arbete läggs ner på att göra en snygg manschettknapp med emalj och därför brukar de kosta mer. Välj ett par som du kan tänka dig bära i flera år framöver. Till och med ett par som en son eller ett barnbarn kanske vill ärva en dag.

Ädla och halvädla stenar

Allt från extravaganta rubiner till halvädla stenar kan pryda knappen på en manschettknapp.

Bortom djup och lyster kommer stenar ändå passa till vissa färger och bör matchas med det i åtanke. Om du inte är en hertig eller biskop så bör du se till att du vet vad du gör när du bär manschettknappar med mycket bling.

Trä

Trä har en varm, jordig ton och kommer alltid med ett unikt mönster. Manschettknappar i trä eller med en träknapp är fantastiska för att ta fram skogshuggarkänslan i din halvformella klädsel.

Det är också ett bra sätt att visa upp din personliga stil. Till skillnad mot klassiska material är trä ett ganska nytt material för manschettknappar. När det matchas rätt skapar det en slående visuell kontrast. Dock är det inte alltid passande för formella evenemang.

Läder

Läder har en tilltalande maskulinitet och är ett perfekt sätt att visa upp din individualitet.

Läder har precis som trä en modern känsla och är ett perfekt sätt att ledigt komplimentera mer vågad klädsel. Dock anses det vara problematiskt i formella sammanhang.

Pärlemo

Tillverkad av vackert glänsande skal. Manschettknappar med pärlemor är en gammal gentlemannaklassiker.

Ett par graciösa manschettknappar med pärlemor som matchas med en fin kostym kan skapa ett kraftigt och tidlöst intryck. Det är även den sortens manschettknappar som blir värdefulla arvegods.

Hur du tar på dig manschettknappar

För de som inte vet hur man tar på sig manschettknappar har vi tagit fram illustrerade instruktioner.

 1. Börja med att ha din skjortas franska manschetter utvikta
 2. Vik manschetten över sig själv
 3. Vik upp manschettknappens pinne och för in den i knapphålet för de 2 första tyglagren
 4. För manschetten genom de resterande 2 tyglagren så att den har trätts genom alla 4 lager
 5. Vik ut pinnen
 6. Var stolt över dig själv för nu är du klar

Olika sorters manschetter

För att göra ditt liv lättare har vi samlat in illustrationer av de olika manschetterna som finns. Det kanske inte är alla manschetter som finns men det är de vi har kunnat hitta. Kolla igenom dem så kommer du snart veta exakt vilken manschett som passar och inte passar till vilka manschettknappar.

Tunnmanschett

Tunnmanschetter är de klassiska informella manschetterna du hittar på vanliga skjortor. De kommer vanligen med 1 till 3 knappar. Du kan inte använda manschettknappar på tunnmanschetter.

Det finns åtminstone 9 olika sorters tunnmanschetter

 1. Fyrkantig manschett med två knappar (förekommer med 1, 2 och 3 knappar)
 2. Vinklad manschett med två knappar (förekommer med 1, 2 och 3 knappar)
 3. Rund manschett med två knappar (förekommer med 1, 2 och 3 knappar)
 4. Kontinental manschett (samma design förekommer på den franska manschetten, se nedan)
 5. Kuvertmanschett
 6. Konmanschett
 7. Portofinomanschett
 8. Flikmanschett
 9. Italiensk manschett

Franska manschetter

Franska manschetter är manschetter som är dubbelt så långa som vanliga manschetter och som viks dubbelt. De kommer alltid utan knappar och fästs alltid med manschettknappar. Traditionellt hade de spets och om de var tillverkade för kungligheter eller präster hade de puffiga ärmar. Förr i tiden bars de endast till kavajer/jackor men idag kan du se män bära skjortor med fransk manschett utan detta.

Med tanke på namnet så kan vi anta att de har någon sorts relation till Frankrike men det spelar ingen roll. Poängen är att man ska använda manschettknappar när namnet fransk förekommer.

Det finns 4 sorters franska manschetter

 1. Fransk manschett, fyrkantigt snitt
 2. Fransk manschett, hörnsnitt
 3. Fransk manschett, runt snitt
 4. Fransk manschett, kontinentalt snitt

Specialmanschetter

Det finns tunnmanschetter och franska manschetter men det finns manschetter som inte passar in i de två kategorierna.

Den första är en omvandlingsbar manschett. Vilket innebär att den kan bäras med eller utan manschettknappar beroende på vad du känner för.

Den andra är din egen tunnmanschett som du har gjort om till en manschett för just manschettknappar. Den är kanske inte idealisk men när du verkligen vill visa upp dina manschettknappar är det ett bra alternativ. Du bör överväga låta en skräddare utföra justeringen.

Det här är de 2 olika typerna av specialmanschetter

 1. Den omvandlingsbara manschetten
 2. Den hemgjorda "franska manschetten"

Att matcha manschettknapparna med din klädsel

Du ska tänka på färg, design och formalitet när du matchar dina manschettknappar till din klädsel.

Som vi tidigare nämnt så är enklare manschettknappar med endast en neutral färg så som svart, vitt, grått, beige och silverfärgat bra då de passar till det mesta. Dessa färger faller utanför färghjulet.

Vi ska nu gå igenom några förslag på vad du kan göra om du vill ha någon annan färg i dina manschettknappar.

Säker matchning

Om du vill känna dig säker se då bara till att manschettknapparnas färg matchar en av färgerna i din outfit eller alla färger beroende på vad du har på dig. Så om du har en blå slips, kavaj och byxor... ja, då kan du välja ett fint blått par manschettknappar.

Att matcha metaller är alltid ett bra alternativ. Som bilden ovan där ringen, armbandet, klockan, manschettknapparna och slipsnålen har samma guldton.

Sen ska man tänka på design och hur formellt det ska vara. Bara för att du äger ett par diamantmanschettknappar betyder det inte att du ska bära dem på en grillkväll. Diamantmanschettknappar ska endast bäras på ett aftonevent och aldrig under dagen. Du bör nog inte ta på dig ett par manschettknappar med dödskallar på när du går på ett bröllop. Tänk alltid på god smak.

Kontrastmatchning

Om du känner dig säker så är kontraster ett bra sätt att få extra flärd i din stil. Den där blå kostymen kan matchas med ett par röda manschettknappar. Du kan även leka runt med mörkare och ljusare nyanser. Till exempel en marinblå kavaj tillsammans med ett par ljusblå manschettknappar.

Lekfull matchning

En oklanderlig svart kostym tillsammans med manschettknappar med dödskallar är ett slående statement men det är en utmaning. Egentligen kan du göra precis som du vill. Det är du som avgör vad som passar eller inte och så länge som du är glad med hur du ser ut och så länge som du inte avsiktligen försöker vara kontroversiell så kommer det gå bra.

Vilka manschettknappar passar till en vit skjorta?

Vitt är en neutral färg, så du kan experimentera med färger och mönster när det gäller manschettknappar. Kom däremot ihåg att matcha metallerna – silverfärgade manschettknappar om din klocka är silverfärgad.

Vilka manschettknappar passar till en blå skjorta?

Vi föreslår silverfärgade manschettknappar med en blå nyans till blå skjortor.

Vilka manschettknappar passar till en rosa skjorta?

Välj ett flerfärgat par (med rosa nyans) när du bär en rosa skjorta eller välj en enkel klassiker med silver.

Vilka manschettknappar passar till en svart skjorta?

Så gott som alla manschettknappar passar till en svart skjorta, men det är aldrig fel med ett par guldfärgade eller med guldfärgade inlägg.

Vilka manschettknappar passar till en mönstrad skjorta?

Det beror på mönstrets färg.

För att vara säker föreslår vi att välja ett par diskret silverfärgade manschettknappar. Silver passar nämligen bra till alla färger och mönster. Som med alla manschettknappar, kom ihåg att matcha dem med andra metaller.

Hur matchar jag mina manschettknappar med guldfärgade accessoarer?

Matcha metallerna för en ren och städad stil

Välj därför silver och guldfärgade manschettknappar till vilken skjorta du väljer som nämns ovan och få det att inte krocka med din guldfärgade slipsnål.

Hur köper jag manschettknappar som present?

Manschettknappar är perfekta presenter. Även om de kanske inte är på allas önskelista kommer den välklädde mannen uppskatta omtanken du lagt på att hitta det perfekta paret.

Den första frågan du ska tänka på när du köper ett par manschettknappar är vilken färg han har på sin klocka. Har han en guldklocka, då ska du köpa ett par guldfärgade manschettknappar. Samma gäller silverklockor... silverfärgade manschettknappar.

Att matcha färgen med hans klocka är det lättaste sättet att köpa ett par manschettknappar som han kommer bära. Från det kan du välja flashiga eller diskreta om du vill – från jultomtens släde till torshammare när du vill belägra världen.

Och om du vill göra det till ene xtra speciell present, lägg till en personlig gravyr. Klicka här för idéer och inspiration på vilken text du ska gravera.

När du ska bära vad

Manschettknappar kan verka vara ett litet och diskret sätt att uttrycka sin stil. I rätt sammanhang där alla bär kostym kan det göra en stor skillnad.

Arbete

Det finns fler än ett sätt att få mat på bordet. Klädsel är viktigt var du än är. Det gäller alla arbetsplatser från en mer avslappnad startup till storkoncernens mötesrum där din klädsels kvalitet kan vara skillnaden mellan respekt, ro avtalet i land och att inte bli tagen seriöst.

Om du är bossen kan du bära vad du vill. Men det finns inget bättre än en klassisk manschettknappsdesign i silver, guld, pärlemor eller ädla stenar för att visa vem som bestämmer.

Om du inte är på toppen av pyramiden ska spara manschettknapparna till särskilda tillfällen som när du träffar klienter, konferenser eller andra viktiga möten och event. Vet din plats: Gå inte runt med manschettknappar med safirer och utmana chefen på en stiltävling.

Om du har en mer kreativ position är manschettknappar ett perfekt sätt att uttrycka din egna sida. Från Lego till Star Wars vidare till kortlekar, om du inte har hittat något som verkligen visar upp vem du är så har du inte letat nog mycket.

Om du arbetar på en mer ledig arbetsplats kan du ha eleganta "silk knot"-manschettknappar men enkla designer fungerar minst lika bra.

Formella evenemang

Om du ska på ett bröllop, en gala, finmiddag eller bal så förväntas du vara välklädd och manschettknappar är ett riktigt bra sätt att få dit den avslutande eleganta touchen i din outfit. Om evenemanget specifikt uppger att du kan komma i en mer lekfull ensemble, undvik då pistoler eller pinuppor på dina manschettknappar eller lediga "silk knots".

Välj det klassiska: Silver, guld, smakfull emalj, pärlemor, stenar, etc.

Lediga evenemang

Träffar och fester är perfekta ställen att visa upp din egen unika stil. Det är här du kan ta fram manschettknapparna med dödskallar, ankare eller testa dig fram med trä, läder eller andra intressanta motiv.

Rätt manschettknappar kan starta ett riktigt roligt samtal. Ha kul!

Att göra rent dina manschettknappar

För att kunna avnjuta dina manschettknappar en livstid så behöver du göra rent dem och förvara dem på rätt sätt. Det lättaste sättet att göra rent dem är att be en kvalificerad juvelerare göra det. Om du föredrar att göra det själv så behöver du ett milt tvättmedel för metaller utan steninläggningar, vatten, en mjuk tandborste och en bomullsduk att torka rent med.

En mjuk putsduk för smycken är dessutom billig och effektiv för att ta bort lättare patina eller oxidation. Du ska försöka hålla fukten till ett minimum om dina manschettknappar har stenar för att inte skada eller repa dem. Bomullstopps som doppas i väteperoxid kommer få det att skina igen. Trä och läderaccessoarer får inte bli våta. Om du inte vill riskera mögel så ska läder inte vara i närheten av fuktiga platser.

Hur du förvarar dina manschettknappar

När du har gjort rent dina manschettknappar så bör du ha ett bra ställe att förvara dem. Det bästa är ett manschettknappsetui där de är säkra från värme och direkt solljus. Det förebygger även oxidering och ärgning som sker naturligt när en metall reagerar med syre. Det är idealt att hålla varje par separat i vadderade fack för att de inte ska repa sönder varandras yta eller få repor av andra smycken eller accessoarer.

Förvara inte manschettknappar i fuktiga utrymmen eller i plastpåsar. Det kan få dem att ärga eller oxidera snabbare. Att ta hand om dina accessoarer är bra i det långa loppet och vissa av dem kommer du kunna ge vidare till kommande generationer. Du vill nog att dina söner och barnbarn ska vara lika stiliga som dig, eller hur?

Samtalsämnen på festen - manschettknappens historia

Under sju årtusenden har vi burit någon form av skjortor. Mer eller mindre sedan vävda tyger uppfanns. Dock är det bara ganska nyligen som skjortor har börjat bli dekorativa klädesplagg.

Varför började vi bära skjortor?

Skjortor var i början underkläder som fungerade som en barriär mellan huden och de grövre yttre plaggen och såg till de inte blev smutsiga.

På den tiden var det lika illa att visa sina manschetter som att ha en öppen gylf idag.

Och efter det?

Runt 1500-talet började män knyta ihop sina manschetter genom att trä band genom knapphål i manschetterna.

Men det var inte förrän i början av 1700-talet som några av de mer vågade och sorglösa gentlemännen började använda knappar som satt ihop med en kedja för att fästa sina manschetter. Dessa tidiga manschettknappar hade ofta motiv i form av miniatyrporträtt av kända personer eller närstående på själva knappen.

Skjortmanschetter började bli stelare när man upptäckte stärkelsemedel i mitten av 1800-talet. Det blev svårare att tvinga in knappar i knapphålen och man behövde hitta en annan lösning.

Manschettknapparna kommer in på scenen

Manschettknapparna löste problemet med de stela manschetterna. Det var runt den industriella revolution som deras popularitet exploderade*. Alla från medelklassen upp till samhällseliten bar manschettknappar i olika former och material.

Nu för tiden bärs manschettknapparna oftare än tidigare och vi killar brukar ta dem rätt seriöst, ibland även lekfullt, som ett statement och ett sätt att sticka ut från mängden.

*Förutom under en kort tid då de tappade popularitet på grund av sportskjortorna med knappar som uppfanns under 1920-talet.

Ni frågade – Vi svarade

Varför bär man manschettknappar?

Manschettknappar används för att länka eller fästa ihop skjortans manschetter (ärmarna) med franska manschetter. Detta är formella skjortor som inte kommer med knappar. Manschettknappar förstärker den formella stilen.

Hur väljer man manschettknappar?

När du väljer manschettknappar ska du tänka på i vilket sammanhang du ska bära dem. Om det är ett bröllop eller annat formellt evenemang vill du se mer smakfull och formell ut. Silver, guld, pärlemor, eleganta stenar eller emaljdesigner passar bra då.

Om det är ditt första par rekommenderar vi att du väljer en silverdesign. Det är det säkraste valet.

Om du vill utöka din samling kan du välja precis vad du vill beroende på om du ska ha en formell eller ledig stil.

Var sätter man manschettknappar?

Först och främst måste du se till att du bär rätt sorts skjorta, en fransk manschettskjorta. Den ska ha särskilda hål för manschettknappar och sakna knappar.

Efter du har vikt manschetten så att den är dubbel, nyp ihop den och se till att hålen möter varandra. Sedan för du in den undre delen av manschettknappen genom de fyra hålen innan du fäster den.

Hur en manschettknapp fästs beror på vilket fäste den har. Var god läs ovan för mer information om olika manschettknappsmodeller.. 

Hur bär jag manschettknappar och smokingknappar i en smoking?

För manschetterna var god se "Var på manschetten ska jag fästa mina manschettknappar?" ovan.

Om du bär smokingknappar på din smokingskjorta, börja med att trycka den dekorativa delen av knappen genom bakre hålet och sedan det främre.

Vilken sorts skjorta kan jag bära manschettknappar till?

Manschettknappar bärs traditionellt till skjortor med fransk manschett.

Med det sagt så kan man bära manschettknappar till alla skjortor som har hål för just manschettknappar.

Är det okej att bära manschettknappar på en anställningsintervju?

Att bära manschettknappar på en anställningsintervju så kan vi säga... det beror på.

Vilket jobb är det du har sökt? I vilket företag? Är det en avslappnad startup eller ett traditionellt företag?

Om du vill framhäva en känsla av klass, styrka och dignitet så ska du definitivt bära ett par manschettknappar och låta din outfit stråla. Om så är fallet så rekommenderar vi traditionella och klassiska manschettknappar i guld, silver (eller någon annan gråaktig och neutral metall), pärlemor, smakfulla stenar, etc.

Om du har sökt en kreativ tjänst så kan manschettknapparna finnas där för att visa din individuella sida.

Tänk på att rekryteraren kan tycka att manschettknappar är pretentiöst. Så var försiktig och försök ta reda på så mycket du kan om företaget och jobbet för att hjälpa dig ta rätt beslut.

Hur ska man matcha manschettknapparna?

Det finns ingen riktig regel för det men det finns några saker som gör det lättare för att få manschettknappar att passa in i din stil. De säkra valen helt enkelt.

Färger som ligger utanför färghjulet så som vitt, grått, svart och silver passar till så gott som allt.

Om du bär fler metaller förutom i dina manschettknappar så ska de matcha varandra. Till exempel ska din guldfärgade klocka och slipsnål matcha med dina guldfärgade manschettknappar.