365-dagars returpolicy - utan frågor!
Gratis standardfrakt för alla beställningar-
Kontakta Oss

Kavajnålen - din ultimata guide

Du kommer nu få lära dig allt du behöver veta om kavajnålen. Från placering och färgmatchning till vilken kavajnål du ska välja till vilket tillfälle och mycket mer därtill. Det tar bara 15 minuter

Kavajnålar har gjort en comeback på senare tid. I årtionden har de burits på under dem mest formella evenemangen. Dock har de nu börjat användas av de välklädda herrarna i vardagen. Det har fört tillbaka den komplexa konsten av hur man bär dem. De strikta reglerna för formella evenemang har blivit lösare och det gör att det finns en risk att det kan se amatörmässigt ut att bära kavajnål eller att den som bär kavajnålen har försökt för hårt. När man gör det rätt däremot är kavajnålen det perfekta sättet att lägga till en liten detalj som skapar en oförglömlig flärd i din outfit.

Den här guiden kommer ge dig självförtroendet att bära en kavajnål när du känner för det och få det att se snyggt ut. Låt oss börja med grunderna.

1 Kavajnålen - din ultimata guide1.1 Glöm nålen, vad är ett kavajslag?1.2 Olika sorters kavajnålar1.3 Hur du bär en kavajnål1.4 Vad kan jag bära till en kavajnål?1.5 Vilken sorts kavajnål bör jag välja?1.6 När ska du bära en kavajnål?1.7 Allt du behöver veta om boutonniere1.8 Andra blommor och kavajnålar för särskilda tillfällen1.9 Vilken kavajnål passar till en mörk kostym eller smoking?1.10 Vilken kavajnål passar till en grå kostym?1.11 Vilken kavajnål passar till en mörkblå kostym?1.12 Hur väljer jag kavajnål?1.13 Var ska jag sätta en kavajnål i min kostym, blazer eller smoking?1.14 Kavajnålens historia - något att prata om på festen1.15 Några slutgiltiga ord om kavajnålar1.16 Frågor & svar

Glöm nålen, vad är ett kavajslag?

Ta en titt på din kavaj eller blazer. Kavajslaget är det vikta tyget som går från den översta knappen upp till kragen.

Det markerade området på bilden är slaget. Du hittar det på alla kavajer och blazers.

Majoriteten av alla slag har ett knapphål högst upp på vänster hands sida som antingen är öppet eller hopsytt. Det är där du fäster din kavajnål.

Här är knapphålet incirklat och kan hittas på så gott som alla blazers och kavajer.

Knapphålen fanns ursprungligen där för att man skulle kunna knäppa plagget som en jacka för att hålla sig varm. Med tiden utvecklades de till en särskild plats för olika sorters kavajnålar.

Olika sorters kavajnålar

Vad är en kavajnål? Det är en term som omfattar alla sorters accessoarer som fästs i slaget. Det finns flera olika typer av kavajnålar. Alla har olika storlek, fästen och utseende.

Vi har gjort en lista över de vanligaste här nedan:

Boutonnieres

Det här är originalaccessoaren. En boutonniere är en riktig blomma som sitter i knapphålet vilket ger en oslagbart elegant känsla. Den brukar oftast bäras vid bröllop.

Blomma eller blommiga kavajnålar

Dessa nålar ser ut som blommor men är tillverkade av mjuka material så som siden, linne, satin eller bomull. De fästs i knapphålet som boutonnieres men brukar vara en aning mindre och kan återanvändas.

Nålar

Nålarna är tillverkade i flera olika metaller (guld, silver, koppar, etc). De är formade som en lång, smal nål som lät fästs i en metallplopp. Beroende på modellen så kan fästet vara placerat i änden eller kan flyttas upp och ned vilket ger dig full kontroll över placeringen.

Minipins och emblem

Dessa har ingen lång nål utan en kortare rak nål med fäste (butterfly, gummi eller magnet) som är placerad direkt under emblemet eller pinen. De är oftast tillverkade i mjuk (räfflad) eller hård (slät) emalj. Pinen kan användas för stilens skull, medan ett emblem brukar ha ett symboliskt värde och bärs ofta av politiker.

Broscher

Till skillnad mot de tidigare nämnda typerna fästs broscherna med en sorts säkerhetsnål. De är oftast större och kan vara tillverkade i ädelmetall eller vintagematerial.

Hur du bär en kavajnål

Det finns bara en regel för kavajnålar: De ska bäras ungefär där knapphålet i kavajslaget är eller skulle ha varit. Det är den övre delen av vänster hands kavajslag.

Vissa dubbelknäppta kavajer har knapphål på båda slagen, men kavajnålen ska alltid sitta på vänster hands sida.

Kavajnålar erbjuder möjligheten att våga experimentera. Kom ihåg att bara experimentera med själva nålen och inte dess placering. Nålen ska, om den är synlig, gå parallellt med slaget ska varken placeras vågrätt eller lodrätt. Det är särskilt viktigt om det är en längre nål, där fel vinkel kan fördärva effekten. Nedan till vänster ser du rätt placering.

Vänster bild är korrekt sätt att bära en kavajnål eftersom den parallellt följer slaget. Bilden till höger visar ett exempel på hur en kavajnål inte ska bäras.

Nålen och fästet kan antingen sticka ut på framsidan eller vara dolt på baksidan. Det är en fråga om personlig smak beroende på vad du tycker och känner är passande för din kavajnål/kavaj.

Vad kan jag bära till en kavajnål?

Du kan bära en kavajnål till så gott som allting. Traditionellt bärs den till en blazer eller en kavaj. Den kan även bäras till rockar, smoking och direkt på din tröja eller skjorta (till exempel kavajnålen för Hågkomstens dag). Glöm inte att om du träder nålen genom tyget kan det lämna permanenta hål eller märken, särskilt om det är ett känsligt tyg.

Du kan kombinera din kavajnål med andra accessoarer så som bröstnäsdukar och slipsnålar. Det skapar ett extra stillager i din ensemble, särskilt när du koordinerar accessoarer som är komplementära till varandra. Så länge ingen av dem är dominerande.

Det bästa sättet att göra det på är att ha en grundläggande förståelse av hur man matchar och hur färgteori fungerar. Det är något som vi diskuterat i vår artikel Bröstnäsduken - din ultimata guide. I den artikeln hittar du bland annat ett interaktivt färghjul att utforska. När du har läst artikeln och använt färghjulet kan du börja leka runt med din garderob.

Vilken sorts kavajnål bör jag välja?

Det handlar igen om personliga åsikter men också vilken sorts outfit du bär och i vilket sammanhang du bär den.

Det finns inga klara regler angående färg, stil och storlek men det finns några bra tumregler som man kan vara bra att ha i åtanke.

Kavajnålar i metall: Försök matcha metallen i din kavajnål, dina manschettknappar, din slipsnål, ditt bälte, din klocka och din(a) ringar. Försök då välja antingen ett helt guldfärgat eller silverfärgat tema.

Ljusa och färgglada kavajnålar: Dessa kavajnålar brukar passa bäst tillsammans med en neutral skjorta för att skapa en fin kontrast. Försäkra dig att färgerna inte krockar med varandra. Grundläggande kunskap om färghjulet och några vanliga kombinationer räcker långt.

Pastell / mättade kavajnålar eller blommor: Det är de mer diskreta kavajnålarna och passar de bra med andra accessoarer. De brukar vara mer lekfulla än andra kavajnålar. Till exempel kan du blanda en ljusgrön kavajnål med en midnattsblå kostym, särskilt om det finns lite metall i kavajnålen. Däremot bör ännu ljusare färger alltid matcha din slips eller bröstnäsduk.

Poängen med att klä upp sig är att framhäva sina egna fysiska attribut och ansiktsdrag. Att få alla andra att stirra på ditt kavajslag är inte målet utan snarare att kavajnålen ska vara en del av allt annat som du bär och drar uppmärksamheten till det som spelar mest roll: Ditt ansikte. Om du känner dig tveksam, kom ihåg att mindre är ändock mer: Det är bättre att ta färre än att gå runt och se ut som en clown.

När ska du bära en kavajnål?

I dagsläget så är det helt upp till dig. Vissa evenemang kräver en kavajnål eller en boutonniere av traditionella skäl eller på grund av klädkoden. Det finns nästan inget tillfälle då du inte kan bära en kavajnål.

Var uppmärksam på vilken sorts evenemang det är innan du väljer vilken kavajnål du ska bära.

En diskret hjortkavajnål kan göra underverk på en annars professionell klädsel.

Boutonnieres och kavajnålar med blommor är vanligtvis mer formella men även när du är mindre formell så passar de bra till sociala evenemang. Om du vill använda en accessoar på arbetsplatsen så bör du överväga att vara mer diskret och använda en kavajnål i metall som fortfarande drar blickarna till sig men som är mindre... blommig.

Allt du behöver veta om boutonniere

En boutonniere är en blomma som nyligen plockats för att sättas i din kavajs knapphål. Du behöver besöka en florist för att få tag i en. Traditionellt är den till för de mest formella evenemangen så som bröllop, begravningar, balkvällar men till och med till hästtävlingar. Boutonnieres är i en klass för sig själva som kavajslagsaccessoarer.

Den vanligaste boutonniere är en vit nejlika, en lilja eller en ros men andra blommor så som orkidéer kan också bäras.

Håll den fräsch

Du vill att din boutonniere är så fräsch som möjligt. Det bästa sättet är att skära stjälken den i sista minuten men du måste känna till att olika blommor varar olika länge. Nejlikor är till exempel blommor som klarar sig länge utan att sloka medan en ros kommer sloka ganska fort.

En boutonniere är en blomma som nyligen plockats för att sättas i din kavajs knapphål. Du behöver besöka en florist för att få tag i en.

Oavsett vilken blomma du väljer så kan du hålla den fräsch genom att följa dessa råd:

Spraya den med vatten: Det är det enklaste sättet att hålla din boutonniere fräsch hela dagen/kvällen. Spraya inte för mycket vatten på den. Då kan extravattnet droppa ner på din skjorta eller kavaj och blomman ska inte se blöt ut.

Använd blomsterförsegling: Florister använder ofta en särskilt sorts blomtätare som ser till att blad och stam håller sig fuktiga under längre perioder utan vatten.

Använd en liten vas: Jajamensan, du hörde vad jag sade! De var populära under den edvardianska eran och doldes bakom kavajslaget. Det kan ge dig en liten utbuktning på bröstet men du får extra poäng för att du har en vintagestil. Du kan även välja versioner som sitter ovanpå kavajslaget och det är definitivt något intressant att prata om på festen.

Förvara den i kylskåpet: Om du måste skära din boutonniere innan du bär den så kan du ställa den i ett glas vatten i kylskåpet.

Ingen frukt tillåten: Det här kanske låter konstigt men du bör hålla dina blommor borta från fruktskålen. Frukt, särskilt äpplen, släpper ut etylengaser som får blommor att vissna snabbare.

Hur du bär en boutonniere

Det är inte komplicerat men det finns vissa principer för att bära din boutonniere och för att få den att se snygg och fräsch ut:

  • Som med andra kavajnålar ska blomman sitta så nära knapphålet (eller där det skulle vara) som möjligt
  • Många formella kavajer har en tråd på slagets baksida som ser till att blomstjälken sitter på plats och är dold
  • Blomman ska riktas bort från bröstet
  • Blad skall stoppas in bakom blomman, de ska synas så lite som möjligt

Notera att vissa kavajer inte har ett knapphål och i sådant fall finns två alternativ:

  1. Gå till en skräddare och be denne att sy ett knapphål
  2. Nåla fast blomman på slaget. Se till att du följer placeringsreglerna och att stjälken placeras rätt (parallellt med slaget) men tänk på att det här kan vara mindre elegant än alternativ 1

Andra blommor och kavajnålar för särskilda tillfällen

Förutom de tillfällen som kräver en boutonniere så finns det andra särskilda tillfällen då du bör bära ornament på ditt slag.

Vi pratar nu bland annat om Hågkomstdagsblommor och militära ordnar.

Hågkomstdagsblommor bärs i länder som har varit del av det brittiska imperiet (Kanada, Australien och Nya Zeeland) men även i Storbritannien. Hågkomstdagsblomman bärs under två veckor innan den 11:e november samt den 25:e april (Anzacdagen - firas endast i Australien och Nya Zeeland). Hågkomstdagsblomman en röd artificiellt tillverkad vallmoblomma och pengarna från försäljningen doneras till en fond för krigsveteraner. Reglerna kring att bära den här blomman är desamma som för alla kavajnålar.

Militärordnar följer strikta etikettregler för när de får bäras med civil klädsel, och ja, du bär dem på vänster hands slag. Huvudskillnaden är att de ska fästas horisontalt med en metallstång eller brosch. Dessutom ska de endast fästas i en rad. Det kan göra att medaljerna i vissa fall överlappar varandra på bröstet. Den viktigaste medaljen fästs först och resterande fästs i fallande ordning. Det är dålig form att bära en bröstnäsduk i samband med ordnar då den kan distrahera andra från dina militära prestationer.

Vilken kavajnål passar till en mörk kostym eller smoking?

Det spelar ingen roll vilken färg du väljer för slipsen/flugan eller bröstnäsduken, de här kavajnålarna ser perfekta ut till din svarta kostym.

Kom ihåg att matcha metallerna - guldfärgade kavajnålar med en guldklocka och silverfärgat med en silverklocka.

Vilken kavajnål passar till en grå kostym?

Håll dig till grå eller metallfärgade kavajnålar när du bär mörk eller ljusgrå kostymer.

De lägger till dimension och kan enkelt matchas med slips eller bröstnäsduk.

Vilken kavajnål passar till en mörkblå kostym?

Om du har marinblå kostym eller blazer, välj då en ljusare eller mörkare blå nyans på din kavajnål.

De här kavajnålarna passar till flera olika slipsar, flugor och bröstnäsdukar. De är lätta att matcha.

Hur väljer jag kavajnål?

Tänk på din kavajnål som en accent för din klädsel och välj en som inte sticker ut för mycket. När det gäller att matcha den, använd våra förslag som inspiration.

Och eftersom kavajnålar lägger till extra personlighet till din kostym, blazer eller smoking, var då inte rätt att tänka utanför boxen.

Var inte förvånad att en av dessa är en isbrytare vart du än går.

Var ska jag sätta en kavajnål i min kostym, blazer eller smoking?

  1. Placera alltid kavajnålen i vänstra kavajslagets övre del
  2. Fäst nålen där kavajslagets knapphål är eller ska vara

Kavajnålens historia - något att prata om på festen

Oavsett vad du kanske har hört så var det inte prins Albert som uppfann knapphålet eller boutonniere. Du kanske har hört den romantiska historien om hur han skulle ha nålat fast blommor han fick av drottning Viktoria på sitt bröst som en sorts romantisk gest - men det är inte sant. Hans jackor hade inte ens slag.

Kavajslag har existerat väldigt länge och härstammar från militära uniformer med de höga kragarna och klaffarna man ser på lord Nelsons uniformsjacka. Dessa hade många knappar och hål. Och den översta var oftast oknäppt vilket är platsen där knapphålet kommer från.

Boutonnieres blev populära under 1800-talet. Blommor associerades ofta med manlighet och boutonnieres gick då hand i hand med herrmodet.

Boutonnieres tog plats tillsammans med kavajnålar och andra utsmyckningar under 1900-talet. Men som fracken och jacketten blev boutonnieres så småningom reserverade för väldigt formella tillställningar medan kavajnålarna fortsatte vara mer lediga.

Några slutgiltiga ord om kavajnålar

Okej, så nu har du fått all information om kavajnålarna och dess finare kusiner, boutonnieres. Ja, de må verka vara lite för mycket till att börja med men lita på oss, efter du har experimenterat lite så kommer du undra varför du aldrig använde kavajnålar tidigare. Antalet komplimanger du kommer få kommer definitivt överväga känslan av att du klätt upp dig för mycket.

Kom ihåg att med allt som rör stil så är självförtroendet lösningen. Så börja smått vid utkanten av din komfortzon för vilken kavajnål du vågar bära och testa dig sedan vidare framåt.

Frågor & Svar

Varför sitter det ett knapphål i kavajslaget?

Traditionellt fanns den där för att slaget skulle kunna stängas så att bäraren skulle kunna hålla bröstet varmt. Det var en knapp med samma praktiska funktion som de övriga knapparna.

Med tiden utvecklades den till att bli en plats för just kavajnålen och boutonnieres.

Hur sätter jag dit en kavajnål?

Du sätter den i knapphålet på slaget.

Du kan låta nålen sticka ut på framsidan av slaget eller hålla den dold under slaget.

Fästet på slutänden finns där för att hålla den på plats.

Varför bär man kavajnål?

Anledningen är beroende på personen och evenemanget.

Ibland är det symboliskt så som flaggor eller vallmoblommor. Ibland är det traditionellt och uniformt som på ett bröllop. Och ibland är det helt enkelt bara för att få extra flärd i klädseln.

På vilken sida bär man kavajnål?

Alla kavajnålar och liknande utsmyckningar bärs alltid på vänster hands sida.

Varför bärs kavajnålen på vänster hands sida?

Vissa påstår att nålen ska vara så nära hjärtat som möjligt men den riktiga anledningen är betydligt mindre romantisk.

Ursprungligen kunde man knäppa knapparna i slaget, precis som resterande knappar i jackan för att hålla sig varm. Knapphålet hade alltså en praktisk funktion. Knapphålet satt alltid på vänster hands sida på herrkläderna då det är lättare att knäppa den själv (för högerhänta).

Det är av samma anledning som damers knapphål är på höger sida, eftersom det fanns en förväntning att någon annan skulle hjälpa dem att knäppa den.

Kan jag bära en kavajnål i smoking, frack, rock eller tröja?

Absolut. Samma regler gäller som för vanliga kavajer och blazers.

Kom ihåg att i en smoking vill du ha en vit blomma för en mer elegant look.

På en tröja behöver du trä nålen genom tyget, så se till att du inte gör för många hål.

Visar jag upp kavajnålsfästet eller ska det döljas?

Det finns ingen direkt regel för detta. Fästet på slutänden kan sticka fram genom tyget på slaget eller inte. Det är upp till dig och vad du anser vara snyggast.

Vad är en boutonniere?

En blomma eller flera blommor som kan sättas i kavajslaget. De vanligaste blommorna är nejlikor, rosor och liljor.

När bär man en boutonniere?

Nu för tiden är dessa reserverade för formella tillställningar så som bröllop och baler men även till vissa hästtävlingar.

För den moderne välklädde gentlemannen finns det ingen anledning att inte inkludera detta i deras allmänna stil.

På vilken sida ska en boutonniere sitta?

Precis som med alla andra kavajnålar och utsmyckningar skall en boutonniere sitta på vänster hands sida.

Vad är en blommig kavajnål?

Det är en modern accessoar som designades som en ersättare för boutonnieres. Den är en blomma som bärs vid mer lediga tillfällen.

Vem köper en boutonniere?

Det beror på evenemanget.

För baler eller andra sociala evenemang köper din partner eller dejt din boutonniere. För bröllop ger den som planerar bröllopet särskilda riktlinjer om vilka blommor som får bäras.

Hur ser jag till att en boutonniere inte slokar?

Ge den lite vatten varje halvtimme. Det är viktigt att det är ett litet stänk vatten och att blomman inte dränks i vatten.

Du kan köpa blomsterförsegling hos en florist för att den ska klara sig längre.

Kom ihåg att inte köpa din boutonniere för långt i förväg. Om du köper den i förväg kan du förvara den i ett glas vatten i kylskåpet. Då kommer den vara fräsch längre.

Visar jag upp hela blomman i min boutonniere eller döljer jag stjälken?

Stjälken bör trädas genom knapphålet i slaget och hålls därmed dold. Om du inte har ett knapphål eller bär blomman på din tröja eller skjorta är stjälken synlig. Du fäster den helt enkelt med en nål över stjälken så att den sitter fast.

Kan jag bära en kavajnål eller boutonniere tillsammans med en slipsnål?

Det kan du men var försiktig. Flera metallaccessoarer kan lätt bli för mycket i en outfit och då blir din stil mindre raffinerad.

Kan jag bära en kavajnål på ett bröllop?

Det beror på vad det är för sorts bröllop du ska gå på. Men om det inte är ett extremt fint bröllop du ska gå på så är svaret ja.