365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 35 kr - Gratis över 449 kr-
010-750 27 71 - (arbetsdagar 9:00-17:00)

Slipsen - din ultimata guide

Lär dig allt du behöver veta om slipsar. Från färgmatchning och tyg till hur man knyter klassiska knutar.

Vem vill inte höra "snygg slips" närde kommer in i rummet? Det är bättre än en kollektiv och pinsam tystnad. Oscar Wilde har en gång sagt att "en välknuten slips är det första riktiga steget i livet." Om så är fallet... då är det dags att sätta igång.

Hur man bär en slips

Grundprincipen för att knyta och bära slips är att få det att se lätt ut. En form av elegant nonchalans från övning och självförtroende att lämna perfektionen hemma.

Slipsens längd

Slipsens spets ska falla precis ovanför bältesspännet.

Slipsens bredd

Slipsar kommer i flera breddar från smala till discoera-klassiker, men en standard brädd är mellan 5-7 cm. En av viktiga faktorerna påverkar din kavajs slag. Slipsen ska vara ungefär lika bred vid sin bredaste punkt som kavajslaget.

En tumregel är att bära en smalare slips med smala kavajslag och bredare slips till bredare kavajslag

Du bör även tänka över din kroppsbyggnad. Har du breda axlar? Pröva bredare kavajslag och slipsar. Om du kan beskrivas som smal och kortare, pröva då smalare slipsar och kavajslag.

Slipsens anatomi

Att förstå slipsens konstruktion kommer göra dig till en välinformerad köpare och ser till att du inte bara köper snygga slipsar, utan även slipsar som kommer hålla länge.

 1. Bladet – Slipsens huvuddel, framsidan, den del man ser när slipsen är knuten
 2. Tipping – Materialet som sytts på motsatt tipp och svans. Självtipping är när samma material som slipsen använd. Dekorativ tipping innefattar andra material. Om det är ett sämre tyg som använts bör du tänka över slipsens kvalitet – det kan ha varit ett medvetet val att hålla ned kostnaden
 3. Bar Tack – Ett stort stygn som håller ihop båda sidorna och ser till att slipsen håller sin form
 4. Etikett – Det här kan vara tillverkarens eller designerns namn.
 5. Hållögla – När slipsen är knuten kommer det smalare bladet att träs genom öglan för att hålla den dold. Dubbelkolla att det smala bladet faktiskt passar genom öglan. När den är tillverkad i samma högkvalitativa material som slipsens utsida är det ett gott tecken på att man inte tagit några genvägar och att slipsen är en kvalitetsprodukt
 6. Nacke – Slipsens mitt
 7. Skal – Slipsens yttre tyg – kallas även kuvert. Du har möjlighet att välja mellan siden, ull, bomull och polyester
 8. Söm – Där tyget har sytts samman. En kvalitetsslips består av ett utskuret kuvert i sann bias – 45 grader från den avslutade tygkanten. Slipsen kommer inte hänga rakt eller överleva dagligt bruk om den inte har skurits så.
 9. Mellanfoder – Det inre materialet som ger slipsen sin form och har en skrynkelmotverkande effekt. En kvalitetsslips använder ull för dess mjukhet, slitstarkhet och motstånd som veck. Vissa slipsar använder bomull eller syntetiska material, vilka är underlägsna ullets mjukhet.
 10. Svans – Slipsens smala del. Den ska föras genom hållöglan när slipsen har knutits
 11. Glidstygn – Ett dolt stygn som håller ihop ändarna (fungerar med Bar Tack)
 12. Ursprung och tvättlapp – Den kan innehålla ursprungsland och särskilda instruktioner för tvätt

Slipstyger

De vanligaste slipstygerna är siden, ull, bomull och polyester. Varje tyg har olika kvaliteter, men ditt huvudfokus bör vara på den visuella texturen. Ungeför som med bröstnäsdukar och flugor ska du sikta på kontraster när du väljer slipstyg.

Till exempel får en smidig sidenslips en fin kontrast mot en tjock ullkostym eller bröstnäsduk i bomull. På samma sätt får en grövre ullslips en fin kontrast mot en bröstnäsduk i siden eller en väldigt fin (högt trådtäthet) kostym.

Sidenslipsar

Sidenslipsar är lätta att förvara och känns otroligt mjuka när du tar på dem. Lika lyxigt som det är ett naturligt material, lika svårt att göra rent och blir lätt skrynkligt.

Ullslipsar

Ullslipsar ger en annan textur och djup i din outfit, samt är även högkvalitativa ulltyper tillgängliga så som kashmir. Känt för att göra stora knutar, tyget är svårt att tvätta och kan krympa om det inte hanteras på rätt sätt.

Bomullsslipsar

Slipsar tillverkade i bomull är lätta att stryka, tvätta och förvara med en extra bonus att det är både hållbart och slitstarkt. Dock kan det krympa i varmt vatten och blir lätt skrynkligt.

Polyesterslipsar

Polyesterslipsar är lätta och enkla att förvara. De ser billiga ut eftersom många av dem ofta speglar ljuset på ett artificiellt sätt till skillnad mot siden.

Slipsar som är värda att känna till

En slipsarsenal värt något måste innehålla mer än en sorts slips. Det är helt okej att ha en favorit, men missa inte det roliga hos prickiga slipsar när de bärs i rätt kontext. Oroad att en av dem ska bli smutsig? Ingen fara, vi har en guide till hur man förvarar, gör rent och stryker slipsar.

Enfärgade slipsar

Enfärgade slipsar är slipsar i endast en färg. De mångsidigaste färgerna är marinblått och vinrött, vilket ser elegant ut till de flesta outfits. Det är bra färger att börja slipssamlingen med. Du kan även experimentera med ljusare toner för de varmare månaderna och ledigare evenemang.

Randiga slipsar

Randiga slipsar är mest populära för business wear och är generellt sett lättare att matcha till flera olika outfits. En allmän regel är att ju längre mellanrum mellan ränderna och desto smalare ränderna är, desto formellare är slipsen.

Prickiga slipsar

Prickiga slipsar ser inte endast enkla, raffinerade och eleganta ut, de kommer sällan att krocka med dina kläder... förutsatt att du inte bär byxor o samma mönster. Andra "prickiga" slipsar med små fyrkanter, diamanter eller andra mönster faller inom den här kategorin.

Paisleymönstrade slipsar

Liknar prickiga slipsar. Paisleymönstret är ett intressant alternativ i jämförelse med enfärgat. Paisley är ett blommigt mönster som härstammar från Mellanöstern och har varit med genom historien.

Stickade slipsar

Stickade slipsar är slipsar som är stickade. Det trodde du inte va? Du kan se om den är stickad på dess textur, vilken är grövre än vanliga vävda slipsarna och har oftast en platt spets till skillnad mot den vanliga pilspetsen.

Stickade slipsar är ganska lediga och passar bra för vanliga arbetsdagar på kontoret.

Jul- & skämtslipsar

Vanligen lättsamma och förhoppningsvis roliga, skämtslipsar passar sig bäst på familjefester, söndagsgrillen och som ett alternativ till fula jultröjor. För din karriärs skull kan vi inte rekommendera den här typen av slips när du ska på anställningsintervju. Förutsatt att det inte är en anställningsintervju i tomtens verkstad... i sådant fall så kan du gå all in!

Grenadinslipsar

Formade som vanliga slipsar med vanliga ändar och standardbredd. Grenadinslipsar passar bättre till formell klädsel än andra stickade slipsar. Förutom bredden och ändarna skiljer sig grenadinslipsarna i sin väv, vilken är betydligt mer komplex och tätare. Det gör även att de är betydligt dyrare.

Macclesfieldslipsar

Macclesfieldslipsarna har fått sitt namn efter en stad i Cheshire, England, som blev känd under 1600-talet för sina sidentyger och det särskilda mönster de tillverkade. Den här typen av mönster är samma som Foulard och tapet-slipsar. Foulardslipsar har ett enkelt geometriskt mönster som repteras, oftast består det av blommor, geometriska former – fyrkanter, romber, prickar – eller individuella paisleyformer.

Idag är Macclesfield ett generellt namn som beskriver slipsar med små geometriska vävda mönster. Dessa mönster bör vara i vävd siden – små tryckta mönster kallas all-over.

3 sätt att knyta en slips

Att lära sig hur man knyter en slips är det viktigaste steget för att bära den. Nu är det dags att ta det första riktiga steget som Wilde pratade om.

Vi föreslår att du börjar med att bära en tvättad skjorta som du burit en liten stund så att inget i den är för stelt. Det kan även vara lättare att knäppa den översta knappen efter du har knutit slipsen.

Four-In-Hand

Four-In-Hand är namnet som oftast används för en enkel knut eftersom den troligen är den lättaste att lära sig... och den ser jättebra ut med gropar! Den passar bäst för män med smalare hals eller slipsar i grövre tyger.

Klicka här för att se denna video på danska, franska, holländska, italienska och spanska.

Hur du knyter en Four-In-Hand

 1. Börja med att hålla den breda delen av slipsen på vänster seda. Dra sedan den så att den blir cirka 20 cm längre än den smala delen på höger sida.
 2. Korsa den breda delen horisontalt framför den smalare delen under din haka.
 3. Dra upp den breda delen och genom öglan runt din hals.
 4. Håll i knutens framsida med fingret och för ner den breda delen genom den främre öglan.
 5. Dra åt knuten genom att hålla i den smala delen och föra upp knuten.

Halv Windsor

En halv Windsor är asymmetrisk men bredare och mer strukturerad än Four-In-Hand med sin städade, triangulära finish. En klassiker för en slående perfekt balans av formell vardagsklädsel. Dess medelstora knut passar till de flesta kragtyperna. Passar bäst till medeltunga slipsar.

Klicka här för att se denna video på tyska, danska, franska, holländska, italienska och spanska.

Hur du knyter halv Windsor

 1. Börja med den breda delen på vänster sida och den smala på höger. Den breda delen ska vara lite längre än den skala.
 2. Korsa den breda delen horisontalt framför den smala delen och gör ett kryss under hakan.
 3. Ta den breda delen runt och bakom den smala delen.
 4. För den breda delen över och genom öppningen nära din hals.
 5. Vira den breda delen framför den smala delen.
 6. Dra den breda delen under och genom halsöppningen. Dra knutens breda del genom öglan som formats på framdelen.
 7. Dra åt knuten genom att dra ner den breda delen.

Windsor

Windsor är en stor knut som ofta används av väpnade styrkor för dess auktoritet och formalitet. Windsor ger en symmetrisk, triangulär finish och passar best för breda halsar. Passar bäst för slipsar i ett lättare tyg.

Hur du knyter en Windsor

 1. Börja med den breda delen på din vänstra sida hängandes 12 cm under ditt bälte.
 2. Korsa den breda delen horisontalt på framsidan och gör ett kryss under hakan.
 3. För upp den breda delen och under öglan runt din hals.
 4. För den genom öglan och dra helt ned den breda delen.
 5. För den breda delen runt bakom knuten till den andra sidan
 6. För den breda delen över öglan runt din krage och för ned den igen. Nu har du 2 öglor på båda sidor av den smala delen.
 7. För den breda delen över knutens framsida för att få ett band. Använd ett finger för att hålla den på plats.
 8. För den breda delen under öglan mot din haka.
 9. Dra den breda delen genom frambandet (Steg 7).
 10. Dra den helt ned den breda delen och räta till eventuella veck i knuten.

Hur du knyter en slips med en grop

Den ökända gropen är en liten inbuktning under din knut. Oavsett om din slips är tillverkad i ull, siden, kashmir eller din favorit som är stickad, så är det möjligt att få en liten grop.

 1. När du håller på att knyta färdigt slipsen, nyp ihop tumme och pekfinger under knuten för att få vecket.
 2. Dra åt slipsen så du håller vecket på plats.
 3. Justera den lilla gropen för att framhäva vecket.

Slipsaccessoarer

De primära slipsaccessoarerna är slipsnålar, kedjor, spännen, klämmor och pins. Deras användningsområde är att hålla din slips på plats... men de gör så mycket mer.

Slipsspännen håller din slips från att fladdra vilt i vinden. Orolig att doppa slipsen i soppan? Pröva en slipsnål eller kedja. Ser knuten lite platt ut? Använd en kragnål för att trycka ut den lite för extra smakfull stil.

Hur du matchar slips till din kostym

Det viktigaste tipset är att matcha slipsen till kostymen – inte kostymen till slipsen. Med andra ord, köp din kostym och skjorta först... sen köper du slipsen som matchar.

 • Moderna kostymer passar bra till smala slipsar.
 • Undvika extremt breda eller supersmala slipsar. Standardbredden är 5 till 7 cm som bredast. Att gå för långt åt båda håll kommer få din stil att verka gammaldags.
 • Din slips bör ha en mörkare färg än din skjorta och vara enfärgad.
 • Vita skjortor, inklusive off-white och gräddfärgade, kan bäras till så gott som allt. Svarta, grå och marinblå kostymer är liknande – de passar till så gott som allt.
 • Bär tydliga färger för att inte se dyster ut och liva upp tillvaron.
 • Om du gillar mönstrade skjortor och kavajer/blazer, se då till att slipsen komplimenterar skjortans huvudfärg.

Det som nämns ovan är väldigt generella och lätta regler. Vi är stora fans av mönster här. Att lära sig matcha dem är inte så svårt som man kan tänka sig och det är definitivt värt det. Det enda som krävs är lite självförtroende.

Vita skjortor

Vitt är mångsidigt och är som en blank målarduk redo att målas med vilken slips som helst.

Blå skjortor

Ljusblått passar bäst till slipsar i samma färgfamilj (blå), men även mörkgrönt, gula nyanser, rött och rosa.

Blårandigt eller rutigt

Bär en märkare slips än skjortan och med ett mönster som är större än ränderna eller rutorna på skjortan.

Rosarandigt eller rutigt

Bär en märkare slips än skjortan och med ett mönster som är större än ränderna eller rutorna på skjortan.

Till kostym

Nyckeln att lägga till en kavaj till någon av kombinationerna nämnda ovan är att se till att 1 av kostymens 3 delar - kostym, skjorta eller slips - är enfärgad.

De bästa tipsen för att matcha din slips och kostym

 1. Din slips ska vara det sista du köper. Välj kostym och skjorta först.

  Det är alltid lättare att hitta en slips som matchar din skjorta… istället för att hitta en skjorta som matchar din slips.

Läs mer i vår kompletta guide hur du gör rent, förvarar och stryker slipsar.

En kort historia om slipsar du kan berätta på festen

Den tidigaste formen av slips som vi känner till bars av den kända Terrakottaarmen i Xi’an, Kina. De begravdes där för att beskydda kejsaren i efterlivet cirka 210 fvt. Halsprydnader har använts över hela världen genom historien för att utmärka rikedom och status. Däremot härstammar den moderna slipsen från... kroatiska legosoldater under 1600-talet (det förväntade du dig inte va?=

Dessa inhyrda soldater var elittrupper som slogs för Frankrike under 30-åriga kriget. Ludvig XIV gillade sina väöklädda krigshjältar och tog efter dem – han bytte dock ut deras röda sjalar mot stora vita kravatter i spets. Faktum är att det franska ordet för slips är "cravate" och kommer från ordet för kroat –"croate". I klassisk lismande stil tog den parisiska eliten efter sin kung och kravatten spred sig snart inom det franska samhället.

1660 återvände Karl II till England efter sin exil i Paris och tog det nya modet med sig. Tiden gick och slipsens design blev enklare under industrialismen då behovet av att ha en slips som hölls knuten ökade.

Genom åren har slipsen haft många former, haft många vilda färger under 70-talet till smala slipsar som bärs av hipster överallt idag. Oavsett tidsperiod har slipsen representerat individuell stil och gör alltid ett intryck.

Ni frågade – Vi svarade

Varför bär män slips?

Moderna slipsar är mest dekorativa och används för att visa upp personligheten och/eller krävs på jobbet.

Kommer slipsar i olika längder?

De flesta slipsar har en standardlängd runt 145 cm. För långa killar finns det långa slipsar på runt 157 cm, de säljs i särskilda slipsaffärer.

Vilket är den lättaste knuten att knyta?

Vi anser att den lättaste knuten är Four-In-Hand. Dock kan allt bli lättare med efter lite övning.

Vilka slipsar passar på kontoret?

Rent generellt är smala slipsar lediga och passar inte. Ju mörkare slips, desto formellare är den. När du är osäker, välj en enfärgad slips i vinrött eller marinblått.

Vilken skjorta och slips bör jag bära till min marinblå kostym?

En marinblå kostym är en av de mest mångsidiga kostymerna du kan äga. Det klassiska skjortvalet vore vit. För att göra det enkelt föreslår vi en slips som är i en röd nyans. Röda slipsar passar bättre till blå kostymer än någon annan färg.

Om du vill ha ett diskretare alternativ, titta efter lax, korall, rosa eller vinrött. Det är fortfarande röda nyanser men är inte lika kraftiga som en helröd slips.

Var ska slipsklämman sitta?

Slipsklämman bör alltid sitta mellan den tredje och fjärde skjortknappen (räknat uppifrån). Du kan även läsa vår ultimata guide till slipsnålen för att lära dig mer hur man bär slipsnålar/klämmor.

Varför behöver man knyta slipsar medan flera flugor kan köpas redan knutna?

De flesta män vet hur man knyter en slips och det är lätt att lära sig. Flugor är en aning svårare.

Vad ska jag tänka på när jag väljer hur jag ska knyta min slips?

Du vill att slipsknuten ska passa situationen. Bredare knutar som Windsor är mer auktoritativa och formella.

Smalare knutar så som Four-In-Hand är mer lediga och avslappnade.

Vilken knut du vill knyta beror även på slipsens tyg. Tjockare tyg passar bättre för smalare knutar... så att den inte ser för stor ut. Samma gäller för tunnare tyger.

Kan jag lägga en sidenslips i tvättmaskinen?

Absolut inte! Det skulle förstöra den. Läs mer hur du gör rent, förvarar och stryker dina slipsar, samt får ut det mesta av din halsaccessoar.

Kan jag bära slips till smoking?

Du kan bära slips till smoking och det börjar bli ett mer och mer vanligt sätt att "klä ned" formell klädsel.

Vi anser personligen att om du ska bära smoking, go all in och bär fluga. Men om du väljer att bära slips, välj då en som är i svart siden.

Vilka slipsar bör jag bära på vintern?

Ullslipsar passar generellt bättre på vintern med deras grövre och tydligare textur, välj mörkare blå, grå och bruna färger. Och glöm inte julslipsen.

Vilka slipsar bör jag bära på sommaren?

Till skillnad mot tjocka ullslipsar i vinterfärger, välj linne eller bomullsslipsar i ljusa och klara färger för att ta dig ann sommarvärmen.

Har ni en bröstnäsduk som matchar den här slipsen?

Vi får faktiskt den här frågan dagligen. Och svaret är: Ja, det har vi!

För att hitta bröstnäsdukar som matchar slipsfärgen, använd vårt Interaktiva färghjul och instruktionerna i 7 viktiga regler för att matcha herraccessoarer. Du kommer hitta en perfekt matchning på nolltid!