Solglasögon | Köp 2 och spara 20%

Solglasögon | Köp 2 och spara 20%

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 449 kr-
Kontakta Oss

Vad du ska bära till en anställningsintervju: En guide för män

Du är inbjuden till en anställningsintervju, men vad nu – vad ska du bära? Det spelar ingen roll vad det är för jobb, vår kompletta guide hjälper dig skapa en still som är polerad och väl sammansatt.

Du har skrivit ett CV som bara kan beskrivas som episkt. Ditt handslag har rätt mängd grepp och är starkt nog att göra mottagaren imponerande och tårögd av avund över din maskulina överhet. Och dina referenser är på standby, redo att ge bra recensioner om din professionalism, personlighet och arbetsmoral (tack, mormor).

Du har officiellt gjort allt du kan.

Men vad ska du bära till intervjun?

All förberedelse och nu behöver du klä upp dig? En intervju handlar bokstavligen om att bedömas. Det finns inget annat tillfälle i livet där du visas upp med ditt förflutna, nuet och framtid redo att kammas igenom.

Vi har satt samman en genomgående guide att hjälpa dig planera och utföra din intervjustil med ninjalik precision och sätta samman en välbehövd Zen i dina förberedelser inför intervjun. Du vet... frågorna och sånt.

För det första...

Ta reda på hur dina framtida kollegor klär sig. Kolla in arbetsplatsens hemsida, LinkedIn-konto eller sociala medier och se hur de anställda ser ut.

Spana på ditt framtida kontor vid lunchtid. Hur klär sig männen? Kostymklädda eller snyggt ledig stil? Ta det du ser och gör det bättre. Målet är att få den som intervjuar dig att se dig som en på arbetsplatsen. Att passa in är lika viktigt som att vara ett perfekt tillägg till jobbteamet.

Vi vet att varje arbetsplats är olik och unik – precis som själva jobbet. Att klä sig för en startup är helt annorlunda mot att klä sig för ett företagskontor.

Ta våra tips och idéer för hur du ska klä dig vid intervjun och gör det till ditt eget, det är den bästa vägen. Det är alltid bättre att klä sig för mycket snarare än att dyka upp i shorts och sandaler.

Idéer för intervjuer på företag och formella arbetsplatser

 • En kolgrå eller marinblå kostym – 2 knappar, enkelknäppt med hakslag
 • Vit eller blå finskjorta med runda manschetter (färgkoordinerat till kostymen) – diskreta ränder kan även funka
 • Läderbälte som matchar dina skor
 • Slips
 • Mörka strumpor
 • Konservativa läderskor som matchar ditt bälte – Oxfords eller quarter brogues

Idéer för intervjuer på snyggt lediga (Business Casual) arbetsplatser

 • Marinblå eller kolgrå blazer
 • Vit button-down skjorta med runda manschetter
 • Mörka jeans eller khaki chinos – välpassande och med en skräddarsydd stil (inte ostrukna)
 • Läderskor som lutar mot uppklätt – Oxfords
 • Alternativ: Brun, svart eller marinblå tröja till skjortan – tröjans textur bör vara enkel och ren (inga fula jultröjor, tack)
1 Vad du ska bära till en anställningsintervju: en guide för män1.1 Slipsen1.2 Klockan1.3 Väskan1.4 Bältet1.5 De mindre detaljerna1.6 Din viktigaste accessoar – ditt ansikte1.7 5 tips för de bästa ansökningshandlingarna1.8 Ni frågade – vi svarade

Slipsen

Traditionella slipsar ger ett bra första intryck.

En anställningsintervju är inte rätt tillfälle att dra fram alla saker och bära de galnaste färgkombinationerna. Det finns gott om tid att göra en statement när du är anställd.

Håll dig på den säkra sidan med en mer traditionell slips som matchar din outfit. Håll dig till prickigt, randigt eller paisleymönstrat med konservativa färger.

För en extra formell touch, bär en slipsklämma (som matchar din klocka). Det kommer hålla slipsen fint på plats och är ett extra uttryck i din "anställ mig"-klädsel.

Inte säker vilken knut som passar bäst? En Halv Windsor passar alltid.

Och den där roliga skämtslipsen du fick av moster? Spara den till julfesten.

Bör du bära en fluga till en anställningsinterjvu? Eftersom även den enklaste och mest diskreta flugan gör ett statement, spara din tills efter du skrivit på anställningsavtalet. Det sista du vill är att ditt CV och professionella meriter överskuggas av sidenflugan runt din hals.

Klockan

Ett enkelt armbandsur med rena linjer visar att du har ett detaljsinne.

Vilket armbandsur borde du bära till anställningsintervju? Det kan verka vara en fånig fråga. Vem bryr sig vad vilken klocka du bär så länge du är kvalificerad för jobbet, eller hur? Fel.

En intervju är en av de situationer då detaljerna spelar roll. Varje rad i ditt CV har studerats och nu sitter du framför personen som har studerat det. Varje detalj om din person bygger upp en större bild – "kommer han passa in"-bilden.

Om du är på intervju iklädd kostym, välj då en klocka som passar den formella tonen. Välj något enkelt, rent och smakfullt. Att välja något enkelt är aldrig fel.

Om du är på intervju för business casual och du älskar sportklockor, välj då en mindre flashig klocka ur din samling. Tänk över varje del av din stil – även de små delarna – det visar att du har ett detaljsinne. Och vilken HR chef vill inte ha det hos en anställd?

En del av att fokusera på detaljerna är att metallerna ska matcha. Metallen i din klocka bör matcha alla andra metaller du bär. Om ditt armbandsur har en läderrem, då ska det matcha ditt bältes färg.

Väskan

En smal, klassisk läderväska kommer bära dig genom intervjun.

Att dyka upp tomhänt (ännu värre, hållandes din telefon) till en anställningsintervju är ett stort nej. Att rocka din gymväska är lika fel.

Du behöver inte ta med dig ditt hemmakontor, men det är en bra idé att ta med ett litet anteckningsblock/bok och penna. Även om du inte skriver något i den under hela intervjun så sänder det signaler till din framtida chef att du är uppmärksam, eftersom den ligger framför dig på bordet.

Behöver du visa upp ditt arbete? Ta med din laptop i fall att. Se till att alla filer är nedladdade eller att exempel funkar på din dator. Det är inget café... fråga inte efter wifi. Och förvänta dig inte att den som intervjuar dig kommer sitta tålmodigt medan du försöker leta fram exempel på jobb du utfört tidigare. Var förberedd.

Vilken är den bästa väskan att bära till en anställningsintervju? I de flesta fall, lämna den stora duffelväskan hemma och välj istället en slimmad axelremsväska. Välj en i högkvalitativt läder med enkla linjer och klassiska detaljer.

Andra klassiska former att tänka över innefattar shoppingväskor, ldatorväskor and folioväskor.

Bältet

Få till en deal med ett enkelt läderbälte.

Bältet bör alltid matcha dina skor och dina skor ska matcha din outfit. Det innebär att ett högkvalitativt läderbälte är det enda alternativet.

Välj ett med ett enkelt spänne – e en matt metall som matchar klockans metallfärg.

De mindre detaljerna

Visa att du kan fokusera på dem är en viktig förmåga för alla jobb.

Vi är självfallet accessoarfans. Alla små delar hjälper att berätta din historia och gör den unik. En anställningsintervju, däremot, är inte tillfället att ta sig ut på djupare vatten.

Det är viktigt att tänka över dina manschettknappar, slipsklämma, bröstnäsduk och kavajnål. Medan dessa kan ge personlighet till en ointressant kostym och slips, kan de ge fel första intryck.

Kom ihåg att du vill se polerad och professionell ut. Om du börjar klä dig och känner för att gå på klubben... då har du gått för långt. Låt inte din outfit ta fokus från din kvalifikationer.

Kan du bära armband till en anställningsintervju? Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan och lämna armbandet hemma.

Vad gäller ditt bälte och din klocka, se till att metallerna passar och matchar varandra.

Din viktigaste accessoar – Ditt ansikte

Visa din bästa sida.

Du kan förbättra dina jobbfärdigheter och bygga din erfarenhet inom flera olika discipliner för att förbättra ditt CV... men du har bara ett ansikte. Det är ansiktet du kommer bära till intervjun och förhoppnings ge dig jobbet. Se till att det är ett bra ansikte.

Om du inte redan använder återfuktande kräm, börja göra det nu! Att ha kontroll över över torr och flagande hud är viktigt för att se så bra ut som möjligt.

Se till att ditt skägg är välvårdat och ta hand om det med en skäggolja. Om du är renrakad, ge dig tiden att hinna raka dig så du slipper skynda dig och dyka upp till intervjun med små toalettpappersbitar i ansiktet och på halsen.

Ge ditt hår extra uppmärksamhet. Välj en fint kammat hår som inte faller ned i ansiktet. Om du behöver klippa dig ändå, gör det 2 dagar innan intervjun.

5 tips för de bästa ansökningshandlingarna

Om du inte fick komma till en intervju, då spelar det ingen roll hur diskret din slips är, hur klassisk din väska ser ut eller hur välkammat ditt skägg är.

Vi har frågat Daniel Baun, Trendhims egen HR Manager, för insikt i hur man skriver den bästa jobbansökan och blir kallad till intervju.

 1. Skriv för att få jobbet – inte intervjun. “Jag behöver se din relevans för tjänsten – på en gång. Jag har inte tid att tänka på dig i rollen, jag behöver läsa fakta, erfarenhet och veta direkt att jag vill se mer.”
 2. Ditt CV:s struktur. “Se till att ditt CV är strukturerat. Enkla avståndsmisstag eller stavfel säger mig att du inte bryr dig om detaljerna. Varje punkt i ditt CV säger något om dig. Var specifik och berätta exakt vad du har gjort på dina tidigare jobb. Tänk: Nyhetsbrev tre gånger i veckan för 15 000 läsare och jag fick den listan att växa från 280 läsare. Detaljerna är nyckeln.”
 3. PDF. PDF. PDF. “Skicka alltid ditt CV och personliga brev i PDF-format. Det är lätt att öppna och kontrollera avstånd, layout, etc."
 4. Var dig själv. Hur var jobbannonsen skriven? Var den skriven med humor? Det är nyckeln till hur du ska svara. Om annonsen var stel och officiell, skriv den efter det. På Trendhim vill vi ha riktiga (inspirerade) människor – inte stela berätta-vad-jag-ska-göra-och-jag-gör-det-typer."
 5. Redigera. “Ta tid på dig när du skriver ditt CV och personlig brev. Skynda inte på processen. Skriv den i dag och läss igenom den imorgon innan du skickar in det.”

Ni frågade – Vi svarade

Visar det att klä sig fint för en anställningsintervju att man har detaljsinne?

Ja, det kan det. Men en bra intervjuare kommer ha frågor förberedda som verkligen visar hur mycket du uppmärksammar detaljerna.

Ger det ett starkt första intryck om man är välklädd inför en anställningsintervju?

Om du inte är på intervju för ett modeföretag, kommer personen som intervjuar dig vara normal. De kanske inte har en aning om mode och hur mycket tid du lade ned för att se så bra ut som du gör.

De kommer märka om du är dåligt klädd eller har sjaskiga kläder. Det är där det riktiga första intrycket kommer in i bilden. Om du har kommit till intervjun, är det för att du har blivit utvald och att företaget är intresserat av vad du har att säga.

Du möter personen som kommer (bokstavligen) betala din lön. Att sätta samman ett vinnande första intryck kan ju inte vara fel.

Kan jag bära svart till en intervju?

De flesta råden är nej. Vi säger att om det är det du har och det passar bra, då ska du bära det! Särskilt om det är din första anställningsintervju eller om du har precis börjat.

Om du har tillgång kolfärgade (mörkgrå) eller marinblå kostymer, välj dem istället

Men om min kostym inte passar/sitter så bra? Ska jag ändå bära den till anställningsintervjun?

Det viktigaste är att du är kvalificerad för jobbet och kan presentera dina tankar, idéer och personlighet under intervjun. Om kostymen är överdrivet för stor eller för liten, då behöver du ta tag i det innan du tar på dig den. Om du lånar din pappas kostym kan intervjuaren få intrycket att du inte lagt ned nog mycket jobb i processen. Det är en signal du aldrig vill skicka.

Om den passar nära nog, se till att du är välvårdad, dina skor är rena och att slipsen sitter rakt – ha kontroll över det du kan. Och när den första lönen kommer in... köp en ny kostym.