365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 595 kr-
Kontakta Oss

Våtrakning – Din ultimata guide

Ingen förtjänar raksveda. Få den närmsta rakningen möjligt utan irritation med hjälp av den här guiden till rakning. Allt från rekommenderade produkter till steg-för-steg guider.

Att lära sig raka sig är något vi alla behöver göra under puberteten. Samtidigt som rösten blir mörkare, hår på bröstet och plötsligt intresse för den där söta klasskamraten. Att göra sig av med det växande ansiktshåret är ett av stegen till att bli en vuxen man.

Och det är en fälla!

Det är något vi måste göra så gott som varje dag och ingen kan komma överens om rätt verktyg, metod eller riktning – ska det vara med eller mothårs?

Det kanske hade varit bättre att låta skäggstråna vara... men vi rakar oss för det är vad vi gör. Och nu ska vi prata om hur man rakar sig rätt.

Den goda nyheten – det finns ett rätt sätt att raka sig på. Den dåliga nyheten – om din röst fortfarande är i målbrottet eller om håret på bröstet aldrig riktigt växer ut... det kan vi inte hjälpa dig med

Du har 1 ansikte och du ska leva med det. Behandla det väl och raka dig rätt är det lättaste sättet att få ut det mesta ur situationen. Med det i åtanke har vi skapat den här ultimata guiden till rakning. Läs för att lära dig tips, tricks och insiderinformation från proffs.

1 Våtrakning – din ultimata guide1.1 Våt rakning vs. torrakning1.2 Rakverktyg – en guide till de grundläggande verktygen1.3 Löddrets vikt1.4 Varför är det viktigt att veta åt vilket håll håren växer?1.5 Hur du använder en säkerhetshyvel1.6 Ni frågade – vi svarade

Våt rakning vs. torrakning

Varje morgon står vi inför de två viktigaste valen för dagen – är en kopp kaffe nog och om du ska raka dig vått eller torrt.

Vad är våtrakning?

Våtrakning är en process där du rakar dig med hjälp av vatten och någon sorts rakkräm, tvål eller lödder.

Fördelar med våtrakning

 • Närmare rakning
 • Exfolierande – metoden att skrapa ett metallblad mot huden tar bort döda hudceller
 • Billigare i det långa loppet

Vad är torrakning?

Torrakning är när du rakar dig utan vatten (såklart) och använder en elektrisk rakapparat.

Fördelar med torrakning

 • Bättre för känslig hud eftersom det inte tar bort ett lager hud
 • Mindre risk för inåtväxta hårstrån, men ökar risken för rodnad och irritation

Medan torrakning är snabbare och enklare än våtrakning, så är det en metod vi inte föredrar.

Vi kanske är gamelmodiga, men det är något visst med själva ritualen kring våtrakning som gör det värt att gå upp på morgonen... precis som den första koppen kaffe.

Rakverktyg – En guide till de grundläggande verktygen

Du kan lära dig hur du kan få den närmsta, renaste rakningen i världen och ändå råka ut för skärsår och rakbränna utan rätt verktyg. Rakning är en kombination av färdighet och rätt verktyg samt kunskapen hur man använder dem rätt.

Rakknivar

När du hör ordet rakkniv så tänker du säkert på James Bond i "Skyfall" eller den galne Sweeney Todd med sin rakkniv på Londons gator?

Den gamla stilen och charmen en rakkniv har är inget mot hur nära rakning den ger dig. Ja, det finns en inlärningskurva för det, men efter det kommer du ha slät hud och en rakkniv som ser riktigt bra ut på handfatet medan du beundrar resultatet i badrumsspegeln.

Fördelar att använda en rakkniv

 • Miljövänligt – en modell som inte har utbytbara rakblad kommer inte kastas. Andra typer som har utbytbara blad är fortfarande bättre när man jämför mot de 2 miljarder utbytbara rakhyvlar som kastas i USA varje år. För att inte prata om hur mycket skräp från varje förpackning. Mindre skräp är lika bra med en bättre planet. Och du får en fin rakning. Win-win.
 • Nära rakning – rakknivar ger definitivt den närmsta rakningen på planeten. Det finns en anledning varför professionella barberare och Agent 007 använder dem.
 • Prisvärd – prisvärd är liknande som miljövänligt. Det kräver bara en första investering... men det är allt. Utbytbara rakhyvlar behöver konstant nya blad och elektriska rakapparater behöver batterier eller laddas.
 • Övergripande upplevelse – en del av den släta, rena rakningen som kommer från en rakkniv är på grund av den aktsamhet som krävs för att hantera rakkniven. Det är en eftertänksam process som gör att en vanlig morgonrutin blir en trevlig ritual.

Vad du ska tänka på när du köper en rakkniv

 • Ett egg som är redo att användas’ – se alltid till att kolla att bladet är "redo för rakning". Det betyder att eggen ska vara professionellt slipad och vässad, redo att användas.
 • Balans & vikt – välj en rakkniv som känns stadig i handen. Den ideala balansen är när vikten i handtaget och bladet är lika. Var försiktig med annat som är för lätt eller för tungt. Kontroll är vad du ska söka efter.
 • Bladets bredd – bladets bredd mäts i ⅛ tum. De vanligaste bladens bredd är ⅝” medan större rakknivar kan vara upp till ⅞”. bredare blad är tyngre att manövrera runt näsa och läppar. En bra början är att starta med en rakkniv som är ⅝”.
 • Typ av stål – de flesta rakknivars blad är tillverkad i antingen rostfritt stål eller kolstål.
 • Rostfritt stål är vårt val eftersom de har väldigt liten chans att rosta och behåller sin vassa egg längre.
 • Kolstål innehåller inget krom, nickel eller molybden och rostar lättare. De är billigare än rostfritt stål och kräver mindre tid att vässas och stroppas. Du kan även få en finare och vassare egg med kolstål.
 • Bladtoppar – bladtoppar har namn som barberarskåra, spansk udd, fransk udd och spikudd. Vi kommer att prata om runda och fyrkantiga toppar eftersom de är vanligast.
 • En rund topp är vår favorit och en säker rekommendation för nybörjare. Rakknivens ände har en svepande konvex kurvad kant, utan att skapa en vass udd. Det gör den mer förlåtande än de som är fyrkantiga. om du skulle snabbt ändra riktning eller ändra vinkel medan du rakar dig.
 • En fyrkantig topp har en rak del från eggen och passar bra för att
  forma skägg och polisonger. Att använda en rakkniv med fyrkantig topp kräver precision och medvetenhet – används försiktigt och med övning.
 • Utbytbara blad – många rakknivar kommer med
  utbytbara rakblad som tar bort behovet av att slipa och stroppa. När bladet blir slött behöver du bar abyta ut det mot ett nytt.
  De flesta använder ett dubbeleggat rakblad som delas i mitten. Rakknivar med utbytbara blad är billigare och är effektiva för att få en nära rakning.

Extra rakverktyg som krävs tillsammans med rakknivar

 • Strigel & slipsten
  strigeln och slipsten är ett måste om du ska använda en rakkniv för att raka dig med.
 • Strigeln är ett bälte tillverkat från tjurläder som används för att forma om eggen – den motsatta sidan är tillverkad i linne eller canvas.
 • Slipstenen används för att ta bort en del av metallen från bladet.
  Du behöver bara vässa ett bra blad ungefär en gång per år, medan stroppning behöver göras före och efter du har rakat dig och även ibland under rakningen om du har ett tjockt, grovt skägg.
 • Strigelkräm – för att göra stroppningen lättare kan du använda ett lädersmörjmedel eller
  strigelkräm. Det är inte ett krav och många professionella barberare föredrar att stroppa utan det.

Säkerhetshyvlar

Säkerhetshyvlar har fått sitt namn efter den del som skyddar huden från bladet och kommer i enkel (SE) och dubbeleggad (DE) form.

Genom att göra sig av med behovet att slipa och stroppa, samt använda utbytbara rakblad, har män sparat tusentals timmar varje morgon..

Fördelar att använda en säkerhetshyvel:

 • Prisvärd – en första investering som definitivt är dyrare än engångsrakhyvlar, men det är den enda höga kostnaden eftersom nya rakblad är betydligt billigare än att köpa extra rakhuvuden för en rakhyvel.
  När en sida av den dubbeleggade rakbladet blir slött behöver du bara vända på det och använda andra sidan. Du kan inte göra samma med rakhyvlar med utbytbara rakhuvuden.
 • Bra för känslig hud – TV-reklam vill övertala oss att flera blad än ett är lika med en närmare, slätare rakning. Det är inte bara osant, det orsakar även rodnad, irriterad hud och rakbränna. Hur kan flera metallbitar som skrapar mot din kind vara bra för dig?
 • Säkerhetshyvlar använder ett rakblad som kräver mindre tryck än en rakhyvel. Mindre tryck är lika med mindre stress för huden.
 • Estetiskt tilltalande – Ok, det här är subjektivt men vi tycker att säkerhetshyvlar som
  hänger i ett ställ i rostfritt stål är en uppgradering som alla badrum behöver.

Vad du ska tänka på när du köper en säkerhetshyvel

 • Enkeleggad eller dubbeleggat rakblad – de flesta säkerhetshyvlar i dag använder DE (dubbeleggade rakblad) då SE (enkeleggade) anses vara för aggressiva. Du sparar pengar med DE säkerhetshyvlar eftersom båda sidor av rakbladet kan användas.
 • Handtag – du vill att handtaget ska sitta bekvämt i handen och ha en bra vikt och balans. Ett tyngre handtag ger dig mer kontroll.
 • Huvud – säkerhetshyvelns huvud definieras av säkerhestsstången (kammen) och delas in i versioner med öppen kam och stängd kam.
 • Öppen kam är mer aggressiva mot huden eftersom huden är närmare bladet. Stängda kammar är generellt enklare att använda och erbjuder mer skydd mot olyckor.
 • Säkerhetshyvlar kommer i 1, 2 eller 3 delar. Antalet delar har lite att göra med rakkvaliteten. Huvuden med en del kallas för fjärrilsöppna säkerhetshyvlar och är lättare att sätta i nya rakblad i.
 • Rak eller vinklad stång – en vanlig rak stång dubbeleggad rakhyvel hålls bladet rätvinklat mot handtaget. Vinklade stänger håller rakbladet med en twist som ger mer skärförmåga och ger en renare rakning vid första försöket. Vinklade säkerhetshyvlar är mer aggressiva men är ett bra alternativ för känslig hud eftersom du inte behöver raka mindre på samma ställe.

Rakhyvlar med utbytbara rakhuvuden

Öppna vilken tidning som helst och du kommer se reklam för en rakhyvel med utbytbara rakhuvuden. Hypen är oftast runt fler rakblad för en slätare rakning och en återfuktande rand. Den här formen av rakhyvel skapades för att göra rakning enklare – inte för att ge en bättre upplevelse.

Huvudfördelen med den här formen av rakhyvel är att den är snabb och relativt säker att använda – det är svårt att orsaka stor skada med en (till skillnad mot en rakkniv). De är en del av vårt dagliga liv för hur vi tar hand om vårt ansiktshår. Tack för den TV.

Listan över anledningar att inte investera i en rakhyvel med utbytbara rakhuvuden är lång. Även om det första köpet (handtaget) må vara billigt så är nya rakhuvuden inte det. Du kommer behöva köpa en refill efter var 6:e rakning eller så... beroende på hur mycket död hud, hår och rakkräm som fastnat mellan bladen.

Att använda flera rakblad är inte bättre. Ett bra rakblad är allt du behöver och det är vänligare mot din hud.

Om du inte är riktigt redo ännu för att ge upp enkelheten, se i sådant fall till att ha en bra rakhyvel med utbytbara rakhuvuden.

Säkerhetshyvel vs. rakhyvel med utbytbara rakhuvuden

Vårt utlåtande gällande överlägsen rakhyvel i debatten – den rakhyvel du väljer beror på dina personliga preferenser. Kanske är det inte svaret du ville ha, men vi står fast vid det svaret.

Om du gör att ta hand om dig själv en prioritet och har tiden att lägga ned på en daglig rakritual – då är en säkerhetshyvel något för dig.

Om du vill raka dig fort och spendera dina pengar på nya rakhuvuden - då är en rakhyvel med utbytbara huvuden rätt val. Se bara till att det är ditt val så du inte har fallit offer för en bra reklamkampanj.

Säkerhetshyvlar är designade att ge nära resultat utan att du ska behöva raka samma område igen medan rakhyvlar med utbytbara huvuden kan behöva flera omgångar för att ge samma nivå av nära rakning. Flera rakningar på samma ställe ökar chansen för irritation, rodnad och rakbränna.

Rakborste

En rakborste (eller barberarborste) är en liten borste med handtag som används för att applicera tvål eller kräm på ansiktet innan du rakar dig. Designen inkluderar ett handtag, oftast i metall, trä, horn eller ett syntetiskt material, och naturligt eller syntetiskt borst.

Det här är ett stort ämne med flera nyanser än vad vi kan skriva om här. Att få ett bra och rikligt skum är nyckeln till en nära rakning.

Klicka här och läs mer om rakborstar och varför grävlingshår är det bästa du kan få.

Rakkrämer & -tvålar

Rätt borste och perfekt rakhyvel räcker bara så långt. Du behöver även rätt smörjmedel som ser till att den glider lätt över ansiktet utan att släpas och skada din värdefulla hud. Och kvalitetskräm och tvål kommer återfukta huden, vilket ger dig en behagligare känsla efter rakningen.

Raklödder är lättast att användas och tar mindre tid att skapa ett varmt lödder. Tvålar är däremot hårda – lite som en hård handtvål – och kräver mer vatten och arbete med borsten för att löddra.

De viktigaste faktorerna att ha i åtanke när man köper raklödder eller tvål är hur det "madrasserar" och hur "glattgörande" löddret är. Dessa två påverkar hur mycket de skyddar mot rakbladen (madrasserar) och hur mycket glid (glattgörande) det ger rakhyveln.

Doft är också viktigt. Unna dig själv sandelträ eller kvickna till med mentol – det finns ingen anledning att lukta aerosolt raklödder någonsin igen.

Rakshålar, muggar & hinkar

Den grundläggande funktionen för en rakhink, mugg eller skål är att skapa ett krämigt lödder och hålla det varmt. Det faktiska löddret påverkas mer av borsten och krämen snarare än skålen.

Många raktvålar kommer med sina egna skålar. Det brukar vara i samma storlek som tvålen och det slutar med att du har lödder överallt. Att investera i en djupare rakskål som tillverkats för att skapa lödder är det bästa alternativet.

Pre-Shave olja

Att använda en produkt för att förbereda ditt skägg och din hud innan du smörjer in rakkrämen handlar mer om personlig åsikt. Om du har tjockt hår kan pre-shave behandling vara en fördel. Det finns många bra produkter för det, men vi föreslår att du använder organisk kokosnötsolja.

Kokosnötsolja kan lätt köpas och mjukar upp hår och skinna i förberedelse för rakningen. Och det är billigare än att köpa från apoteket.

Användning: Ta en liten mängd i handen och låt det smälta innan du smörjer in området som ska rakas.

Aftershave

Medan aftershave har en trevlig doft så är det inte dess enda syfte. Det är ett bra alternativ om du har akne eller lätt får rodnad och irritation efter rakningen.

Aftershave används för att ta bort bakterier i porerna efter rakhyvelns framfart och rakkrämen. De flesta har sammandragande effekt vilket gör att huden dras åt och ger dig en mer fräsch känsla.

Ingredienser du ska titta efter:

 • Trollhassel
 • Aloe vera
 • Eteriska oljor från teträ

Ingredienser du bör hålla koll på:

 • Alkohol – alkohol torkar nämligen ut huden och orsakar irritation

Använd aftershave när du har tvättat av resterande raklödder med kallt vatten.

Necessär

Nu må det inte vara viktigt för en nära rakning, men det är ändå något att tänka över. Ditt rakningskit eller din necessär behöver vara rymlig för att förvara alla saker du behöver och vara vattentålig (om du packar i all hast och dina saker inte hunnit bli torra).

Löddrets vikt

För den bästa rakningen vill du ha ett tjockt lödder. Det skyddar mot rakhyveln och låter den glida över huden istället för att hacka, släpa eller dra. Resultatet är mindre irritation och en renare rakning.

Du skapar löddret i en skål, mugg, handen eller direkt i ansiktet.

Vi föreslår att du använder en rakskål och metoderna nedan:

Raktvål: Hur du skapar lödder med 7 steg

 1. Fyll skålen/muggen med varmt vatten
 2. Stoppa rakborsten i vattnet i 1-2 minuter så att borsten mjukas upp
 3. kläm ur borsten (och skaka ur den med) för att ta bort det mesta (om inte allt) vatten
 4. Häll ut vattnet ur skålen/muggen
 5. Lägg till några droppar vatten ovanpå tvålen för att mjuka upp den. Virvla borsten över tvålen för att skapa lödder
 6. Lägg till vatten vid behov
 7. Börja virvla borsten (med tvål på den) i skålen för att skapa ett rikligt lödder – tar ungefär 30 sekunder

Raklödder: Hur du skapar lödder med 7 steg

 1. Fyll skålen med varmt vatten
 2. Låt borsten stå i vattnet 1-2 minuter så att borsten mjukas upp
 3. Ta ur borsten och kläm ur den försiktigt. Kläm inte ur allt vatten ur borsten
 4. Häll ur vattnet och lägg till en klick rakkräm (stor som en mandel) i skålen
 5. Jobba krämen i snabba cirklar för att skapa lödder. Det kan ta några minuter.
 6. Lägg till några droppar vatten om löddret är för torrt
 7. Du är redo när små toppar formas och inga bubblor finns kvar

Hur du löddrar utan en rakborste

 1. Fukta ansiktet
 2. Ta rakkräm i båda händerna
 3. Gnid händerna mot kinderna
 4. Njut av ditt mediokra lödder... och planera att beställa en rakborste

Löddrets olika former

Det perfekta löddret

 • Inga bubblor
 • Kan lätt tas med rakborsten
 • Topparna håller sin form
 • Kan enkelt spridas ut i ansiktet
 • Sitter på plats utan att torka eller flaga

Det perfekta löddret är det alla försöker uppnå och det har en krämig, yoghurt-liknande konsistens – det låter rakhyveln glida lätt över ansiktet.

För att få en perfekt textur, börja med ett torrt lödder och lägg försiktigt till droppar vatten i det med rakborsten.

Torrt lödder

 • Sprids inte så lätt över ansiktet
 • Ger en obekväm rakning
 • Rakhyveln blir inte så lätt ren eftersom löddret är kladdigt
 • Kan torka ut och flaga över ansiktet

Torrt lödder känns igen av dess tjocka, kladdiga textur. Det sker när borsten inte har nog med vatten i sig för att stödja lödderprocessen.

Vått lödder

 • Inga toppar
 • Stora bubblor
 • Större risk för att du skär dig
 • Ökad irritation och ömhet eftersom löddret inte är starkt nog att skydda huden

Den här typen av lödder förekommer oftast hos nybörjare och kan lätt undvikas med lite extra virvlande rörelser med borsten i skålen.

Tips för att komma ihåg det perfekta löddret

Bubblor i löddret innebär att det är för mycket vatten i – lägg till mer kräm för att balansera ut det. Fortsätt vispa tills du får rätt konsistens. Generellt tar det 1-2 minuter... så ge inte upp för fort.

Om löddret är för tjockt, lägg till några droppar vatten och fortsätta vispa till rätt konsistens. Toppar är ett tecken på att löddret är redo.

Varför är det viktigt att veta åt vilket håll håren växer?

Det är väldigt viktigt att hålla koll på i vilken riktning ditt skägg växer.

Stryk handen över skäggstubben för att känna åt vilket håll det växer. Om det känns strävt, då stryker du mot riktningen det växer.

Typisk skäggväxt

Det kanske ser bra ut på en t-shirt eller en poster – ‘Gå mot strömmen!’ – så funkar det inte vid rakning.

Rakar du uppåt eller nedåt? De flesta rakar mothårs någon gång i livet och påstår att de får en slätare rakning... vi är 100 % med dig. Slutresultatet är slätt, men ökar risken för irritation och skärsår.

Att raka mothårs skär mot hårsäckens undersida och för rakbladet i nära kontakt med huden. När håret skärs av, drar sig den nedre delen in och blir invuxen när den börjar växa igen.

Att raka medhårs sätter rakbladet i kontakt med håren först. Resultatet är att du spenderar mindre tid med ett vasst föremål mot din hud. Det är alltid en bra sak.

Att uppnå samma släta rakning som när man rakar mothårs kan uppnås genom att raka på samma plats fler gånger medhårs. Om du inte gör det så kan du ha kvar en viss del stubb.

Det är inte farligt att raka mothårs. Och med rätt för- och efterrakningsrutin behöver du inte uppleva irritationen soma ndra gör. Se till att använda en rakborste som exfolierar och lyfter håren medan du applicerar löddret... och använd en säkerhetshyvel istället för en vanlig rakhyvel med utbytbara rakhuvuden.

Hur du använder en säkerhetshyvel

Låt dig inte skrämmas av säkerhetshyvelns utseende. Att bemästra den här färdigheten ger dig rediga bro-points och den närmsta rakningen någonsin.

 • Duscha. En varm dusch öppnar porerna och mjukar upp skägget. Om du inte kan duscha, använd varmt vatten i ansiktet för att förbereda huden och halsen under några minuter. Undvik hett vatten eftersom det tar bort hudens naturliga oljor.
 • Fukta borsten. Medan du duschar och förbereder ditt ansikte, låt din
  rakborste stå i varmt vatten. Använd inte hett. Det expanderar borsten och kan smälta limmet som håller samman den.
 • Använd pre-shave olja. Några droppar pre-shave olja smörjer in och skyddar mot det som komma skall. Kokosnötsolja är ett billigt alternativ och täpper inte till rakhyveln.
 • Massera in det i ditt ansiktshår och skölj snabbt av ansiktet. Du vill ta bort en del men inte all olja.
 • Skapa lödder och applicera det. Perfekt lödder har samma konsistens som yoghurt utan bubblor. Applicera på ansiktet och halsen med en rakborste. Täck hela området med snabba cirkelrörelser för att dra upp håren – föreställ dig att du målar på dig löddret utana tt tvinga in det.
 • Dashthis, våra danska favoritbarberare, föreslår att du ska "spendera lite extra tid på halsen. Det är vanligt att få inåtväxande hår här, ta några minuter för att exfoliera och förbereda området är nyckeln till en bra rakning. Vi spenderar 2-3 minuter på halsen. Tid väl spenderad på förberedelsesteget är viktigt för en nära rakning."
 • Raka! Före varje drag, använd handen för att dra åt huden. Det drar ut rynkor och linjer, samt blottar mer av håren. Var försiktigt att inte dra åt för mycket (gör inte illa dig själv).
  Att dra åt huden för mycket medan du rakar dig kan orsaka inåtväxande hår.
 • Använd korta drag (runt 50 mm varje gång) och väldigt lite tryck. Du vill att säkerhetshyvelns vikt ska skära genom håren. Extra tryck kan orsaka hudirritation, hyvelsår och rakbränna. Sikta på en 30-gradig vinkel mot ansiktet. En rakhyvel med utbytbara rakhuvuden justerar sig efter ansiktet... en säkerhetshyvel kan inte det.
 • Vid första draget, raka medhårs. Om du känner att rakbladet rycker eller drar så ska du byta ut det. Använd alltid ett vasst blad. Rent allmänt kan ett kvalitetsrakblad användas 4-6 gånger.
 • Ta din tid och undvik att raka hud som inte har raklödder på sig. Om du tar för lång tid på dig och löddret börjar torka, applicera mer lödder.
 • Skölj och gör det igen. Skölj ur hyveln med varmt vatten vart 5-6 drag. Skölj ur ansiktet när du har gjort den första rakningen. Känns det rent och slätt? Om ja... jättebra! Om inte, repetera stegen (inklusive applicera lödder) och raka igen.
 • Du kan raka mothårs den andra gången... även om det beror på hur bekväm du är med mothårsrakning.
 • Avsluta. När du är nöjd med din rakning, skölj ansiktet med kallt vatten och klappa torrt (gnid inte) med en ren handduk. Eftersom rakning tar bort hudens oljor föreslår vi att du använder en återfuktande aftershave eller
  återfuktare för att skydda ditt stiliga ansikte.
 • Glöm inte att
  göra ren din borste, skölj rakhyveln och förvara dina verktyg så de kan torka innan nästa rakninng.
  Om du behöver förvara rakbladet under en längre perio, använd bladolja innan du ställer undan det. Det förhindrar att fukt i luften orsakar rost på bladet. Om ditt blad verkar rostigt, använd det inte. Byt ut det.

Vänta... hur du bäst håller en säkerhetshyvel

Att hålla din säkerhetshyvel nära mot huvudet )den del som skär) kan ge för mycket tryck mot rakbladet och resulterar i skärsår eller rakbränna. Använd rätt vinkel för att få rätt vikt på rakhyveln så att den fungerar och glider mjukt över ansiktet.

Som en generell regel, håll rakhyveln med kort handtag och använd 4 för de med längre handtag. Säkerhetshyvlar med korta handtag bör hållas lägre mot handtaget.

Målet är att använda så lite tryck som möjligt medan du rakar dig. Det här är raka motsatsen mot hur du rakar dig med en rakhyvel med utbytbara rakhuvuden. Kom ihåg att låta rakbladet skära... använd inte råstyrka.

Ni frågade – Vi svarade

Hur blir jag av med inåtväxande hårstrån och hur motverkar jag dem?

Enligt forskning som publicerats i International Journal of Cosmetic Science, finns det några steg för att motverka inåtväxande hårstrån och hur man slipper få dem.

 • Tvätta ditt ansikte innan du rakar dig för att mjuka upp håren och släppa lös inåtväxande och lågt liggande sådana
 • Använd rikligt med rakkräm för att minska styrkan som krävs vid rakningen. Din hud är gladast när den inte stressas och när rakbladet kan glida över det
 • Raka dig regelbundet med korta drag. Daglig rakning har visat sig ha en positiv effekt på inåtväxande hår
 • Använd alltid återfuktande aftershave-produkter

Om du redan har inåtväxande hårstrån så kan det mildras med en exfolierande ansiktstvätt.

Andra botemedel inkluderar att lägga en varm handduk på ansiktet under 5-7 minuter för att öppna porerna och uppmuntra hårstråna att komma ut.

Hur motverkar jag rakbränna (rakklåda)? Hur blir jag av med rakbränna?

Du kan motverka rakbränna genom att förbereda din hud innan du rakar dig och genom att använda rena, vassa rakblad och ett rikligt, återfuktande raklödder medan du rakar dig.

Om du får får irriterad ansiktshud och irriterande knölar som kommer i och med rakbränna, applicera ett tunt lager kokosnötsolja på huden. Kokosnötsolja är antiinflammatorisk och antiseptisk, den används ofta för att lugna irriterad hud och till och med brännskador.

Är det bra att raka sig varje dag?

Att rala sig varje dag har ingen skadande effekt på huden och är inte smärtsamt. Om du rakar dig rätt och återfuktar huden regelbundet, kan göra att din dagliga rakrutin blir något du ser fram mot.

Kom ihåg att det är viktigt att använda pre-shave olja, bra rakborstar, ett vasst rakblad och en återfuktande aftershave.

Hur ofta bör man raka sig?

Borta är de dagarna då rakning skedde någon gång varannan vecka. Nu är du en vuxen man, du borde raka dig så ofta som du behöver. Kräver ditt jobb att du har en renrakad look? Växer ditt skägg lika snabbt som en varulvs?

Om du inte vill raka dig varje dag, hitta balansen mellan lite stubb och punkten då bybor med facklor och grepar börjar anfalla din lägenhet.

Kan rakning öka ansiktsbehåringen? Kan jag få mitt skägg att växa snabbare?

Vi har troligen hört det här någon gång i livet. Någon i klassen berättade att raka sig gjorde att skägget växer snabbare... och sen sprang vi alla hem och bad vår pappa att visa oss hur man rakade sig.

Sanningen är – rakning får inte ansiktshåret att växa snabbare eller tjockare. Det kan kännas strävt medan det växer och kan synas mörkare, men det är inte tjockare och rakning kommer inte leda till ett helskägg snabbare än vad som är naturligt.

Är det bättre att raka sig vid handfatet eller i duschen?

Vi föreslår att du rakar dig vid handfatet efter att ha tagit dig en varm dusch. Varför? Spegeln. Dessutom är det lättare att ha sina verktyg på handfatet till skillnad på platser där du får plats i duschen.

Raka sig vid handfatet

 • Fördel – Verktygen kan lätt sköljas mellan användningar
 • Nackdel – Kan vara tidskrävande om du rakar dig varje dag
 • Nackdel – Utan korrekt förberedelse kan din hud uppleva rakbränna

Raka sig i duschen

 • Fördel – Ångan gör och håller huden smidig
 • Nackdel – Lödder sköljs lätt bort och kan kräva att du använder mer
 • Nackdel – För mycket vatten kan få rakhyveln att hoppa – särskilt om löddret sköljs bort
 • Nackdel – Var ska du lägga alla dina saker?!

Hur byter jag från torr till våtrakning?

Välkommen! Att byta från torr till våtrakning är en stor sak och inget som görs med ett enkelt beslut.

Det tar din hud cirka en månad att anpassa sig till den nya rakmetoden. Om du byter, låt din hud få lite tid på sig att vänja sig innan du slänger in handduken och går tillbaka till torrakning.

Hur stoppar jag blödning om jag skär mig?

Du skar dig själv medan du rakade dig. Grattis, du är människa! Vi antar att det är ett litet sår och inte en uppskuren hals, följ dessa tekniker som kan vara till hjälp.

**Toalettpapper.**Vi har alla sett det – små toalettpapperstussar som sitter på en stackars mans ansikte medan han försöker borda tåget. Han har haft en dålig morgon, men vi kan lära oss av honom.

Klappa såret med toalettpapper för att torka området och stoppa det mesta blödandet. Efter du har rakat, sköljt och applicerat återfuktande kräm, då kan du sätta en liten bit toalettpapper på såret.

När det har torkat (tar cirka 5 minuter) kan du ta av pappret och klappa försiktigt med vatten för att ta bort torkat blod. Det vi kan lära oss av den andra killen är det här – vänta inte tills du redan är försenad till jobbet! Ge dig själv tid att förbereda dig och göra dig i ordning.

Isbitar. Håll en isbit mot såret för att krympa blodkärlet, då kommer det koagulera snabbare.

Läppbalsam. Se till att det är en ren tub läppbalsam, smeta på lite på såret för att försegla det och låt det läka.

Alunstift. Ett lättanvänt aluminiumsulfat-stift hjälper blodet koagulera och drar åt hudens porer. Den är antibakteriell så att såret håller sig rent och inte blir infekterat.