Fri frakt på allt | Slutar om:

00:00:00

Fri frakt på allt

Slutar om:

00:00:00
365-dagars returpolicy - utan frågor!
Gratis standardfrakt för alla beställningar-
Kontakta Oss

5 skäggvårdstips – från en barberare

Allt du behöver för att hålla ditt skägg i topptrim – ffrån hur du får kontroll på torr och irriterad hy till när skägget ska trimmas och allt däremellan. Expertråd av Alan Dashti, professionell barberare.

Att besöka The Dashtis barbershop känns bara så rätt. Det är ett lugnt ställe där det inte förekommer massa poänglöst snackande som på andra salonger. Och det finns en seriös energi i luften. Det kommer kännas som att du gör något rätt när du väl är där – något som män borde göra eftersom det är vad men alltid har gjort.

Även med tystnaden känns det personligt och avslappnat. Det är något med att vara på rätt plats med rätt folk som gör det. Vänta på att se någon som verkligen kan hantera sax, hår och en kam.

Vi har kommit till Horsens centrum i Danmark för att träffa de kända Dashti-bröderna – expertbarberare som vet mer om trimning, styling och skäggoljor än någon annan vi känner. Med över 20 års erfarenhet och skägg som vi bara inte kan sluta stirra på. Vi är definitivt säkra på att det är de här killarna som vi ska lära oss av.

1 5 skäggvårdstips – från en barberare1.1 1. känn dig själv1.2 2. ha tålamod1.3 3. lär dig älska skäggolja1.4 4. håll det rent1.5 5. trimma det1.6 Ni frågade – barberaren svarade1.7 Möt dashti-bröderna1.8 Shoppa storyn

1. Känn dig själv

Rom byggdes inte på en dag och ett skägg odlas inte heller så fort. "Det första man behöver förstå är ansiktets form. Om du har ett smalt ansikte, då bör du låta skägget växa mer så att det jämnar ut formen. Om du har en bredare käke, då bör sidorna av skägget vara kortare för att passa bättre."

2. Ha tålamod

Att odla ett skägg kräver tålamod, vänskaper och relationer kommer verkligen prövas. "Vi ber alla våra klienter att låta sina skägg växa under 2-3 månader innan de kommer in och låter oss trimma och forma det. Vi gör det för att ge skägget tid att växa, utvecklas och ge oss något att arbeta med. Att försöka forma någon vecka gamla skäggutväxter är inte värt det."

Vi frågade Dashti-bröderna vad som händer under växtperioden... om det finns något vi ska göra så det inte ser ut som en ruggad fågelunge? "Nej. Under den första månaden kommer det se förjävligt ut. Tänk på det som ett riktigt prov för dina relationer. Om din partner stannar hos dig genom det, då är det menat att vara ni.

Och vänta inte 3 månader innan du börjar använder produkter, heller. Ge ditt skägg rätt grund och det är början för dess framgång. Köp på dog skäggoljor och skäggbalmer för att återfukta huden och hålla den frisl.

Kom till din barberare med ett friskt skägg, då kommer han kunna göra mycket mer med det. Kom inte upp med ett torrt fågelbo."

Alla som väntar på något gott, väntar aldrig för länge. Men hur gör killarna som har ett Confusianskt tålamod och ändå får ett ojämnt skägg?

Hur du fixar ett ojämnt skägg

Dashti-bröderna föreslår att om du lider av ojämn skäggväxt, då ska du inte odla ett.

"Vissa killar har inte välsignats med förmågan att odla ett tjockt skägg. Om du är killen som får små hål där skäggstrån bör vara, då kan din barberare arbeta med det du har och forma det att passa ditt ansikte. Om du har ett väldigt ojämnt skägg, då kan du behöva raka av det och pröva en annan stil. Vi har inte lärt oss hur man odlar skägg åt någon ännu. Om du hittar en barberare som kan det... låt oss veta.

En sak som kan hjälpa är att ge huden och skäggstråna de bästa möjliga förhållanden att växa – återfukta huden och skägget. Låt din barberare hitta rätt form och stil. Han är bäst kvalificerad att ge råd om hur du borstar, underhåller och formar."

3. Lär dig älska skäggolja

Att låta skägget växa ut är bara en liten del av processen. "Det första steget för alla skägg är återfuktning. Ett hälsosamt skägg är väl återfuktat. Om ditt är torrt och sprött, då kommer du önska att du hade en scarf att dölja det under.

Många skyndar och köper en skäggbalm först. De tror att skydda skäggstråna är rätt väg att gå. Det är viktigare att använda skäggolja eftersom det når djupt in i huden och ser till att huden inte kliar, blir röd eller irriterad.

Skäggbalm är för skägget och skäggolja är för huden.

Skäggbalm är också viktigt eftersom det är grövre och ger näring åt skäggstråna. Den bästa rutinen är att använda skäggolja på morgonen och som sköljs ur med varmt vatten innan du lägger dig. Oljan går in i huden och är lätt att tvätta ur innan du lägger dig. Om dina skäggstrån är torra och behöver extra fukt, använd då skäggbalm också.

Vi ser stor skillnad mellan klienter som använder produkter och killar som inte gör det. En kommer in med ett skägg som är lättare att arbeta med medan den andre kommer in med ett torrt och skört skägg som blir irriterat om man arbetar med det.

Att använda rätt produkter innebär att huden under skägget är friskt. Goda nyheter om du tänkte raka av det... men, vem vill göra det?!"

4. Håll det rent

“Att hålla skägget rent är annorlunda mot att tvätta resten av kroppen. Du bör endast tvätta skägget med skäggschampo 1-2 gånger i veckan – om du använder tvål eller schampo varje dag kan du få mjäll eller torr, irriterad hud.

Använd ett schampo som tagits fram för att användas i skägg… inte samma produkter du använder för att tvätta fötterna och inte det du använder för ditt hår. Du behöver en produkt som är utvecklad för skägg och som inte kommer torka ut det. Och torka försiktigt med en handduk – att gnida eller gnugga kan orsaka kluvna toppar och tovor.”

Kamma och borsta är ett annat steg i rengöringen och underhållsprocessen. "Ja, vi kan inte prata nog mycket om hur viktigt det är att borsta dagligen. Det hjälper mot tovor, fördelar naturliga oljor jämnt och uppmuntrar tillväxten genom att öka blodcirkulationen.”

Hur du gör ren din skäggborste

Om du någonsin använt en skäggborste, då vet du att skäggbalm och skäggstrån brukar fastna i den. Du kommer få en kladdig borste som inte är lika effektiv som den var och kan ha bakterier som orsakar irritation i huden.

Följ dessa 5 steg för att rengöra din skäggborste och fortsätter ge ditt skägg den kärlek det förtjänar.

  1. “Börja med att ta bort skäggstrån, damm och skäggvårdsprodukter med en tunn kamm. Kamma från basen för att få lös det mesta. Du bör göra det här dagligen, direkt efter användning.”
  2. “Använd lite varmt vatten i en skål (djup nog för att halvt doppa borsten i) och tillför några droppar skäggshampo eller milt babyschampo. Gör det varannan vecka eller oftare om det behövs."
  3. "Utan att blöta träet, doppa borsten i vattnet och rör runt det för att få skum.”
  4. “Skölj ur med varmt vatten och repetera om det fortfarande finns smuts kvar. Om det finns kvar, då är det ett tecken på att du bör rengöra borsten oftare!”
  5. “Tappa ur vattnet och låt den torka helt innan den används igen. Se till att ställa den på stjälva borsten medan den torkar, annars kommer vattnet tränga in i trähandtaget.”

Hur blir man av med skäggmjäll?

Skäggmjäll, även kallat mjäll i skägget, är en plåga som drabbar även den bäste och renaste mannen. "Det är viktigt att använda skäggolja om du vill undvika skäggmjäll. Det gör huden mjukare, återfuktar den och läker flagande hud.

Om det är ett stort problem, kombinera då oljan med skäggbalm för extra skydd och återfuktning. Många killar använder det en gång och hoppas på att problemet försvinner. Det gör det inte.

Vi kan inte följa med dig hem och se till att du tar nhand om dig själv. I vanliga fall, om du använder olja som vi rekommenderat, kommer problemet försvinna inom en månad och då kan du visa upp ditt skägg bland folk igen."

5. Trimma det

Hur ofta behöver ett skägg trimmas? "Det beror på skägget och hur fort det växer, när formen och för långa strån börjar störa dig. För de flesta behöver det göras varannan vecka. För andra är det en gång i månaden.

Du måste känna dig säker. Du tog dig tiden att odla det och du spenderade tid att ta hand om det med skäggolja, balm och rätt schampo – slösa inte bort din investering med att ha ett otrimmat skägg. Besök din barberare.”

Dashti-bröderna har råd som alla barberare skulle ge, "Försök inte fixa kanterna hemma. När du försöker forma skägget hemma, blir det mer arbete för din barberare att fixa till det.

Du ska fokusera på att ta hand om huden och skäggstråna, låt oss sköta vårt jobb. En bra barberare använder en rakkniv eftersom det är lättare att skapa rena linjer med den och ge dig exakt den look du är ute efter."

Ni frågade – Barberaren svarade

Vad kan du få av en barberare som du inte kan få någon annanstans? Varför gå till en barberare?

"Råd. Du kan inte få personliga råd på internet och det är personliga råd som tar din hud och skägg i åtanke som gör skillnaden.

Vi arbetare med killar hela dagarna och vi vet vad som funkar eller inte. Du kan lita på att din barberare känner till sina produkter, tekniker och kommer visa dig rätt sätt att ta hand om och underhålla ditt skägg.

Det är som att gå till läkaren. Om du är sjuk, då letar du inte efter hur du botar en inflammerad blindtarm på nätet – du uppsöker professionell hjälp. Ditt skägg är också så. Spendera inte en massa arbeta baserat på en 2-sekunders sökning. Hitta en barberare du litar på, boka en till och gör ett besök.

Och nicka inte bara och säg "ja" medan vi berättar något för dig. Lyssna på våra råd och följ dem."

Vilka trick kan man lära sig av en barberare?

“Vi kan inte dela med oss av alla våra trick, men vi kan ge dig 2 som kommer förändra hur du tar hand om ditt skägg.

Det sätt vi använder produkter på är nog annorlunda mot vad du tror. Vi har upptäckt att de flesta använder för mycket av det och därmed slösar bort produkten.

Skäggolja, för att ta ett exempel. Vi använder 1-2 droppar olja och masserar in det. När det gäller skäggvax, använder vi en tumnagels storlek. Det är hur vi använder produkten som spelar roll, inte mängden. Tänk på det när du sitter i vår stol eller är hos din lokala barberare.

Ett annat tips är att ta hand om huden från början. Flera killar ger upp och rakar sig eftersom skägget kliar och de tappar kontrollen över det.

Om du tar hand om det från början, då kommer du inte behöva raka av det senare. Se till att huden under skägget är mjukt – den huden får inte så mycket luft och behöver rätt produkter för att hållas friskt.”

Vilka steg ska man inte skippa när man odlar ett bra skägg?

“Skägg eller inte – du måste använda något som återfuktar huden. Hitta en som inte är flottig och se till att den icke-komedogenisk (täpper inte igen porerna). Om du väljer en med solskyddsfaktor, då är det ännu bättre.

Om du odlar skägg, då måste du använda skäggolja. Vi kan inte säga nog hur viktigt det är. Skäggolja for the win!”

Kan jag använda skäggolja varje dag?

“Du kan och borde använda skäggolja dagligen. Använd inte de dagar du vill ha ett irriterat och kliande skägg."

Har du råd till killar som har krulligt skägg? Hur rätar du ut ett krulligt skägg?

“Varför skulle du vilja räta ut det? Vi tycker att om du har välsignat med lockar, då ska du rocka det. Mindre lockar kan få ett skägg att se fylligare ut och det är trendigt just nu. Behandla det med produkter som håller det mjukt och se till att formen matchar ditt ansikte."

Borde det vara fler killar som har skägg?

“Visst tycker vi det. Ett skägg låter världen se din maskulinitet. Det visar att du har tagit dig tiden och är mogen nog att ta hand om det och vårda det.

Självklart kan renrakade killar se manliga ut... men när de växer ut kanske de önskar att de kan odla ett skägg."

Kommer mitt skägg växa snabbare om jag borstar det?

“Borstning distribuerar de naturliga oljorna och uppmuntrar skäggväxt genom ökad blodcirkulation. Det finns inga genvägar till ett snyggt och välvuxet skägg på nolltid. Vi känner inte till några magiska borstar som uppmuntrar skäggväxt. Kamma och borsta kommer ge ditt skägg ett fylligare utseende och tämja strån som sticker ut, samt så kommer det se bättre ut.”

Möt Dashti-bröderna

Dashti-bröderna driver en av Danmarks mest kända barberarsalong – The Dashtis. Den grundades 2010, salongen erbjuder en klassisk barberarstil som är uppdaterad för dagens teknik. Bröderna är iranska kurder och har gjort Danmark till sitt hem.

Med över 21 års professionell erfarenhet utför Dashti-bröderna sitt jobb med stolthet med avancerade tekniker, hög färdighetsförmåla och kunnande att få varje man (och skägg) att se otroligt snyggt ut.

Shoppa storyn

Komplett skäggvårdskit