Spara 20 % på alla solglögon

Spara 20 % på alla solglögon

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 595 kr-
Kontakta Oss

En grundkurs till rakborsten: Din ultimata guide till rakborstar

Grävlingshår, vildsvinsborst, hästtagel och syntetiskt material. Med så många alternativ på marknaden idag finns det inga ursäkter för att inte få den närmsta rakningen som möjligt. Vår genomgående guide förklarar allt från hur du väljer rätt rakborste till hur du använder den för bästa resultat.

Har du någonsin undrat vad rakborsten är till för när du har två händer som kan användas för att applicera raklöddret i ansiktet? Tja, du är inte ensam. Rätt rakborste tillsammans med andra bra rakaccessoarer (ett rikligt lödder) kommer ändra ditt liv.

Kanske inte ditt liv, men det kommer definitivt ändra din rakupplevelse till det bättre och ger en raffinerad touch till ditt redan smakfulla utseende.

1 En grundkurs till rakborsten: din ultimata guide till rakborstar1.1 Vad är en rakborste?1.2 Saker du måste veta om borstens anatomi1.3 Varför en bra kvalitetsborste är viktigt1.4 Olika sorters rak- eller barberarborstar1.5 Vilken grävlingshårborste är bäst1.6 Rakborsthandtag1.7 Hur du vet att du har valt rätt rakborste1.8 Hur du använder en rakborste1.9 Hur du tar hand om en rakborste1.10 Ni frågade – vi svarade

Vad är en rakborste?

En rakborste (eller barberarborste) är en liten handborste som används för att stryka på raktvål eller rakkräm i ditt ansikte innan du rakar dig. Deras design består av ett handtag som vanligtvis är tillverkat i metall, trä, horn eller syntetiskt material samt borst som antingen är naturliga eller tillverkade av syntetiska material.

Rakborstar kommer i flera olika former, storlekar och material, den är en viktig del av varje mans skäggvårdskit.

Saker du måste veta om borstens anatomi

Du kommer stöta på termer som syftar till rakborsten och rakaccessoarer som du kanske aldrig har hört tidigare. Att förstå vad de innebär är nyckeln till att veta vad en rakborste är och hur du väljer den bästa.

 1. Borst
  Håren eller fibrerna som borsten är gjord av. Borst kan komma från djur så som vildsvin, hästar eller vildsvin. De kan även vara tillverkade i syntetiska material. Varje typ av borst har sina fördelar och nackdelar.
 2. Skulle
  Skulle syftar på hårens längd från borstets topp till handtaget. Den vanligaste längden är 55 mm.
 3. Höjd
  Höjd syftar på handtagets längd tillsammans med skullens längd för att avgöra rakborstens höjd.
 4. Bas
  Basen är den motsatta sidan av borstet. Den har oftast en platt botten så den kan ställas på en plan yta. En del är rundade så de kan placeras i en rakborsthållare eller ett ställ för att kunna hängas med borstet nedåt.
 5. Knuten
  Knuten är där håren eller borstet möts och har limmats fast till handtagets bas. Ju större knut desto fastare känns borstet mot huden och den kan hålla mer vatten.
 • Lödder
  Löddret är är den viktigaste faktorn att avgöra hur bra rakning du kommer få. Det är slutprodukten när rakkrämen eller -tvålen har vispats till ett rikligt skum. Det här skummet eller löddret, används för att täcka ansiktet för att skydda det och vara en sorts smörjmedel så att rakhyveln glider lätt. Det återfuktar även huden.
 • Skrubb
  Skrubb avgörs av hur mycket friktion borstens borst har med din hud. En borste med stark skrubb har oftast en stark ryggrad och en tajt knut. Den tar mer effektivt bort döda hudceller än en mjukare borste med en mjuk knut.
 • Vattenhållning
  Vattenhållning är viktigt eftersom det låter dig skapa ett rikare och bättre lödder. Utan nog med vatten i borstet kommer du aldrig kunna forma och behålla lödder. Det gör det svårt att applicera löddret i ansiktet.
 • Ryggrad
  Ryggraden syftar på hur stark knuten är. Ryggraden ökar om håren är grövre eller om mängden fibrer ökar. Ju mer ryggrad, desto mer skrubb i borsten och den exfolierar mer.
 • Hink
  En klassisk hink är en särskild skål som designats att hålla din rakkräm eller -tvål. Idag används hinkarna som skålar i vilka du kan skapa ditt lödder.
 • Rakkrämsvärmare
  Inga pris för den som gissar rätt här. En rakkrämsvärmare är ett föremål som värmer upp din rakkräm eller -tvål. Till skillnad mot en kallvattensrakning öppnar varm rakkräm eller -tvål porerna och resulterar i en lättare och närmare rakning.

Varför en bra kvalitetsborste är viktigt

Den bästa kvaliteten i rakborsten resulterar i en snabb och fin rakning. De lyfter varje hår och mjukar upp dem på samma gång. Om du har en bra borste kommer döda hudceller tas bort och din hud exfolieras – något som fingrar inte kan göra.

En kvalitetsrakborste ska kunna skapa ett rikligt lödder genom att vispa in luft i din rakkräm eller -tvål. Löddret skyddar och smörjer in din hud, gör den redo för en smidig rakning. När det görs korrekt låter det önskade löddret rakhyveln glida över området utan problem under rakningen, minskar irritation och ger dig en smidig finish.

Utan rätt rakborste kommer du aldrig få ett bra lödder och utan ett bra lödder kan du lika gärna försöka raka dig med en blöt sko.

Olika sorters rak- eller barberarborstar

Att titta igenom flera olika rakborsttyper som finns tillgängliga kommer göra ditt orakade huvud snurrigt. Vi har sammanfattat de vanligaste rakborstarna och deras fördelar. När du har fått koll på borstarnas styrkor och svagheter kommer du vara förberedd att köpa den som passar dina önskemål.

Rakborste med vildsvinshår

Vildsvinsborstar är starkare och är bra på att lyfta håren från huden. Det gör det lättare att applicera lödder under varje hårstrå för en bra rakupplevelse.

Vildsvinsborst är ett bra ställe att börja på om du aldrig har köpt eller använt en rakborste tidigare.

Fördelar

 • Kommer bli mjukare med tiden
 • Billigare än grävlingshår
 • Effektiv för att lyfta skäggstrån från huden

Nackdelar

 • Kan vara obekvämt stel de första rakningarna
 • Håller mindre vatten är grävlingshår
 • Tappar borst snabbare än andra borstar på grund av vildsvinshårets natur

Rakborste med hästhår

Rakborstar med hästhår har börjat komma på modet igen. Och medan de inte håller lika mycket vatten som syntetiska borstar eller grävlingshår är de bra om du letar efter något i mitten för din rakning.

Fördelar

 • Mjukare än vildsvinshår

Nackdelar

 • Håller mindre vatten än grävlingshår och andra syntetiska borstar
 • Kan lukta lite under de första användningarna (djurschampo kan ta bort oönskade dofter)
 • Hästhår kräver mer omhändertagande än grävlingshår, det innebär att det behöver rengöras och förvaras rätt för att inte tappa borst.

Rakborste med syntetiska fibrer

Medium till lågklassiska syntetiska borstar brukar oftast vara för stela eller för lösa. Det positiva är att teknologin bakom syntetiska hår blir bara bättre, det gör att innan vi vet ordet av det kommer vi se konsthårborstar som konkurrerar med de bästa grävlingshårsborstarna.

Fördelar

 • Passar bra för veganer eller de som är allergiska mot djur
 • Det finns ett stort utbud av syntetiska fiberborstar, från billigare varianter till de som känns ungefär som grävlingshår
 • Syntetiska fibrer är kända att hålla länge innan de börjar gå sönder

Nackdelar

 • Kan kännas sträv mot huden, även efter fler användningar
 • Billigare borstar håller väldigt lite vatten, vilket ger dig sämre lödder
 • Högkvalitativa syntetiska borstar anses fortfarande vara underlägsna silvertip grävlingshårborstar

Rakborste med grävlingshår

Grävlingshårrakborstar är den bästa typen du kan köpa. Mjuk och håller länge, grävlingshår anses av barberare världen runt vara det bästa alternativet vad gäller prestanda och utseende.

Grävlingshårborstar kan hålla i flera år om de tas hand om på rätt sätt.

Fördelar

 • Tillgänglig i pure, best, (fine) super och silvertip borsttyper, den sistnämnda är den bästa
 • Absorberar vatten bättre än alla andra typer av naturhår och syntetiska fibrer
 • Mindre sträv mot huden
 • Grävlingshår är otroligt fint, vilket gör att borstet är väldigt tjockt och ger dig därför ett rikare lödder

Nackdelar

 • Det kan vara svårt att hitta äkta grävlingshårborstar eftersom det finns många billiga imitationer på marknaden
 • Grävlingshårborstar har ett rykte att vara dyra, det gör de kan vara mindre passande för nybörjare

Vilken grävlingshårborste är bäst

Pure grävlingshår

Pure grävlingshårborstar är de som är lättast att hitta och billigast av alla typer av grävlingshårborstarna. Håret i borstet kommer från grävlingens päls, det pälsområde som utgör cirka 60 % av grävlingens kropp. Det inkluderar nacke, skuldror, rumpa, mage, etc.

En av fördelarna att använda pure grävlingshårborstar är dess förmåga att de skrubbar och exfolierar huden tack vare de strävhet mot huden.

 • Färgen varierar från mörkbrun till helsvart
 • Håren tas från pälsen i nacken, skuldrorna, magen och rumpan
 • Anses vara nybörjarborsten

Best grävlingshår

Best grävlingshårborstar är ett steg över pure. Håret i borsten tas från grävlingens magpäls, stråna är längre, smidigare och finare där. Det gör att best grävlingshårborstarna håller mer vatten effektivare än pure, som i sin tur gör det lättare att vispa ett rikligare lödder.

 • Färger från ljusbrunt till grått
 • Håren tas från pälsen på magen och andra breda områden på grävlingen
 • Anses vara ett bra val när man ser till prestanda kontra kostnad

(Fine) Super grävlingshår

Super grävlingshår kommer från grävlingens rygg och är svårare att hitta än pure och best. Det är mjukare än best grävlingshår med har inte lika bra dämpning (och är inte lika dyrt) som silvertip. Super grävlingshår misstas ofta eller stoppas ofta tillsammans med silvertip grävlingshår eftersom skillnaden mellan de båda är ganska liten.

Nackdelen med super grävlingshårborstar är underhållet som behövs för att bevara de fina hårstråna. Det gör att du behöver ta hand om borsten för att det ska löna sig.

 • Håren tas från grävlingens päls på över ryggsidorna
 • Färgen varierar från vitfläckig med grå mitt och vita ändar
 • Dyr, ovanlig och nästan omöjlig att se skillnad på i dess prestanda i jämförelse med silvertip

Silvertip grävlingshår

Håren tas från grävlingens nackpäls, silvertip hår används för de lyxigaste rakborstarna världen runt – silvertip grävlingshårrakborstar. Deras rykte som de bästa av de bästa beror på det faktum att silvertip borstar levererar den mest fjädrande formen rakning och absorberar mer vatten än fina borstar. Deras kostnad är relativ till det faktum att silvertip-borstar har en lång livslängd om de tas hand om korrekt.

Att använda en silvertip-borste är en upplevelse i sig självt. Den ger mer en massage för ansiktet, silvertip-borsten är mild men för ändå in löddret så det kan fint appliceras jämnt i ansiktet. Man kan säga att när du väl har börjat använda silvertip grävlingshår kommer du inte vilja använda något annat.

 • Anses var en av de bästa borstarna vad gäller dess kvalitet
 • Håren i en silvertip-borste tas från djurets nackpäls
 • Färgen i borsten kommer i gräddvit vid basen med svarta band och silverfärgade ändar, därav dess namn

Rakborsthandtag

En rakborstes handtag bör passa bra i handen och erbjuda nog grepp när du vispar lödder och applicerar det. Men för att vara ärlig, vem vill inte ha ett borsthandtag i polerat trä eller bisonben? Och vad sägs om handtag tillverkade i krom, mässing, nickel, aluminium och syntetiska material?

Tyngd och form spelar in när man tittar efter den perfekta rakborsten. För mycket vikt och det kommer kännas som ett dörrhandtag. För lite och den kommer kännas ohållbar. Du vill ha något som ger dig maximal kontroll för att komma in och komma åt svårtillgängliga områden i ansiktet och på halsen.

Det bästa sättet att ta reda på vilken rakborste som är rätt för dig är att helt enkelt lyfta den. Oavsett ditt alternativ, tänk på att en rakborste är bara så bra som dess borst.

Hur du vet att du har valt rätt rakborste

Hur vet du hur en bra rakborste känns när du aldrig har använt en? När du prövar en rakborste för första gången är det viktigt att tänka över följande faktorer:

Har den en passande ryggrad? Ryggrad, eller flex som det ibland kallas, refererar till hur stel rakborstens knut är. Mängden ryggrad i rakborsten är proportionerlig till hur stel den är och hur den vispar fram lödder. Skrubben i en borste sker med en stelare knut, medan flex ses mer som ett resultat av en mjuk knut.

Tappar borsten hår varje gång du använder den? Några hår som är kvar på din hud eller i handfatet under en månad eller så är inget att oroa sig för i billigare vildsvins- eller syntetiska borstar. Att de fäller hår kan man förvänta sig efter ett tag. Häst, syntetiska och grävlingshårsborstar i bra kvalitet däremåt, deras hår ska vara länge och ha en lång livslängd över flera år.

Har den tillverkats etiskt? En annan punkt att tänka på är om rakborsten är etiskt tillverkad. Medan det kanske är något som våra fäder och farfäder inte tänkte på så finns det ingen ursäkt i modern tid för rak- eller barberarborstar att tillverkas på annat sätt än med hållbara metoder.

Hur känns den i handen? Har den en tyngd i sig som indikerar en kvalitetsborste? Eller känns handtaget billigt och borstet tunt och vasst? Ibland finns det bara ett sätt att avgöra om du har valt rätt rakborste och det är att lyfta och pröva den.

Hjälpte den dig att få en ren, nära och bekväm rakning? Sist men inte minst, hur kändes rakningen och kan du känna någon skillnad mellan att applicera löddret med händerna när du använde borsten? Den förstnämnda metoden kan lämna hår kvar i ansiktet medan den sistnämnda lyfter skäggstrån för en mer effektiv rakning, samtidigt som det exfolierar huden. Det ska hålla fukt och täcka hela området du vill enkelt kunna raka.

Hur du använder en rakborste

Det är dags att ta fram din inre Karate Kid, men den här gången är det inte "wax on, wax off" utan "lödder on, lödder off." Innan du börjar använda ditt rakverktyg rekommenderar vi att du klappar huden med en varm handduk för att öppna upp porerna. Du kan även raka dig direkt efter du har duschat, det är generellt sätt mycket lättare eftersom det varma vattnet och ångan naturligt slappnar av huden.

Ta din rakborste och mugg, skål eller hink och kolla vår steg-för-steg-guide om hur du använder rakborsten för våtrakning nedan.

Gör redo en grund rakhink eller -skål med kräm eller tvål. Den kommer användas tillsammans med din borste när du skapar ditt lödder.

 1. Håll borsten i dess handtag och fukta den i varmt vatten, skaka försiktigt ut eventuellt överskott. Du kan även låta den stå i en skål med varmt vatten. Använd bara varmt vatten – inte hett vatten
 2. Doppa lätt borsten i skålen med rakkräm eller -tvål och vispa till ett rikligt lödder
 3. Kontrollera löddrets konsistens så du uppnår det du önskar. Ett bra lödder är nyckeln till en nära rakning
 4. För borsten till ansiktet och rör det sakta i cirklar, se till att täcka alla områden av skägg eller stubb
 5. Efter rakningen, skölj ansiktet med varmt vatten för att ta bort kvarvarande tvål eller kräm
 6. Kläm och skaka försiktigt ut kvarvarande vatten innan du förvarar borsten (med borstet nedåt) i ett ställ

Hur du tar hand om en rakborste

 1. Efter varje rakning, skölj i varmt vatten (aldrig hett eller kokande) för att se till att allt lödder har tagits bort
 2. Placera borsten i rakstället med borstet nedåt. Det här låter fukten dras undan från basen och låter det torka bättre
 3. Se till att rakborsthållaren placeras på en torr plats och inte i ett skåp eller en påse, för att motverka mögel
  4.Skölj skölj och torka bort överblivet lödder i rakskålen
 4. Dra aldrig i borstet eller torka din borste eller rakskål framför en värmekälla eller med en hårtork
 5. Låt rakborsten i stället få vädras

Hur du ger din rakborste en "vårstädning"

Hur mycket du än rengör, torkar och förvarar din borste så finns det en god chans att den kommer se ledsen ut efter några månaders daglig användning. Istället för att leva med en ful och inte lika bra borste eller att skaffa en ny så finns det några sätt att behandla den för att återställa den till hur den var tidigare.

Schampo Tillsätt lite milt schampo (eller djurschampo) i rakskålen, muggen eller hinken du vanligtvis använder för lödder. Använd borsten efter den har sköljts i varmt vatten och vispa schampot tills det löddrar.

Efteråt, massera in schampo i borstet med handen, kontrollera noga att du inte skadar håren. Skölj med kallt vatten så att du sköljer ur allt schampo. Lägg till mer schampo i borsten och repetera processen, se till att skölja ur den ordentligt vare gång.

Skaka ur den en sista gång och kamma den försiktigt så den blir helt ren och rätar ut eventuella sneda hårstrån. Balsam kan användas under processen.

Ni frågade – Vi svarade

Varför ska jag använda en rakborste?

Att använda en rakborste är det effektivaste sättet att applicera rakkräm eller -tvål i ditt ansikte, samt lyfta skäggstrån från huden.

Det ger dig inte bara en bättre rakupplevelse, det exfolierare, återfuktar och smörjer in huden. Dessutom behöver du använda mindre kräm eller tvål än om du använde händerna.

Hur vet jag vilken rakborste som är rätt för mig?

Det bästa sättet att se om rakborsten är rätt för dig är att se hur den funkar för dig under en månad efter du använde den första gången. Borstet kommer ha mjukats upp, men det ska fortfarande hålla sin form när den stor på en plan yta.

Borsten själv ska kännas mjuk och bekväm mot huden, samt lämna den rakade ytan mjuk och utan irritation.

Hur länge brukar en rakborste hålla?

Billigare rakborstar (hästhår, billigare syntetiska och vildsvinshår) kan hålla allt från några månader till några år om de rengörs, får torka och förvaras korrekt. Grävlingshår och bra syntetiska borstar med samma behandling kan användas och håller i vanliga fall 3 till 10 år, ibland ännu längre.

Att ta hand om borsten är den viktigaste faktorn som avgör dess livlängd. Skapa och applicera löddret utan att trycka för mycket hjälper borsten att hålla längre, även att rengöra den med milt schampo vid behov.

Min borste fäller – är det normalt?

Om din borste börjar fälla hår i ökad takt eller behöver använda massa lödder och raka dig flera gånger för att komma in under varje hår, fundera då på att byta ut den mot en borste tillverkad med andra typer av hår.

Om den fäller lite de första två veckorna är vanligt, men om stora mängder hår börjar fällas, då har du ett problem. Kom ihåg att ta hand om din borste är viktigt för att den inte ska tappa ovanligt stor mängd hår. Vrid aldrig ur och tvätta den inte för hårt, låt den alltid torka mellan varje rengöring. Om långa hår faller ur med lim i änden, då är det ett tecken att du snart behöver pensionera din rakborste.

Borde jag använda en rakborste till skum eller tvål?

Det beror på din personliga preferens. Vi föreslår att du experimenterar med båda för att se hur din hud reagerar. Det viktigaste är att du vill se till att skummet eller tvålen vispas till ett rikligt lödder. Om, efter flera försök, du inte kan forma ett nog tjockt lödder, pröva ett annat alternativ.

Hur får jag ut det mesta av min rakborste?

För att få ut det mesta av din borste kommer du behöva rengöra, torka och förvara den korrekt.

Se till att bara använda varmt (inte hett eller kokande) vatten efter rakningen när du rengör den, sätt den i ett ställ – borstet nedåt – och låt den lufttorka. Förvara den aldrig på fuktiga platser. Till exempel i en necessär eller skåp.

Vilken är den bästa rakborsten för den stilige moderne mannen?

Den bäste rakborsttypen för den stilige moderne mannen beror på en sak... hur stilig du är! Om du söker den bästa kvaliteten, då är den bästa rakborsten för dig utan tvekan silvertip grävlingshår. Om du vill ha en borste som erbjuder det bästa för pengarna, då ska du välja en hästhårsborste.

Vad är skillnaden mellan en lökformad och en solfjäderformad rakborste?

I teorin är skillnaden mellan en lökformad och solfjäderformad borste hur mycket område de täcker.

En löformad borste är oftast mindre men ger bättre precision när du applicerar löddret, tack vare hur borstet formas till en rundad krona. En solfjäderformad borste är designad att sprida ut och täcka större områden.

Finns det något som heter reserakborste?

Ja! Reserakborstar är mycket mindre än den vanliga borsten och vissa har fodral ventilationshål med hål i toppen eller botten för att hjälpa den torka. Vissa reseborstar låter dig även dra av borstet så du kan vända det och förvara det i handtaget.

Hur väljer jag rätt storlek på rakborsten?

För de flesta är storleken efter personlig smak. Om du vöredrar att täcka ett större område, välj i sådant fall en större borste. En mindre borste gör fortfarande samma jobb.

Kan du använda en rakborste till rakskum?

Ja, du kan använda en rakborste till rakskum. Däremot, om du vill raka som ett proffs, så ska du undvika att använda det.

Om du letar efter våta rakverktyg, kom ihåg att både gel och skum bör undvikas om möjligt eftersom de kommer med flera skadliga kemikalier och mineraloljor som förekommer i burkarna.

Kräm är det bästa sättet att få ett bra lödder, dessutom har det återfuktande förmåga som gör din hud silkeslen när du är klar. Raktvål kan användas, men du kan uppleva utbudet en aning skrämmande. Från trippelmalt till hårda tvålar, halvhårda tvålar och även något som kallas croaps (krämtvål). Den perfekta tvålen handlar om pris och personligt val.

Hur "kör jag in" en rakborste?

Att "kör in" en rakborste är det enda sättet att bli av med den distinkta och ofta otrevliga doften som en ny borste har. Det nehövs för att se till att din borste gör sitt jobb på det sätt som den förväntas. För att gå in borsten behöver du ge den en ordentlig sköljning med disksåpa.

Efter det, låt den stå i såpan och det varm vattnet i cirka 10 till 15 minuter. Se till att handtaget står rakt upp och håller sig torrt. Sist, men inte minst behöver du kunna göra ett lödder. Använd borsten och ställ den åt sidan med lödder i borstet. Låt den sedan stå över natten. Det enda du behöver göra nästa dag är att slöja den i varmt vatten och låta den stå och torka.

Målet är att introducera fukt i form av vatten och lödder för att mjuka upp håren och förbereda den inför dess framtida användning. Var god observera att det kan ta några veckor innan det känns som att borsten fungerar korrekt, så ge den tid. De tidigare nämnda stegen är ett enkelt sätt att skynda på processen.