Få innan jul – beställ innan kl 16:00 måndag 18 december

Få innan jul – beställ innan kl 16:00 måndag

18 december

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 45 kr - Fraktfritt över 449 kr-
Kontakta Oss

Herrklockor – Din ultimata guide

När du väljer ett armbandsur krävs lite eftertanke och en hel del efterforskning. Vi har goda nyheter... vi har redan gjort det åt dig. Den här genomgående guiden till herrklockor ger dig allt du behöver veta när du ska köpa en klocka som passar just dig.

Från fjädrar och kugghjul till batterier och displayer, läderarmband till otroligt precis tidsangivning, det finns så mycket mer till armbandsuret än det som får det att ticka.

Kom, mina herrar. Ni kommer nu bli armbandsursexperter.

1 Herrklockor – din ultimata guide1.1 Varför bära en klocka?1.2 Olika urverk1.3 Klockans boett: vad spelar den för roll?1.4 Klockremmar1.5 Klockkomplikationer1.6 Hur jag vet min klockstorlek1.7 Ni frågade – vi svarade

Varför bära en klocka?

Okej, din smartphone funkar rätt så bra som klocka. Men till skillnad mot en smartphone distraherar inte ett armbandsur dig med Facebookuppdateringar och Tindernotifikationer från möjliga swipes.

En klocka är mer än ett verktyg för att mäta minuter och timmar. En man som bär en klocka är inte bara en man som anstränger sig att vara i tid, det är en man som anstränger sig att se bra ut.

Dessutom... när det gäller "bling" har män inte mycket att leka med.

Att välja en klocka som passar dig kräver eftertanke av olika faktorer så som budget, stil och funktion. Vad behöver du klockan till? Vart kommer du bära den? Vilken stil letar du efter? Börja tänka!

Från supersnygga klockor till supertrendiga, det finns en stil för varje man och dennes kommande episka berättelse.

Olika urverk

Ett urverk är bokstavligen det som får klockan att ticka. Det är klockans "motor" och den del som driver visarnas rörelse över urtavlan och får komplikationerna att fungera.

Du kan ursäktas för att ditt tänkta val av klocka endast rör sig om dess utseende – och för vissa, kan det vara så. För andra är det hur klockan fungerar som är mer intressant och viktigare.

Urverk faller i tre kategorier:

 • Mekanisk – Originalet som vrids upp. Drivs med små kugghjul och fjädrar
 • Automatisk – Den automatiska versionen av det mekaniska urverket. Det vrider upp sig självt
 • Kvarts – Den moderna klockan. Behöver inte vridas upp – batteridrivet

Den mekaniska klockan

För den traditionelle mannen. En mekanisk klocka är originalet, med gammaldags uppvridning. Till skillnad mot kvartsklockan, som drivs med batteri, drivs den mekaniska klockan med en stor uppsättning kugghjul och otroligt hanterk.

Som fjäderdrivna klockor under 1600-talet använder sig en mekanisk klocka av manuell uppvridning av huvudfjädern. Fjädern driver en komplex serie av kugghjul som aktiverar ett så kallat balanshjul.

Balanshjulet oscillerar fram och tillbaka i en konstant hastighet. När mekanismen släpper kallas det en flykt, hjulen rör sig framåt en liten bit med balanshjulets svängar. Det är "tickandet" och det rör visarna framåt.

Självfallet behöver den här otroliga designen i den mekaniska klockan vridas upp dagligen. För att vrida upp den behöver du lyfta och skruva på kronan. Kronan frids medurs tills du känner ett motstånd.

Uppvridaren (du) behöver förlita sig på att känna motståndet i uppvridningsstammen för att veta när huvudfjädern är fullt uppvriden. Det är möjligt att förstöra en klocka om du fortsätter och vrider upp den för långt... så gör det inte när du är förtrollad av den senaste Netflixserien.

Att ställa tiden behöver du dra ut kronan så långt den kan från klockans bas. Det gör att sekundvisaren stannar, så du kan ställa in tiden.

Motorn i den mekaniska klockan kan innehålla cirka 200 små rörliga delar. Det enda negativa med det är variablerna som är involverade i denna mängd delar som gör att en mekanisk klocka aldrig kan vara 100 % korrekt. De håller tiden inom vissa gränser – den maximala mängden sekunder om dagen som klockan tar till sig eller förlorar sekunder.

För att förtjäna en COSC chronometer certification, måste urverket operera inom -4 till +6 sekunder.

Det är generellt överenskommet att de bästa klockorna med mekaniskt urverk är schweiziska klockorna, tätt följda av de japanska

Fördelarna med en mekanisk klocka

 • Exklusivt. Crème de la crème av klockmakande. Att äga en är att uppskatta den detaljerade funktionen i alla kugghjul och fjädrar
 • Effektivt. Krävs inget batteri
 • Unikt. Vintage är eftertraktat och de flesta klockor som är värda att samla är mekaniska
 • Imponerande. Vissa mekaniska klockor har klara glas på baksidan, vilket låter dig se allt röra sig

Nackdelarna med en mekanisk klocka

 • Kräver mycket underhåll. Du behöver vrida upp den. Du behöver även ge den service vart femte år eller så. Det kan kosta en del
 • Inte så precist. Även med vanlig uppvridning förlorar en mekanisk klocka några sekunder varje dag
 • Känsligt. De små kugghjulen och fjädrarna i det mekaniska urverket är ganska känsliga mot elementen, så det är inte en klocka du tar med dig när du ska surfa
 • Dyr. En mekanisk klocka kostar betydligt mer än en kvartsklocka

Den automatiska klockan

Precis som den mekaniska klockan drivs den automatiska klockan med en huvudfjäder. Däremot kan huvudfjädern automatisk vridas upp genom bärarens kinetiska energi – din arms naturliga rörelser. Den kallas även ibland för en kinetisk klocka.

Tekniskt sett är den "självuppvridande." En liten viktad och svängande rotor rör sig med dina armrörelse, som i sin tur vrider upp huvudfjädern var gång du bär klockan på din handled.

När du tar av dig en automatisk klocka kommer den fortsätta ticka i ungefär 48 timmar av sig självt. Efter det går den i "energisparläge." För att få den att funka som vanligt igen behöver du ställa in tiden och vrida upp den manuellt. Precis som den manuella mekaniska klockan behöver du då vrida kronan medurs några gånger, sedan ställa in tiden genom att dra ut vridstammen ett steg till.

De som kanske undviker en manuell klocka av rädslan att vrida upp den för mycket kommer vara glada för den mekaniska klockan. Automatiska klockor har en liten funktion som avbryter uppvridningsmekanismen – ett sorts uppvridningsskydd. Så det spelar ingen roll hur mycket du vrider upp den, du kan inte vrida upp den för mycket. Äldre mekaniska klockor däremot har oftast inte den mekanismen.

Om du behöver förvara din automatiska klocka över en längre tid eller har mer än en automatisk klocka, bör du tänka på att skaffa dig en klockuppvridare. Det kommer vrida upp klockan när du inte bär den.

Fördelarna med en automatisk klocka

 • Bästa av två världar. Automatiska klockor är lika komplext som sin föregångare – men till skillnad mot manuella mekaniska klockor, vrider de själva upp sig
 • Effektivt. Inget batteri eller uppvridning
 • (Mestadels) enkelt underhåll. Ideell om du bär din klocka varje dag

Nackdelarna med en automatisk klocka

 • En viss del uppvridning krävs. Om du slutar bära klockan kommer den sluta vrida upp sig och tappa tiden. Då kommer det krävas att den vrids upp manuellt genom att vrida kronan
 • Visst underhåll krävs. Service krävs oftast vart femte år eller så

Kvartsklockan

Det här är klockan som ändrade klockhistorien. Kvartsklockorna gjorde sin debut i 1960-talets Japan. Under 1980-talet hade den tagit över den klassiska mekaniska klockan. Den batterdrivna kvartsklockan är i princip en liten dator som förlitar sig på elektriska pulser – istället för manuell uppvridning – för att hålla tiden.

Den har fått sitt namn efter kvartskristallen som finns i den elektriska motorn. Kristallen är en ledare, den reglerar strömmen mellan batteriet och den elektriska kresten.

Till skillnad mot den mekaniska klockan kan en kvartsklocka vara antingen digital eller analog. En digital kvartsklocka visar tiden i siffror på en LCD-skärm medan en analog visar tiden med traditionella visare.

Eftersom en kvartsklocka drivs med ett batteri rör sig sekundvisaren i individuella "tick." Det skiljer sig från den mjuk, kugghjulsdrivna rörelsen som förekommer i mekaniska urverk.

Fördelarna med en kvartsklocka

 • Prisvärd. Kvartsklockor är mycket billigare att tillverka och underhålla än mekaniska och automatiska
 • Lättanvänd. Inget behöver vridas upp och ingen service. Bara byta batteri vid behov
 • Precist. Elektroniken i den gör att det är det mest precisa urverket av alla andra. De flesta högkvalitativa kvartsklockorna tappar endast 1-2 sekunder per månad.
 • Slitstark och kräver inte mycket underhåll. Batteridriven snarare än massa rörliga delar gör att kvartsklockan är lättare att ta hand om än en mekanisk eller automatisk klocka och kräver mindre service

Nackdelarna med en kvartsklocka

 • En aning för normal. Kvartsklockor saknar detaljerna hos en mekanisk klocka
 • Batterier krävs. Batterier håller inte för evigt

Slutkommentar Mekaniska och automatiska klockor värderas högt av klockkonnässörer och samlar för deras unika och vackra insida.

Kvartsklockor föredras av de som behöver korrekt tid och pålitlighet.

Klockans boett: Vad spelar den för roll?

Klockans märke och stil påverkas mycket av det material den tillverkats av. Lyxiga klockor kan vara tillverkade från värdefulla metaller (guld, vitguld, roséguld) till silverpläteringar. Andra metaller så som rostfritt stål, volfram och titanklockor har också använts i tillverkningen av lyxiga klockor.

Dykar- och sportklockor behöver vara rostfria, vilket gör att de oftast tillverkas i rostfritt stål eller titan.

Guldklockor

Vackra, traditionella och iögonfallande. Guldklockor är mer än bara klockor. De är statements. Dock är guld inte billigt. Det är vackert och dyrt, men det kan även lätt ärga och repas. Inte en klocka du tar med dig på skidsemestern.

Silverklockor

Silverklockor för män är en raritet. Det kan bero på att silver lätt ärgar och stål kan oftast misstas för silver om man inte ser prislappen. Silver är dessutom mjukare, repas och bucklas lättare. Silverpläterat, rostfritt stål är däremot mer vanligt och slitstarkare.

Klockor i rostfritt stål

Lätta, rostfria och väldigt slitstarka. Rostfritt stål är den billigaste, tillgängliga metallen. Det används oftast som material för sportklockor eller "billigare" modeller. Rostfritt stål kan lika oftast användas som material i lyxiga klockor. Du kan hitta både guldfärgade och silverfärgade klockor i rostfritt stål hos Trendhim.

Titanklockor

Hälften av stålets vikt och dubbelt så starkt. Titanets enda negativa sida är priset.

Keramiska klockor

Keramik är tekniskt sett ett ickemetalliskt material som är solitt och oorganiskt. Består av zirkoniumoxid, keramiska klockor är lika smakfulla som de är slitstarka. Dessutom är de allergivänliga. Keramiska klockor är reptåliga, de slits inte ut lätt under flera år och de tappar inte färg av solljus.

Klockglas

Kristallen – glaset som täcker och skyddar urtavlan – är minst lika viktig som boettens material. Från plast till safirglas, var och en har sina unika egenskaper och pris. Kolla in fördelarna och nackdelarna med olika klockglas nedan.

1. Klockglaset skyddar urtavlan

Vad är mineralglas, akryl och safirglas i klockor? Är en mer slitstark och reptålig än de andra?

Mineralglas
Mineralglas är en av de vanligaste typerna av klockglas. Det är mer reptåligt än akryl och mer prisvärt än safir. Det finns inget fel med mineralglas och du kommer hitta det på många olika klockor – så låt inte faktumet att det är ett "standardklockglas" lura dig att tro att det inte är bra.

 • Erbjuder mer reptålighet än akryl
 • Mindre reflekterande än safirglas
 • Mindre reptåligt än safir
 • Svårt att polera och kan spricka eller gå sönder vid stötar

Akrylglas
Akrylglas är egentligen inte glas. Det är en plast och är känt under namnet plexiglas. Det är inte ett väldigt starkt material men det används ofta för det är prisvärt och det faktum att det är enkelt att forma efter designen. Akryl kan poleras för att ta bort smårepor och splittrar inte som safirglas... men se upp för djupare repor.

 • Mycket prisvärt
 • Repas lätt
 • Starkt skydd mot stötar på grund av dess flexibilitet
 • Urtavlan kan se grumlig ut genom akrylglaset

Safirkristallglas
Nr vi pratar om en klocka med safirkristall så pratar vi om kvalitet. Med undantaget mot diamanter och volframkarbid så är safirglas ett av de hårdaste materialen i världen. Det här materialet är ultrareptåligt men kan splittra vid tunga stötar och slag. Den största fördelen med klockor med safirglas är att de är väldigt svåra att repa.

 • Starkaste klockglaset
 • Extremt svårt att repa
 • Ger klar bild av urtavlan – inte grumlig som akryl
 • Utan antireflekterande behandling kan den vara för reflektiv för vissa
 • Kan splittra vid hårda stötar

Dubbel eller enkelvälvt safirglas – Vilket är bäst?

När du har bestämt dig för en klocka med safirglas så är nästa steg att välja mellan enkel- eller dubbelvälvt.

Ett enkelglas är platt på botten och välvd på toppen. Det kan verka som att ett enkelvälvt glas förvränger insynen eftersom det blir som en lins du tittar genom för att se urtavlan.

En dubbelvälvd är rund på insidan och utsidan (därav namnet). Med dubbelvälvt safirglas upplever du ingen förvrängning.

Andra klockglasalternativ:

 • Safirmineralglas – Den här sortens glas görs genom att belägga mineralglas med ett tunt lager safirglas. Det är stor skillnad mellan det och riktigt safirglas. Kolla alltid produktbeskrivningen för att veta exakt material och kolla med kundsupport om du tvekar.
 • Hartsglas – Vissa klockor har hartsglas. Den här sortens klockglas är likt akryl och är ett prisvärt alternativ för klockglas.

Klockremmar

Klockremmar, -band och -armband kommer i en stor variation av stilar, material och designer. De är mycket mer än bara den "andra halvan av en snygg klocka."

När du står i valet mellan en läderrem eller ett metallband, tänk på var du kommer bära klockan och vilken klädsel du kommer bära. Kommer den passa till kontoret eller teatern? I trädgården? I backarna? Du behöver något som inte bara passar din klädsel, utan även klarar omgivningen du kommer vara i.

Handledens storlek spelar även roll. En smal handled kommer tyngas ned av ett metallband, även om det har samma storlek som en läderrem.

Metallklockarmband

Precis som boetten kan ett metallband vara tillverkat i guld, stål, titan eller andra metaller. Det hålls oftast samman av ett metallspänne. Metallband kan bestå av länkar eller en väv. Precis som boetterna är länkarmband mer tåliga men kan lätt repas. Det kan vara dyrt att byta ut det, beroende på vilken metall det är tillverkat av.

Läderklockarmband

Läderremmar på herrklockor är det vanligaste... men vanligt betyder inte alltid tråkigt. Läderremmar kan vara tillverkade av vilket djurskinn som helst, från ko till krokodil, och passar till så gott som alla urtavlor.

Läder är klassiskt, bekvämt och säkert för de med metallallergier. Läderarmband är slitsstarka, lätta på handleden och smakfulla. Annat bra om läder är att det ger en touch av vintagekaraktär till din stil. Läderarmband är tillverkade på flera olika sätt – vanliga, stansade, stela, sydda eller färgade.

Klockarmband i tyg

Syntetiska material är generellt sett billigare, kräver mindre underhåll och är bekväma att bära. Nylon är ett bra material för den som är aktiv. Det är väldigt slitstarkt och vattentåligt, tål UV och tuffare tag. Och om färg är din sak, då har du hur många alternativ som helst för en tygrem.

Den vanligaste typen av tygband är NATO-remmen. Designad för militären under 70-talet, NATO-remmen är en rem som enkelt kan bytas ut genom att ta bort de två sprintarna som sitter i boetten.

Perlon är ett annat populärt tyg. Det är tätt vävt nylon som är ganska tjockt men andas otroligt bra.

För att summera Sportklockor för män kommer generellt sett med remmar i gummi eller metall. Båda är slitstarka och vattentåliga.

Metallbanden är även en snygg accessoar i sig själva.

Läder räcker helt enkelt inte för klockor som kommer bli blöta eller svettiga, men det är ett bra alternativ för mer välklädda tillfällen.

Se till att välja utbytbara remmar (om möjligt). De kommer med en enkel sprint som gör det lätt att gå från svart till ljusbrunt läder utan problem!

Klockkomplikationer

En komplikation är en funktion som visar andra saker än tid. En klockkomplikation kan inkludera datum, en kronograf (stoppur), tidszoner, temperatur, ett larm, en tachyometer, moonfaserna eller kalender.

Datumdisplayer

 • Datumfönster – ett litet fönster som visar datumet (vanligtvis bredvid kl. 3)
 • Stort datum – Ett lättläst fönster som visar datumet med stora siffror
 • Datumhjul – En centralvisare med en pil som pekar på datumet längsmed urtvlans utsida

Mer detaljerade datumkomplikationer kan visa veckodag, månad, en kalender eller till och med en ekvation av realtid kontra soltid.

Kronografer

En kronograf är ett litet stoppur som byggts in som en del av klockans urverk.

 • Kronograf med en eller två knappar – har då en start, stopp och återställningsknapp
 • Flyback kronograf – är lite annorlunda mot en vanlig kronograf. En flyback låter dig återställa tiden utan att behöva stoppa kronografen.
 • Delad kronograf – En delad kronograf låter dig mäta två separata perioder. Medan en hand tar tiden kan den andra stoppas, startas eller återställas till noll.
 • Tachyometer – Finns ibland inlagt i boettens ring på analoga klockor. En tachyometer används för att beräkna hastighet baserat på restid genom att man omvandlar gången tid (i sekunder per enhet) till hastighet (enheter per timme). Den kan även användas för att mäta avstånd baserat på hastighet.

Resekomplikationer

Oavsett om du är en jetsetter, den som flyger ofta eller den som finner tidszoner fascinerande så finns det 2 komplikationer som gör resandet mycket enklare.

Dual-Time Watch & GMT Watch
 • Dubbel tid-komplikation – Klockor med dubbel tid kan visa tiden i 2 olika tidszoner. Det är anledningen till namnet "dubbel tid" kommer ifrån. Supersmart, eller hur? Den här komplikationen drivs av samma urverk och kommer med en huvudurtavla och en mindre urtavla. De flesta dubbel tid-klockor använder sig av en 24-timmarsklocka på den mindre urtavlan och en 12-timmarsurtavla på huvudurtavlan. Den här komplikationen är perfekt för dem som reser mellan tidszoner och kommer alltid låta dig veta vilken tid det är hemma... eller tiden hos Trendhim, om du vill veta.
 • GMT-komplikation – Klockor med en GMT-komplikation utför samma funktion som klockorna med dubbel tid (den visar tiden i 2 olika tidszoner) med bonusen att hålla koll på en 3:e.
  De flesta klockor använder sig av en 12-timmars intervall på urtavlan. Det gör att timvisaren går runt urtavlan två gånger under en dag (24 timmar). Med GMT-komplikationen har klockan en ytterligare timvisare som rör sig runt urtavlan och visar tiden på 24-timmarsindikatorn på boettringen.
  För att avläsa den 3:e tiden med GMT-komplikationen, rotera boettringen enligt skillnaden mellan GMT (Greenwich Mean Time) och tiden du vill veta. För de flesta resande är en klocka med dubbel tid för 2 tidszoner nog. Om du är en mattexpert, har 3 tider att hålla koll på eller gillar en utmaning, då ska du välja en GMT-komplikation.

Andra komplikationer

 • Månfaser – Visar full, halv, kvarts eller nymåne
 • Power Reserve Indicator – visar mängden kraft som återstår i ett mekaniskt eller automatiskt urverk (spänningen i huvudfjädern)
 • Larm
 • Minutläsare – ringer när man önskar genom att aktivera ett glidstycke på en mekanisk klocka
 • Tourbillon – förekommer generellt på äldre mekaniska klockor. En tourbillon används för att kontra gravitationens effekt när klockan är i ett särskilt läge

Vad betyder ATM på en herrklocka?

Om du någon gång tittat på ditt armbandsurs baksida så har du troligen sett bokstäverna ATM och termen "vattentålig" graverad där.

ATM är en förkortning av "atmosfärer" och betyger vattentålighet.

Vattentålighet betyder inte vattentät. Innan du dyker i den djupa delen av poolen, kolla bilden sedan och se exakt vad din klocka klarar av.

 • 3 ATM / 3 bar / 30m / 100ft – Din klocka kan motstå regn, vattenstänk, handtvätt och biltvätt (så länge som du inte dränker den)
 • 5 ATM / 5 bar / 50m / 165ft – Din klocka kan motstå samma saker som en 3 ATM-klocka + den klarar en kort simtur och duschen. Ta inte med en 5 ATM-klocka om du ska dyka eller utöva vattensporter. Bilden ovan säger ingen simning... det är för att hålla dig extra säker och undvika skador på klockan
 • 10 ATM / 10 bar / 100m / 330ft – Förutom fördelarna hos 3 ATM- och 5 ATM-klockorna är en 10 ATM-klocka anpassad för de flesta vattensporter, simning, sufrning och snorkling. Den är inte vattentålig för djupdykning eller dykningar
 • 20 ATM / 20 bar / 200m / 660ft – Din klocka klarar simning, dykning och tuffare vattensporter. Och långa, avslappnande bad i din framtid

*Bar indikerar vattentryck.

När en klocka säger sig vara vattentålig till 100 meter så innebär det inte att den klarar ett 100 meters djup. Siffran säger att klockan kan hantera tryck motsvarande 100 meters djup. Med andra ord ska du inte ta din 3 ATM (30 meter) vattentåliga klocka på dig när du är på dykresa på Tahiti.

En bra tumregel: dimma inte med din klocka om den inte säger 10 ATM eller fler på baksidan.

Hur jag vet min klockstorlek

Ja, storleken spelar roll. Du vill inte ha en klockrem som sitter löst så att armbandsuret glider upp och ned för handleden... du vill inte ha en klocka med en boett som är för stor för din manschett!

Remstorlek

Remmen för de flesta armbandsur och sportklockor kommer med ett spänne, vilket låter dig enkelt justera storleken. Vissa metallband kommer med länkar vilka kan läggas till eller tas av.

Remmens bredd menas avståndet mellan hålen och där remmen möter boetten. Generellt sett, en klockrem bör motsvara avståndet mellan det inre hålet och klockans boet.

Remmens längd beror på din handledsstorlek och innefattar två mått – svansen (den långa remmen) och spännet (den korta delen, exklusive spännet).

Längden skrivs i millimeter, till exempel – 120/70 mm.

Här är en standardguide till hur du väljer remlängd som passar din handled:

 • 150 - 164 mm handled = 120/70 mm rem
 • 165 - 178 mm handled = 125/75 mm rem
 • 179 - 190 mm handled = 130/80 mm rem
 • 191 - 203 mm handled = 135/80 mm rem
 • 204 - 216 mm handled = 140/85 mm rem
 • 217 - 229 mm handled = 145/90 mm rem

Boettens storlek

En stor boett som sticker ut ur din ärm kan kännas konstigt och inte särskilt snyggt, en liten boett kan göra det svårt att avläsa tiden (och får din handled att se jättestor ut).

En boett bör vara proportionerlig till din kroppsform – inte för stor och inte för liten.

För de flesta killar är tumregeln är att boetten är 34 mm - 50 mm i diameter (avståndet från urtavlans ena kant till den andra). Om du har en smal handled bör du välja en boett som är mindre än 40 mm. Allt över 50 mm gör ett ganska rejält statement.

Boettens tjocklek

Som en generell regel är boettens tjocklek proportionerlig till dess diameter. Det vill säga, en bredare diameter ger en tjockare boett.

Tjockleken handlar även mycket om designen – särskilt urverket. Mekaniska klockor behöver mer utrymme för kugghjulen och fjädrarna. Antalet komplikationer påverkar även storleken... även klockans stil

Det är en bra idé att välja en boett som passar din form och storlek.

Se över din arms storlek och vad du vill bära klockan till. En klocka som du bär till en kostym bör vara tunnare så den enkelt kan glida in under din manschett.

Att välja en klocka som passar dina behov och önskemål är individuellt. Varje man är olik den andra. Vissa vill bara ha något att hålla reda på tiden på gymmet eller visa riktningen hem när de är ute och vandrar. Vissa vill ha konsthantverket som är en riktig mekanisk klocka. Och vissa vill ha en snygg accessoar (kanske med lite bling) att bära till nästa formella event.

En väl tillverkad klocka kan lätt bli något som du inte vill gå ut utan. Och när det gäller att se tiden, då kan inte ens den senaste smartphonen jämföras.

Ni frågade – Vi svarade

Borde jag köpa en mekanisk klocka?

Vilken sorts klocka som passar dig beror på faktorer så som... var ska du bära den, hur ofta kommer du bära den och om du har några personliga preferenser.

En mekanisk klocka är en klassisk, manuellt uppskruvad klocka med små kugghjul. En kvartsklocka är den moderna batteridrivna klockan, medan den automatiska klocka ligger mitt emellan.

Mekaniska klockor är mest populära bland klocksamlare, eftersom de är utsökt tillverkade. För en mer detaljerad beskrivning av varje sorts urverk, fördelar och nackdelar, skrolla upp.

Hur köper jag herrklockor på nätet?

Du är redan på Trendhim, så det är enkelt, klicka här för att shoppa klockor!

Det kommer hjälpa dig att filtrera din sökning av band/remmaterial och olika sorters urverk.

Vilken klocka är bäst för att vara utoimhus?

Den bästa klockan för dig är den som bäst passar den typ av aktiviteter du gillar.

Om du ska nära eller under vattnet, du ska du välja en vattentät (eller vattentålig) klocka. Om du gillar att vandra eller att jobba i trädgården, då passar en militärklocka eller en generell sportklocka fint.

Vilken tjocklek ska jag ha på min klockrem?

Klockremmens tjocklek har mycket att göra med vad som passar din handled. När du prövar en klocka första gången, kolla boettens storlek och fästets placering.

Om boetten är liten eller om fästena är små, då kommer en stor rem se oproportionerlig ut. Samma gäller för en stor boett.

En tumregel – sikta på en klockrem som har samma tjocklek som fästet och som inte är tjockare än boetten.

Vilka klockor passar en smal handled?

Om du har en smalare handled, oroa dig inte – det finns en klocka som passar dig.

En smal handled har en omkrets som är mindre än 17 cm. För den storleken bör du välja en boett med en diameter under 40 mm, med en smal rem eller band och som är tunn. Stor krona, knappar och andra funktioner kan du låta killarna med tjocka handleder ha.