Spara 20 % på alla solglögon

Spara 20 % på alla solglögon

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 595 kr-
Kontakta Oss

Vad du ska bära på ett bröllop: Bröllopsklädsel för manliga gäster

Osäker på vad du ska bära som gäst på ett bröllop? Den viktigaste regeln är att inte stjäla rampljuset från brudgummen (eller bruden... hon hade hatat det). Om du vill bemästra klädkoden, få med din personliga stil och vara den bäste gästen någonsin, då har du din guide här.

Bröllop ska vara roliga. Förhoppningsvis är det glada paret faktiskt glada och champagnen är kall och bubblande. Så roliga som bröllop kan vara så kan det vara problematiskt att veta hur man ska klä sig.

Du vill inte klä dig precis som alla andra killar, men du vill inte heller sno rampljuset från brudgummen och göra hela dagen till ett samtal om din galna slips. Det handlar om balans.

Hur många av oss har fått en bröllopsinbjudan, kollat klädkoden och fått panik över hur man ska klä sig för ett dagbröllop i mitten av december?

Kombinera det med plats och kulturella förväntningar, då har du ett problem.

 • Typ av ceremoni – är det ett borgerligt eller religiöst bröllop? Kräver brudparets religion eller kultur huvudbonader eller särskild klädsel?
 • Lokala traditioner – är det en traditionell klädsel eller artikel som du ska ha med i din klädsel? Tänk på att vissa delar (till och med i samma land) är mer konservativa och reserverade än andra.

Vi kan börja med att definiera den vanligare klädkodsterminologin så du bara behöver oroa dig över att vara en fantastisk gäst… vilket du självklart är, annars hade du ju inte blivit inbjuden.

1 Vad du ska bära på ett bröllop: bröllopsklädsel för manliga gäster1.1 Bröllop med högtidsdräkt1.2 Bröllop med smoking1.3 Bröllop med cocktail-klädsel1.4 Bröllop med ledig klädsel1.5 Ingen klädkod1.6 Vad du ska bära på ett vårbröllop1.7 Vad du ska bära på ett sommarbröllop1.8 Vad du ska bära på ett höstbröllop1.9 Vad du ska bära på ett vinterbröllop1.10 Tid på dagen1.11 8 kostymtips1.12 Stilen1.13 Hur du håller ett bröllopstal/skål1.14 Ni frågade – vi svarade

Bröllop med Högtidsdräkt

Om du är inbjuden till en ceremoni som kräver högtidsdräkt, då är du antingen en filmstjärna eller känner de som är det. Det här är den mest formella klädkoden som finns och kräver en frack.

Bröllop med Smoking

En högst formell klädkod och ett särskilt bröllop. Att klä sig i smoking som man har vissa krav – som en svart smoking eller vit kavaj – men du kan visa din personlighet med hjälp av en bröstnäsduk eller diskret underhållande manschettknappar.

Bröllop med Cocktail-klädsel

Att klä sig i cocktail-klädsel för män ger en viss mängd frihet, men du förväntas att bära kavaj eller kostym och vara välklädd. Stjäl inte rampljuset från brudgummen... men smält inte in tillsammans med brudens kusiners plus en heller.

Bröllop med Ledig klädsel

Bröllop med ledig klädsel är ett fint sätt för bruden och brudgummen att ge dig tillåtelse att bära din kostym eller blazer utan att behöva köpa någonting nytt eller något som du inte redan äger... som en frack. Det brukar innebära en kostym och skjorta, men du kan klara dig med en blazer eller sportkavaj.

Ingen klädkod

Tillfället då bruden och brudgummen litar på att du kommer att se bra ut utan att behöva specificera en särskild klädsel för deras ceremoni. Observera var bröllopet kommer ske – en park eller i stadens äldsta kyrka – och vilken tid på dagen det sker. Vi föreslår att du tar och kikar på halsaccessoarer och en blazer att bära. Bär ett par mörka jeans om det är ett ledigt bröllop.

Vad du ska bära på ett vårbröllop

Om ditt vårbröllop är danskt så kommer det vara allt mellan iskallt och blött till varmt och soligt. Om det är en varm vårdag, välj färger med accessoarer som en kraftigt färgad fluga eller bröstnäsduk och bär en ljusare kostym. Om det fortfarande är vinter, välj då en mörkare kostym som en grå eller marinblå (inte svart) och ta med dig våren i form av accentuerande artiklar.

Vad du ska bära på ett sommarbröllop

Sommarbröllop förknippas med blå himmel, varmt väder och fina foton tack vare de klara skyarna. De är även kända för att få dig att svettas som en gris om du inte är rätt klädd. Håll dig till en ljusare kostym och lite färger genom din fluga, slips eller bröstnäsduk. Och glöm inte ärmhållarna när det blir riktigt varmt.

Vad du ska bära på ett höstbröllop

Höstbröllop kräver lite mer planering eftersom, precis som vårbröllop, temperaturen kan variera. Välj texturer och använd säsongsfärger i din klädsel – tänk neutrala bruna nyanser och accenter i färger som komplimenterar höstens röda och gula färger.

Vad du ska bära på ett vinterbröllop

Det är ovanligt att hitta ett superledigt vinterbröllop. Kanske är det det kalla vädret som tvingar in alla inomhus... eller kanske för att det är lättare att klä sig väl och snyggt när varmt väder inte är ett problem. Väljer en mörkare kostym för vinterbröllopet och välj accessoarer baserat på hur formellt bröllopet är.

Tid på dagen

Vår favoritbröllopsplanerare Emily Burton föreslår, “spara din svarta smoking till sen eftermiddag eller kväll och bär ljusare färger under dagen. Tänk på säsongen och klädkoden, så klart. Om det inte finns en klädkod så kan det aldrig gå fel om du väljer en kolgrå eller marinblå kostym. De passar både för dag och afton, sa,t accessoarerna bör väljas att passa in på den plats bröllopet sker, brudparets stil, säsong och formalitet.

8 kostymtips

Du har svarat på bröllopsinbjudan, hittat din plus ett och vet exakt vilken kostym du ska bära. Nu kommer delen att se till att kostymen passar och inte ser ut som att du lånat den för bröllopet... även om du gjorde det.

 1. Se till att kostymen passar. Att köpa från en vanlig butik är okej, så länge som den kan anpassas till din kropp
 2. Har du en ren, vit skjorta? Om ja, bär den. Om inte, köp en. Den kommer vara din nye bäste vän
 3. Matcha ditt
  bälte med dina skor och andra läderartiklar du bär. För metaller, matcha din
  klocka med ditt bältesspänne och andra metaller
 4. När du står upp, knäpp alltid den översta knappen i kavajen. Knäpp upp den när du sätter dig. Den understa knappen ska vara uppknäppt
 5. Kavajärmen ska aldrig dölja skjortärmen helt. En liten del av skjortans manschett (cirka 1,3 cm) ska alltid vara synlig
 6. Andra klädtips: Byxfållen ska alltid vara ovanpå skon och övre eller mellersta kavajknappen ska inte falla under din navel
 7. Utbuktande fickor är inte din vän. Hitta ett annat sätt att förvara dina nycklar,
  plånbok och mobil.
  Sedelklämmor är bra för kontanter.
  Korthållare är smala nog för att passa i kavajfickan. Ta bara med dig nycklarna du behöver för framdörren... inte den för trädgårdsskjulet och omklädningsskåpet på gymmet.
 8. Vid något tillfälle kommer du bli varm under bröllopet eller bröllopsmiddagen. Om du behöver ta av dig kavajen, vänta till hedersgästerna – som till exempel brudens far – tar av sig sin. Det är att visa respekt och det är en tradition över hela världen

Stilen

Du vill se ut som den gode vännen och vara den perfekte bröllopsgästen, eller hur? Vi kan inte gå med dig till bröllopet – även om vi hade varit en bra wingman! – men vi kan ge dig några riktigt bra tips för att få till stilen på rätt sätt.

Slips eller fluga

 • Ett bröllop är inte tillfället för roliga tryck eller skrikiga mönster och färger, En
  svart slips till en svart kostym, är alltid, alltid en vinnare. Ingen kan klanta till det
 • Andra säkra alternativ är en grå eller silverfärgad slips
 • På ett ledigt bröllop kan du komma undan med en ullslips men annat än det så är det säkrast att välja en i siden, polyester eller mikrofiber
 • Vill du lägga till färg? Kolla inbjudan eller fråga brudgummen vilka färger som är på bröllopet. Vissa bröllop har en utvald färgpalett och att matcha med den kommer göra bruden och fotografen riktigt glada
 • Kom i håg att
  slipsar lätt blir skrynkliga. Var försiktig och häng upp eller rulla innan bröllopet och om du behöver resa till ceremonin
 • Ju ledigare bröllopet är, desto mer kreativ får din fluga vara
 • Kanterna på flugan bör vara i bredd med dina ögonvrår och ansiktets bredd
 • Om du väljer en
  fluga som du själv knyter, öva innan bröllopet. Samma gäller för slipsknutar som du inte är van vid
 • Flugor har använts i mer än 430 år. Det är en gratis isbrytare

Slipsnålen

Även om slipsnålar omges av myter och de inte alltför bra råden du fick av din 90-årige farfar, det finns faktiskt konkreta regler för hur man bär en.

 • Sikta på en slipsnål eller klämma som har en längd som motsvarar 70-80 % av slipsens bredd
 • Slipsnålen ska placeras mellan den 3:e och den 4:e skjortknappen eller i samma höjd som kavajens bröstficka
 • Om slipsnålen behöver matcha andra metaller, så som ditt bältesspänne, klocka och
  manschettknappar
 • Under kvällen med vin och mat då din balans kanske blir lite påverkad, håll uppe självförtroende med att din slips kommer sitta på plats. Goda nyheter, du är den mest välklädde gästen

Slipskedjan

Tycker du slipsnålar eller slipsklämmor är för begränsande? En slipskedja har samma funktion men klämmer inte åt slipsens fina tyg. Att lära sig att bära och ta på sig en slipskedja är lite enkelt som en vanlig slipsnål.

Hur du bär en slipskedja

 1. Placera knappfästet ovanpå den utvalda knappen och för ner den för att fästa den
 2. När den sitter på plats, för in slipsen genom den öppna kedjan
 3. Justera slipsen så att kedjan och slipsen ligger platt och är i mitten

Manschettknapparna

Manschettknappar är för formella tillställningar. Om du planerar att bära ett par, se till att du har en skjorta med franska manschetter.

 • Den primära regeln för manschettknappar är att metall ska matcha metall. Det här spelar så klart inte roll om du har valt trä eller
  tyg
 • Vi stödjer att manschettknappar går hand i hand med slipsnålar
 • Om du har en bred handled, då kan det vara värt att titta på en
  låsmekanism till manschettknapparna. Vissa är enklare att föra genom tyget än andra.

Bröstnäsduken

Bröstnäsduken är en accessoar som lyfter en mans kostym till en helt ny nivå. Kom ihåg att inte köpa en bröstnäsduk som exakt matchar din slips eller fluga. De bör komplimentera varandra istället.

 • Bröstnäsduken ska inte ta för mycket plats i fickan. Hitta rätt storlek för din kavaj och
  det bästa sättet att vika den
 • Ficknäsduken kan vara ett komplement till skjortan istället till slipsen. Tänk över färg, mönster och textur
 • En bröstnäsduk ser bäst ut när det är tillverkad i ett annat material än det som kavajen är tillverkad i
 • Den här accessoaren härrör från antika Grekland och deras parfymerade näsdukar. Här snackar vi om ett riktigt bra samtalsämne att bryta isen
 • Det finns inget rätt eller fel sätt att vika en bröstnäsduk. Det finns sätt som är mer flamboyanta och sätt som inte tar allt för lång tid att lära sig. Ta en titt på våra favoriter här nedan:

Skjorthållare

Allt ser bra ut fram tills skålen. Det är då skjortan kryper upp och all den tid du lade på att få en perfekt stil är bortkastad. Håll din skjorta instoppad med ett par skjorthängslen. Vi vet att de ser lite konstiga ut, men du kommer vara glad att din skjorta sitter på plats hela dagen, det är definitivt värt det.

Hur du håller ett bröllopstal/skål

Bröllopsskålar och tal är en av de saker som de flesta minns av bröllopsfesten. Det är din chans som hedersgäst och nära vän att ge dina välönskningar inför alla på festen.

Om du inte är van att hålla tal, då är det även ett tillfälle att vara orolig och ha ångest från förrätten tills det är klart. För att slippa ångesten har vi skrivit 6 tips för att ge ett minnesrikt bröllopstal eller skål.

 1. Öva. Det är viktigt att skriva ner ditt tal och öva på att läsa det högt framför spegeln. Öva inte bara en eller två gånger... öva tills du kan utföra talet utan att stirra på pappret hela tiden. Och ja, ta med dig stödord
 2. Börja starkt. Har du någonsin hört någon börja ett tal med"det tog mig lång tid att skriva" eller "skriva det här var inte lätt"? Du, lyssnare, vet direkt att killen har haft det svårt och det ändrar hur du lyssar på det som kommer efter det uttalandet. Börja med mycket självförtroende. Börja kanske i mitten på en rolig historia om dig och brudgummen (eller bruden) och arbeta vidare från det
 3. Håll det kort. Du vill nog hellre att brudparet och gästerna vill ha mer än att de vill att du sätter dig ner. Försök hålla det under 3 minuter
 4. Var smakfull. Om du har blivit ombedd att hålla ett tal eller en skål, då är du någon speciell eller så blev du inspirerad och kunde inte hålla tyst längre... i vilket fall, säg ingenting för personligt eller pinsamt om brudparet. Tänk på att barn och någons farmor är där! Skulle du vilja att din mamma hörde om den där gången du (fyll i något här)? Precis
 5. Klä dig väl. Det kommer inte göra talet bättre, men det kommer göra det trevligare för dem som tittar på dig
 6. Sluta på topp. Det spelar ingen roll hur emotionellt den mellersta delen av talet var, sluta med något positivt, en fin tanke eller välönskning till brudparet. Slut på idéer? Kör på "vi höjer våra glas för X och Y nu när de börjar ett nytt och spännande kapitel i deras liv." Skål

Ni frågade – Vi svarade

Kan man bära vitt på ett bröllop?

Det beror på när bröllopet är och vad alla andra bär. Om alla bär mörka kostymer, då vill du inte vara den ende med en vit. Det kommer ta fokus från brudgummen och det är ett stort no-no.

När du inte är säker, kolla med brudgummen eller bruden, eller andra som ska gå på bröllopet. Om alla bär ljusa kostymer – för ett sommarbröllop, kanske – då är en vit kostym bra. Det går oftast bra med en grå kostym och matchande accessoarer.

Vilken färg på kostymen är bäst för ett bröllop?

Förutsatt att klädkoden inte kräver smoking eller frack, välj en mörkgrå eller marinblå kostym. De här färgerna passar till de flesta formella ceremonier eller kan ges lediga accessoarer för en mer avslappnad känsla.

Vad bär jag som en bröllopsgäst om jag inte äger en kostym?

Om inbjudan nämner en klädkod, då kan du behöva låna eller hyra en smoking/frack. Om den inte har en klädkod, då är det upp till dig, vad du har och vad som gör det respetkfullt samt fint.

Om paret bjöd dig till bröllopet så är det för deras relation till dig... inte för din kostym eller brist på den. Välj din finaste skjorta och byxor (eller mörka jeans), och se till att allt är struket och städat. Släng med en slips och rena skor, så är du redo. Du är där för att fira brudparet... inte för en modevisning. Ha så kul!

Kan man bära en kortärmad skjorta på ett bröllop?

Vi säger det igen. Om du blev inbjuden så är det på grund av din relation till brudparet... eller så är du en kusin som de måste bjuda in. I vilket fall, du är där för mer än vad du bär. Med det sagt, om du har en långärmad skjorta, bär de. Armbågar är bättre att dela med sig av på ledigare dagar.

Är det okej att bära en svart skjorta på ett bröllop?

Om du har en helsvart skjorta, då har du troligtvis en vit också. Välj den vita. Att bära en svart skjorta, särskilt till en svart kostym, kommer det se ut som att du ska köpa öl på klubben... inte för att kolla på medan dina vänner håller på att gifta sig.

Är det oförskämt att bära jeans på ett bröllop?

Inte om du inte har en kostym eller om bröllopet är ledigt, att bära ett par rena, mörka jeans är helt okej.

Vad ska man inte bära på ett bröllop?

Den här listan kan ändras beroende på vilket land du bor i och var bröllopet tar plats. Vi föreslår att inte bära något som kan anses vara ohövligt eller tar fokus från bruden eller brudgummen.