365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 45 kr - Fraktfritt över 599 kr-
Kontakta Oss

Hur du bär en fluga (och bär den bra)

Det är inte så svårt som du tror att bemästra flugan. I den här genomgående guiden kommer du lära dig hur du knyter en fluga med 8 enkla steg och hur du bär den bättre än James Bond.

Vi anser att varje accessoar hjälper till att berätta din historia. Vi vet även att vissa accessoar talar högre än andra (vi tittar på dig, flugan).

Att bära en fluga är som att bära ett Facebookinlägg – du säger aktivt något till världen. Och som ett FB-inlägg kan folk reagera till din fluga med en tummen upp, leenden eller en fysisk version av emojin med hjärtögon... vilken vi gissar ser ut som när någon tappar hakan.

Flugan du väljer kommer säga något om din personlighet och historia. Den hjälpte Frank Sinatra sjunga sig fram till stjärnstatus och James Bond att övervinna Mr Big. Innan du ska iväg för att slåss eller sjunga, lär dig hur du knyter och stylar din fluga.

1 Hur du bär en fluga (och bär den bra)1.1 Flugans anatomi1.2 Hur du knyter en fluga på 8 steg1.3 Den knutna flugans proportioner1.4 Vad är skillnaden mellan en fluga man knyter själv, en som är knuten och en clip-on?1.5 Olika former på flugan1.6 Hur du stylar en fluga - stilregler för flugor1.7 Ni frågade – vi svarade

Flugans anatomi

Flugan är den vars storlek inte spelar någon roll (längden i alla fall). De flesta flugor är anpassade efter den vanlige mannens halsomkrets. De vanligaste längderna är mellan 36-50 cm.

Annat än längden kommer bredd och hals påverka den slutgiltiga knuten och formen. Att förstå de 4 stora delarna i flugan kommer hjälpa dig vara en kunnig köpare och ser till att du köper en fluga som är snygg och ger dig den stil du söker.

 1. Bredd –bredden påverkar knutens slutgiltiga vidd. För bredare knutar ska du välja en bredare bredd
 2. Blad – Bladet är vanligtvis ½ Breddens längd
 3. Hals – i vanliga fall ½ storleken av Lövet, dess bredd påverkar den slutgiltiga formen och knutens storlek
 4. Band – på en vanlig fluga är bandets bredd ¾ halsens storlek. Flugor med bredare Band kommer ge dig bredare knutar

Hur du knyter en fluga på 8 steg

Steg 1

Justera flugans längd så den sträcker sig nedanför bröstet. Du vill att en av sidorna ska passa in i halsen (inbuktningen) på den andra sidan.

Steg 2

Korsa den långa änden över den kortare änden – korsa vid bandet, alldeles ovanför lövet.

Dra försiktigt den långa änden upp genom halsöglan från undersidan och dra åt. För den långa delen ur vägen genom att lägga den över din axel.

Steg 3

Med den korta änden, vik den horisontalt på framsidan i mitten. Flugans hals bör vara i mitten och den bör nu börja likna en fluga.

Det här steget är lättare med en spegel... eller en vän som inte har något annat att göra än att hjälpa dig knyta din fluga.

Steg 4

Vik den långa änden (den har chillat på din axel) ned i läge med den viktning du gjorde med den korta änden. Se till att använda flugans band och inte lövet, fokusera på att hålla det i mitten.

Steg 5

Ta den långa änden, vik den och nyp ihop de två sidorna. Det formar flugan på liknande sätt som du gjorde tidigare.

Steg 6

För in ditt finger i öglan på ovansidan för att göra lite utrymme.

För in den nu vikta långa änden genom öglan bakom den horisontala delen (den vikta änden förs in först). Var försiktig och se till att tyget inte vrider sig.

Steg 7

Dra tyget halvvägs igenom utan att dra ut det för långt – du vill att det ska vara jämnt på båda sidor. Det skapar den flugans bakre halva.

Varje sida ska ha en vikt del och en tipp (rak eller diamantformad, beroende på flugtypen).

Steg 8

När du är nöjd med hur jämn den är, dra åt de båda vikta ändarna. Det drar åt knuten.

Du kommer nog märka att den ena sidan inte helt perfekt matchar den andra. Det är en del av den flugan man själv knyter och ger den sin egen karaktär.

Om du är desperat att ha en perfekt jämn fluga, ignorera steg 1-8 och köp en av våra symmetriska rerdan knutna flugor.

Den knutna flugans proportioner

Även om det är helt okej att din fluga är lite asymmetrisk, håll ändå ett öga på flugans proportioner så att folk ser att du är du och inte en cirkusclown på rymmen.

 • Rosettens bredd i jämförelse med rosettens höjd – 2 till 1
 • Rosettens höjd i jämförelse med knutens höjd – 3 till 1
 • Knutens höjd jämfört med knutens bredd – 1 till 1

Vad är skillnaden mellan en fluga man knyter själv, en som är knuten och en clip-on?

Oknutna flugor (Freestyle-flugor)

De oknutna flugorna är de du själv knyter. Även om det inte är svårt att lära sig att knyta en fluga till skillnad mot att behärska infinitesimalkalkyler så kräver det träning, tålamod och uthållighet.

Och oroa dig inte för att den ska vara perfekt jämn. Det är vad som gör den attraktiv och ger den sin karaktär är de lite smått ojämna linjerna och formen – den kallas freestyle-fluga av en god anledning. Vi pratar då om en särskilt mängd asymmetri... för mycket och det kommer se ut som om du knöt den i mörker medan du jagades av ett vildsvin. Det är inte en bra stil.

Förknutna flugor

Förknutna flugor är de som per definition redan är knutna åt dig. Vi tycker faktiskt att redan knutna flugor ser lika fantastiska ut som de du tar tiden att knyta själv.

Ja, de saknar lite av den ojämna charmen hos de oknutna flugorna, men de gör att du sparar tid. Alla förknutna flugor kommer med en justerbart halsrem. Du kan använda tiden du sparar för att göra något viktigt, som att se alla avsnitt i Game of Thrones... igen.

Clip-on flugor

Clip-on flugor är flugor som har ett metallspänne som fästs i kragen. Det är väldigt simpelt att ta på, tyvärr ser den väldigt enkel ut på samma gång. Huvudproblemet är att clip-ons har en krok som fäster flugan för högt runt halsen. Det är inte bara svårt att titta ner med en fluga som sitter på halsen men det ser ut som att du kvävs – ingendera är bra.

Även om clip-on flugor är bra för barn till Påsk eller till gammelfarfar på bröllop, du bör vara bättre klädd med en redan knuten eller en fluga som du själv knyter.

Olika former på flugan

1. Fjärilsflugan

Fjärlien är den mest klassiska flugformen och den populäraste. När den är oknuten påminner den om en fjärils vingar eller som en tistelblomma (den kallas nämligen även för tistelflugformen). Fjärilsflugan kan våda vara smal och bred.

2. Spetsig fjärilsfluga

Den här versionen av fjärilsflugan har spetsiga ändar istället för platta. Den kallas även för spetsig fluga eller diamantformad fluga.

3. Smal fluga

Den smala flugan har raka ändar till skillnad mot fjärilsformen och är mycket tunnare i jämförelse. Den har fått sitt engelska namn eftersom den påminner om ett crickett-slagträ – inte djuret (EN. batwing bow tie). Den smala flugan kan även kallas för "rak" eller "rakkantad" fluga.

4. Konturerad smal fluga

Konturen på den smala flugan är ganska diskret jämfört med de stora vingarna på en fjärilsfluga.

5. Spetsig smal fluga

Den smala formen kan även avslutas med spetsiga ändar som de spetsiga fjärsilsflugorna.

Hur du stylar en fluga - stilregler för flugor

Att se moderiktig ut i fluga är lätt om du är Bond, James Bond. Det är även lätt att se ut som en vuxen 5-åring om du inte knutit och stylat den rätt.

Några enkla riktlinjer kommer få dig att se mer ut som 007 istället för bara 7.

 • Ansiktsbredd – att bära en fluga som är för liten kommer få ditt ansikte att se överdrivet stort ut. På samma sätt kommer det se ut som att ditt huvud är litet om du har en för stor fluga.
  Oavsett form bör varje fluga ha samma bredd som ditt ansikte när den är knuten.
 • Klädkod – klädkoder kan vara luriga. Vad är aftonklädsel? Varför måste frack vara med en vit fluga? Kan flugor bäras till cocktailklädsel?
  Läs mer om klädkoder och lär dig uttyda dem (och när du ska bära fluga)
  här.
 • Håll det ledigt – om du inte är bunden till en klädkod – håll det ledigt. Skippa kavajen, vik upp ärmarna på din rutiga skjorta och knyt en snygg fjärilsfluga.
 • Blanda mönster – tänk inte att endast enfärgat är ditt alternativ för flugor – bär en mellanstor paisleymönstrad fluga för att blåsa liv i din schackrutiga skjorta eller välj en med en stickad textur. Genom att undvika enfärgat skapar du intresse i din klädsel. Det är bra!
 • Undvik för matchande färger – dessutom
  bör du hålla ett öga på mönstrets storlek och textur, undvik att bära andra accessoarer i matchande tyg och färg. Om det inte är enligt klädkod (som på ett bröllop) som kräver en exakt matchning och köp inte en matchande
  bröstnäsduk.
  Välj istället accessoarer som framhäver färgen i flugan som ett par färgglada strumpor eller kavajnål.
 • Kör old-school – flugor kan anses som gammalmodiga. För att undvika att du skulle se ut som en tidningsförsäljare på 2+-talet, kolla på vad andra gammaldags accessoarer... som hängslen, västar och gubbkepsar. Att bära 2 kommer se snyggt ut – 3 eller fler så kommer folk tro att du vill sälja en tidning.
 • Tänk utanför ramarna – tänk utanför ramarna, om inte ramarna är i trä. I spdant fall ska du tänka på trä.

  Träflugor är helt enkelt redan knutna isbrytare. Bär en när du vill snacka om din halsaccessoar..
 • Asymmetri är bra för dig – lite asymmetri är bra för själen. Oroa dig inte om flugan du själv knöt är lite ojämn i kanterna. Det kallas charm, var glad att du har det och njut av livet.
 • Känn till dina tyger – ska du till en ledig tillställning? Knyt en bomull eller linnefluga. Ska du på en formell tillställning? Då är det alltid rätt med siden eller
  ull.

Ni frågade – Vi svarade

Vilken storlek bör min fluga ha? Vilken storlek borde jag ha på min fluga?

Den vanliga oknutna flugan kommer i en storlek och den är en "onesize"-accessoar. Alla våra förknutna flugor kommer med en justerbar halsrem och passar de flesta vuxna.

Som en regel, standard freestyle-flugor är tillverkade för halsar i storleken 36-50 cm.

Hur drar jag åt en fluga?

För att dra åt en förknuten fluga ska du först ta på dig flugan och fästa den med kroken. För sedan spännet till rätt storlek som passar dig.

För att dra åt en fluga du själv har knutit, dra de två vikta sidorna utåt för att dra åt knuten. Beroende på tyget kan du behöva justera flugan under kvällen.

Kan du bära fluga till vilken skjorta som helst? Hur ofta bär man fluga och för vilka tillfällen?

Du kan bära fluga till vilken skjorta som helst, så länge den har en krage. Som en generell regel; om en if a slips är passande, då är även en fluga passande. Vissa formella tillställningar kräver en särskild klädkod. Dubbelkolla din bröllopsinbjudan eller festinbjudan innan du väljer vad du ska ha runt halsen.

En annan generell regel... om du vill bära en fluga, bär då en fluga! Det är din berättelse – du bestämmer.

Ska flugan vara över kragen?

Flugor brukar gå under kragen på skjortan. Det har funkat för 007 sedan 1962 och vi tänker inte motsäga Bond.

Att bära flugan under kragen är särskilt viktigt för förknutna flugor eftersom kragen kommer dölja den justerbara remmen.

Ska jag bära fluga till min anställningsintervju?

Det här är en svår fråga. Svaret är att det beror på flera olika orsaker som... första intrycket, själva jobbet, vad mer du kommer bära, är det en självlysande fluga som spelar upp musik (vi har faktiskt sett en!)... listan bara fortsätter.

Ta en titt på vad de andra bär på kontoret och använd ditt eget omdöme om det är passande att bära en. Flugor ses ofta som en "statement"-accessoar och kan hjälpa dig att skapa ett bra första intryck – kom ihåg det och lycka till på din intervju!

Var kan jag hitta en träfluga?

Trendhim har ett brett utbud av träflugor. Undvik öppna lågor och bär den stolt!

Se vårt utbud av träflugor här.

Kan jag bära slips till en smoking istället för en fluga?

Om du bär en smoking så är säkert en klädkod involverad. Om det är ett smoking-event, bär då fluga. Om du bär en veckad skjorta till din smoking, bär då fluga så att du inte döljer knapparna. Om det inte är någon klädkod och din skjorta inte är veckad, då är det okej att bära slips.

Vilka tillfällen är det passande att bära en vit fluga mot en svart fluga?

Tillfällen som är formella/smoking (white tie) kräver klädkoden, som du förstår, en vit fluga. Svarta flugor bärs till smoking (black tie).

Du kan även hitta vita flugor på flera bröllop för att brudgummen ska kunna sticka ut bland bestmän.

Varför blev slipsar standard istället för flugor?

Vi är inte helt säkra på varför slipsar är vanligare bland män än flugor. Vi vet att flugor ser annorlunda ut och får folk att uppmärksamma dig. Nyckeln är bara att inte bära en varje dag... om du inte försöker bli en "flugkille".

Är det okej att bära fluga till väst? Kan du bära fluga till hängslen?

Flugor och västar passar varandra som ice cream sundae och körsbär. Mmm, gott!

Vad häller hängslen... dina flugor kan lätt ses som en gammaldags accessoar. Tänk på det när du bär din tillsammans med ett par hängslen eller en gubbkeps. Det är en bra idé att välja en "statement"-accessoar och hålla sig till den.

Vad är historien bakom flugan?

Allt började med kroatiska legoknektar på 1600-talet. Den franska eliten gillade deras scarfs som de bar runt kragarna, kopierade det och kravatten föddes. Lägg till åratals stil, trender och manipulation, och du får flugan som vi alla känner till och älskar i dag.

Varför är kyparens fluga annorlunda mot andras?

Kyparens fluga är annorlunda eftersom det är en kypare. Din fluga är annorlunda eftersom du inte går runt och serverar soppa till ett helt rum med folk.

Är clip-on flugor tacky?

Clip-on flugor är inte tacky om du är 5. Kanske till och med om du är 6. Om du inte hänger upp teckningar på mammas kylskåp, då är det inte tid längre för en clip-on fluga.

CHANS ATT VINNA 5 000 KR

Registrera för återkommande stiltips, specialerbjudanden och info om nya produktlanseringar. Du kommer automatiskt vara med i den månatliga utlottningen av ett presentkort värt 5 000 kr.

Jag känner till Trendhims Sekretesspolicy. Säg upp prenumeration när som helst.