365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 45 kr - Fraktfritt över 449 kr-
Kontakta Oss

4 frågor du ska ställa innan du köper en klocka med skeletturtavla

Oavsett om du spenderar timmar eller minuter att bestämma dig för vilken klocka med utskuren urtavla som är rätt för dig – och som ger dig kvalitetsurverk och material – förtjänar du att få ut det mesta av din tid. Hur kan du göra det? genom att ställa rätt frågor.

Oavsett om du är en förstagångsköpare som som bestämt sig för att hålla sin smartphone i fickan eller en kille med en klocksamling under lås och bom, att köpa en klocka med skeletturtavla är ett stort projekt. Det är lätt att bli kär i designen så du missar de mer praktiska sidorna: Drar den upp sig själv? Kan jag byta ut remmarna? Kan jag läsa av visorna och se tiden?

För att hjälpa dig hålla koll på de många detaljerna som gör en klocka med utskuren urtavla bra (eller inte så bra) har vi satt samman en checklista med frågor du ska ställa dig innan du köper en.

1 4 frågor du ska ställa innan du köper en klocka med skeletturtavla1.1 1. vilket sorts urverk vill du ha?1.2 2. hur mycket av urtavlan vill du kunna se?1.3 3. vilken metallfärg brukar du bära?1.4 4. vilken historia vill du berätta med din skelettklocka?

1. Vilket sorts urverk vill du ha?

Klockans urverk är som en bilmotor – det är det som får den att fungera.

När det gäller klockor med utskuren urtavla finns det 2 sorters urverk som spelar roll – automatiskt (självuppvridande) och mekaniskt (manuell uppvridning). Dessa urverk är det som dessa klockor handlar om – att kunna se det inre maskineriet röra sig i perfekt rytm.

Automatiska klockor vrider upp sig själva och laddas med dina handledsrörelser, så inga batterier krävs. Medan du rör klockan sparas energin i fjäderna. Automatiska klockor klassificeras som mekaniska klockor eftersom de även kan manuellt vridas upp.

Det finns klockor med skeletturtavlor som har kvartsurverk (batteridrivna), men de erbjuder inte samma upplevelse som ett mekaniskt urverk. Många visar upp delar av skeletturtavlan som ser ut som kugghjul.

Klockor med skeletturtavlor som du kan se genom och fickur är i vanliga fall dyra på grund av urverket de har. Att skapa en automatisk mekanisk skelettklocka kostar mer att tillverka än en med ett kvartsurverk.

Vad händer när din automatiska klocka stannar? Du kan inte bära ditt armbandsur i evighet. Vad händer om en automatisk klocka stannar? Automatiska klockor behöver vrida upp sig själva (genom dina rörelser) men kan manuellt vridas upp för att ladda dem. Utan det kommer de tappa kraften och stanna när energin är slut – det tar mellan 36 till 48 timmar.

Det är inte farligt att låta en klocka med utskuren urtavla med automatiskt urverk stanna. Att låta energireserven ta slut kommer inte skada urverket. Om du oroar dig för att tidsangivelsen är korrekt, håll den uppvriden är det enda sättet. Använd en automatisk klockuppvridare när du inte bär den eller så kan du vrida upp den manuellt varje dag.

När det är dags att ta på dig din automatiska klocka igen, vrid upp den för hand och den kommer starta igen.

Visar Låsbar Polerad Svart Roterande Klocklåda - 5 Klockor, Asmund Dante Klocka v.1, Limited Edition - Jacob Dante Klocka, Shaun Ambitio Klocka, Kristian Mariner Klocka & Julian Troika Klocka

Behöver du en klockuppvridare? En av fördelarna med en uppvridare är att din klocka kommer hålla tiden och redo att bäras. Du behöver inte ständigt ställa om den när du vill bära den igen.

2. Hur mycket av urtavlan vill du kunna se?

Vi antar att du bestämt dig mellan ett mekaniskt eller automatiskt urverk. Nästa fråga är då hur mycket av urverket du vill kunna se. Det vackra med skelettklockor är att urtavlan antingen är helt eller delvis utskuren och urverket är synligt.

  1. Urtavla
    Urtavlan är den del som har skurits ur på en klocka med skeletturtavla. Den visar tiden och består av timmvisare och markörer.
    Det kan vara svårt att läsa av tiden då vissa klockor är helt utskurna och visarna smälter in i bakgrunden. Om det är ett problem, tänk då på att skaffa en
    skelettklocka med delvis utskuren urtavla – där siffrorna fortfarande är synliga och lätta att se.
  2. Visare
    Visarna som pekar på timmarkörerna och visar tiden.
  3. Boett
    Tänk på hela klockan... boetten är det som håller allt samman. Klockboetter kan vara tillverkade i allt från plast till guld. Boetter i rostfritt stål är ett bra alternativ när man tänker på pris och livslängd. Boettens baksida kan också vara i metall eller glas så du kan se urverket från baksidan.
  4. Kristall
    Den genomskinliga delen av klockan – den del du tittar igenom – kallas för kristall. Den kan vara tillverkad i glas, plast eller safir. Safirkristall (safirglas) är det mest reptåliga alternativet och kommer påverka priset.
  5. Sprint
    Sprintar är oftast i metall och fäster remmarna/länken i boetten. Om du är intresserad av att kunna byta
    klockremmarna, tänk då på att köpa en med lättavtagbara sprintar för att enkelt kunna byta remmar.
  6. Boettring
    Boettringen, ibland kallad bezel, är den ring som omger urtavlan och håller kristallen på plats. Vissa
    klockkomplikationer använder boettringen.
  7. Krona
    Kronan är den del av klockan som du ställer in tiden med, ändrar datum eller som på mekaniska klockor används för att vrida upp huvudfjädern. Tänk på kronan som kommandocentret.
  8. Timmarkörer
    Timmarkörer kommer i många former – vanliga siffror, romerska siffror och till och med prickar – och indikerar timmarna 1-12.

Vad är skillnaden mellan öppna klockor, klockor med skeletturtavlor och klockor med öppet hjärta? För klockentusiaster är en riktig klocka med skeletturtavla en där delarna har dekorerats med detaljerade mönster och designer. Det är dekorationerna som skiljer skelettklockor från öppna klockor.

Öppna klockor har ett synligt urverk men saknar detaljerna som du hittar hos en riktig skelettklocka. Det är viktigt att veta att öppna klockor och skeletturtavlorna oftast slängs ihop och helt enkelt kallas för skelettklockor.

Om du oroar dig för att om man tar bort för mycket av urtavlan att det blir svårt att se tiden eller att den blir för distraherande, ta då en titt på öppet hjärta-klockorna. Det är mekaniska klockor med små hål på urtavlan som visar balansen inuti. Öppet hjärta-klockorna låter dig se klockans hjärta utan att påverka designen och dekorationen som man ofta ser på urtavlan.

3. Vilken metallfärg brukar du bära?

Du kanske redan har en ring eller armband som du skulle vilja att din nya armbandsur med skeletturtavla ska passa med? om så är fallet, då är det klockt att matcha metallernas färger. Om du letar efter en klocka med utskuren urtavla som matchar din guldring, då föreslår vi att du väljer en guldfärgad klocka med metallänk. Och om du bär silver, stål eller platunium eller armband, välj då en silverfärgad klocka med matchande rem.

Vad är din budget? Priset på skelettklockan påverkar inte bara av urverket men även materialen i boetten och remmen/länken.

Högst på listan för vita och silverfärgade klockor är platinum. Det är en tung och stark metall som visar upp sin sällsynthet i priset. Silver är kanske inte ett populärt val eftersom det är en metall som lätt ärgar och rostfritt stål kan oftast tas för silver till ett betydligt bättre pris.

Bland gula och guldfärgade klockor finns alltid guld. Om du inte vill lägga ut pengar för riktigt guld, då kan du välja guldfärgat rostfritt stål. Det ser bra ut till en bråkdel av priset.

Hur stark och tålig bör bör din klocka med skeletturtavla vara? Arbetar du med händerna eller tänker du bära din klocka varje dag? I sådant fall kan det vara bra att välja ett material som är starkt så som rostfritt stål.

Även om rostfritt stål i vanliga fall associeras med köksapparater och bestick så är det ett populärt val för just klockor. Rostfritt stål är silverfärgat och kan poleras till en glans eller borstas för en matt finish. Det behåller sin färg och ärgar inte. Det kommer även i flera färger som imiterar guld och roséguld. Rostfritt stål är enkelt att göra rent, är väldigt slitstarkt, reptåligt och rostar inte. Det är även en av de metaller som kostar minst i jämförelse med andra metaller.

Oavsett metall du väljer, se till att du väljer en metall som är allergivänlig för att minska risken för en allergisk reaktion. På Trendhim testas alla våra metall för nickel och är certifierade nickelfria och säkra att bära.

4. Vilken historia vill du berätta med din skelettklocka?

Innan André Charles Caron skapade den första skelettklockan 1760, var klockors urverk alltid dolda och skyddade mot elementen. Men Caron hade andra planer. Han visste att hemligheten inuti var något som var värt att dela med sig av... han visste att det fanns en historia som var redo att berättas (eller åtminstone ses).

Det är grunden för den sista frågan du ska ställa dig själv – vilken historia vill jag själv berätta? Vi tror att accessoarer är de små detaljerna som gör ett minne. Klockan du bär är ett litet sätt att uttrycja vem du är genom att inte behöva säga något.

Letar du efter en steampunk-klocka eller något elegant att bära? Klockor med skeletturtavlor för män är iögonfallande och defenetiva isbrytare, men storlek och design på armbandsuret kan påverkar hur du bär det.

En generell regel är att boetten bör vara propertionerlig till din kroppsform – inte för stor och inte för liten. Klicka här för mer om boettstorlek och hur du köper en som passar dig.

Tänk även på den praktiska sidan hos klockan med skeletturtavla – mekaniska skelettklockor behöver inte batterier men behöver vridas upp. Automatiska klockor använder dina rörelser och gör att du inte behöver vrida upp dem. Ritualen att vrida upp klockan är något många klocksamlare pratar om. Det är en fysisk anknytning till deras skelettklockor som startar varje dag. Skulle det vara något för dig?

Letar du efter något för ett särskilt tillfälle eller en present? Då kanske en limited edition skelettklocka är svaret. Det är något som matchar din personlighet och en riktigt unik statementaccessoar. Och du kommer då vara en av endast få män i hela världen med en sådan klocka. Eller vill du ha något ledigt du kan bära varje dag?

Oavsett historia du vill berätta, om du bär något unikt som en klocka med skeletturtavla så kommer den att höras.

CHANS ATT VINNA 5 000 KR

Registrera för återkommande stiltips, specialerbjudanden och info om nya produktlanseringar. Du kommer automatiskt vara med i den månatliga utlottningen av ett presentkort värt 5 000 kr.

Jag känner till Trendhims Sekretesspolicy. Säg upp prenumeration när som helst.