Spara 20 % på alla solglögon

Spara 20 % på alla solglögon

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 595 kr-
Kontakta Oss

Hur du stilfullt bär ett fickur

En slående balans mellan klassisk stil och ett inslag av något som steampunkcosplay är inte så svårt som man tror. Att förstå hur man bär ett fickur för män kommer ha dig redo att starta en ny kollektion på nolltid.

Föreställ dig att du inte längre behöver lyssna efter kyrkklockor för att veta vad klockan är. Upphetsningen man måste ha känt när de första fickuren togs ur fickorna. Hela byn tystnade imponerat... och den galna ruschen till den lokala butiken för att köpa ett.

Fickuret – eller världens första bärbara teknologiska game changer – uppfanns av Peter Henlein i Tyskland 1510. Fickurets form som vi känner och älskar idag kom fram under 1500-talet när västen introducerades (Tack, Karl II). Den runda, platta formen kunde enkelt föras ned i fickan och undvika vassa kanter som kunde skada tyget.

Det var även när termen "fob-klocka" kom till. Ordet fob kommer från lågtyska dialektordet "fuppe" som betyder liten ficka. Numera används fob för att beteckna en klocka som gan föras i fickan, kedjan eller bandet som sitter i klockan eller själva klockan som hänger i kedjan.

För de flesta fickurskonnässörer betecknar fob själva klockkedjan eller bandet som sitter i fickuret och är vanligtvis kortare än en klockkedja.

Oavsett om du kallar det för en klockfob eller fickur så är historien densamma. När första världskriget började tog armbandsuret över och fickuret placerades i tidens ficka. Det är... tills välklädda herrar som du själv bestämde att ge dem en chans.

1 Hur du stilfullt bär ett fickur1.1 Olika fickurskedjor1.2 Hur du bär fickur till väst1.3 Hur du bär fickur till kavaj eller blazer1.4 Hur du bär fickur till jeans1.5 Hur du bär fickuret som ett halsband

Olika fickurskedjor

Det spelar ingen roll om du vill ha ett mekaniskt fickur eller ett med batteridrivet karvartsurver,, det är kedjan som drar blickarna till sig. Och ser till att din klocka inte faller till marken och går sönder.

1. Albert T-Bar Fickurskedjan

Albert T-Bars eller Albertkedjor fick sina namn efter prins Albert och den kedjestilen han gjorde populär.

För att bära en T-bar sätter du T:et genom ett av knapphålen i din väst.

Inte säker på vilket knapphål du ska använda? Välj den som är direkt ovanför fickan eller något som är i mitten - runt det 3:e knapphålet i västen. Uret stoppas i fickan på motsatt sida din huvudhand. Om du är högerhänt så placerar du fickuret i din vänstra ficka. Det håller din huvudhand fri medan du kollar klockan.

En dubbel Albertkedja funkar på samma sätt som en enkel Albert, men den har en extra kedja med en medaljong eller ett hänge på det (kallas även iland en fob). Den andra delen placeras i fickan på motsatt sida om uret.

2. Fickurskedja för bälte

Låt oss vara ärliga, du klär nog inte upp dig som en statist i Peaky Blinders varje dag. För lediga vardagsstilar, använd bälteskedjan till ditt fickur. Bälteskedjan har en del på änden som du fäster i bältet (från baksidan) eller i byxorna eller jeansen.

Kedjan ska hänga på utsidan byxorna. Du placerar fickuret i fickan på motsatt sida din huvudhand.

Om du bär jeans, använd den lilla fickan som designats specifikt för cowboys och arbetare. Du vet... den där lilla fickan som man inte visste vad den var till för. Den skapades av herr Levi för just fickur. Gå och imponera på dina vänner med den här extra kunskapen.

Se till att kedjan är lång nog för att du ska kunna ta ut fickuret och titta på det på ett bekvämt avstånd. Om det är för kort... då kommer du behöva böja dig varje gång du ska kolla klockan.

3. Fickurskedja med smyckeslås

Fickurskedjor med smyckeslås är väldigt lika plånbokskedjor eftersom de fästs direkt i bälteshällan med ett ringlås. Du kan även fästa smyckeslåset i västens knapphål som en T-bar.

Vill du bära ditt fickur till don kavaj eller blazer? Fäst ringen i knapphålet vid slaget och placera uret i bröstfickan. Då behöver du inte bära en väst.

Hur du bär fickur till väst

Västen är perfekt för ett fickur.

För att bära ett fickur till din väst, placera uret i en av fickorna och fäst kedjan i knapphålet direkt ovanför det.

Knappen du ska använda beror på hur mycket kedja du vill ska hänga ner. Fickan du väljer är alltid på motsatt sida om din huvudhand. Det frigör din hand till viktigare saker som att skriva på papper, skaka hand eller att peka på saker.

Det är inte bara en snygg accessoar, fickur med gravyrär också perfekta för brudgummar och bröllop. Inte säker på vad du ska gravera? Kolla in våra förslag här.

Bästa fickurskedjorna för västar: T-Bar och smyckeslåskedjor

Hur du bär fickur till kavaj eller blazer

Om du vill bära fickur till kavaj eller blazer, fäst kedjan i knapphålet på kavajslaget och placera uret i bröstfickan. Det är ett smart sätt att göra din kostym mer spännande utan att behöva gå all-in med en kavajnål och bröstnäsduk. Och det är en snygg stil till bröllop och formella evenemang.

Ett annat bra sätt att bära fickur till blazer är att fästa T-bar:en i ett knapphål på framsidan och placera uret i en av framfickorna. Vi föreslår att du placerar det i fickan på motsatt sida om din huvudhand.

Bästa fickurskedjan för blazer och kavaj: T-Bar and smyckeslåkedjor

Hur du bär fickur till jeans

Goda nyheter för killar som vill bära fickur men som inte vill klä upp sig i väst och kavaj hela tiden. Du kan bära fickuret till jeans eller byxor. Placera uret i framfickan och fäst kedjan i bältet eller jeansen.

Kedjan kan hänga på på bältets utsida eller komma från bältets undersida. Vi föreslår att du placerar den i fickan på motsatt sida om din huvudhand för att lättare kunna kolla tiden.

Om du bär en skjorta kan du fästa kedjan genom en av de lägre knapphålen. Och om fickuret är litet nog kan du placera det i den lilla fickan som finns inuti den vanliga fickan på jeansen. Den designades ursprungligen för att hålla fickur så det kan hända att den har rätt storlek för ditt ur.

Bästa fickurskedjan för jeans och byxor: Bälteskedjor och smyckeslåskedjor

Hur du bär fickuret som ett halsband

Fickur har en bestämd plats i sitt namn – fickan. Men det innebär inte att du kan bryta traditionen och bära det runt halsen.

För att bära fickuret som ett halsband, ta av klockedjan och ersätt det med en metallhalskedja eller läderrem.

Tänk på kedjans bredd – du vill att den ska vara stark nog att hålla uret och ha samma färg som det. För de flesta fickur, köp en halskedjanecklace chain i 4-8 mm storlek. Rostfritt stål är ett bra val eftersom det inte kommer färga halsen grön och kommer i silver och guldfärg.