365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 35 kr - Gratis över 419 kr-
010-750 27 71 - (arbetsdagar 9:00-17:00)

Personliga accessoarer för din bröllopskostym

Att lägga till en personlig touch när det gäller den stora dagen är en bra idé. Från personliga manschettknappar till presentidéer för marskalkar. Vi frågade den kända eventplaneraren Emily Burton om hennes tips för att göra ditt bröllop minnesvärt.

Medan man tänker att brudgummens klädsel består av ett val – smoking, frack eller kostym – så är det egentligen mer detaljer som för med personlighet och kreativitet i din klädsel. Och när du lägger till personliga detaljer får du en stil som är lika unikt som paret som gifter sig.

Oavsett om det är en pastellslips med brudgummens initialer eller ett par manschettknappar i stål med bröllopsdatumet ingraverat, är det de små detaljerna som skapar den historia ni båda börjar genom att säga "ja."

Vi har frågat bröllops och eventdesignern Emily Burton om hennes råd hur man gör ett normalt bröllop unikt med något så enkelt som kostymaccessoarerna du bär.

Gravyr, prägling & värmepressning

När det gäller dina bröllopskostymsaccessoarer finns 3 sorters personaliseringsalternativ som passar bäst: lasergravyr, prägling och värmepressning.

Vad är lasergravyr?

Lasergravyr använder en laserstråle för att förånga metallen i föremålet som gör personligt. Det är en otroligt snabb metod och skapar en klarare text med skarp precision.

Det är även säkrare för metallen än andra typer av gravyr eftersom inga verktyg används på smyckets yta.

Vad borde jag gravera på min kostymaccessoar?

"Det finns inga gränser när det gäller personliga meddelande på en bröllopsaccessoar. Gravera bröllopsdatumet på en slipsnål eller ha parets initialer på din klocka som en liten accent som gör den extra speciell.

Och glöm inte marskalkarna! Unika manschettknappar med deras initialer ingraverade eller ett par hängslen med en personlig text är en perfekt present till marskalkarna."

Inte säker på vilken text du ska välja? Kolla in våra gravyrtips och idéer här.

Vad är prägling?

Prägling är en teknik som används på läderbälten och -plånböckerför att göra dem mer personliga.

Processen involverar tryck av den valda designen i lädret för att göra ett avtryck. Prägling av läder skadar inte materialets baksida och anses vara säkrare än punsning för just högkvalitativa läderföremål.

Vad är skillnaden mellan att prägla och att punsa?
Både prägling och punsning är perfekt för att göra en läderprodukt unik. Båda använder metall som värms upp och trycks in i materialet.

Huvudskillnaden är att prägling sker genom att designen trycks in från botten medan punsning sker från framsidan.

Prägling han även ha lite mer detaljer än punsning men ändrar produktens fram- och baksida.

Hur använder man prägling till ditt bröllop?

“Prägling kan användas för mer än bara inbjudningarna och andra dekorationer.

Det är ett enkelt sätt att göra alla marskalkarnas presenter extra speciella. Att ha alla marskalkarnas initialer präglade på ett läderbälte eller en plånbok är ett trevligt sätt att tacka honom för att han var en del av din bröllopsdag. Och det är ett bra sätt att se till att deras bälten matchar!

Och om du letar efter en diskret present till brudgummen... då är en läderplånbok med ditt monogram präglat på ytan ett perfekt minne som han faktiskt kommer behålla."

Vad är värmepressning?

En värmepress är en maskin som trycker en design på tyg – så som en slips, kravatt, fluga eller bröstnäsduk – genom en kombination av värme och tryck över en viss tidsperiod.

Det finns 2 former av värmetryck: vinylvärmetryck och digitalt printade värmetryck.

Processen för vinylvärmetryck – här skär en maskin ut bokstäver i färgad vinyl och värmepressen överför varje bokstav på tyget.

Processen för digitalt värmetryck – bokstäverna skrivs ut digitalt på värmeöverförande papper med särskilt bläck. Genom pressmaskinen överförs designen eller bokstäverna till tyget det trycks på.

Oavsett vilken överföringsmetod är det värmepressmaskinen som ger värme och tryck för att överföra det personliga meddelandet. Och det är tvättsäkert... även om din siden kravatt inte är det.

Kan du värmepressa siden? Många bröllopsaccessoarer är i siden. Och med rätt temperatur kan en siden bröstnäsduk eller en kravatt bli en unik accessoar med värmepressning.

Hur du personaliserar dina bröllopsaccessoarer

“Du begränsas bara av det riktiga utrymmet. Du vill inte ha hela låttexten som är din favorit på hela slipsen. Lägg istället till datumet du friade eller till och med koordinaterna för ditt bröllop på en fint vikt bröstnäsduk.

Det bästa sättet att få en personaliserad slips utan att betala skräddarsydda priser är att få din tryckt med dina initialer eller ett delat monogram.

Oavsett vad du väljer, se till att det är något ni båda kommer att uppskatta och komma ihåg under åren som kommer."

Vad är ett monogram?

Det förekommer i både romersk och grekisk historia. Det moderna monogrammet har designats att innehålla 2 eller fler initialer. Initialernas ordning är förnamn, mellannamn och efternamn, och skapas utan punkter.

Även om det inte används på mynt längre så är ett monogram perfekt på en bröstnäsduk, slips eller kravatt eller att gravera initialerna på ett par manschettknappar för att göra en bröllopspresent ännu mer genomtänkt och unik. Och det är ett sätt att göra brudgummens accessoarer för hans stora dag mer personliga.

Olika sorters monogram

Monogram med en bokstav Monogram med en bokstav är vanligtvis efternamnets initial, det händer att det är förnamnets initial även om det är väldigt ovanligt.

 • Henrik Allen Jensen hade fått monogram med endast J för efternamnet eller H för förnamnet.

Monogram med tre bokstäver Monogram med tre bokstäver är de mest populära bröllopspresenterna och accessoarerna för brudgummens kostym. Ordningen för initialerna varierar beroende på bokstavsstorlek och bärarens civilstånd.

För ensamstående män och kvinnor används vanligtvis 2 sorters monogram:

 • Bokstäver i samma storlek – Om alla bokstäver har samma storlek, använd den första initialen från för-, mellan- och efternamnet... i den ordningen.
 • Stort efternamnsinitial i mitten – Använd första bokstaven för för-, efter- och mellannamn. Efternamnets initial är i mitten och är större än de andra intialerna.

Bröllopsmonogram

För de flesta bröllop innehåller monogrammen både bruden och brudgummens namn.

“Många av mina klienter gör sina monogram till familjeheraldik som används genom hela livet... på handdukar, sängkläder och även på glas. För bröllopet kan man hitta monogram överallt från inbjudningar till dekorationer..”

Vems initialer ska vara först på bröllopsmonogrammet? Traditionellt tar bruden brudgummens familjenamn, hennes första initial kommer först, sedan det delade efternamnet och slutligen hans första initial.

Emma Marie Andersen och Lars Michael Hansen hade använt EHL som ett delat monogram. E för hennes första initial, H för det delade efternamnet och L för hans initial.

Monogram med tre bokstäver för bröllop Precis som med monogram för ensamstående män finns det 2 sorters monogram med tre bokstäver för bröllop och gifta par.

 • Bokstäver i samma storlek – För marskalkar och brudgummen bör de välja bokstäver i samma storlek (även kallad för monogram i blockstil). Ordningen för monogrammet är då första initialen i förnamn, mellannamn och efternamn. Om han inte har ett mellannamn ser 2 bokstäver ändå bra ut. För parmonogram är ordningen brudens första initial, den delade efternamnsinitialen och brudgummens första initial.
 • Stort efternamnsinitial i mitten – för de flesta gifta par är den stora initialen i mitten för deras delade efternamn med brudens förnamnsinitial som börjar monogrammet och brudgummens första initial som avslutar det.

Vad som ska ha ett monogram

Emily föreslår att "du kan lägga till ett monogram på så gott som allt, från brudgummens kostymaccessoarer till servetterna på receptionen. Men bara för att du kan innebär inte att du borde.

Kom ihåg att små personliga detaljer kommer du långt med. Ta dina kostymaccessoarer som ett exempel. Ja, du kan ha dina initialer som monogram på din slips, din bröstnäsduk, manschettknappar och slipsklämma... men vill du verkligen att varje accessoar ska slåss om uppmärksamheten?

Välj 1 till 2 personaliserade accessoarer - som manschettknapparna och bröstnäsduken. Båda är små nog att initialerna inte skriker efter uppmärksamhet men han kommer veta att varje accessoar är något särskilt."

Personaliserade bröllopspresenter

Oavsett om du ska köpa något åt brudgummen eller letar efter presenter till marskalkar finns det inget mer speciellt än något med en personlig touch.

"Skapa något som kommer att uppskattas och bäras ett helt liv. Det kan vara ett litet par manschettknappar med det glada parets monogram eller en slips med parets delade efternamn.

Att hitta något unikt för marskalkarna behöver inte vara svårt heller.

 • Se till att det du ger kommer från hjärtat
 • Skynda inte och köp det första du ser
 • Ta en extra minut eller två och tänk över vad han verkligen skulle gilla

Jag har haft flera par som gett ett "Spaweekend Care Package" som present till marskalkarna. De innehåller saker som ett rakset med en graverad rakhyvel, en kortlek och en kapsylöppnar med monogram.

Det behöver inte vara samma present för varje person i entoraget heller.

Om en av marskalkarna är en bröstnäsdukskonnässör kan du skapa en för honom med hans initialer. Om din marskalk behöver en plånbok, köp en klassisk dubbelvikt sådan med hans namn tryckt på lädret.

Och för den blivande bruden som kanske letar efter något för sin brudgum, glöm inte att du kan ge accessoarerna en personlig touch med mer än ett monogram. Tänk på var ni träffades första gången, där ni delade en första kyss eller dejten där han friade. Det är underbara minnen och kan kanske passa teckenbegränsningen på din unika present."

4 saker varje brudgum bör veta om personaliserade accessoarer

 • Mindre är mer – “Välj 1 eller 2 accessoarer att göra unika. Det här är inte förskolan... du behöver inte ha ditt namn på allt"
 • Gör det tydligt – “Vilket meddelande du än väljer, se till att din blivande frun kommer förstå det när hon ser det. Ett internt skämt är inte roligt om det bara är du som skrattar”
 • Matcha med bröllopsfärgerna – “Se till att varje accessoar matchar den generella bröllopsfärgen." Dubbelkolla innan du beställer en personaliserad produkt eftersom de inte kan returneras. För mer matchning,
  läs Emilys råd här
 • Gör bruden till stjärnan – “Ja, det är din stora dag... men det är mestadels hennes stora dag. Vilken accessoar eller personlig touch du än väljer ska du se till att hon är stjärnan i showen. Och fortsätt göra det tills döden skiljer er åt”

Ni frågade – Vi svarade

Vilka trender finns det för unika eller personaliserade kostymaccessoarer för bröllop?

“I mitt hörn av USA är det populärt att gravera klockans insida med parets bröllopsdatum och initialer. Jag har även arbetat med flera brudgummar att få innerfickan på kavajen broderad med ett personligt meddelande.”

Hur mycket borde jag spendera på marskalkarnas presenter?

När du köper presenter till dina marskalkar, tänk över följande frågor:

 • Hur många marskalkar är med i bröllopet?
 • Hur långt behöver de resa?
 • Behöver de köpa en särskild klädsel för ceremonin? Om ja, hur mycket kommer de spendera?
 • Vilka andra kostnader kommer de ha för bröllopet?

“Även om det inte finns en definitiv regel för marskalkarnas presenter är det en bra regel att presenten kostar 20-30 % av vad marskalkarna spenderat på ditt bröllop.

Köp något som låter dem veta hur mycket de betyder för dig och att de varit en del av ditt liv, samt tagit sig tiden att fira det tillsammans med dig."

Hur köper jag bröllopspresenter med monogram?

Bröllopspresenten du ger bör vara lika minnesvärd som själva ceremonin. Att lägga till ett monogram på bröllopspresenten är ett bra sätt för brudgummen att minnas det hela.

“Innan du beställer, kolla med bruden eller nära familjevänner för att se om hon kommer behålla sitt efternamn. Det kommer guida dig för hur du ska placera monograminitialerna.”

Kom ihåg att när du välj har personaliserat en produkt kan du inte returnera den.

Kan andra presenter för män ha monogram?

Ja. Monogram är inte bara för bröllopspresenter... även ensamstående killar uppskattar att få sina initialer på ett par manschettknappar eller fint placerade på sin favoritfluga.

För herrpresenter föreslår vi att använda initialerna i hans för-, mellan- och efternamn, i den ordningen. Det är ett format som ser bra ut på allt från klockor till slipsar och som enkelt kännas igen som hans initialer.

Vilken teckenbegränsning har Trendhim för gravyr, värmepress och prägling?

Våra teckenbegränsningar är som följer:

 • Gravyr – 20 tecken
 • Värmepressning – 7-20 tecken (beroende på produkt)
 • Prägling – 5 tecken