Spara 20 % på alla solglögon

Spara 20 % på alla solglögon

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 595 kr-
Kontakta Oss

Hur du bär en gubbkeps utan att den ser platt ut

Någonsin funderat om du kan bära en gubbkeps snyggt? Vi är här för att du ska slippa oroa dig och visa dig att det aldrig är fel med en keps som har överlevt 400 års trender och som fortfarande är på modet.

Modetrender kommer och går. Hur många killar ser du gå runt med cylinderhattar? Trender slutar eftersom de är just det... trender. Gubbkepsen började inte som en trend, den började som något som behövdes och växte att bli en del av herrmodet under århundraden.

Om tanken på en gubbkeps får dig att tänka på ‘Lunch Atop a Skyscraper’ eller en farfar som golfar i Miami, då är du till hälften rätt. Gubbkepsens klassiska form och konstruktion är fortfarande lika populära idag som den var förr när tidningsförsäljande pojkar stod på gathörnen och farfar, tja han gör alltid som han vill.

1 Hur du bär en gubbkeps utan att den ser platt ut1.1 Vad är en gubbkeps?1.2 Gubbkepsen – populär sedan 15701.3 Newsboy cap och gubbkeps: vad är skillnaden?1.4 Hur du avgör din hattstorlek med 2 steg1.5 Hur du bär en gubbkeps1.6 Gubbkepsstilar & inspiration1.7 Hur du handtvättar en gubbkeps1.8 Ni frågade – vi svarade

Vad är en gubbkeps?

Innan vi hoppar in på vad som definierar en gubbkeps så ska vi börja med att besvara en uråldrig fråga: Vad är skillnaden mellan en hatt och en keps?

En hatt skyddar huvudet med ett brätte som sträcker sig runt hela kullen. Tänk dig en Fedora eller en cowboy-hatt. Eller kolla upp Bruno Mars eller Indiana Jones.

Kepsar har en annorlunda design. De har en skärm och inte ett brätte som omger hela kullen, vilken inte är formad (till skillnad mot fedoran vars kulle är väldigt formad). Vissa kepsar så som baseballkepsars, snapbacks och strapbacks har extra struktur till kullen men inget brätte som du ser på en cowboy-hatt.

Ett klassiskt exempel på den traditionella kepsen är just gubbkepsen. Det är viktigt att tänka på att både brätte och skärm är utbytbara.

Hattar har ett cirkelformat brätte, kepsar har inte det.

I dess renaste form ser gubbkepsens kropps ut som att den har dragits framåt, den är fastsydd eller har ett knappfäste vid skärmen. gubbkepsen känns igen från sin triangulära profil och passar de flesta ansiktsformer – från David Beckham till mannen som tycker att han inte är en "hattman".

Traditionellt tillverkad i tweed (ull) eller bomull, men nuförtiden kommer gubbkepsar i flera material, bland annat veganläder, linne, bomull och syntetiska blandningar.

Beroende på materialet kommer gubbkepsen hålla ditt huvud varmt på vintern och svalt på sommaren meden det komplimenterar allt från din sommarklädsel till din ullrock.

Gubbkepsen har dessutom flera namn – flat cap, ivy cap, Gatsby, driving cap, sixpence, duckbill och paddy för att bara nämna några. Oavsett vad du kallar den är gubbkepsen lättare att fixa än en Fedora och ser bättre ut tillsammans med en kostym än en snapback.

Utforska hela vårt utbud av gubbkepsar och se varför det har varit en stapelvara i herrmodet i över 400 år.

Gubbkepsen – populär sedan 1570

Gubbkepsen har funnit hur länge som helst – faktiskt sedan 1570-talet för att vara exakt. Mellan 1570 och 1590-talet försökte Britterna stötta ullindustrin genom att kräva att alla män bar ullkepsar på söndagar. Lagen gällde inte för engelska adelsmän... antar vi hade varit fast med kepsar.

Lagen höll inte särskilt länge men gubbkepsarna fortsatte vara en del av männens arbetsuniform.

Kolla foton från 1910 och 1920-talen så kommer du se ett hav av gubbkepsar. Det som började som ett officiellt krav adopterades till en viktig del av livet. Kepsen fick även en extra popularitet under 1990-talet med allt från rappare till popstjärnor som bar den och gjorde den till en modeaccessoar.

Om vi spolar fram till idag så kommer du se att gubbkepsen fortfarande är relevant. Kanske är det för att den alltid passar och ser snygg ut till både ledig och uppklädda stilar... kanske är det för att den ger en smickrande profil till ansiktet. Eller kanske är det bara att den är så bra att den aldrig går ur tiden.

Newsboy cap och gubbkeps: Vad är skillnaden?

Vi är de första att säga att det är inget brott att kalla en newsboy för gubbkeps. Även om modepolisen inte kommer arrestera dig så är det bra att kunna känna till skillnaden mellan dessa 2 stilar, det kommer hjälpa dig avgöra vilken som passar dig bäst... och det ger dig ett roligt besserwisser-tillfälle nästa gång samtalsämnet kommer upp.

Newsboy cap – även kallad paperboy cap, newsie cap eller newsy – bars först under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal av just tidningsförsäljare. Den liknar gubbkepsen då den tillverkas i tweed och har en rundad, låg profil samt ett litet brätte eller skärm.

Den största skillnaden är att newsboy caps har större och pösigare än klassiska gubbkepsar. Newsboy caps sys av 8 paneler som ser ut som pizzaskivor och har nästan alltid en knapp där panelernas spetsar möts.

När du du inte är säker, kolla efter pizzaskivorna och du kommer se skillnad om det är en newsboy cap eller gubbkeps.

Hur du avgör din hattstorlek med 2 steg

I slutändan är det hattbandet och skärmen (brättet) som skapar hattens struktur och hur den ska sitta bekvämt på pannan precis som en snapback eller baseballkeps. Undvik att bära för stora eller smärtsamt små kepsar.

 1. Vira ett måttband eller ett snöre runt huvudet ungefär 0,5 cm ovanför dina öron (mitten av pannan)
 2. Kolla storleken, beställ din gubbkeps och ta över världen

Hur du bär en gubbkeps

Eftersom den här typen av keps passar en vardagligt ledig stil och kan även bäras till tillfällen då du vill klä upp dig, är den lättare att bära och styla än du tror.

 • Tänk på klassikerna – kom ihåg att naturliga material erbjuder bättre isolation och andning. Håll dig till originalen så som tweed (ull), bomull och linne
 • Gör den din egen – böj skärmen för att den ska rama in ditt ansikte genom att lätt sätta tryck på den och forma den med en lättare böjning
 • Bär den rätt – spelar ingen roll vilken super-fly throwbacksång som spelas i bakgrunden, bär din gubbkeps på rätt sätt och inte bakochfram i 90-talsstil. Det kan kännas motsägelsefullt att säga "gör den din egen" och sedan kräva att du bär den korrekt, men tänk på det som en vänlig rekommendation
 • Känn till årstiden – linne som andas och lätt bomull är perfekt för vår och sommar medan ulltweed och tjockare bomull passar perfekt för vintern
 • Håll det enkelt – som med en
  fluga, undvik att bära den tillsammans med för många gammaldags accessoarer i samma outfit. Gubbkepsar bärs bra till flugor, hängslen och västar... men för många kan leda dig till en mer stil som passar bättre på ett steampunk-party
 • Välj ett mönster – om du väljer en mönstrad gubbkeps, se då till att andra mönster du bär komplimenterar varandra. Tänk på att din gubbkeps är en accessoar och inte en eftertanke. Tänk på den som något du medvetet valt att bära istället för något du bara tog på dig när du skulle ut
 • Håll ett öga på fodret – det är lika viktigt som utsidan, svettbandet på insidan (tygbandet som sitter direkt mot huden på kepsens insida) är värt ditt fokus. Alla våra gubbkepsar från Fawler är handtillverkade i Italien och kommer med ett mjukt svettband. Det hjälper inte bara kepsen att andas, den ser till att den är bekväm året runt

Gubbkepsstilar & inspiration

Gubbkepsar och newsboy-kepsar kan passa allt från jeans och t-shirt till en sommarkostym. Om du börjar med en neutralt färgad keps (en svart, brun, grå eller beige) kommer du ha fler alternativ vad gäller styling och vad du ska bära till den.

Vi har tagit fram 3 kompletta stilar nedan. Notera hur samtliga har neutrala färger och en ledig känsla

Läs mer om hur du matchar accessoarer, färger och mönster i vår 7 viktiga regler för att matcha herraccessoarer.

Stil 1

Lager är ett måste under de kalla vintermånaderna. När du har lager, tänk då att din gubbkeps är en stilistisk del av din outfit snarare än något som endast är praktiskt.

I den här stilen har vi kombinerat en svart tjock ullhalsduk med en texturerad, brun gubbkeps. Brunt är inte en exakt matchning till rocken (du vill inte ha en exakt matchning) och passar med skinnskorna och den bruna skinnväskan.

Resultatet är en stil som både ser väl uttänkt ut men som är avslappnad nog att vara bekväm.

Skaffa stilen

Stil 2

Visa upp att du vet ett eller annat om att klä upp sig i en ljusgrå kostym med marinblå detaljer. Och bär en hundtandsmönstrad newsboy som kronan på verket.

Se till att den keps du väljer inte är en exakt matchning till kostymen. Här komplimenterar hundtandsmönstret den enfärgade kostymen medan de diskreta färgerna i kepsen tar fram de marinblå detaljerna i slipsen och bröstnäsduken.

Skaffa stilen

Stil 3

Om du är en kille som föredrar jeans och t-shirt, då är den här lediga versionen helt perfekt för dig.

Den mörkgrå gubbkepsen passar perfekt till den ljusfärgade blazern, vita t-shirten och grå byxorna. Att hålla sig inom samma neutrala färgpalett gör den här stilen fräsch. Gör stilen komplett med svartvita detaljer och ett par skinnskor eller vita sneakers.

Föredrar du fortfarande jeans? Behåll blazern och byt byxorna mot dina favoritjeans.

Skaffa stilen

Hur du handtvättar en gubbkeps

Gubbkepsar och newsboy-kepsar i ull, linne och bomull kan tvättas för hand. Det är viktigt att inte låta skärmen bli blöt och vara försiktig med tvätten – det är inte något du kan göra i all hast.

 1. Fyll en balja med varmt vatten. Använd inte hett vatten eftersom det kan förstöra kepsen. Tillsätt en liten mängd (ungefär en tesked) milt tvättmedel utan blekningsmedel
 2. Blöt en liten del av kepsen (företrädesvis en del som inte är synlig) för att se att den inte färgar av sig. Om den inte färgar av sig kan du fortsätta. Om den färgar av sig, sluta
 3. Placera kepsens bakre del i vattnet – håll skärmen utanför/ovanför vattnet. Tvätta försiktigt kepsen bakifrån till framsidan. Undvik att tvätta skärmen om den inte är väldigt smutsig
 4. Fokusera på svettbandet på insidan och ge det en extra omgång för att ta bort uppbyggnader av olja och svett
 5. När du har gett den en lätt tvätt, häll ur vattnet och skölj med kallt vatten för att ta bort överblivet tvättmedel. Tryck lätt kepsen mellan en handduk för att klämma ur kvarvarande vatten. Vrid inte ur kepsen
 6. Låt kepsen lufttorka, undvik direkt solljus och värmen. När du lägger ned den, forma kepsen så gott du kan eftersom den kommer anta den form den torkar i

I de flesta fallen behöver du bara tvätta svettbandet... om du inte råkat bli attackerad av en flock duvor.

Undvik att skärmen blir blöt eftersom den de flesta är tillverkad i papp och kommer gå sönder samt förlora sin form om det blir vått. Om du måste göra ren skärmen, gör det då med små mängder vatten och en ren handduk.

Ni frågade – Vi svarade

Vilken är den bästa gubbkepsen man kan bära?

Det beror på vad som är "bäst" för dig och din berättelse.

Om du gillar en fylligare stil, välj i sådant fall en newsboy som den här klassiska kepsen i tunt bomullstyg från Fawler. Om du skulle vilja testa något lite modernare så kan du pröva den här grå gubbkepsen i veganskt läder.

Kan man bära en gubbkeps på sommaren?

Du kan bära en gubbkeps på sommaren, förutsatt att den är tillverkad i linne som andas eller tunnare bomullstyg. Det sista du vill är att få en svettig panna.

Se till att fodret är lika absorberande mot svett som resten av skalet. Pröva till exempel den här gubbkepsen i 100 % linne.

Kan man bära en gubbkeps på ett bröllop?

Gubbkepsar är rätt så populära i lediga sammanhang med kan kläs upp för mer formella evenemang. Kom bara ihåg att ta av dig den när du går in i kyrkan.

För mer information om hur du klär dig för ett bröllop får du i vår guide till klädsel för manliga bröllopsgäster.

Hur väljer jag en gubbkeps eller newsboy-keps?

Hantverket och konstruktionen är det viktigaste att tänka på när man köper en gubbkeps eller newsboy-keps. Alla våra gubbkepsar från Fawler är handgjorda i Italien, de är tillverkade med traditionella metoder och klassiska material.

Shoppa vår senaste kollektion italiensktillverkade hattar och kepsar och vinterfavoriter som endast finns exklusivt hos Trendhim.