Spara 20 % på alla solglögon

Spara 20 % på alla solglögon

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 595 kr-
Kontakta Oss

Herringar - din ultimata guide

Lär dig allt du behöver veta om ringar för män. Från material till att hitta rätt storlek och mer. Det tar bara 20 minuter.

Från forntiden fram till i dag har män burit ringar för att visa upp sin rikedom, privilegier och civilstatus. Även idag kan du se killar med skolringar och klubbringar som har en privat innebörd. En accessoar som är speciell och personlig för dem.

1 Herringar - din ultimata guide1.1 Fördelen att bära en ring1.2 Vilket finger bör en man bära sin ring på?1.3 Olika sorters herringar1.4 Material i herringar1.5 Ångestringar för män1.6 Stenar som används till ringar1.7 Ringar som inte skadar din hud1.8 Hur du gör ren din ring1.9 Roliga fakta om herringar du kan prata om på festen1.10 Frågor & svar

Fördelen att bära en ring

 • En guldring på ditt ringfinger gör det direkt uppenbart att du inte är tillgänglig på singelmarknaden. Att du förhoppningsvis är ute på en kväll och inte önskar några särskilda uppvaktningar
 • Stressleksaker är för barn. Riktiga män spenderas sin tid och fokuserar sin uppmärksamhet på inget annat än ringarna på sina fingrar
 • Ringar matchar naturligt det du bär och lägger till en vag je ne sais quoi till alla outfits.
  Ringar med stenar är särskilt bra accessoarer att framhäva färger
 • Visa ditt medlemskap eller åsikt med en ring på ditt lillfinger. Du kan visa upp ditt stöd för ett fotbollslag, en högskola eller till och med ett politiskt parti med en diskret
  klackring
 • Guld är dyrt. Om du bestämmer dig för att visa upp din lycka i livet så finns det inget bättre än att visa upp en hand fylld med bling

Vilket finger bör en man bära sin ring på?

Du kan bära en ring på vilket finger du vill. Det finna inga regler eller lagar (åtminstone inte i Sverige) som bestämmer vad du kan ha på dina fingrar.

Med det sagt så finns det vissa undantag. Det finns traditionella normer och annat - vissa som har överlevt till vår tid och vissa som har kastats i historiens soptunna.

1: Tumringar

Tumringar är fortsatt ganska ovanligt även om de blivit populärare. Om du bär två ringar på en hand så kan tummen vara det bästa stället att bära en på om du vill undvika känslan att dina fingrar är överfulla.

2: Pekfingerringar

Det är för att peka på saker. För länge sedan bar högt uppsatta personer signetringar på sina pekfingrar. Dessa ringar hade familjevapnet ingraverat. Det är mycket mindre förekommande idag än klackringar på lillfingret. Om du verkligen vill att din ring ska synas så ska du bära den på ditt pekfinger och se till att peka på olika saker.

3: Långfingerringar

Långfingret kommer inte med något historiskt bagage så du behöver inte oroa dig att någon kommer tro att du är gift eller att du är en anakronistisk skribent. Du kan bära vilken sorts ring du vill på långfingret. Eftersom långfingret är handens längsta och största finger så kan en stor ring krocka med ringar på pek- och ringfingret.

4: Ringfingerringar

Det här fingret förväntas bära en ring, som namnet föreslår. En vigselring bärs specifikt på din vänstra hand. Det finns inga regler som säger att du måste bära den på ringfingret. Du kan bära din vigselring på vilket finger du vill eller inte bära den alls men om du bär en ring på det här fingret så kommer många anta att du är gift.

5: Lillfingerringar

Historiskt sett så är detta finger reserverat för signetringar. De användes för att signera juridiska och officiella dokument genom att trycka ringen mot het vax och därmed skapa ett sigill. Den här traditionen har numera försvunnit i och med att man uppfann kulspetspennan och självhäftande kuvert. Under de senaste hundra åren eller så har lillfingret varit platsen för klackringar med skol- och klubbgravyrer/emblem. Oftast har dessa ringar ett fint mönster, en vapensköld eller ett sigill men det är inte en regel.

Olika sorters herringar

Signetringar

Signetringar för män är old school cool. Namnet säger allt. Det är ringar med någon sorts signet eller symbol på dem. Vanligtvis är det en vapensköld eller ett motiv för en klubb eller skola. Men det finns inget som hindrar dig från att ha ditt favoritlags märke på en signetring eller till och med din egen design.

Signetringar är vanligtvis tillverkade i guld och kan bäras på lillfingret på båda händer. Den kan även bäras på pekfingret, även om det är mer ovanligt.

Vigselringar

Bärs oftast på ringfingret på vänster hand. Mäns vigselringar är oftast tillverkade i guld eller silver utan någon form av design.

Andra metaller så som platina och volfram har börjat bli populära. Det finns även en del män som bär vigselringar med diamanter.

Lillfingerringar

En lillfingerring bärs på det minsta fingret på båda händer. I vanliga fall är det en klack- eller signetring men det behöver inte vara det.

De är små och är inte i vägen när du gör saker. Lillfingerringar för herrar tillverkas i alla möjliga material från guld till plast. Det finns till och med lillfingerringar i läder.

Tumringar

Som vi nämnde tidigare så är tummen ett bra ställe att bära en ring på om du inte vill överösa din hand med smycken.

Det finns mycket plats och tumringar för herrar kan vara lika stora och flashiga som man önskar. Dödskalleringar har på senare tid blivit populära. Materialet i dessa ringar varierar från rostfritt stål till tanzanit. Att bära en ring på din tumme kommer definitivt dra blickarna till den.

Material i herringar

Att välja materialet i din ring är lika viktigt som att bestämma vilket finger du ska bära den på. Den ska ju sitta mot din hud och då vill du inte ha en obekväm ring som skapar en allergisk reaktion eller en ring som tappar sin form om du råkar slå i den i något.

Guldringar

Rent guld är lätt att känna igen tack vare sin orangea färgton och är den traditionella metallen som används för vigselringar. Det är även den lättaste metallen att arbeta med och är troligtvis den första metallen man använde till smycken.

Det är troligast att du inte kommer köpa en ring i rent guld (24 karat) och det är nog troligast att du inte vill ha en ring i rent guld. Rent guld är mjukt, lättböjligt och dyrt. Den bästa guldringen tillverkas i 18 karats guld. Det är 18/24 eller tre fjärdedelar av metallen som är guld.

 • Fördel: Tidlöst och klassiskt
 • Fördel: Känns omedelbart igen
 • Fördel: Ärgar inte
 • Nackdel: Rent guld är mjukt och blir lätt skadat
 • Nackdel: Guldlegering kan innehålla metaller som reagerar med huden
 • Nackdel: Dyrt

Vitguldringar för män

Vitguld är en legering. Det formas när rent guld smälts ned tillsammans med en annan metall för att skapa ett nytt material. Det finns ingen industriell standarddefinition av vitguld och när du väl köper en vitguldring så är det troligast att legeringen är en blandning av guld och silver, koppar, platina eller nickel. Många vitguldringar är pläterade med rhodium. Det ger ringen en ljus och vit yta.

Förutom den attraktiva färgen så har metallens fysiska egenskaper förändras vid tillverkningen. Rent guld är väldigt mjukt och kan lätt tappa sin form. Vitguld som tillverkats med nickel är däremot både hårt och starkt.

 • Fördel: Passar bra med alla ädelstensfärger
 • Fördel: Ärgar inte
 • Fördel: Reptåligt
 • Nackdel: Nickel kommer med största sannolikhet finnas med som en del av legeringen, så det passar inte för nickelallergiker
 • Nackdel: Rhodiumpläteringen kan bli sliten med tiden

Platinaringar för män

Platina är mer värdefult än guld. Det är en ovanlig ädelmetall som bryts i Sydafrika och varje år bryts endast 160 ton. Förutom att vara en värdeful raritet är platina ett perfekt material för herringar eftersom det har både är tuffhet och slitstyrka som guld aldrig kan ha.

Platina är bättre om du vill ha en ring med en sten och det har en mindre risk att gå sönder än sin gulfärgade motpart.

 • Fördel: Starkt, tufft och slitstarkt
 • Fördel: Perfekt för att hålla stenar på plats
 • Fördel: Allergivänligt. Det är bra för känslig hud
 • Nackdel: Dyrt
 • Nackdel: Väldigt kompakt och är därmed tungt

Titanringar för män

Titan har en stor fördel förutom sin vackra glansiga silverfärg och det är dess styrka mot dess vikt. Starkt som stål men väger så gott som ingenting.

En titanring väger ungefär en femtedel så mycket som en ring i platina och en fjärdedel så mycket som en guldring. Om du inte vill ha för mycket vikt på fingret och en ring som ser bra ut, då är platina ett väldigt bra val.

 • Fördel: Lätt
 • Fördel: Starkt
 • Fördel: Återanvändningsbart
 • Nackdel: Dyrt
 • Nackdel: Så lätt att du kommer glömma att du bär en ring

Sterlingsilverringar för män

Klassiskt och tidlöst. Silverringar har funnits i åtminstone 4 500 år och när det fördes till Europa via forntida Egypten var det mer värdefullt än guld. Silverringar är eleganta, vackra och väldigt prisvärda.

De flesta silverringarna är tillverkade i så kallad 925 silver eller sterlingsilver. Det innebär att 92,5 % av metallen är silver medan resterande del består av koppar. Till skillnad mot finsilver som är mjukt och lättformat gör kopparen sterlingsilver hårt och tufft även om det kan oxidera.

 • Fördel: Starkt
 • Fördel: Betydligt billigare än guld
 • Fördel: Vacker färg och lyster
 • Nackdel: Kan lätt oxidera
 • Nackdel: Sterlingsilver kan orsaka en allergisk reaktion för människor med kopparallergi

Markasit

Markasitringar är egentligen inte tillverkade av mineralen markasit. De är tillverkade av en nära kusin till mineralen, nämligen järnpyrit som även kallas kattguld.

Markasitringar var mycket populära under den viktorianska eran som ett diskret alternativ till guld och kom oftast tillsammans med en svart sten så som onyx.

 • Fördel: Väldigt billigt
 • Fördel: Mycket pyrit gör den väldigt glansig
 • Nackdel: Går lätt sönder och är svårt att laga
 • Nackdel: Du kommer känna dig fånig när du förklarar att din ring är i kattguld

Volfram och volframkarbidringar

Volfram är en av de hårdaste och starkaste metallerna man hittat på jorden. Kanske den hårdaste metallen i universum. Metallen är lika tuff som dig och är därför perfekt i ringform om du vill vara så nära oförstörbar som det bara går. Dock kan fortfarande volframringar få repor och de kommer tappa sin lyster under sin resa genom evigheten.

Volframkarbid däremot är ännu hårdare än ren volfram och kan inte repas. Det ser till att din ring kommer behålla sin lyster långt efter du har gått ur tiden. En viktig egenskap man ska ha i åtanke är att dess extrema hårdhet och styrka gör att du inte kan ändra storleken på volframringar. Du måste se till att du köper en som passar perfekt eller att du inte går upp för mycket i vikt.

 • Fördel: Både volfram och volframkarbid är allergivänliga
 • Fördel: Så gott som oförstörbart
 • Fördel: Volframkarbid behåller för evigt sin lyster
 • Fördel: Inte särskilt dyrt
 • Nackdel: Kan inte ändra storlek på ringen
 • Nackdel: Svår att klippa av i nödfall
 • Nackdel: Volframkarbid kommer gå sönder innan det böjs när den genomlider en höghastighetsstöt mot en hård yta

Keramiska ringar

Keramiska ringar tillverkas av bränd lera men är oftast tillverkade av högteknologisk keramik som volframkarbid och titankarbid. De är otroligt värmetåliga och hårda. De är splittersäkra till skillnad mot keramik som förekommer i vaser.

De innehåller inga material som är kända för att orsaka allergiska reaktioner. Keramikringar för herrar kommer i många färger och mönster. De är dessutom ganska billiga.

 • Fördel: De kan tillverkas med vackert detaljerad design
 • Fördel: Inte särskilt dyrt
 • Fördel: Allergivänligt
 • Fördel: Rep och stöttåligt
 • Fördel: Lätt
 • Nackdel: Kan inte ändra storlek på ringen
 • Nackdel: Kommer gå sönder och inte böjas vid höghastighetsstötar mot hårda ytor

Träringar

Naturen finns överallt omkring oss och den kan även vara på ditt finger. Träringar är ekovänliga och tillverkas oftast av hårda träslag eller återanvända material så som järnvägssvängare.

Träringar innehåller inga material som kan irritera huden eller orsaka en reaktion. De är helt enkelt otroligt allergivänliga. De är även väldigt lätta och naturligt nedbrytbara.

 • Fördel: Miljövänligt
 • Fördel: Allergivänligt
 • Fördel: Lätt
 • Fördel: Inte särskilt dyrt
 • Nackdel: Kan ta skada av vatten, fukt och kemikalier
 • Nackdel: Behöver särskild hantering

Silikonringar

Silikonringar är släta, lätta och kommer i flera färger, former och mönster. De är tuffa och kan klara temperaturer från -50 ºC till +500 ºC utan att förlora sina egenskaper.

Silikon är ett flexibelt material. Det kommer inte omformas eller gå sönder vid stötar. En nackdel med silikonringar är att de inte kan ha steninläggningar.

 • Fördel: Slitstarkt
 • Fördel: Flexibelt
 • Fördel: Billigt
 • Nackdel: Kan inte ha steninläggningar
 • Nackdel: "Känns" inte som ett smycke

Zamakringar

Det kan låta som något från en annan planet men zamak är faktiskt en galvaniserad zinklegering. Det innehåller aluminium, magnesium och koppar samt det som kallas för gjutjärn. Den här legeringens ovanliga namn kommer från en tysk förkortning för de olika metallerna. Det utvecklades i USA under 1920-talet.

Zamak är nickelfritt och är därmed allergivänligt. Det kan gjutas i riktigt häftigt rustika designer, vilket gör det till en riktigt bra metall för smyckesdesign.

 • Fördel: Allergivänligt
 • Fördel: Inte så dyrt
 • Fördel: Har en vintagecharm
 • Fördel: Lätt
 • Nackdel: Har inte ett raffinerat utseende
 • Nackdel: Kan lätt skadas av väder och vind

Ångestringar för män

Vissa av oss tuggar konstant tuggummi. Andra knackar med fingrarna på bordet eller foten på golvet. Och andra, som någon på Trendhim som för närvarande skriver om sig själv, driver sina kollegor till vansinne genom att konstant klicka med en penna. Vi kan itne hjälpa det. Våra tankar vandrar och vi gör saker utan att tänka på det. Det är vårt undermedvetnas sätt att berätta för oss att allt är okej. Normalt är normalt. Upp är inte ner.

Fidget rings för män eller ångestringar som de är mer kända som, har element som gör det näst intill omöjligt att låta bli. Vissa har designats specifikt med det i åtanke, men så gott som alla ringar kan vara ångestringar så länge de lugnar sinnet när tankarna vandrar.

Kedjan i stålringen nedan är en av våra ringar som designats att pillas på. Kedjan inuti är lös, vilket gör att du kan fritt snurra på den medan du tänker på hur vi ska lösa den globala uppvärmningen.

Den andra ringen är bekvämt texturerad och flexibel. Känslan när den trycker mot huden från olika vinklar kan vara helt hypnotiserande. Så du kan känna hur den glider över din hud medan du vrider den.

Den tredje är en trio ringar som är omöjlig att inte pilla på. Att ta på dem påminner om att leka hoppa bock. De glider över varandra tills de sitter på plats, vilket även innebär att ingen av dem kommer fastna. Du kommer att glida dem fram och tillbaka på ditt finger, hela tiden.

Vissa ringar är inte tänkta att leka med men kommer med en textur som är tillfredsställande att röra vid. Den sista ringen nedan är en sådan ring. Den kommer med en räfflad textur, vilket direkt sänder en haptisk signal till alla mäns hjärnor som säger att den ska vridas.

Behöver du något att pilla på för att lindra stress eller återfå fokus? En ångestring kan vara rätt accessoar för dig för att få ditt Eureka-ögonblick.

Stenar som används till ringar

Ädelstenar ger en känsla av stil och karaktär till alla ringar men ger bäraren ett brett utbud av färger att matcha mot sin outfit, hudfärg och ögonfärg. Här är en lista över de vanligaste stenarna som förekommer som inläggningar på herringar.

Diamanter är en mans bästa vän

Klart, färglöst och en underbar förmåga att bryta ljuset på ett sätt som kan lysa upp ett rum. Diamanter är otroligt hårda och är en av världens mest värdefulla ädelstenar. De flesta diamanterna innehåller små naturliga defekter eller inneslutningar. De stenar utan detta anses vara ännu mer värdefulla.

Rara rubiner

Rubiner har en slående vacker rosaröd ton och har varit högt värderade sedan gammaltestamentliga tider. Nästan lika hårda som diamanter, rubiner är en variation av kristalliserade aluminiumoxider som kallas korund. Ju mörkare och "blod"-lik rubinens färg är desto värdefullare är den. Rubiner ser bäst ut när de placeras på en härligt gul guldring.

Slående safirer

Strukturellt är safirer en exakt likadan variation av korund som rubiner men med en viktig skillnad - de kan inte vara röda. Även om safirer i vanliga fall är blå så finns det inget som säger att de kan vara gröna, orangea, lila eller till och med svarta. Färgen beror på de naturliga föroreningarna i stenen. En väldigt ovanlig sorts safir är känd som färgskiftande safirer. Den byter faktiskt färg beroende på vilket ljus som skiner på den. Safirer är slående när de sätts tillsammans med ljusare silverfärgade ringar.

Smaragd

Smaragder är gröna ädelstenar som har grävts upp i mer än 3 500 år. Precis som diamanter har smaragder små defekter eller inneslutningar som är synliga för det nakna ögat. Det finns några få extremt ovanliga fall där det förekommit smaragder med så gott som inga inneslutningar. Färgen kan variera från en blek mintgrön till en mörkt frodig grön nyans som är den mest värdefulla. Smaragder är inte särskilt hårda för att vara stenar och kan graveras om du vill ge din ring en personlig touch.

Ametist

Ametister är lila eller violetta versioner av kvartsit och var mycket högt skattade av de antika grekerna som ansåg att mineralet förebyggde berusning och hjälpte motverka bakfyllor. Ordet "ametist" härstammar från det grekiska ordet för att "inte vara berusad". Relativt lågt pris och snyggt, en ametistring kan vara den perfekta accessoaren för en utekväll.

Akvamarinringar

Kan du gissa varför akvamarin kallas för just det? Ledtråden finns i namnet. Akva och marin. Det är en havsfärg. En delikat klarblå färg som man kan se i Medelhavet och inte precis en färg man ser i Östersjöns vatten. Om du har blå ögon så är en polerad akvamarin på ditt finger något som kommer passa perfekt.

Tanzanitringar för män

Tanzanit är en ovanlig ädelsten som man ganska nyligen funnit. Den kommer i en blå eller violett färg. Dess optiska egenskaper är beroende på ljuskällan samt vilken vinkel man ser den i. Till skillnad från diamanter där små defekter är vanligt förekommande även i de dyraste stenarna så är tanzanit så gott som felfri. När den kombineras med en ring i vitguld, titan eller platina kommer du komma på dig själv att vinkla din hand i ljuset för att se stenens olika reflektioner.

Svarta diamantringar

Svarta diamanter är en benämning för alla normala vita diamanter som har för många inneslutningar och defekter för att vara en vacker och äkta ädelsten. I naturliga svarta diamanter är många av dessa inneslutningar grafitkluster vilket ger stenen sin naturliga svarta färg. Behandlade svarta diamanter använde även bristfälliga vita diamanter som grundmaterial men när de utsätts för strålning eller värmebehandling framkommer den svarta färgen.

Onyx

Vanligtvis en svart sten när det säljs i smycken men onyx är en varm sten med olika färgband. Den är varken ovanlig eller särskilt dyr. Röda versioner är vanligare men det har funnits förfalskare sedan romarriket där röda onyxer doppades i sockerlösningar och behandlades med syra för att de skulle bli svarta. Onyx ser helt otroligt ut när det används i en silver- eller markasitring.

Turkos

Är turkos blått eller grönt? Varken eller. Det är turkost. Till skillnad mot de flesta stenar som förekommer i smycket så är turkos helt ogenomskinlig och har inga ljusbrytande egenskaper. Färgen kan variera från blågrön till grönblå. Turkos bryts över hela världen och har varit högt värderad sedan antiken.

Moissanite

Visuellt väldigt likt en diamant och nästan lika hårt. Naturliga moissaniter är otroligt ovanliga och kan endast finnas vid platser där meteoriter har slagit ned. Syntetiska moissaniter började dyka upp på smyckesmarknaden i slutet av 1900-talet. De är lika snygga som diamanter om än till ett mer resonabelt pris. Till skillnad mot diamanter ändrar moissaniter sin färg när de värms upp.

Peridot

Peridot är en olivgrön ädelsten som ofta misstas för smaragder och har använts som en dekorativ sten i ringar sedan fornegyptisk tid. Under den tiden bröst stenen på en liten ö i Röda havet. På grund av dess kemiska instabilitet är stenen full av defekter, vilket gör att peridotstenar oftast är ganska små.

Bärnsten

Bärnsten är tekniskt sett inte en ädelsten och har ingen fast kemisk formel. Det är däremot en väldigt iögonfallande utsmyckning. Bärnsten formas när kåda genomgår en fossiliseringsprocess över flera århundraden. Till skillnad mot andra ädelstenar så är inneslutningar i bärnsten eftertraktade särskilt om det är en död insekt så som en moskit i inneslutningen. De flesta bärnstenarna har färger från ljusgult till orangerött, men det finns blå och grön bärnsten som hittas i Karibien.

Tigeröga

En kvartsitvariant som har en slående likhet till fossilerat trä. Tigeröga är en idealisk sten för mer diskreta ringar. Den kommer oftast i en ogenomskinlig brun färg med ljusare eller mörkare ränder.

Ringar som inte skadar din hud

Ibland hatar din kropp dig. Ditt vanliga, snälla immunförsvar som sätter fart för att skydda dig mot förkylningar kan bli helt galet när det stöter på ett material som egentligen är helt harmlöst och orsakar dåliga fysiska reaktioner.

Det händer att dessa allergiska reaktioner är på grund av metaller som förekommer i legeringsringar så som kobolt, nickel och krom. Om ringen får det att börja klia på ditt finger så är det bäst att ta av den och inte använda den igen.

Vad ska du då göra om du gillar ringar men du lider av hudirritation eller allergiska reaktioner av sådana metaller?

Allergistesta dig för metallerna i din ring

Det första du bör göra är att ta kontakt med din vårdcentral för ett allergitest. Om du inte vet vilken metall som finns i din ring så är det lika bra att du testar dig för alla metaller. Det går fort och relativt smärtfritt. Resultaten är tillgängliga så gott som på en gång. När du får veta vad din hud reagerar på så kan du helt enkelt undvika ringar som innehåller den metallen.

Den vanligaste metallen människor reagerar på är nickel och tyvärr är det även den vanligaste ingrediensen i ringlegeringar. Om du har möjligheten och pengarna kan du välja en ring i ren metall så som silver, 24 karats guld eller volfram.

Alternativa ringmaterial för känslig hud

Det kan hända att din hud inte reagerar bra med någon metall alls. Det kan vara på grund av allergier eller helt enkelt skavsår av hårda kanter som gnidits mot din hud. En del utvecklar förhårdningar i huden, andra inte. Här är några material som du kan tänka på att använda istället:

 • Silikon
 • Trä
 • Keramik
 • Volfram

Hur du gör ren din ring

För att kunna bära din ring under en livstid så behöver du göra ren och förvara den rätt. Det lättaste sättet att göra rent ringarna på är att be en kvalificerad juvelerare ta hand om det åt dig. Om du föredrar att fixa det själv så behöver du, förutsatt att ringarna inte har några steninsättningar, bara vatten, milt tvättmedel, en mjuk tandborste och en bomullshandduk att torka med.

En mjuk poleringsduk är ett prisvärt inköp och är effektivt för att ta bort oxidation och ärg. Om dina ringar har inlagda stenar, försök då hålla fukten nere så mycket du kan och använd inget slipmedel eller vasst för att slippa repor. Bomullstops som doppas i väteperoxid kommer få dina smycken att skina igen. Trä bör inte bli blött. Generellt sett ska inte smycken komma i kontakt med hårda kemikalier eller klorerat vatten eftersom det kan orsaka ordentliga skador och missfärga metallen samt att det kan få stenarna att lossna.

Roliga fakta om herringar du kan prata om på festen

 • de gamla egyptierna trodde att en blodådra i ringfingret gick direkt till hjärtat
 • Påvens signetring tillverkades under 1200-talet och kallas "Fiskarringen". Den användes för att signera officiell korrespondens fram till 1842
 • I antikens Rom fick endast rika patricier (adelsmän) bära guldringar. Plebejer (folket) fick klara sig med järnringar.
 • Den dyraste ringen i världen är "The Pink Star" som har en rosa diamant i helt otroliga 59,60 karat. Den såldes på auktion 2017 för cirka 635 miljoner svenska kronor
 • Att bära flera ringar på varje hand blev endast populärt i Europa först vid slutet av medeltiden
 • Under renässansen fanns det ringar med dolda fack som bland annat användes för att dölja dokument
 • Engelska monarker bar traditionellt en särskild kröningsring som symboliserade att de var själsligt gifta med landet
 • Det är möjligt att låta din kropp kremeras efter din död och pressas ihop till en diamant som fästs på en ring. Ett gripande minne för dina sörjande efterlevande
 • Världens tyngsta ring är Najmat Taiba som väger över 60 kg och som pryds av ädelstenar med en totalvikt på 5 kg
 • Om du äger "Den enda ringen" kan du bli osynlig när du vill men den kan påverka ditt omdöme

Frågor & Svar

Jag är elektriker och behöver en ring som inte är konduktiv. Vad har jag för alternativ?

Du ska hålla dig undan från ringar i metaller så som guld eller silver. Ringar som är tillverkade i trä, silikon eller keramik kommer se fantastiskt ut och de är inte konduktiva.

Vilken är den slitstarkaste metallen för en ring?

Den hårdaste och tuffaste metallen du kan få i en ring är volframkarbid. Den är helt otroligt stark och kan inte repas.

Hur lång tid ska jag vänta innan jag köper en trolovningsring?

Trolovningsringar är inte förlovningsringar och de symboliserar enbart påminnelsen att du har gett någon ditt löfte. Det kan vara att lova att älska dem resten av livet eller att du alltid ska köpa ett paket mjölk på vägen hem från jobbet. Hur lång tid du ska vänta beror på hur seriöst du tar relationen. Det är helt upp till dig.

Finns det något maximalt antal ringar en kille kan bära?

Det finns inget svar på den frågan. Det är helt upp till din egen personliga stil och vilket intryck du vill ge. Om du vill visa din otroliga rikedom så kan det fungera med en hel hand fylld med bling. I de flesta fall rekommenderar vi inte att ha fler än tre ringar per hand.

Varför bär man vigselringen på vänster hand?

De gamla egyptierna trodde att det gick en ådra mellan vänster ringfinger och hjärtat. Den tron fördes vidare till romarna som döpte blodkärlet till "vena amoris" (kärleksådran).

Ska killar bära förlovningsringar?

Det är upp till dig. Du är inte gift ännu men du finns definitivt inte kvar på marknaden. En förlovningsring hjälper till att visa upp detta och ser till att du inte får någon oönskad uppvaktning.

Är det sant att din ringstorlek är den samma som din skostorlek?

Nej.

Varför är volframringar så billiga?

Det är dem inte. Eller de bör inte vara det. Du får det du betalar för, precis som med allt annat. Om volframringen är löjligt billig så är det troligt att den är tillverkad i material av låg kvalitet, utan kvalitetskontroller. Det är nog troligt att det är en kraftig legering med sämre material.

Hur ska ringen sitta?

Bekvämt. Löst nog för att du ska kunna vrida den runt fingret utan att det känns obekvämt men inte så löst att den rör sig av sig själv.

Är det lättare att ändra ringstorleken till större eller mindre?

Det anses vara lättare att göra en ring mindre än att göra den större.

Vilken gravyr kan du ha på herringar?

Det som du tycker är passande. Dina barns namn. Ett löfte om kärlek, heder och lydnad. Ett löfte att döda mannen som mördade din far. Sångtexter från din favoritlåt. Praktiskt sett så är du begränsad till cirka 200 tecken.

Finns det några bra ringar för en kille som hatar att bära ringar?

Testa något som är väldigt lätt och väldigt tunt. Då kommer du inte direkt märka av något extra på fingret eller vikten. Titan är att bra alternativ.

Är det lämpligt för mig att bära min gamla vigselring som en signetring på min andra hand?

Wow. Det beror på omständigheterna. Om du är en änkling så är det en vacker gest och minne. Om du är änkling för att du dödade din partner så är det inte det. Det är bara creepy! Att bära en vigselring som en signetring efter en skilsmässa kan innebära att du inte gått vidare ännu.

På vilket finger ska jag bära en broderskapsring?

Broderskapsringar visar att du tillhör ett broderskap eller en annan hemlig grupp/sällskap. Traditionellt bärs dessa på lillfingret. Du kan bära den på pekfingret även om det är ovanligt.

Hur mycket pengar ska jag lägga på en vigselring?

Den är till dig. Du ska spendera så mycket pengar som du känner är okej. Se till att du köper en ring som du gillar och som du känner att du kan bära resten av livet. Ringen behöver inte vara dyr.