Spara 20 % på alla solglögon

Spara 20 % på alla solglögon

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 449 kr-
Kontakta Oss

Vad är en 24-timmars enhandsklocka & varför du bör bära en

Vi svarar de mest sökta frågorna kring en enkelhandad klocka med 24-timmarsurtavla. Från att ställa in den till att läsa av den, upptäck hur att titta på tiden på ett annorlunda sätt som kan inspirera dig att se din berättelse i ett nytt ljus.

Med en 24-timmarsklocka rör sig visaren ett varv runt urtavlan en gång per dag. På det sättet blir tiden mindre om sekunder och minuter och mer om det som händer längs med vägen.

Klockor med en visare är designade för personer som bestämt sig för att själva planera sin tid. En vis man sade: "Vi lever alla efter klockan. Chansen är att du behöver en dag ledig. Håll koll på tiden som dina förfäder gjorde. Ge dig själv lite lugn.

Livet är i dina händer. Inte visarna på klockan."

1 Vad är en 24-timmars enhandsklocka & varför du bör bära en1.1 Vad är en 24-timmarsklocka med en visare?1.2 Hur en klocka med en visare funkar1.3 Hur du läser av en 24-timmarsklocka med en visare1.4 Hur du ställer in tiden på en 24-timmarsklocka1.5 Tidens historia – varför vi använder 24 timmar1.6 Varför bära en 24-timmarsklocka?

Vad är en 24-timmarsklocka med en visare?

De flesta analoga klockor vi bär har 2 eller 3 visare. De indikerar timmar, minuter och sekunder. En enhandad analog klocka har endast 1 visare. Om det var den klassiska 12-timmarsurtavlan så rör sig visaren två varv runt den per dag – 12 timmar per varv. Om det är en 24-timmarsurtavla så rör sig visan ett helt varv per dag – 24 timmar är då ett helt varv.

24-timmarsskalan använder sig av siffror från 1 till 24 för att markera dygnets timmar. Tanken att visa tiden med endast 1 visare är inte en ny trend eller något marketingpåhitt. När de första urverken skapades så visade de bara timmarna... det gjorde även soluren innan dem. Det var inte förrän 1680 som minutvisaren lades till, men det blev inte vanligt förrän långt senare.

En enhandad klocka med 24-timmarsurtavla ska inte blandas ihop med en fältklocka som har flera komplikationer och en mindre urtavla med militärtid. Klockor med endast en visare har inte designats för mannen som vill ha militär precision. Det är snarare det motsatta. Klockor med en visare är specifikt desginade för att vara minimala och ta bort röran med 2 extra visare.

Numera med smartphones, notifikationer och larm var vi än vänder oss så är det svårt att inte veta den exakta tiden. Det fina med de här klockorna är att det tar bort streseen att alltid vara i tid och fascinationen att se varje sekund av varje minut av varje timme av... du fattar.

Det ger andrum mellan markörerna och låter dig bestämma hur du spenderar din tid. Och hur du gör det mesta av dess varv runt urtavlan på en dag.

Hur en klocka med en visare funkar

En analog klocka med en visare funkar på samma sätt som de klockor som har 3 visare. Det är klockans urverk, eller kaliber, som får det att ticka. Det kan drivas med automatiskt, mekaniskt eller ett kvartsurverk.

  • Automatiskt urverk – Mekanismen i klockan drivs av den kinetiska energin från din handled
  • Mekaniskt urverk – Klockan kräver manuell uppvridning med hjälp av kronan för att gå
  • Kvartsurverk – En batteridriven klocka

Klockor med en visare kan designas med en 12-timmarsurtavla eller en 24-timmarsurtavla. Det finns ingen universell regeln för hur inkrementen (minuterna) mellan siffrorna läggs ut.

Vissa märken använder 12-timmarsurtavlor med 144 markörer som representerar 5 minuter vardera, medan andra designer har 24-timmarsurtavla med 144 markörer som representerar 10 minuter.

Oavsett vad du bär en klocka med en visar som har 12- eller 24-timmarsurtavla så pekar visaren på timmarna och funkar som en vanlig traditionell klocka med 3 visare. Den ignorerar bara minuterna och sekunderna. Tänk på den som ditt sätt att faktiskt undvika tiden.

Hur du läser av en 24-timmarsklocka med en visare

Det tar lite tid att lära sig hur man läser av en 24-timmarsklocka med en visare. Det är inte en klocka som du bara kan snabbt titta på för att veta tiden... så om du är en mer exakt person, då är du varnad.

En 24-timmarsklocka imiterar Jordens rörelse – med en visare som endast roterar 1 varv var 24:e timme.

Beroende på klockans design så har du i vanliga fall middag högst upp på urtavlan (där den brukar vara) och midnatt på botten (där klockan 6 är på en vanlig urtavla). Det representerar solens uppgång under dagen – där den når zenit mitt på dagen – och den nedåtgående solen mot kvällen.

Vissa 24-timmarsarmbandsur placerar midnatt högst upp och middag på botten. Vissa har dem vid den traditionella positionen för klockan 9 och 3. Oavsett layout är de 2 tiderna – midnatt och middag – på motsatt sida av varandra.

För att läsa av tiden på en 24-timmarsklocka med en visare bör du förstå att dagen genomförs i en komplett cirkel och glöm vad d lärde dig om urtavlan i grundskolan.

Ta en titt på bilderna nedan. Du kan se att urtavlan kan brytas ned i 10-minuterspass. Det gör det näst intill omöjligt att veta den exakta tiden på minuten. Men är det så illa om du dyker upp 14:56 istället för 14:58?

Om du är Europé är inte 24-timmarsdagar konstigt. Men våra vänner i USA reserveras 24-timmarsdagen för militärpersonal och forskare, och att bhöva lära sig att det finns en tid mellan 13 och 23:50 är något att vänja sig vid.

Vad är den största nackdelen att använda en 24-timmarsklocka med en visare?

Den främsta nackdelen med en klocka som har en visare är att det finns en inlärningskurva. Oavsett om du är bekväm att hålla koll på tiden i en 1-24-timmarsskala eller inte. Att lära sig visarnas position på urtavlan på nytt tar lite tid.

När visaren pekar på klockan 3 så är klockan 18:00 på en 24-timmarsklocka. Pilotklockorna är designade med en triangelikon högst upp (middag) så du snabbt kan titta och se tiden. All den bekvämligheten åker ut med en klocka med en visare och 24-timmarsurtavla.

Men även om det finns en inlärningskurva finns det något symboliskt med den kompletta cirkel som utgör en dag. Du får en chans att få varje stund att räknas. Kanske vi har sett Lejonkungen för mycket, men livets cirkel får oss varje gång.

Hur du ställer in tiden på en 24-timmarsklocka

Du ställer in tiden på en klocka med en visare på samma sätt som du gör på en som har 3 visare. Tiden ställs in gneom att vrida kronan. Eftersom varje märke är annolrunda, följ instruktionerna som kom din klocka för specifik instruktion.

Vi föreslår att du ställer in tiden på hel- eller halvtimme. De är de enklaste markörerna att identifiera på urtavlan och låter dig ställa in tiden mer precist.

Om du är ny till 24-timmarsvärlden så jämför vi här en 12-timmarsklocka med en 24-timmarsklocka. Vi har endast listat de från middag och framåt som de tidigare (A.M.-tid) är likadan i båda skalor.

Tidens historia – Varför vi använder 24 timmar

Över större delen av världen är 24-timmarstid standardiserad tidsberäkningsmetod. Även om våra amerikanska vänner kanske inte håller med så tar 24-timmarsskalan bort förvirring genom att blanda ihop 10:00 a.m. och 10:00 p.m. genom att numrera timmarna 1-24. Du behöver aldrig oroa dig för att vara 12 timmar tidig för en flight 6:00 som faktiskt avgår 18:00.

I den engelskspråkiga världen (även ameriak) kallas 24-timmarstiden för "militärtid", eftersom den oftast används av militären och yrken som kräver precision och behöver undvika förvirring till varje pris.

Även om de flesta i världen använder och förstår 24-timmarssystemet så visar majoriteten av analoga klockor tiden på en 12-timmarsurtavla. Det är inte ovanligt att hitta en mindre urtavla på klockan som inkluderar siffrorna 13-24. Även vissa fältklockor har en annan cirkel med siffror under standardurtavlans markörer som representerar 13-24.

Med de flesta i världen som kommer och går baserat på 24-timmarsystemet, varför tillverkas inte alla analoga klockor på det här sättet? För att få svar på det så behöver vi gå till tidens begynnelse... eller åtminstone till forna Egypten.

Vår 24-timmarsdag kommer från egyptierna. De var första att dela in dagen i två 12-timmarssegment. De började med 10 dagstimmar och lade till 1 i början och 1 på slutet för skymningen. Dessa 10 timmar mättes med solur, medan nattetid delades in i 12 timmar och mättes genom att observera stjärnorna.

Egyptologer (inte vi!) tror att de forna egyptierna inte räknade minuter eller sekunder. Antagligen hade de älskat att ha våra 24-timmarsklockor då! De delade även in månaden i 3 veckor med 10 dagar vardera. Början av månaden markerades av nymånen... kanske hade de gillat att ha en månfasklocka med?

Nu när 24-timmarsdagarna har bestämts... varför finns det 60 minuter på varje timme och 60 sekunder på varje minut? Det får vi tacka babylonierna för, som använde ett sexagesimalt räknesystem (ett fint ord för att räkna i 60-tal) inom allt relaterat till matematik och astronomi. De kom fram till det här systemet genom sumererna som använde det cirka 2000 f.v.t. Vad sägs om det om saker du inte visste som du behövde veta?

Vi hoppar fram till de gamla kinesiska ljusklockorna, persiska vattenklockor och japanska rökelseklockor, och vi kommer till det vi känner till som klockor. Under medeltiden användes oftast en 24-timmars analog urtavla. En av de äldsta exemplena är Astronomiska uret i Prag… och det funkar fortfarande! Men det här systemet byttes så småningom ut under 13- och 14-talen mot ett 12-timmarssystem.

Eftersom en 12-timmarsskala använder en timvisare som rör sig 2 varv runt urtavlan per dag behövde man skapa nya sätt att prata om tiden. De latinska termerna ante meridiem (a.m. - "innan middag") och post meridiem (p.m. - "efter middag") användes för att skilja på dag och natt.

Som du kan se så är det inget nytt att bära en 24-timmarsklocka. Det är inte en ny trend eller något som vi har hittat på. Det är hur allt började.

De forna egyptierna byggde pyramider utan att veta exakt minut och sekund varje timme. Om de kunde göra det... då kan säkert du göra något av din egen berättelse med.

Varför bära en 24-timmarsklocka?

Kanske arbetar du på en forskningsstation på Antarktis och du inte vet om det är dag eller natt. Eller kanske du är en astronaut med samma problem. Eller – vi antar att det här är den riktiga anledningen – så tycker du att en 24-timmarklocka med en visare ser unik ut och du vill att den hjälper dig berätta din historia.

Den visaren kommer inte att komma tillbaka igen förrän imorgon. Du får en chans att göra det mesta av stunden du är i. En möjlighet idag för att göra något – även om du bara äter lunch eller läser den här artikeln så är det ändå ett ögonblick. Det är en del av din berättelse nu. En av många detaljer som kombineras för att forma ett liv.

Och med det här nya sättet att se på tiden kanske du finner ett nytt sätt att se på allting annat. Och vi tycker inte det är en dålig sak.