Få innan jul – beställ innan kl 16:00 måndag 18 december

Få innan jul – beställ innan kl 16:00 måndag

18 december

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 45 kr - Fraktfritt över 449 kr-
Kontakta Oss

Vad är en månfasklocka & hur du ställer in den

Lär dig hur du läser av och ställer in en av världens äldsta klockkomplikationer. Från att visa månens faser till att se dess ålder, vad en månfasklocka gör är endast en del av berättelsen.

Från surfare som är beroende av tidvattnet till fackelbärande bybor som jagar varulvar vid fullmåne, våra liv är bundna till den 4,53 miljarder år gamla stenen som kretsar runt jorden. Även om du inte surfar eller lever under medeltiden.

Solen må börja dagen men det är månens faser som ger grunden till det vi känner till som månader. Här i Danmark är ordet månad en referens till månen – måned.

Genom historien har månens bana runt jorden varit sättet att planera firanden, skörda fälten och till och med skicka ut lönen.

Fråga bara De tre vise männen... det finns något mystiskt med natthimmeln. En fascination som sammanbinder oss genom historien och månfasklockan är din chansen att fortsätta det.

Från Antikytheramekanismen –en antik grekisk modell över solsystemet – till renässanskyrkor, månfaskomplikationen har överlevt tiden och håller titeln som världens äldsta klockkomplikation.

1 Vad är en månfasklocka & hur du ställer in den1.1 Vad är en månfasklocka?1.2 Hur fungerar en månfasklocka?1.3 2 typer av månfaskomplikationer1.4 Hur du ställer in en månfasklocka1.5 Varför köper man en månfasklocka?

Vad är en månfasklocka?

En månfasklocka är ett ur som visar månens faser genom ett litet hål i urtavlan. Genom den lilla öppningen ser du den nuvarande månfasen exakt som den är på himlavalvet utan att du behöver gå ut under natten för att kolla.

Klockan får sitt namn efter de former månen har medan den rör sig runt jorden. Dessa faser – formerna månens solreflekterande yta ses från jorden – kallas för månfaser eller lunarfaser.

Månens form förändras stegvis genom Månen medan den rör sig runt Jorden och Jorden rör sig runt Solen. Hålet gör att delarna av månen som inte är synliga under den 29,5 dagarna långa måncykeln.

Om du har glömt dig naturkunskapen från grundskolan, kom igåf att vi endast ser Månen om Solen skiner mot den. När Månen är mellan Jorden och Solen (nymåne) kan vi inte se den. Men när Månen är bakom Jorden (då vår planet är mellan Månen och Solen) ser vi den skinas upp och det kallas för fullmåne.

Månfasklockorna framhäver 4 av de 8 månfaserna (som de ses från den norra hemisfären):

 1. Nymåne - Månen är mellan Jorden och Solen och den del av Månen som vätter mot oss får inget direkt solljus – endast ljuset som reflekteras från Jorden lyser upp Månen.
 2. Första kvarteret - Månen har rört sig ¼ av vägen runt Jorden och är 90 grader bort från Solen. Den är halft upplyst (höger sida) från vår synvinkel på Jorden.
 3. Fullmåne - Månen är helt upplyst från vår synvinkel på Jorden och är 180 grader bort från Solen.
 4. Tredje kvarteret - Månen har rört sig ytterligare ¼ av dess bana runt Jorden och lyses upp på den vänstra sidan. Det är exakt motsatt till Första kvarteret.

Vad är skillnaden mellan en Sol och månklocka och en Månfasklocka?

Månfasklockor har en komplikation för Månens faser. Sol och månklockor har en urtavla som visar Solen under dagen och Månen under natten..

MEdan klockor med sol och måndisplay är fina att titta på så är de mer eller mindre A.M./P.M.-klockor (12-timmarsklockor). De, som klockor med månfaskomplikation, bärs mer för deras design och stil snarare än att veta om det är dagsljus ute eller inte.

De är lite hjälpsamma när du bor på ställen som Danmark där solljuset räknas i minuter under vintern. Det r även kul att veta att Solen borde vara framme... även om den inte syns.

Märk skillnaden mellan en sol- och månklocka (1) och en månfasklocka (2)

Hur fungerar en månfasklocka?

Innan vi hoppar in i hur en månfaskomplikation fungerar så är det viktigt att veta vad som driver dess urverk. Här är en snabb repetition av klockurverk: Automatiska klockor får sin kraft från dina rörelser medans du bär dem. Mekaniska klockor behöver vridas upp med kronan för att ticka. Och klockor med kvartsurverk drivs med batterier.

En månfasklocka med kvartsurverk har interna funktioner som är programmerade och saker och ting funkar precis som beräknat. För mekaniska och automatiska klockor blir processen lite mer teknisk eftersom ett antal kugghjul krävs för att hålla koll på Månens faser.

Bakom urtavlan på en månfasklocka finns en skiva med 2 identiska månar på den. Disken roterar en full cykel varje 29,5 dagar. Den härmar Månens bana runt Jorden – runt 29 och 1/2 dagar.

Den här skivan drivs av ett 59-kuggat kugghjul som går fram ett snäpp var 24 timme. Det är den här lilla rörelsen som får många förstagångsbärare att tro att klockan inte fungerar.

Två månar används på varje skiva eftersom när varje 29,5 dagars måncykel är över kommer den andra månen synas i fönstret

Måncykel = 29,5 dagar

59 kuggar på ett kugghjul = 29.5 x 2

Den vanligaste månfasurtavlan har formen av två halvcirklar med 2 förhöjningar på sidorna som kallas byst... för uppenbara anledningar. De föreställer Jordens siluett.

Om din månfasklocka är korrekt inställd kommer du kunna hålla koll på månen medan den kommer fram bakom jorden på vänster sidan och slutligen försvinna på höger sida. Det låter dig veta när Månen kommer eller går (tilltagande eller avtagande)

Är månfasklockor precisa?

De flesta månfasklockorna är inte precisa för all framtid och faller ur synk på mindre än 3 år. Det här beror på att månaden eller den synodiska månaden faktiskt är 29 dagar, 12 timmar och 44 minuter lång. Tillverkningsbegränsningar innebär att kuggarna på kugghjulet måste vara vara ett någorlunda rundat nummer så som 59.

Ryan Schmidt, författaren av The Wristwatch Handbook, sade så här: “Eftersom den exakta måncykeln vara 29.530588853 dagar, ör det enklaste sättet att mekaniskt leverera det genom att använda två bilder av månen på ett 59-kuggat hjul som drivs med ett finger på timhjulet. Det innebär att varje Måne på skivan kommer passera hålet varje 29,5 dagar. Eftersom det finns en 0,03 dagars skillnad, kommer indikatorn ha tappat en dags precision om den gick konstant i 3 år."

Om du inte har något emot att korrigera komplikationen vart tredje år, du kan hitta månfaskomplikationer som är precisa nog att bäras varje dag. Om tanken med viss inexakthet är otänkbart... köp då en astronomisk månfasklocka med 135-kuggat kugghjul. Men även de 76 extra kuggarna och ökade precisionen ger dig bara en komplikation som är korrekt var 122 år.

2 typer av månfaskomplikationer

Oavsett om du bär en klassisk mekanisk klocka som vrids upp, ett fickur, eller en med batteridrivet kvartsurverk så är månfasdisplayen det som fångar dina avundsjuka vänner och kollegors blickar.

Det finns 2 typer av displayer att välja på – byst och radial.

Månfasklocka med byst - Den populäraste månfasklockorna har en bystdisplay. De använder månskärformade öppningar med 2 förhöjningar på sidorna som representerar Jordens siluett.

Månfasklocka med bystdisplay

Radial månfasklocka - Radial månfasdisplay använder visare som pekar mot Månens form. På en radial display är det en indikatorvisare som rör sig och inte en avbild av Månen.

Månfasklocka med radialdisplay

Hur du ställer in en månfasklocka

Som du kan tänka dig så finns det olika typer av månfaskomplikationer med olika komplexitet. Läs våra generella råd nedan tillsammans med instruktionerna som kom med din klocka innan du ställer in din månfasklocka.

 1. Innan du ställer in din månfaskomplikation, dra ut kronan och flytta visarna till 6:30. Det är en försiktighetsåtgärd – ifall deras position skadar urverket medan du ställer in månfasen
 2. Därefter, använd internet för att hitta
  hur Månen ser ut just nu från Jorden. Det finns flera hemsidor tillgängliga med exakt information... så du behöver inte sitta ute om kvällen och lista ut det själv.
  Det är viktigt att se om månen är tilltagande (den går från nymåne till fullmåne – vänster sida av öppningen) eller avtagande (fullmåne till nymåne – höger sida av öppningen)
 3. När du vet vilken fas månen är i, flytta disken så att fullmånen syns. Det här är när månen i är mitten at fönstret
 4. Från där, räkna dagarna sedan senaste fullmåne. Vrid kronan för att röra månen till nuvarande fas. Vanligtvis är ett hack en dag
 5. Tryck in kronan i sin vanliga position och du är klar

Hur du läser av en månfasklocka

Synligt här är Sista kvarteret, fullmåne, första kvarteret och nymåne (ingen måne)

Hur du läser av månåldern på en månfasklocka

Även om månen är cirka 4,5 miljarder år gammal så mäter vissa månfasklockor månens ålder i antal dagar sedan senaste nymåne. Det är tiden mellan de 2 månarna som visas i delarna i 1-29,5 dagar på disken.

Varför köper man en månfasklocka?

Ärligt talat så finns det en app eller hemsida med mer detaljerad information om tilltagande och avtagande måne. Dessutom kan du alltid gå ut och titta uppåt – Månen gömmer sig inte. Men den andra – må vi säga – viktigare anledningen till att bära en månfasklocka är för hur den ser ut och den historia den berättar i sin bana runt Jorden på din handled.

En månfasklocka är endast en del av den historia den berättar. På Trendhim tycker vi att varje accessoar du bär är en del av din historia. Den du berättar för dig själv och den du berättar för andra. Oavsett om du klär upp dig för en intervju eller hittar den perfekta klockan för en första dejt... vad du bär blir en del av din resa och en detalj i din berättelse som gör den speciell.