Fri frakt på allt | Slutar om:

00:00:00

Fri frakt på allt

Slutar om:

00:00:00
365-dagars returpolicy - utan frågor!
Gratis standardfrakt för alla beställningar-
Kontakta Oss

Hur du odlar rätt skägg för dig

Vi har sammanställt tips, trick och produkter som du behöver för att odla ett mjukt, tätt och hälsosamt skägg. Oavsett om det är din första stubb eller om du är en riktig viking, är det alltid bra att se till att det smickrar din ansiktsform.

Det råder ingen tvekan om det. Skägg är inne!

Män har alltid haft skägg. Ur ett historiskt perspektiv har det varit en trend att vara rakad. En renrakning har varit populär i väst sedan den viktorianska eran, men under de senaste 10 åren har vi sett att antalet män med skägg har ökat.

Varje man bör någon gång under sitt liv odla ett skägg. Det kan passa dåligt, eller kanske inte växa så bra, men enda sättet att veta säkert är att låta det växa ut.

Det finns fler anledningar till att odla skägg än ren nyfikenhet.

Mäns ansiktshår har utvecklats till att uppfattas ha ett medfött evolutionärt och socialt värde, däribland:

 • Tecken på god hälsa och kondition
 • Visar att du har sexuellt aktiv förmåga och ålder (du vill inte att de ska tänka något annat)
 • Signalerar till ”konkurrenterna” att du befinner dig på toppen, dvs att du är aggressiv och redo för strid

Så även om termen ”manlighet” har blivit ett modeord med viss negativ klang och även om som alla har åsikter om det så finns det inga tvivel ur en biologisk synvinkel: skägg är tydligt och synligt manliga.

Tidningen Evolution and Human Behaviour Journal fann att i jämförelse mellan män med helskägg, mustasch, bockskägg respektive renrakade män finner kvinnor män med helskägg mest attraktiva.

Men inte nog med att de var mest attraktiva.

Kvinnor bedömde helskägg som mer maskulina, mogna, snygga, dominanta, självsäkra, modiga, liberala, självständiga och produktiva. Det låter som utmärkta egenskaper att förknippas med.

Och för de som oroar sig att ha ett skägg på jobbet – vet att ett välvårdat och välskött skägg gör att du ser lika snygg och professionell ut som dina renrakade kollegor.

Det enda som återstår nu är att börja odla det.

1 Hur du odlar rätt skägg för dig1.1 Vilket skägg ska man odla?1.2 Välj rätt skägg för din ansiktsform1.3 Hur du odlar skägg för första gången1.4 Ge ditt skägg rätt start1.5 Ni frågade – vi svarade

Vilket skägg ska man odla?

Medan ditt skägg är unikt för dig bör du ändå ha en uppfattning om vad du siktar på. Att odla skägg är en övning i tålamod. Ett klumpigt saxklipp kan kasta dig bakåt flera veckor eller månader, så improvisera inte.

Oavsett om du ska precis bortom skäggstubb eller vill ha ett helt Gandalf-skägg, vill du ha ett skägg som matchar din ansiktsform och som förstärker det. Inte ett som bara följer dina ansiktskonturer i en vald längd.

Utöver ansiktsform finns det några andra punkter att tänka på när du väljer en stil.

 • Längd – Hur långt skägg du vill ha. Det beror på personlig stil och sociala/professionella sammanhang.
 • Ojämna fläckar – Vi har alla unik skäggtäckning. Hur stora kala fläckar och var påverkar vilken stil som passar dig bäst.
 • Densitet – Det är genetiskt och vissa killar kan bara inte odla ett tjockt skägg oavsett hur mycket de försöker.

Välj rätt skägg för din ansiktsform

Att ha ett skägg som är lika långt överallt är verkligen ett slöseri med potential. Du vill att ditt skägg och ansikte ska samspela för ett slätt och symmetriskt utseende.

Här är några tips för att uppnå det baserat på din ansiktsform.

Oval ansiktsform

An oval face is a middle ground between other face shapes and generally the most appealing.

If this applies to you, you’re lucky and most beard shapes will suit you well.

Fyrkantig ansiktsform

Du kommer vilja odla ditt skägg mer på hakan och kortare på sidorna. Ett längre, smalt skägg kommer förlänga ditt ansikte utan att göra det bredare.

När det växer ut, forma det till en rundad, oval form för en fin kontrast mot din mer kantiga benstruktur.

Rund ansiktsform

Similar to square faces, you’ll want to grow a beard that’s longer on the chin than on the sides.

Round faces tend to be as long as they are wide. A more angular beard (not too sharp) will complement nicely.

Rektangulär ansiktsform

Eftersom ansiktet är längre än det är brett, kommer du vilja lägga till proportion genom att ha ett fylligare skägg på sidorna än på hakan.

Det lägger till bredd till ett smalare ansikte.

Triangelformat ansikte

Ett triangelformat ansikte gör det lurigare att få till ett snyggt skägg, eftersom kärken redan är bredare än pannan.

Det enklaste alternativet är att hålla skägget kort.

Ett annat alternativ är att odla ett skägg som är längre på sidorna än på hakan och forma det inåt för en övergripande oval effekt.

Diamantformat ansikte

Precis som för ett triangelformat ansikte kan det vara svårt att balansera ett diamanformat ansikte med skägg.

Du vill ha ett skägg som är längre på hakan än på sidorna. Med väldigt kantiga kindben behöver håret vara lite kortare på hakan än andra delar av ansiktet för att få en fint rundad form.

Hur du odlar skägg för första gången

Du har valt ett slutmål baserat på din ansiktsform och andra faktorer.

Men hur kommer man egentligen igång?

Det är inte raketforskning. För att börja odla ett skägg, sluta raka dig.

Hur kan du få ditt ansiktshår att växa snabbare? Hur snabbt ditt skägg växer och hur fylligt det är varierar från man till man. Du kommer vilja låta ett ordentligt skägg formas innan du börjar göra något med det.

Att låta ditt skägg växa visar hur det växer naturligt och visar eventuella särdrag som ditt skägg kan ha. Det låter dig veta hur du bäst formar det när du kommer till det skedet.

Beroende på hur tjockt ditt skägg är, kan det vara tufft att ta sig till den här perioden – tunna skägg ser alltid dålig ut i början.

Det är lettare att ta sig genom det här stadiet under semestern eller no-shave november eftersom det kan få växa utan att du behöver känna dig för generad.

Det kliar i början – Vad man ska göra åt skäggklåda

Skäggklåda är ett vanligt problem med de flesta käggi början. För de flesta män upphör klådan efter ett par veckor ... men kan vara längre om du har känslig hud.

Många killar kommer aldrig förbi det här stadiet oavsett hur många gånger de försöker odla skägg. En av de vanligaste anledningarna till att män rakar av sig skägget efter ett par veckor är att de inte klarar av klådan deras grova stubb, som har rakats till trubbiga, hårda ändar växer fram.

Väl förbi det stadiet mjuknar håren avsevärt och klådan försvinner.

Om det inte gör det eller kommer tillbaka senare beror det troligen inte på skägget utan snarare på grund av torr hud eller andra hudproblem. En ordentlig underhållsrutin kan hjälpa huden hålla sig mjuk och återfuktad.

När du ska trimma ditt skägg

Även om du borde överlåta själva formen till din barberare och hans/hennes expertis, finns det några saker att göra hemma.

En är att trimma mustaschen så den håller sig ovanför läppen.

En annan är att raka halsen och överdelen av kinderna för att få en tydlig skillnad mellan skägg/inte skägg.

Klicka här för att lära dig mer om hur du ska göra när du trimmar din mustasch och kinderna.

Skägg och hälsa

En av de mer förbisedda aspekterna med att odla skägg är din allmänna hälsa. Även om det här inte är en hälso- eller träningsartikel, finns det 4 grundläggande saker att uppmärksamma för optimal skäggtillväxt – sömn, återfuktning, näring och testosteron.

Sömn Du mår inte bara dåligt av för lite sömn, det ökar också kortisolnivåerna (stresshormonet) som är skadligt för ditt hår och skägg.

Den exakta mängden sömn du behöver varierar, men generellt är det 7-9 timmar beroende på ålder, hälsa och hur mycket du älskar ditt skägg.

Återfuktning Det första steget till ett hälsosamt, mjukt och väl återfuktat skägg är att se till att du själv är väl återfuktad.

Det finns flera olika tumregler för hur mycket vatten du bör dricka, men de alla är ganska godtyckliga och varierar beroende på otaliga faktorer. Den grundläggande är att du har klar urin och inte behöver springa på toaletten var 5:e minut.

Näring Utöver allt du hört tidigare försvagar socker och skräpmat ditt hår. Detta gör inte bara att ditt skägg är mer benäget att få kluvna toppar, utan det berövar också dess naturliga glans och jämnhet.

Utöver en välbalanserad diet är vissa vitaminer och mineraler nyckeln till ett starkt och tjockt skägg.

Även om inga av dem har bevisats öka tillväxten, hastigheten eller tjockleken kan brister göra resan till ett majestätiskt skägg svår ... om inte omöjlig.

Ta endast tillskott om du inte kan få vitaminerna på något annat sätt. Helst bör du få allt som behövs från en välbalanserad kost (som innehåller protein, gym-älskare!). När du uppnår din rekommenderade dagliga dos, frigörs överskottet antingen som avfall, eller som något skadligt.

Biotin (B7-vitamin) Ansvarar för hudhälsa och keratintillverkningen.

Mat att äta: Potatis, hasselnötter, valnötter, havregryn och korn

D-vitamin och järn Låga halter av D-vitamin och järn kan orsaka håravfall. Precis som med biotin kommer rekommenderade mängder inte att göra så att håret växer snabbare eller tjockare, men för låga nivåer är definitivt ett problem för alla som vill behålla håret/skägget.

Mat att äta (D-vitamin): fet fisk (tonfisk/makrill), ost, äggulor, vissa livsmedel berikade med D-vitamin (vissa mejeriprodukter, apelsinjuice, spannmål). Mat att äta (järn): torkad svamp, kli, bovete, lever, kornel, cashew, havre, linser, jordnötter

A-vitamin Brist på A-vitamin kan orsaka håravfall.

Det är även viktigt för talgproduktionen. Den här naturliga oljan/fettet bildas i ditt hår och hindrar det från att bli sprött och torrt.

Mat att äta: Morötter, sallad, sötpotatis, fiskleverolja, kalkonlever, butternutsquash

Testosteron Det finns en definitiv koppling mellan högt testosteron och tjockt hår. När du är tonåring är det de ökande testosteronnivåerna som ger dig ansiktshår till att börja med.

Som tur är finns det naturliga metoder att öka dina nivåer.

 • Sov 7–9 timmar per natt. Vi nämnde sömnbrist ovan för dess effekt på kortisolproduktionen. Forskning visar tydligt att
  mer sömn är lika med mer testosteron.
 • Svält inte dig själv. Du kanske vill tappa några kilo, men kalorifattig kost gör reproduktionssystemet långsammare och minskar testosterontillverkningen.
 • Motståndsträning. Lyft vikter, särskilt stora sammansatta rörelser så som knäböj och marklyft har visat sig öka testosteronnivåerna. Det ökar även muskelmassan och bränner fett, vilket också ökar nivåerna.

Ge ditt skägg rätt start

Ni frågade – Vi svarade

Borde jag raka av mig skägget under sommaren?

Många killar odlar sina skägg under vintern och rakar av det under sommaren av rädsla för överhettning.

Tänk på ditt skägg som en sköld, inte en värmare.

Medan det skyddar ditt ansikte mot kyla och vind under vintern, skyddar det även mot solen under sommaren ... vilket gör dig svalare, inte varmare. Det är som om dina kinder har permanent skugga.

Är det bra eller dåligt att använda skäggolja när jag odlar skägg?

Skäggolja är ditt skäggs bästa vän. Det är ett måste för att odla ett mjukt och friskt skägg.

Är olivolja bra för skäggväxt?

Olivolja kan användas som en naturlig skäggolja och har många fördelar för hud och hår... inklusive förebyggandet av mjäll.

Problemet är att olivolja har en låg absorptionshastighet, vilket innebär att det stannar i skägget och kan ge dig ett flottigt utseende om du använder för mycket.

Fördelen med de flesta skäggoljor är att de absorberas snabbt och gör att du ser fräsch ut.

Varför kliar mitt skägg?

Skägg som börjat växa kan klia, eftersom grov hård stubb växer upp ur huden för första gången.

Det här brukar avta efter ett par veckor, men det kan vara en utmaning för män som precis har börjat.