Spara 20 % på alla solglögon

Spara 20 % på alla solglögon

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 595 kr-
Kontakta Oss

Din skäggvårdsrutin hemma: 5 snabba steg

Om du odlar skägg för du tänker att det inte kräver så mycket underhåll... tänk om. Medan det kräver arbete, kommer några enkla steg i rätt ordning göra att andra kommer avundas ditt skägg på nolltid.

De flesta morgnar går på autopilot – borsta, spotta och skölj. Allt funkar bra och du vet exakt hur lång tid det tar att göra dig redo varje morgon.

Så en dag börjar du odla skägg och hela din rutin förändras. Hur får du ut det mesta av ditt skägg utan att spendera extra tid att stressa över det? Ska du använda skäggolja först och sen balm? Och när ska du kamma det?

Vi har tagit fram 5 skägg för skäggvårdsrutin hemma som är enkla att följa och är snabba att göra. Och resultatet... det talar för sig självt.

1 Din skäggvårdsrutin hemma: 5 snabba steg1.1 1. borsta skägget1.2 2. trimma skägget1.3 3. tvätta skägget1.4 4. använd skäggolja & -balm1.5 5. borsta & stajla ditt skägg1.6 Ni frågade – vi svarade

1. Borsta skägget

Det första steget är att borsta skägget (torrt) innan du duschar.

Använd en borste med vildsvinsborst för att exfoliera och lösgöra eventuellt mjäll. Borsta sakta över och mothårs för bästa resultat. Om du har torr hud och mjäll, då kommer du se det på borstens ändar. Men oroa dig inte... det gör det lättare att tvätta bort i duschen.

Därefter borstar du med borstens mjuka del (helst gummi) så huden inte blir irriterad, gnugga försiktigt huden under skägget med cirkelrörelser. Det stimulerar blodflödet och hårsäckarna. Och det känns bra.

2. Trimma skägget

Det andra steget, även om det inte behöver göras varje dag, är att trimma ditt skägg.

Det handlar inte om att trimma hela skägget, snarare att behålla det rent genom att trimma mustaschlinjen och raka halsen och kinderna.

Om det är dags att trimma hela skägget – eller om du är nervös att göra det själv – kontakta din lokala barberare. De tjejerna och killarna är utbildade att göra underverk för ditt skägg.

Det kan vara lättare för dig innan duschen eftersom blött hår är längre än när det är torrt. Du kan råka trimma vått hår för mycket.

Oavsett om du använder en trimmer eller sax, se till att ditt verktyg är rent och vassa. Att hacka dig genom ditt skägg kommer trubba instrumentet och är lika kontraproduktivt som det låter – istället för en nära trimning kommer håret brytas av och du får slitna toppar som kan klyvas.

Mustaschlinje

Först, använd klippare eller saxar för att göra dig av med oönskat hår, särskilt det under eller runt din näsa. Och... var inte rädd för att trimma håret i näsan heller.

Därefter kammar du mustaschen rakt nedåt och trimmar allt hår som sticker ut under läpplinjen. Hår som är längre kommer vara en fälla för din lunch.

Hals & kinder

Målet här är inte att ändra hals och kindlinjerna, snarare att göra sig av med oönskat hår utanför skägget.

Förbered ansiktet som för en normal rakning men med mindre lödder/tvål så du kan se linjerna under.

För bästa resultat, använd en tveeggad säkerhetshyvel – flerbladiga utbytbara rakhuvuden har en tendens att täppas till – för att följa linjen med korta, precisa drag. Var extra noggrann att inte raka in i skägget. Du kan använda en rakapparat, men då kommer du inte vara renrakad.

Det finns inte riktigt något du kan göra om du rakar in i skägget. Låter håret växa tillbaka naturligt. Din halslinje är inte särskilt synlig ändå och håret brukar se tunnare/kortare ut på kinderna och växer tillbaka relativt snabbt.

Var ska halslinjen vara?

Inte för högt!

Det finns en beklaglig trend bland killar att raka av större delen av halsskägget och det bara krullar sig ner under käken och slutar där. Det gör att det ser ut som om du har en dubbelhaka.

Det finns 2 metoder för att hitta rätt halslinje – placera två fingrar ovanför adamsäpplet. Det är platsen där linjen borde sluta och spåra den sedan runt din hals.

Eller böj ned huvudet så du får en dubbelhaka – skägget ska följa huvudvecket som skapas.

Var ska kindlinjen vara?

Det varierar beroende på din stil. För ett helskägg vill du gå från mitten av örat till munnen. Antingen i en rak linje eller med en liten kurva.

3. Tvätta skägget

Vi är säkra på att vi inte behöver predika hygienens dygder för dig. Vad du kanske inte vet är att ditt skägg har en tendens att bli smutsigare än andra delar av din kropp och behöver därför extra uppmärksamhet.

Till skillnad från håret kommer ditt skägg troligen vidröras flera gånger under dagen – av dig själv medan du tänker på livets mysterier och din bättre hälft – vilket innebär att alla bakterier från dörrhandtag, bilrattar och tangentbord kommer vävas in i ditt ansiktshår.

Och glöm inte mat och dryck som fastnar i ditt skägg oavsett hur försiktig du är. Taco-fredag är värst.

Använd ett milt, naturligt schampo och löddra upp det. Se till att du täcker hela skägget. Minska vattentemperaturen i det här steget så det är ljummet eller svalt – varmt vatten torkar ut huden och orsakar mjäll.

Klappa skägget torrt istället för att gnugga det med en handduk för att motverka skador.

Om du ska föna håret, använd inte varmluft eftersom det torkar ut stråna hela vägen till roten och gör de sköra och mera sannolika att klyvas. Använd den kallaste inställningen eller klappa torrt med en handduk.

4. Använd skäggolja & -balm

Efter duschen tar du din favoritskäggolja eller skäggbalm och masserar noga in det i ditt skägg.

Till skillnad från fuktkräm är olja lätt nog för att gå genom hår och belägga huden, vilket gör den återfuktad och skyddad.

De här produkterna låser inne fukten i dina hårstrån och återfuktar även huden.

Hur du använder skäggolja

Du behöver mindre olja än du tror.

För alla utom de längsta skäggen räcker 8-10 droppar. För pumpflaskor är det ungefär ett pump. För andra oljeflaskor är det ungefär 3 fingertoppar.

 1. Täck fingertopparna på pek-, mellan och ringfingrarna på ena handen (bara toppen, inte hela fingeränden).
 2. När oljan är på dina fingertoppar, lägg det på båda händerna och massera försiktigt in det i ditt skägg. Försök massera ner det till huden utan att skrapa.

Hur du använder skäggbalm

Balsam lägger till ett riktningselement i slägget och hjälper forma det.

 1. Börja med att gnugga händerna för att värma upp dem.
 2. Använd en halv fingernagels mängd balsam och sprid ut det i händerna.
 3. Applicera genom att dra fingrarna genom håret.

5. Borsta & stajla ditt skägg

När din olja eller balsam applicerats, ta vildsvinsborsten och sprid jämnt ut produkten i ditt skägg.

Använd mjuka, långa drag mothårs och från sida till sida för att se till att allt täcks.

Du är nästan klar! Det sista steget är att forma skägget som du vill ha det.

Vid den här punkten, använd en liten klick mustaschvax för att hålla mustaschen på plats.

Medan du måste borsta eller kamma skägget för att förhindra att det ser ut som en stripig röra, det finns en risk att göra för mycket, särskilt bland de som nyligen skaffat skägg.

Även de längsta skäggen behöver inte borstas mer än 3-4 gånger per dag. Se till att kammtänderna inte sitter för tätt så du inte luvar skägget och påskyndar kluvna toppar.

Så är det. Du ser bra och redo ut att erövra världen. Det kan verka skrämmande först, men hela processen lägger till mindre än 2 minuter till din morgonrutin.

Och resultaten är hur otroligt mycket bättre ditt skägg kommer se ut genom att följa stegen ovan.

Innan vi går, här är några sista tips som hjälper dig på vägen till ett majestätiskt manligt skägg.

 • Låt det vara. Ju mer du rör vid, sliter och drar i ditt skägg, desto ohälsosammare kommer det vara och se ut.
 • Borsta inte för mycket.
 • Skäggolja är ditt skäggs bästa vän.
 • Rakning ökar inte tillväxten. Det enda beprövade sättet för tjockare tillväxt är att optimera din hälsa, särskilt din sömn, näringsintag och hormoner. Använd en mjuk borste för att stimulera hårsäckarna.

Ni frågade – Vi svarade

Hur blir jag av med skäggmjäll?

Skäggmjäll är skräcken för alla skäggiga herrar, det förändrar skäggbäraren från en välvårdad gentleman och till en smutsig grottman.

De goda nyheterna är att till skillnad från vanligt hårmjäll som alltid kan synas i håret brukar skäggmjäll bara synas när ditt skägg rörs, det lämnar små fläckar död hud och andra oattraktiva fläckar på ditt bröst.

Det första du behöver göra när skäggmjället slår till är enkelt, uppenbart men otroligt svårt.

Sluta. Pilla. På. Ditt. Skägg.

Det andra är att inse att skäggmjäll oftast är torr hud under ditt skägg. Skägg må skydda dina känsliga kinder mot sol, vind och regn, men de skapar en effektiv barriär mot grundläggande hudvård.

Om du följer vår rekommenderade skäggvårdsrutin ovan, då kommer skäggmjäll inte vara något större problem för dig. Men om det kommer, då får du nu några viktiga saker du kan göra för att återställa ditt skägg till dess glada och flingfria tillstånd.

Om ditt skäggmjäll kvarstår (tänk månader, inte dagar), då kan problemet vara mer seriöst och du bör kontakta en dermatolog för att se till att du inte har ett hudproblem.

Ett sista tips – varma duschar torkar ut din hud och orsakar mjäll. Om skäggmjäll är ett återkommande problem, överväg då att sänka temperaturen några grader och använd ljummet vatten att tvätta ditt hår och skägg med istället.

Varför har jag klubna toppar och hur kan jag reparera och motverka dem?

Kluvna tppar i skägget är ett problem – desto mer när ditt skägg blir längre. De får ditt skägg att se spretigt och ovårdat ut... vilket troligen inte är stilen du siktar på. Förutom att det ser ovårdat ut kommer du veta när du har kluvna toppar eftersom skägget kommer kännas strävt och det börjar klia.

Det finns flera anledningar till kluvna toppar, men det handlar om svaga eller torra skäggstrån. Att diagnostisera och fixa de underliggande orsakerna tar tid, så känn dig inte besviken om situationen löses över natten.

Huvudorsaken till kluvna skäggtoppar är:

 • Du har kammat för mycket
 • Föning (särskilt med varm luft)
 • Trimning med slöa verktyg

Det första du ska göra är att trimma skägget och ta bort dem. Det kommer drastiskt minska risken för att det sprider sig ner till roten, vilket förvandlar en mindre irritation till en katastrof.

Det andra du kan göra är att återgå till grundläggande skäggvård och se till att det får ordentlig näring under din underhållsrutom med skäggolja och/eller balm.

Hur gör jag skägget mjukare?

En ordentlig underhållsrutin bör hålla ditt skägg mjukt och ge det volym.

Vilken skäggborste bör jag använda för grovt, styvt skägg?

När du kammar eller borstar ditt skägg vill du bli av med trassel och knutar så försiktigt som möjligt.

Undvik att dra eller rycka till varje pris – det skadar skägget under en längre tid.

Om du har grova, styva skäggstrån är det första du ska göra att använda en underhållsrutin som mjukar upp dem. Styvt hår är ett ohälsosamt hår.

Du behöver fortfarande borsta dem, men med en bredtandad kam och kamma förrsiktigt för att lösa upp knutarna.

Borde jag använda en borste eller kam för mitt skägg och mustasch?

Använd antingen eller.

Vildsvinsborstar är bra att jämnt fördela oljor och balsam.

Kammar är bra för att ge riktning och lösa upp tovor. Se till att tänderna når genom till kinderna.

För mustaschen, skaffa en minimustaschkam. En normal borste kommer vara för stor.

Vilka produkter gör skägget mjukare och lättare att stajla?

Ditt skäggs bästa vän är skäggolja. Regelbunden användning låser inne fukten och tämjer ditt skägg, vilket ger dig mjuka och släta lockar.

Använd ett milt schampo för att tvätta skägget när du duschar för bästa resultat.

Vad är skillnaden mellan skäggolja, -balm och -vax?

Skillnaden mellan dessa produkter är näring eller riktningshållning.

Skäggolja innehåller naturliga bäraroljor som ger håren och hårstråna skydd och näringen de behöver.

Skäggbalm innehåller också oljor men lägger till riktningshållande element (som hårgelé) så du kan stajla ditt skägg och det håller sin form.

Vax används generellt till mustaschen, antingen för sig självt eller när du har ett skägg. Det är som hårvax eller gelé och håller mustaschen i form under dagen. Vax har oftast ett starkare grepp än balm.

Kan jag använda skäggolja om jag har känslig hud?

Ja. Dubbelkolla ingredienserna och välj en utan syntetiska ingredienser. Du vill undvika parfymer eftersom de ofta torkar ut huden.

Kan människor utan skägg använda skäggolja?

Ja.

Skäggolja är ett effektivt sätt att återfukta huden och kan även användas på renrakad hud och lätt stubb.

Applicera det som du skulle göra med ditt skägg men med mindre mängd så du inte ser flottig ut.

Behöver jag använda balsam i mitt skägg? Hur många gånger i veckan?

Du kan antingen använda en separat skäggbalsam eller använda en skäggtvätt med balsamelement när du tvättar skägget.

Balsam hjälper att mjuka upp och skydda ditt skägg. Vi rekommenderar att använda balsam i skägget 2 gånger i veckan.

Om jag använder balm eller vax, borde jag också använda olja då? I vilken ordning ska jag använda dem?

Skäggbalsam brukar ha bäraroljor och eteriska oljor, så du behöver inte använda extra olja. Om din hud är torr, använd olja först och sedan skäggbalsam.

Vårt förslag och även Dashtis är att alltid använda skäggolja – det är den enda saken du inte ska skippa.

Vax innehåller inte oljor och är bara för att hålla håren på plats. Du bör applicera vaxet efter du har använt olja som vanligt.