365-dagars returpolicy
Frakt 45 kr - Gratis över 449 kr
010-750 27 71 - (arbetsdagar 9:00-17:00)
Alla accessoarer
Kostymaccessoarer
Smycken
Väskor & plånböcker
Frakt 45 kr - Gratis över 449 kr -
Trendhim
×
Trendhim
Språk:
Armband
Bälten
Flugor
Glasögon utan styrka
Halsband
Halsdukar
Handskar
Hattar
Hängslen
Kavajnålar
Klockor
Manschettknappar
Näsdukar
Plånböcker
Rakning
Ringar
Skäggvård
Slipsar
Slipsnålar
Solglasögon
Väskor
Örhängen
010-750 27 71
Arbetsdagar 9:00-17:00
Se Alla

Förlovningsringar för män

En växande trend

Om du är en straight cisman från utanför Sydamerika eller Nordeuropa så kanske du frågar dig själv: "Förlovningsringar för män? Är det verkligen en grej?"

Ja, det är det. I många delar av världen bär både män och kvinnor ring på sitt ringfinger som en symbol för deras förlovning. På Island säljs förlovningsringar endast som par. Tack vare en ökande förståelse och acceptans av samkönade giftermål och jämställdhet har traditionen spritts till andra delar av världen.

Men var kommer förlovningsringstraditionen från och varför har den börjat bli populär bland män nu?

En kort historia om förlovningsringar

En symbol för ägande som blev ett tecken för hängivenhet

Romarna trodde att det fjärde fingret på vänster hand (felaktigt räknades tummen som ett finger) hade den så kallade vena amoris, eller "kärleksvenen." Trots dess romantiska namn så var förlovningsringen ett tecken på ägandeskap under den tiden. De flesta förlovningsringar var tillverkade i hampa, läder eller ben, och endast de rikaste männen gav sina blivande fruar ringar i guld eller silver, och endast då för att visa upp sin rikedom.

Nyttjandet av förlovningsringar spreds över Europa under medeltiden på grund av den långa vänteperioden mellan förlovning och giftermål. Ringen bars fortfarande bara av kvinnan och symboliserade ägandeskap snarare än partnerskap.

Det var först under 1900-talet som giftermål började ses som ett partnerskap mellan jämställda parter och traditionerna kring förlovning och giftermål har varit i konstant förändring sedan dess. Varje kultur har olika traditioner när det gäller förlovning och i den globala värld vi lever i är det ditt val hur du firar din relation.

Dagens förlovningstraditioner

Ett smörgåsbord av alternativ

Förutom samkönade par har många män börjat bära förlovningsring för att ära sina framtida fruar. Varför ska hon bära ett tecken på att hon är upptagen och inte han? Du må ha ställt den stora frågan, men hennes svar har tagit er båda av marknaden. Det har även börjat bli vanligare att kvinnor friar till männen, snarare än att mannen friar.

Renhetsringar, vänskapsringar med flera ses ibland som jämställda med förlovningsringar då de symboliserar en sorts trohet och deras utseende skiljer sig väldigt lite från förlovningsringar.

En förlovningsring är ett löfte. Ett löfte att vara trogen din partner även om du inte enligt lag är tvingad till det ännu. Med det sagt är en förlovningsring ännu mer imponerande än en vigselring. En förlovningsring innebär att du är trogen din partner genom ditt fria val. En vigselring innebär att du gör det för skatter. Vissa par väljer att vara förlovade hela livet.

Hur du bär en förlovningsring för män

Det finns inga regler... bara riktlinjer

Du bär din förlovningsring på ditt ringfinger - vilket av dem är upp till dig. Den lokala seden skiljer sig på det ämnet. I vissa kulturer bärs förlovningsringen på vänster ringfinger och återanvänds som vigselring. I andra kulturer bär du den på höger hand och sedan vigselringen på vänster. Och i andra bär du den på vänster och flyttar den till höger för att göra plats för vigselringen eller hänger den i en kedja runt halsen eller slutar använda den. Brittiska gentlemän bär sina vigselringar nedanför sin familjs signetring.

För att göra en lång historia kort så är valet ditt. Om du vill följa den lokala seden, fråga din lokala juvelerare, men ha i åtanke att det är ditt förhållande, din berättelse och ditt val.

Olika förlovningsringar för honom

Bekvämt eller säkert? Flashigt eller långlivat?

Material

Som med vigselringar är förlovningsringar traditionellt tillverkade i guld, platina eller silver, men som de flesta traditioner förändras dem. Du känner säkert äldre herrar som burit en guldvigselring i årtionden. Titta närmre och du kommer se alla bucklor och repor och han kan berätta hur ofta han får ta den till en butik för att slätas till och poleras. Det är för att, förutom att vara dyrt, är guld, platina och silver mjuka metaller.

Moderna material så som titan, keramik, kolfiber, kirurgiskt stål, volfram och till och med silikon bra alternativ som är starkare, bekvämare, prisvärda och har längre livslängd.

Titan är starkt, lätt och allergivänligt. Keramik är icke strömledande. Kirurgiskt stål är prisvärt, starkt och lätt att forma. Och silikon är elastiskt, bekvämt och kan lätt bytas ut. Materialvalet är inte längre begränsat av traditionen. Välj det material som bäst passar dig och din livsstil.

Ytbehandlingar

Låt oss inse det, äkta guld och titanringar kostar en arm och båda njurar. Det är anledningen till att många väljer pläterade förlovningsringar. Det vanligaste är kemiskt förgyllt sterlingsilver med ett tunt lager guld på ytan. Den här sortens plätering ger ett tunt lager som tappar färg med tiden och eftersom det är ett lager metall ovanpå en annan detalj kommer det flaga om det skadas. Alla repor kommer visa den dolda basmetallen under och eftersom både silver och guld är mjuka måste du ta riktigt god hand om det för att det ska hålla.

En relativt ny typ av ytbehandling är PVD-beläggning. Titannitrit hettas upp till sitt plasmatillstånd och skjuts mot objektet inuti en vakummkammare. Det fästs till ytan på en molekylär nivå. Eftersom det sker i vakuum och sker i så hög temperatur är processen miljövänlig. Väldigt lite material slösas och inga farliga kemikalier lösgörs av behandlingen. Det blir ett hårt keramiskt lager som är reptåligt, ärgar inte och eftersom det är fäst på molekylär nivå kommer det varken blekna eller flagna.

Storlek och form

Vigselringar är enkla av en anledning. Det ska bäras av mannen genom hela hans liv, så de måste passa alla män och alla stilar. Vi har gått igenom faser i våra liv och ändrat våra stilar efter det, men vigselringar är ämnade att vara statiska.

Det gäller däremot inte förlovningsringar. Om du inte väljer att använda samma ring som vigselring eller flyttar det till ett annat finger så ska förlovningsringen bara bäras från friandet till vigseln. Det gör att det är fritt fram att välja som du vill. Så länge du bär den på ditt ringfinger så kommer den säga samma meddelande. Kolla in vår Ultimata guide till ringar för män för mer information om ringtyper och former.

Om du tänker bära den som (eller med) en vigselring, välj en enkel form som inte krockar med det du bär. Om din hudton är varm, då är guld ett säkert val, och om den är kall så passar silver och stål bra. Och som alltid, svart passar med allt, men det kanske inte är särskilt en uppmuntrande färg för en förlovningsring.

En mans förlovningsring bör vara märkbar och maskulin men inte överdrivet stor eller liten. Välj en ring som är mellan 6-10 mm tjock och du kommer pricka rätt. Om du arbetar med händerna så kommer borstat stål eller satinpolerad yta dölja tecknen på slitage som kommer att komma. Och textur gör dem ännu mindre märkbara. Oavsett hur tufft eller reptåligt materialet är så kommer märken att synas med tiden. Skillnaden är mest hur många och hur synliga de är.

Profil

Det här är nog den mest förbisedda delen av förlovningsringar. Ringar kommer med flera olika profiler, som du kan se på skisserna nedan och de flesta förlovningsringar har en klassisk hov eller platt profil.

En platt ring har hårda kanter och en råare estetik. Dessa ringar sitter bra längs med hela sin bredd i kontakt med din hud och ytspänningen håller den precis på den plats du vill att den ska sitta. Om du däremot väljer en tjockare ring kommer då få ringklåda om du inte tar av den då och då för att låta huden andas. Och eftersom den är kantig är det inte lika bekvämt att ta på och av dem som hovringarna.

Hovringar har en böjd insida, vilket gör dem väldigt bekväma att bära, och att ta av och på. Eftersom de är böjda fastnar mindre fukt under ringen, så det är mindre risk att få ringklåda. Däremot är mindre yta i kontakt med huden och kommer därmed kännas lösare på fingret.

Hemligheten att välja en ring som ni båda är nöjd med kräver att ha din stil och livsstil i åtanke när du väljer en.

Vigselring vs. förlovningsring

Vad är skillnaden?

Ärligt talat, det är ingen större skillnad. Vissa kulturer använder samma ring för båda syften och andra bär båda samtidigt, vilket kräver att båda har en tidlös och enkel design. Kolla in vår Ultimata guide till vigselringar för män.

Men om du tänker byta ut din mot en vigselring en dag, då får du lite att tänka på: Din förlovningsring är för nuet; din vigselring är för alltid. Skaffa en förlovningsring som hyllar din relation och framhäver hur du känner i nuet.

En lång historia kort...

Du gör du

Förlovningsringar har en lång historia men precis som traditioner utvecklas de konstant. Samma gäller moderna relationer. En förlovning är ett löfte att vara trogen en person resten av livet, men det är upp till er båda hur ni definierar det löftet - och inte för att tala om polyamorösa relationer och andra alternativa typer av familjebildningar. Precis som att ingen annan kan definiera hur nu lever era liv tillsammans kan ingen berätta för dig hur ni hyllar er kärlek till varandra.

Din förlovning är en av de viktigaste kapitlen i din berättelse. Hur du berättar det är helt upp till dig.

Tillbaka
Återställ mitt lösenord

Tack ! Om du har ett konto får du ett mail från oss. Om du inte får ett mejl från oss beror det på att du inte har ett konto. Du kan skapa ett konto genom att klicka på SKAPA ETT KONTO på vår "Logga in"-meny.

Hoppsan! Vi behöver din e-postadressE-postadressen är ogiltig.