Fri frakt på allt | Slutar om:

00:00:00

Fri frakt på allt

Slutar om:

00:00:00
365-dagars returpolicy - utan frågor!
Gratis standardfrakt för alla beställningar-
Kontakta Oss

Hur du gör rent & vårdar herrarmband

Vi har fått många frågor om hur man tar hand om herrarmband. Från rostfritt stål till pärlor eller läder, våra tips nedan kommer visa dig några saker du kan göra för att de ska fortsätta se lika bra ut som den dagen vi skickade dem till dig.

Armbandsfaror existerar året runt. Från att sjunka till havets botten som slutet på Titanic (sorry för spoilers) till att ramla av under en riktigt bra beach volleybollmatch. Olyckor händer. Ditt armband behöver hjälp att skyddas.

Det enda sättet att garantera att inte tappa bort eller skada ditt armband är att aldrig bära det. Men vem vill det?

Istället för att skippa handledsgodiset, följ de här 5 enkla riktlinjerna för att skydda armbandet och få det att se lika bra ut som dagen vi skickade det till dig. Och om det blir smutsigt, lär dig hur du gör rent det med tipsen nedan.

1 Hur du gör rent & vårdar herrarmband1.1 Att veta när man ska ta av sig armbandet1.2 Hur du vårdar ett herrarmband1.3 Hur du tar hand om ett pärlarmband för män1.4 Hur du tar hand om herrarmband i rostfritt stål1.5 Hur du tar hand om läderarmband för män

Att veta när man ska ta av sig armbandet

 1. Ta av armbandet innan du simmar i havet eller tränar. Saltvatten är skadligt för de flesta armband och skinande föremål är även kända för att attrahera hajar – en mycket bra anledning att inte simma med armbandet på! Svett är inte heller bra för sterlingsilver, läder och pärlarmband.

 2. Ta av armbandet om du ska simma i en pool eller bada i badkar. Du kanske drömmer om att ta det lugnt i bolen, helt täckt med bling som om du vore i en rapvideo. Men om du verkligen vill hoppa i poolen, då behöver dina drömmar redigeras lite. Klor skadar och missfärgar många metaller (även rostfritt stål) och kan fräta av vissa stenars polerade yta.

 3. Ta av armbanden innan du smörjer dig med hudkräm, solskydd, solkräm eller parfym. Se på armbandet som kronan på verket och tas på efter alla krämer och produkter. De har en tendens att ta sig i springor, kladda igen spännen och täcka över pärlor – inget av det är särskilt bra för ditt armband.

 4. Ta av armband om du sitter i direkt solljus. Det här innebär inte att du inte kan ha armband på dig utomhus. Men ta av det när du ligger i solen på stranden eller vid poolen. Solljus kan bleka vissa material och kan få plast (som elastiska band som dina tigerögapärlor sitter på) att bli svaga och gå av.

 5. Ta av armbandet innan du leker i sanden eller påtar i trädgården. Det spelar ingen roll hur coolt ditt herrarmband är, det hjälper inte när du spelar beach volley. Om du inte tar av det så riskerar du att sanden repar guldplätering, rhodiumplåtering och finishen på dina stenar. Samma gäller i trädgården, att ta av sig armbandet skyddar det mot små skadande stenar och att du av misstag planterar det. Det går tyvärr inte att odla ett Black on Black-träd... du får ta oss på orden.

Hur du vårdar ett herrarmband

 1. Gör regelbundet rent ditt armband. Svett, kroppsoljor och fingeravtryck minskar glansen på ditt armband. En enkel rengöringsmetod för herrarmband (förutom de i läder) kräver varmt vatten med en droppe eller 2 mild tvål och en mjuk trasa eller tandborste. Torka försiktigt armbandet rent och torka det sedan med en mjuk trasa.

 2. Förvara dina armband på en säker plats. Förvara armbanden på en plats där de inte repar varandra. Lägg dem inte i en hög ovanpå byrån eller stoppa dem i strumplådan. Investera i ett smyckesställ – vi har ett med en maskulin look och som inte ser ut som det din moster använder. Och när du tar av det på stranden eller poolen, förvara det inte i en plastpåse. Det fångar värme och fukt vilket gör att mögel frodas – särskilt för läderarmband för män!

 3. Se upp för varningssignaler. Med lite omvårdnad och uppmärksamhet kommer ditt armband hålla länge. Men håll ett öga på tecken för skador och ta alltid på dig armbandet på rätt sätt Som du kan se på skissen nedan bör pärlarmband tas på genom att fingrarna förs samman och rulla armbandet över handen utan att onödigt stretcha ut det eller dra i det. Manschettarmbandför män bör du undvika att försvaga metallen genom att böja och stretcha det. För att justera ett manschettarmband, ta på det på handleden och lägg handen på det för att sedan lätt klämma ihop ändarna. Som på skissen, ta på det och av det från handledens smalaste punkt.

Hur du tar hand om ett pärlarmband för män

Vi får många frågor om hur man bäst tar hand om sina pärlarmband. Även om pärlornas kvalitet är den största faktorn för att det ska hålla länge så behöver du även tänka över vad du kan göra för att förlänga armbandets liv.

 • Håll ditt pärlarmband torrt. En liten skvätt skadar inte men duscha inte och simma inte med pärlarmband på. Och var försiktig när du tvättar händerna eller leker i regnet.
 • Ta av dig ditt pärlarmband. Ditt armband är tänkt att bäras varje dag och för att hjälpa dig berätta din historia. Men för att undvika repor eller att skada stenpärlorna bör du ta av dig armbandet innan du går på gymmet eller andra fysiskt krävande aktiviteter.
  Och ta av dig det när du sover så du inte töjer ut det medan du rör dig i sängen i jakt på den bästa sömnställningen.
 • Skydda ditt armband mot krämer och oljor. Ta av det innan du tar på lotion, solskydd, sololja eller parfym. Ja, killar bör använda återfuktande krämer och solskydd. Lotions, oljor och krämer byggs upp mellan pärlorna och springor mellan metallen och leder till missfärgning och skada.
 • Skydda dina pärlor mot hårt direkt solljus. Inte alla ädelstenar skapades lika. Vissa skadas av direkt solljus om de exponeras för det under längre perioder. Det bästa sättet att skydda ditt pärlarmband är att hänga det på ett
  smyckesställ borta från direkt solljus. Det skyddar även det elastiska bandet inuti. På stranden, håll det borta från den varma sanden.

De här ädel/halvädelstenarna är kända för att blekas eller missfärgas vid längre exponering till solljus: opal, safir, ametist, ametrin, turkos, karneol, citrin, kunzit, rosenkvarts och rökkvarts.

Stenar som inte kommer blekna eller tappa färg i solen inkluderar lavasten, howlit, jade, lapis lazuli, svart onyx, svart obsidian, jaspis och malakit.

 • Håll ditt armband rent. Oavsett hur försikt du är så behöver ditt armband rengöras.
  För att göra rent ett pärlarmband, gnid försiktigt med en mjuk tvättduk eller mjuk tandborste som doppats i varmt vatten med en liten mängd mild tvål. Som skissen visar, använd en fuktig duk för att torka av tvål och torka med en duk.
  För metalldelar och taggar, polera dem med en mjuk duk. Den här metoden är säker för de flesta ädla/halvädla stenar och träpärlor.

Kan jag simma med mitt pärlarmband på mig?

Både klor och saltvatten kan skada pärlor, elastiska band och metallvajer som håller samman armbandet. Vi föreslår att du tar av dig ditt pärlarmand innan du simmar.

Många stenar har behandlats på olika sätt. Vissa via högtemperatur, strålning eller har ifyllda sprickor med färgning och vax som döljer operfekta detaljer (impregnering). Dessa används för att stenen ska se perfekt ut och göra den mer prisvärd.

Dessa behandlingar är inte fel i sig, men det gör att stenen blir mer påverkbar av poolens kemikalier och saltvatten. Ju mer behandlad stenen är, desto troligare är det att den kan blekna eller missfärgas. På Trendhim använder vi naturstenar som bara har polerats - inga som har behandlats.

Saltvatten kan även få elastiska band att vekna och få det att gå sönder. Vatten kan även orsaka rost som skadar metallvajern i ditt armband.

Hur du tar hand om herrarmband i rostfritt stål

Rostfritt stål må vara känt för att vara slitstarkt och rostbeständigt, men det finns några saker du kan göra för att skydda ditt armband och öka dess livslängd.

 • Håll ditt rostfria stålarmband torrt. Det är säkert att duscha med ett
  armband i rostfritt stål, men du behöver vara försiktig om andra metaller finns med eller om det finns plätering på stålet (så som guldplätering). Även guldplätering kan slitas av och förlängd exponering till vatten och gnidande och gnuggande i duschen får det att hända snabbare.
  Eftersom det inte är bra att ha tvål och vatten fastna i armbandets springor eller spänne, så föreslår vi att du tar av dig armbandet innan du duschar. Låt inte vattnet vara kvar och torka på ditt stålarmband eller manschett - torka alltid efter det har blivit blött.
 • Ta av dig armbandet innan du ska sova. Även om rostfritt stål är starkt nog att överleva natten så finns det en risk att pläteringen på metallen gnids av medan du sover... efter många, många nätter. Det finns även en risk för nickelallergier för alla armband som inte testats och följer nickelfria standarder. Även då finns det en liten risk. Kontrollera att armbandet du bär är säkert.
 • Skydda ditt rostfria stålarmband mot oljor och krämer. Ta av dig armbandet innan du tar på dig lotion, solskydd, sololja eller parfym. Även om det inte direkt skadar stålet kommer du behöva torka av rester med en mjuk trasa.
 • Håll ditt rostfria stålarmband rent. För att göra rent armbandet, blanda några droppar mild tvål i varmt vatten. Dppa en mjuk trasa i det.
  Som du ser nedan, använd trasan för att försiktigt göra rent armbandet. Skölj av med vatten och torka med en mjuk handduk. Låt det sedan lufttorka och sedan polera det med en polerduk för extra glans.

Kan jag simma med ett rostfritt stålarmband på mig?

Nej, du borde inte simma med ett rostfritt stålarmband på dig. Ja, metallen är slitstark och rostbeständig, men kemikalier i klorvattnet i poolen och saltet i havet kan orsaka att ditt armband börjar ärga.

Och kom ihåg att glansiga föremål är kända för att attrahera hajar. Ja... det är något som verkligen förstöra din semesterresa till havet.

För att inte tala om vilken skada saltvatten och klor kan göra på de icke-rostfria delarna av ditt armband – som spännet, med mera. Om du absolut måste bära ett armband eller manschett när du badar i havet, välj i sådant fall ett tillverkat helt i medicinskt kirurgiskt 316L stål och torka det helt efteråt.

Huvudanledningen till att inte bära rostfritt stålarmband och smycken när du simmar i en pool är att klor bryter ned metallens ytlager. Det är kromet i rostfritt stål som reagerar med syret och bildar ett tunt, osynlig lager av kromoxid på ytan. Det här "passiva lagret" är vad som ger stålet sitt rostfria egenskap.

När klor äter sig igenom lagret av kromoxid blir det underliggande stålet sårbart för rost, korrosion och ultimat destruktion. Game over.

Hur du tar hand om läderarmband för män

Från kostym till huvtröja, läderarmband för män kan kläs upp eller ned. Ta väl hand om ditt och du kommer se att det kommer perfekt matcha allt i din garderob. Om du inte tar hand om det kommer du få en tork och skrumpnad accessoar. Eller värre... en som är täckt av mögel.

 • Håll ditt läderarmband torrt. Äkta läder reageras som hud, det är poröst och kommer aldrig vara helt vattentätt. Vatten kan skada läderarmband och orsaka fläckar, missfärgning eller nedbrytning.
  Om ditt läderarmband blir blött så är det första steget att försiktigt borsta av vattnet. Använd en mjuk och absorberande trasa som du baddar remmen med (skrubba inte) och låt det lufttorka. Läs mer om vatten och läderarmband för män nedan.
 • Undvik höga temperaturer. Det är bäst att ta av dig armbandet när du ska sova eller gör en tung workout. Men var försiktig var du lägger det. Läder klarar sig bäst på svala eller rumstempererade platser. Extrem hetta kan torka ut det, så som element, kaminer och öppna brasor.
 • Skydda ditt armband från krämer och oljor. Som de flesta armband, ta av det innan du tar på dig återfuktande kräm, oljor eller parfym. Det inkluderar solskydd. Även om de flesta inte är skadande så bygger de upp en hinna över lädret som kan få färgen att bli matt och lädret kännas konstigt.
 • Håll ditt armband rent. För att göra rent ett herrarmband i läder, använd en fuktig trasa med några droppar mild tvål (ej återfuktande) och torka försiktigt. Torka med en ren fuktad trasa efteråt och låt armbandet lufttorka innan du bär det.
  Som skissen nedan visar, använd alltid små cirklar eller mjuka baddande rörelser – torka aldrig aggressivt. Vissa läderarmband kan behöva balsam eller behandling med läderbehandling för extra skydd. Följ behandlingsmedlets instruktioner för säkerhet.

Kan jag simma med ett läderarmband på mig?

Svaret är nej, du ska inte simma med ett läderarmband på dig. Låt inte den tuffa, robusta stilen lura dig – vatten är inte vänligt.

Kolla in topp3 anledningar till varför du inte ska simma med ett läderarmband (eller halsband eller jacka!) nedan.

 1. Läder förlorar sina naturliga oljor och krymper om du simmar med det. Att bära läderarmbandet medan du duschar, simmar i poolen eller i havet kan ta bort dess naturliga oljor. Det kan även hända om armbandet blir blött i regnet. Mär dessa rika oljor är borta kommer du upptäcka att lädret blir stelar, krackelerar och till och med krymper.

 2. Läder kan missfärgas om det utsätt för för mycket vatten. Det kanske inte händer den första dagen, men förlängd exponering till vatten kan få lädrets färg att blekna eller tappas helt. De flesta läderarmband är färgade eller har målats med en färg. Att konstant simma eller duscha med armbandet kan orsaka att färgen bleknar eller rinner av.

 3. Läder kan mögla vid längre exponering till vatten. Om ditt läderarmband blir blött och inte torkar ordentligt kan det börja få mögel. När du väl ser det så har du ett seriöst problem. Mögel kommer självfallet inte se bra ut, det påverkar armbandets styrka negativt och kan lukta illa.

Hur du förhindrar att ett läderarmband från att lukta

Med rätt vård kommer ditt läderarmband inte lukta. Om det gör det, då behöver det rengöras och få tid att vädras. Det indikerar även att du har burit det för mycket utan att ge det tid "att andas."

Läder är ett poröst material som absorberar svett, oljor och smuts. Det kan inte förhindras... det kommer hända.

För att ge ditt läderarmband en chans, bär det inte under aktiviteter där du kommer svettas mycket (som på gymmet, till exempel) och ta alltid av dig det när du ska sova.