365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 45 kr - Fraktfritt över 449 kr-
Kontakta Oss

Hur du bär en beanie: Den ultimata guiden för män

Det finns mer än ett sätt att hålla dina öron varma och ditt huvud skyddad under vintern. Tänk på det här som din guide till en värld av beanie-stilar, material och shoppingtips. Gå sedan ut i de iskalla vindarna med obeskrivlig stil.

Ta på dig en mössa eller frys till döds. Om du växt upp som oss danskar så är det första din mamma sade varje vinter innan du gick ut. Vissa påstår att du förlorar 80 % av kroppsvärmen genom huvudet. Medan mammavetenskap kan vara lite fel (du förlorar nämligen bara runt 7-10 %) så kommer du må bättre med ett varmt huvud. Och vem vill inte ha det?

Från deras historiska koppling till den frygiska mössan som bars av friade slavar i antikens Rom till liberty caps de målade i US Capitol Building, beanie-mössan är en del av världen och vintern. Och om du tänkte bära mössan högt på huvudet eller lite på sned var ett hipstermode. Nope. Stilen kom till oss Tack vare vetreraner från andra världskriget och hur de bar sina mössor.

Merinoull, flätstickat, toffsar, fiskarmössa... Det är bara toppen på isberget. Och när vi ändå pratar om is och iskalla temperaturer så finns det till och med en beanie som designats för varmare väder. Mind-blowing, eller hur? Fortsätt läsa för allt du inte visste att du behövde veta om beanie för herrar och hur du hittar en som berättar din historia.

1 Hur du bär en beanie: den ultimata guiden för män1.1 5 sorters beanies för män1.2 Vilket är det bästa materialet för en beanie?1.3 Hur du bär en beanie1.4 Hur du shoppar beanies för män1.5 Ni frågade – vi svarade

5 sorters beanies för män

Du kan ha tryckt på vilken sorts vintermössa som helst när du var barn, men nu är du vuxen och har alternativ. Från klassiska beanies med mudd till de med tofs på toppen, det finns en sort för varje historia du vill berätta. Innan du bestämmer dig för vilken som blir din nästa beanie, ta en titt på 7 av våra populäraste beanie för män.

1. Mössa med mudd – klassisk och traditionell beanie

Mössor med mudd är den mest klassiska och traditionella mösstilen som finns (tänk ribbstickade mössor som USA:s flotta och Rocky bär). Och de är perfekta för en uteweekend eller medan du pendlar till jobbet.

Mudden runt kanterna ger dubbelt skydd åt dina öron och din panna. Bär den här beanien så att mudden täcker hälften av öronen. När det börjar blåsa mer, dra bara ner den för extra värme. Om du inte är säker på vilken färg du ska köpa, välj i sådant fall en som är mörk enfärgad som matchar det mesta i vintergarderoben.

2. Fiskarmössa – kort beanie

Inspirerad av ullmössorna som bärs av fiskare i hamnen, fiskarmössan är en av de populäraste stilarna idag. Den här mössan sitter på huvudets topp och, eftersom den har en mindre kulle, täcker inte öronen (eller bara överdelen av dem).

Den här korta beanie-mössan har blivit en favorit bland hipsters och modemedvetna killar världen över. Vi kan inte lova att den kommer hålla dig supervarm... men du kommer se bra ut medan du fryser.

3. Luva – lång beanie

Den här mössan har en längre stil som täcker hälften av öronen (mer om du drar ner den) och har extra tyg som faller ner bakom huvudet. I vanliga fall har inte luv-beanien någon mudd.

Den långa beanie-mössan har designats att vara avslappnad och passar bättre till jeansjacka snarare än rocken du bär till jobbet.

4. Toppluva – beanie med tofs

En av de mest ikoniska vintermössorna är toppluvan. Den kommer med en klassisk, fluffig tofs på toppen. Du har troligtvis sett den här sortens mössa från förskolan till skidbackarna. Tofsen har sina rötter i militärhistorien och bars först av sjömän för att skydda dem mot kölden. Enligt en populär teori var det tofsen på toppen som skyddade sjömännen mot att slå huvudet i saker. Sant eller ej så är det en rolig onödig fakta som du kan imponera med.

Toppluvan har oftast mudd och är väldigt varma. Du kan bära beanies med tofs till både ledig och uppklädd stil, men håll dig till enfärgade mörka färger om du bär kostym.

5. High top beanie

Har du sett de senaste beanietrenderna för män? Den där killar har stickade mössor högt upp på huvudet, som utmanar vinden att blåsa bort den. Medan du inte kommer få mycket värme av den så är high top beanies definitivt smakfulla (och kan dölja en dålig hårdag utan större problem).

High top beanies är tillverkade med extra utrymme i mössans topp och ska bäras så högt upp på huvudet utan att den trillar av. Se till att extratyget sticker ut på toppen (starkare stickning hjälper med det). Annars kan din beanie falla åt sidan och få dig att se ut som en av Smurfarna.

Vilket är det bästa materialet för en beanie?

Från slädåkarmössor till tajta mössor till vintermössor för hipsters (och fiskare) bär i vanliga fall, det första steget att välja din mössa är att välja rätt material. Om du letar efter en tunn mössa för våren, sommaren eller hösten, då är ekologiskt bomull ett bra alternativ. Det är ett lätt material som andas och som inte stänger inne värmen.

När temperaturen går ner, välj då merinoull för ett vattentåligt och varmt och mysigt alternativ som kommer hålla kalla vindar och vinterregn från att förstöra din dag (och ditt hår). Och för riktigt kallvädersskydd kan du skaffa en beanie som täcker öronen. Medan fiskarmössan du har tittat på som trendar på Instagram, kommer dina stackars öron önska att dem fick skydd.

Fördelarna med beanies i ull

 • Naturligt vattentålig
 • Låter fukt naturligt avdunsta
 • Väldigt isolerande (håller dig supervarm)
 • Slitstarkt och högfungerande
 • Andas
 • Merinoull är otroligt mjukt och kliar inte

Fördelarna med beanies i akryl & syntetmaterial

 • Tillverkade i syntetiskt material
 • Tålig mot skavskador och veck
 • Mindre risk för att bli skrynklig
 • Lätt och torkar fort

Fördelar med beanies i bomull

 • Hög andningsförmåga
 • Håller dig svalare genom att låta fukt avdunsta
 • Håller inte fast dofter som oljebaserade tyger (synteter som akryl, polyester, nylon och spandex)
 • Kräver mindre tvättning
 • Slitstark
 • Mindre troligt (i jämförelse med beanies i ull) att bli hängiga eller stretchas ut
 • Mjuk och kliar inte

Populära beaniefunktioner & konstruktion

Mycket terminologi slängs runt när det gäller beanies – som grovstickad och ribbstickad mudd. Eftersom du shoppar beanies online åt dig själv eller som present, är det en bra idé att förstå grundfunktioner och konstruktion för att förstå vad du tittar på.

 • Mudd & brätte – Dessa ord används ofta. Mudd eller kanten på en beanie är den lägre delen som oftast viks upp för den önskade formen. Du ser en tydlig mudd på fiskarmössor och de saknas helt på långa beanies. Många herrbeanies kan ha en utrullad mudd eller justerad passform och stil tillgänglig. Brätte kan även syfta på en skräm (som brättet på en
  baseballkeps). Ja, vissa herrbeanies kan faktiskt ha det. De var väldigt populära i början av 2000-talet och bör stanna på Myspacesidornas del av historien
 • Vändbar – Vändbara mössor har färg eller mönster på båda sidor och kan vändas ut och in
 • Ribbstickade – Ribbstickade beanies har synliga, vertikala ränder från stickningen
 • Grovstickad – Tänk på mössorna som mormor stickade. De anses vanligtvis vara grostickade eftersom de stickats med tjockare garn, tydligt stickmönster och är stora
 • Dubbbelstickad – Dubbelstickade beanies är tillverkade genom att kombinera två separata stickmaterial. De är dubbelt så tjocka som vanligt stickade mössor och är extra varma
 • Flätstickad – Flätstickade mössor skapas med en stickteknik som korsar de vertikala ränderna över varandra i ett flätat mönster. Flätstickade mönster brukar därför ge täta och varma beanies
 • Öronlapp – Beanies med öronlappar är stickade mössor med... öronlappar. Det är en känd stil som innefattar Sherpamössor och ryska ushanka. Båda har lappar som knyts samman under hakan för att hålla öronen varma eller ovanpå mössan för att låta öronen andas
 • Fodrad – Fodrade beanies erbjuder ett extra lager mjukhet och värme inuti mösson. Det vanligaste fodertyget är fleece (syntetiskt fiber) och är extremt varmt. Det är ett jättebra sätt att skydda huvudet mot kliande ull i beanien.

Hur du bär en beanie

Vill du veta hur du bär en beanie? Ta på den. Medan det är den enkla versionen så hade det inte varit likt oss att erbjuda mer än det uppenbara... Vi tog en titt runt på kontoret och delade in killarna i grupper med de som har långt hår, kort och krulligt hår.

Hur bär killar med långt hår beanies?

För killar med långt här är det bäst att bära en beanie som saknar mudd och som bärs högt på pannan. Stoppa inte in allt hår under den. Låt det hänga ut på sidorna och rama in ditt ansikte (och isolera din nacke).

High-top beanies och luvor ser också bra ut på killar som välsignats med flödande långa lockar.

Vilken beanie passar bäst för killar med krulligt hår?

Om du har krulligt hår, undvik då tunna och tajta beanies eftersom du kommer få en mössa som ser ojämn och tjock ut. Istället bör du välja en stil så som high-top eller lång beanie. Den längre formen mosar inte ner dina lockar.

Och till och med på en dålig hårdag ska du dölja dina lockar under mössan. Släpp ut dem och låt det rama in ditt ansikte.

Hur bär du en beanie när du har kort hår?

För alla korthåriga killar där ute, välj en tajt beanie istället för en stor eller lång mössa. Allt som hänger eller är tjockt kommer få det att se ut som om din beanie håller på att svälja ditt huvud.... inte en bra stil.

Fiskarmössor, toppluvor och klassiska beanies med mudd passar bra för korthåriga och dominerar inte ditt ansikte. De här förslagen passar även skalliga killar – alla stilar med en tajtare passform kommer passa.

Hur du shoppar beanies för män

Förutom att rädda öronen från förfrysning kan rätt stickning göra underverk för hela din look och stil. Det första steget är att bestämma om mössan ska hålla dig varm eller om det är en du kan rocka under vår och sommar. Efter det är det lika lätt som att veta vad du gillar.

Vi har skalat ner det till grunderna nedan. Som med alla accessoarer stöttar vi ditt val att ignorera dem till 100 %. Du ska göra du och berätta din historia. Men... det är ganska lättanvända tips, de är riktigt bra.

 • Formell & kontorsklädsel – Traditionell beanie med mudd
 • Ledig & helgstil – Mudd eller utan mudd eller fiskarmössa
 • Streetwear & Spotig klädsel – Luva, fiskarmössa eller toppluva

Och om du är fokuserad på att hålla dig varm, glöm inte vikten av en vinterhalsduk och solglasögon. Du ska inte behöva frysa för din stil.

Ni frågade – Vi svarade

Kan du bli skallig av att bära beanie?

Vi må inte vara forskare, vi kan dock säga att bära beanie (eller någon huvudbonad) troligen inte kommer få dig att bli skallig fortare än du redan är. Det finns något som kallas dragkraftsalopeci som sker när håret dras i för hårt. Eller friktionsalopeci som kommer av att bära en hatt för tajt att det bryter hårfollikler. Båda är inte särskilt troligt om du bär en beanie och sker oftast över längre perioder.

Rökning, dålig kost och gener står mer till skuld för håravfall än mössan du bär.

Kan du bära beanie med glasögon?

Om valet står mellan att se eller inte se... 100 % ja, bär dina glasögon med din beanie. Om du ska bära ett par transparenta glasögon eller solglasögon är svaret detsamma – ja, bär dem till din beanie.

För stil, välj en mörkare färg på mössan så som svart, marinblått eller grått. Dessa färger kommer inte ta för mycket uppmärksamhet och låter glasögonen göra sitt jobb och framhäva ditt stiliga ansikte.

Vad är en Monmouth-mössa?

Monmouth-mössan är dagens beanies farfar. Dessa mössor skapades först och användes av sjömän och soldater i 1300-talets England i staden Monmouth (därav namnet). I ett försök att skydda inhemskt producerade varor bestämde drottning Elizabeth I att alla över 6 års ålder måste bära den här mössan. Tja, det är ju ett sätt att starta en trend.

Kan jag sträcka ut en beanie för att få den att passa mitt huvud?

Rädd för att ögonen kommer falla ut som Jim Carreys i The Mask? Om din mössa känns som att den sitter åt för mycket kan du fundera på att stretcha ut den. För de flesta kan en beanie stretchas ut med tiden genom att bära den och gör den mer bekväm att bära. Om det inte funkar kan du handtvätta din beanie och sedan stretcha ut den medan den torkar (medan tyget är fuktigt).

Vårat bästa råd är att kolla storleken innan du trycker på "köp."

Kan jag krympa en beanie för att den ska passa bättre?

Om din mössa är för stor för huvudet föreslår vi att du returnerar den och hittar en som passar bättre. Att krympa en beanie är en vansklig process och du kan slutligen få en beanie stor nog för en docka efter allt arbete. Om du absolut måste krympa mössan, försök att handtvätta den i varmt vatten.

Vilken sorts vintermössa är bra för män?

För vintern föreslår vi att hålla dig varm med en ullfedora, ullbeanie eller ullgubbkeps. Ull är perfekt för att hålla dig varm och inte hålla fast svettet. Beanies är perfekta för riktigt kallt och blåsigt väder eftersom de täcker över öronen... om du inte väljer en fiskarmössa.

Vad är det hebreiska namnet på beanies som judarna bär?

I många judiska samhällen bärs kippah som ett tecken på vördnad för Gud. Dessa mössor kategoriseras inte som beanies och bör därför benämnas vid deras korrekta namn.

Vad är en kalott-beanie?

Om du letar efter en mössa som kombinerar en beanies bekväma passform med den tajtare formen hos en kalott, introducerar vi kalott-beanies. Supersmart namn, eller hur?

Kalott-beanies kramar tätt åt din skalle och har oftast inte brätte eller mudd. Vissa är tunna nog att passa under en hjälm och är populära bland motorcykelentusiaster.

CHANS ATT VINNA 5 000 KR

Registrera för återkommande stiltips, specialerbjudanden och info om nya produktlanseringar. Du kommer automatiskt vara med i den månatliga utlottningen av ett presentkort värt 5 000 kr.

Jag känner till Trendhims Sekretesspolicy. Säg upp prenumeration när som helst.