Spara 20 % på alla solglögon

Spara 20 % på alla solglögon

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 595 kr-
Kontakta Oss

Piercingguide för män

Allt du behöver veta om att pierca öronen – från vilka typer av örhängen som finns till själva piercingprocessen och andra saker däremellan. Vi har expertråd från Hank Martin, professionell piercingartist.

Vi känner nog alla "den" killen. Den som fått i sig lite för mycket på sommarfestivalen och vaknat upp med en piercing... och kanske en tatuering. Vi har satt ihop en guide så du slipper vara den killen.

Och eftersom vi inte är experter på piercing frågade vi Hank Martin från Benny Black Tattoo för hans råd och tips. Med över 10 års erfarenhet av piercing och andra kroppsmodifikationer, så har vi fått en experts uttalande.

1 Piercingguide för män1.1 Hitta rätt studio & förbered dig1.2 Olika sorters öronpiercingar1.3 Gör det ont att pierca sig?1.4 Att ta hand om din piercing1.5 Vad ska du göra med en infekterad piercing?1.6 Hur kan jag se till att min piercing inte läker ihop utan synliga smycken?1.7 Att ta hand om dina örhängen1.8 Ni frågade – vi svarade1.9 Möt hank martin – professionell piercerare

Hitta rätt studio & förbered dig

En av de viktigaste stegen i piercingprocessen är att göra lite efterforskningar innan du möter nålen.

"När du söker upp olika piercingstudios, kolla igenom en del av deras onlinerecensioner och titta om de har några bilder av deras arbete", säger Hank, vars titel är Professionell Body Piercer. "Ring och fråga om deras steriliseringprocedurer för deras utrustning och om de använder engångsnålar. Fråga även vilket material deras smycken är tillverkade i. Alla piercingsmycken bör vara tillverkade i kirurgiskt rostfritt stål, titan, 14K gul, PMFK Bioplast (en form a medicinsk plast eller naturträd eller sten (för att sträcka ut öronen)."

Om utrustningen inte är ny eller korrekt steriliserad, eller om korrekt hygien används, finns det en risk att smittas av blodburna sjukdomar, som hepatit B och C. Ställ följande frågor till dig själv innan du bokar en tid:

 • “Känns studion ren? Har de separata utrymmen för piercing och tatuering?”
 • “Används en autoklav för att sterilisera utrustningen? En autoklav fungerar ungefär som en tryckkokare. Den använder ånga, värme och tryck för att sterilisera. Om en studio inte har en sådan (eller en gas eller värmesteriliserare), så hade jag inte velat pierca mig där."
 • “Kommer de öppna nålarna framför dig innan de börjar pierca dig? Jag använder bara försteriliserade engångsnålar. Säkerheten är otroligt viktig."
 • “Bär din piercare latexhandskar? De bör alltid bära handskar och sanera arbetsstationen efter varje kund. Om jag vidrör saker utanför det steriliserade området byter jag handskar."
 • “Använder de en piercingpistol? Professionella piercare använder bara nålar. om de har en pistol är de inte professionella."
 • “Känner du dig obekväm i studion? Alla som har en bra steriliseringsprocedur ska inte ha några problem att visa deras autoklav och förklara hur det går till. Om något inte känns helt rätt? Då ska du gå därifrån!"

När du har hittat en studio och bokat en tid, "förbered dig för percingen genom att undvika att dricka för mycket och röka några dagar innan håltagningen. Och se till att du har duschat och är ren – särskilt i området där du ska piercas."

Olika sorters öronpiercingar

Det finns hur många val som helst. Att hitta en professionell piercare som kan förklara lite grand om ämnen som smärta, kostnad och hur man tar hand om de olika typerna är otroligt hjälpsamt.

 1. Helix – Hål i övre delen av örat, i brosket
 2. Industrial – Två auricle-hål som har ett smycke i dem tillsammans
 3. Auricle – Hål i broskkanten på örats ytterdel
 4. Forward Helix – Ett framåthål i övre delen av örats brosk
 5. Snug – Hål i den vertikala delen av det inre broskområdet, ovanför antitragus
 6. Rook – Hål i den tjocka rynkan i örats inre brosk
 7. Orbital – Två hål i brosket som har ett gemensamt smycke, vanligtvis i helix-området
 8. Daith – Hål i det inre broskområdet
 9. Conch – Inner eller ytterhål i brosket i det koppformade området
 10. Tragus – Hål i brosket i örats centrala del
 11. Antitragus – Hål i örats inre broskområde på motsatt sida av tragus
 12. Earlobe – Hål i den lägre delen av örsnibben
 13. Upper Lobe – Hål i örsnibbens övre del
 14. Transverse Lobe – Horisontalt hål genom örsnibben

Gör det ont att pierca sig?

Hank, med sina 20 mm uttöjda örsnippar och ett piercat septum, är inte främmande för smärta för att nå resultatet du vill ha. "Alla piercingar gör ont på ett sätt eller annat. Smärtan bör bara vara i någon sekund men området kan vara ömt i en vecka eller så. Minst smärta är att ta hål i örsnibbarna... medan att pierca bröstvårtan kan vara ganska tufft."

Att ta hand om din piercing

Beroende på placering, "läkeprocessen kan ta mellan 2-6 veckor för örsnibben och 6-12 månader för en navelpiercing". För varje kund som blir piercad på Benny Black, rekommenderar Hank att "använda parfymfri antibakteriell tvål 2 gånger om dagen och en saltvattenlösning att badda det i 2-4 gånger om dagen."

Att hålla undan infektioner är definitivt värt mödan. Saltvattenlösningen kan hittas på de flesta apotek. Fråga din piercare för att få mer information

 • Rör inte eller klia inte på piercingen eller smycket. Smutsiga händer bär på bakterier och det kan orsaka en infektion. Tvätta händerna ordentligt innan du vidrör örat eller örhänget
 • Glöm inte bort ditt nypiercade öra under dina dagliga aktiviteter. Undvik att stöta mot eller skrapa mot ditt öra när du byter kläder, tar på dig glasögon, använder telefonen eller fixar håret
 • Var medveten om hur du sover. Du kan inte alltid lägga ner huvudet och sova på den sida som du har piercat dig på
 • Använd inte väteperoxid eller alkohol på piercingen. De produkterna irriterar läkande vävnad
 • Använd inte antibiotiska salvor, krämer eller gels på piercingen. De kan kapsla in smuts och motverka lufttillgången i området som läker

Vad ska du göra med en infekterad piercing?

Det förvånade oss att Hank sade att man inte bör ta ur piercingen om du misstänker att du har fått en infektion. "Om du tror du har fått en infektion, ta kontakt med din piercare och diskutera vad du ska göra. TA INTE ut den. Om du gör det kan huden läka över infektionen och orsaka mer problem. Oftast är rengöringen eller rengöringsmetoden som är problemet."

"I många fall orsakas en infektion av att smycket och/eller piercingen vidrörds av smutsiga händer och/eller att området inte rengörs nog ofta. Bakterier sprids som olja på vattnet, så se alltid till att vara säker på att händerna är rena innan du vidrör din piercing och att området är rent och eventuella plåster eller bandage."

Det positiva är att det finns steg som du kan ta för att undvika ingektioner.

 • Håll det piercade området undan från andra personers kroppsvätskor, så som saliv och svett. Låt ingen annan vidröra, pussa eller slika på piercingen under tiden som den läker
 • Håll telefonen, hörlurar,
  ssolglasögon, hatten, cykelhjälmen och annat som kommer i kontakt med din piercing rena
 • Undvik att använda kosmetika, krämer och hårspray i närheten av piercingen
 • Bada inte i badkaret eller en pool eller i en sjö under tiden som det läker
 • Undvik direkt solljus, solarier, sand, sololja och andra krämer. De kan bränna och irritera piercingen
 • Minska på stressen, undvik rökning, droger och alkohol då dessa negativt påverkar läkeprocessen

Hur kan jag se till att min piercing inte läker ihop utan synliga smycken?

Vi vet att vissa arbetsplatser inte alltid uppskattar örhängen. Han föreslår att fråga om en hållare är okej på arbetsplatsen. "Det är en genomskinlig bioplast (plast)-hållare i form av en stud med en liten platt skiva på båda sidor." Om jobbet inte tillåter det, "ta av dig örhänget under arbetstid och sätt tillbaka den när du lämnar arbetsplatsen.#

Oroad att hålet kommer växa ihop under tiden som du jobbar? "Om du haft piercingen en kort tid kan hålet stänga sig inom en dag när du inte har en ring i. Särskilt om hålet har tagits med en piercingnål, vilket inte skadar huden lika mycket som en pistol. Om du har haft det i ett år eller mer så kan du ha några dagar, men även då kan det växa ihop om vävnaden är frisk."

Att ta hand om dina örhängen

“Ta inte ur smycket under läkeprocessen. Följ eftervårdsprocedurerna för att motverka en infektion. Efter det har läkt är det liten chans för infektion men dina örhängen bör rengöras lite då och då för att inte börja lukta. För att rengöra dem, lägg dem i blöt i en glasbehållare med antibakteriell tvål och vatten, använd sedan en smyckesborste och gör försiktigt rent dem.

Nu kommer den roliga delen! Din piercare kan ha get dig särskilda rekommendationer för din första piercing och du ska definitivt följa dessa råd och varningar. När du väl får byta ut smycket... då kan du välja vad du vill! Hitta ett örhänge som bäst berättar din historia är betydligt roligare än att oroa sig för autoklaver och koksaltlösningar.

Ni frågade – Vi svarade

När började man ta hål i öronen?

Den första piercingen man känner till var faktiskt på en man. Ismannen Ötzi är en stenåldersmumie som hittades frusen i alperna. Hans kvarlevor är cirka 5 300 år gamla, han hade tatueringar och en piercing. En riktig rockstjärna i sina dagar.

Bibeln nämner öronpiercingar och de var populära i slutet av 1500-talet under den engelska renässansen (Shakespeare, du vet). Vid någon tidpunkt blev det något exklusivt för kvinnor, men nu har dess popularitet ökat och det verkar vara en trend som är här för att stanna.

Var kan jag pierca mina öron?

Det beror på var du bor. Om du någonsin i Danmark föreslår vi att du hör av dig till Hank MartinBenny Black Tattoo. Och han är i Horsens... så kom förbi och säg hej!

Vad är den nuvarande trenden för herrörringar?

“Män föredrar en stud i min studio. Tekniskt sett är det en labret-stud, vilket består av en stam, en disk i ena änden och en metallkula i den andra."

Reflekterar priset kvaliteten?

“När det gäller piercingar brukar priset reflektera vad folk tar betalt i det området i ditt land och/eller stad. När det gäller smycket bör en piercare använda piercingsmycken och priset varierar vanligtvis beroende på om den har dekorationer, som en med ädelstenar. Med det sagt, om någon har väldigt låga priser jämfört med andra kan det spegla kvaliteten på de smycken de har köpt in."

Hur lång tid tar det innan en örpiercing läker?

Läkningen varierar beroende på var hålet har tagits, "läketiden varierar mellan 2-6 veckor för piercingar i örsnibben." Fråga din piercare för mer information.

Varför luktar mina piercingar?

Doften kan vara resultatet av hudceller, naturliga kroppsoljor och bakterier. Blanda ihop de tre så får du en otroligt doftrik resa. Rengör din piercing med tvål eller en koksaltlösning för att bli av med den.

Om ditt piercinghål är rött, ömt eller läcker vätska... då är det troligen en infektion och du bör uppsöka hjälp.

Är håltagningspistoler säkra? Eller ska man bara använda piercingnålar?

“En håltagningspistol tvingar igenom ett grovt föremål genom din hud, vilket orsaker skada till vävnaden och kan orsaka keloidärr (en knöl på örats baksida). Dessutom kan du inte lägga en håltagningspistol i en autoklav, så de kan vara rengöras mer rengöringsvätska eller torkas av. Det kan leda till att bakterieuppbyggnad eller blodsmittor inte tas bort helt från verktyget."

Däremot "kan en piercingnål steriliserar. Den är även väldigt vass och orsakar mindre skada i området du tar hål i. chansen för keloidärr är minimal."

Kan öronpiercingar hjälpa mot migrän?

Vissa påstår att öronpiercingar – specifikt daith-piercingar – kan minska migrän eftersom det är på en tryckpunkt. Däremot finns det inga vetenskapliga bevix att det stämmer.

Kan infektion i öronpiercing spridas?

Om du upptäcker att piercingområdet blöder, är svullet eller gör ont och inte blir bättre genom regelbunden rengöring... då är det troligen infekterat. Kontakta då sjukvården om råd.

I sälsynta fall kan piercinginfektionen sprida sig genom kroppen.Men vi bedriver inget sjukhus här! Det är alltid bäst att kontakta sjukvården.

Kan öronpiercingar läka ihop?

Ja. Och vi har tur att de gör det. Tänk om hål aldrig läkte... vi hade varit livrädda för träflisor! "Piercinghålet läker oftast ihop om du tar ur smycket. Så länge som vävnaden inte skadades eller sträcktes ut till en för stor storlek, kommer det generellt läka ihop igen."

Får man ärr efter öronpiercingar?

Ärr framkommer efter trubbigt våld, vilket orsakas av en håltagningspistol. Din kropp påverkar om du får ett ärr eller inte och det beror även på vilken metod hålet togs på.

I vilket öra bör jag pierca mig i?

Det är upp till dig och vilken historia du vill berätta. Din piercare kan ha vissa krav på din första håltagning beroende på material, vikt, etc... lyssna på honom/henne.

Ringen som du väljer sen efter det har läkt är upp till dig, ta en titt på vårt utbud. Vi har sorterat dem efter deras popularitet. Ibland hjälper det att veta vad andra gillar för att ta ett beslut. I vilket fall så handlar det bara om en sak – att du bär det med självförtroende.

Möt Hank Martin – Professionell Piercerare

Hank Martin kommer från Austin, Texas (USA). Han har bott och arbetat i Danmark och Tyskland i mer än 5 år. Han har mer än ett årtiondes erfarenhet av piercingindustrin och är stolt över sin precision, renlighet och professionalism.

Hank strävar efter att skapa en rolig och inbjudande atmosfär för sina klinter, så de kan få den bästa möjliga upplevelsen i hans studio. I danmark kan ni hitta honom på Benny Black Tattoo.