Spara 20 % på alla solglögon

Spara 20 % på alla solglögon

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 595 kr-
Kontakta Oss

Hur vi designade Ryka

Snygg av en slump

För att vara ärliga. Inte alla våra klockor skulle överleva i vildmarken. De är lite som människor på det sättet – imponerande i ett socialt sammanhang, men de hade inte klarat sig så bra vid bergsklättring i Norge. Ryka är inte en normal klocka. Vi designade den inte för den normala mannen heller.

Vi har många snygga klockor. Med Ryka ville vi göra något annorlunda. Vi ville skapa en klocka som kunde överleva så gott som allt. En klocka du kan ta med dig på leriga äventyr, skölja av efteråt och den är så gott som ny. En klocka du kan ge i arv till ditt barnbarn när du lämnar jordelivet. Vi ville designa en klocka som är så robist, så stark, så slitstark att du kan köra över den med en stridsvagn. Missförstå oss inte, du kan fortfarande slå sönder klockan men för en sekund innan den knakade sönder finns det en tvekan att den verkligen ska. Allt annat har vi däremot lyckats med.

Men hur designar man en klocka som kan klara allt du utsätter den för? Det är berättelsen om hur vi designade Ryka.

1 Hur vi designade ryka1.1 Det börjar med urverket1.2 Att göra en klocka så gott som oförstörbar

Det börjar med urverket

En klocka är endast så stark som dess svagaste kugghjul

Vad är poängen att tillverka en vattentät och reptålig klocka om minutvisaren ramlar av om du stöter in i en vägg eller börjar visa 26 timmar om dagen för att du råkade lämna den i direkt solljus i några timmar? Urverket är alltid den viktigaste delen i varje klocka och alla andra funktioner hade varit poänglösa om ett urverk med rätt egenskaper inte noggrant väljs ut. Många klockdesigners verkar glömma den detaljen.

Vi valde ett ultrapålitligt och starkt Miyota Cal. 6S21 chronograph-urverk för Ryka. Det är inte bara ett otroligt pålitligt japanskt urverk, det har även en kronograffunktion som låter oss lägga till något till Rykas design. Något som är i toppen av "det mest eftertraktade" funktionerna... ett stoppur.

Det finns så många scenarier där ett stoppur är praktiskt att ha med sig – från att bedöma avståndet för åskan medan man campar till att tillaga kött i vildmarken, till att ta tid på sig själv när man förbereder sig för Tour de France... En kronograf gör Ryka inte bara en robust accessoar, det är ett överlevnadsverktyg med.

Att göra en klocka så gott som oförstörbar

Den är inte det... men den kunde lika gärna ha varit det.

Man kan tro att Ryka är oförstörbar när man håller den i handen och känner dess vikt. Juridiskt kan vi däremot inte påstå att den är det. Men hur kan man göra något så litet och detaljerat så tufft och starkt?

Förutom jämna batteribyten, är kristallbyten den vanligaste arbetsuppgiften för klockmakare. Dock behöver de sällan byta ut ett safirglas.

Safirglas

Vi vet hur man tillverkar syntetiska diamanter sedan 1879. Den första syntetiska rubinen tillverkades i ett labb 1902 och kort efter det följde safiren 1909. En ädelsten som är hårdare än glas.

Hårdhet avgör hur lätt en yta deformeras och repas, och det mäts på Vickersskalan (HV).

  • 10000HV Diamanter – det hårdaste materialet vi känner till
  • 2200HV Safirglas – det hårdaste materialet för klockglas
  • 800HV Härdat mineralglas – det vanligaste klockglasmaterialet
  • 500HV Hesalitglas – förekommer i äldre, billigare kvarts- och digitalklockor
  • 30-80HV järn – för kontext

Ryka kommer med safirglas med dubbelkupol och du kommer att ha svårt att hitta ett starkare klockglas. Platt safirglas är ganska enkelt att tillverka men kupolglas - särskilt dubbelkupol - är betydligt mer komplext och därför dyrt. Däremot gör kupolformen glaset strukturellt starkare, vilket gör att det klarar större tryck (t.ex. när man dyker) och är stöttåligare (t.ex. när du gör manliga saker med dina manliga händer).

En kupolform på ena sidan kommer förvrida hur du ser klockan genom det, vilket gör det lite svårare att avläsa tiden från särskilda vinklar. Med en kupol på båda sidor tar de ut varandra. Anti-reflektiv beläggning har lagts till så att solens skarpa ljus inte är ett problem.

Boetten

Urtavlan är det du tittar på men det är boetten du använder. Det är viktigt att din klocka är lättavläst under alla omständigheter, från 100 meter under vatten till 8 000 meter över havet. Det är anledningen till varför vi valde den klassiska dykarklockslayouten med grova visare och tydliga detaljer med schweizisk lumen så du kan avläsa tiden när det är mörkt.

Boettringen är grov och knappar samt kronan är det med. Det gör att du kan använda klockans funktioner utan att behöva ta av dig handskarna. Du kan åka snowboard med Ryka utanpå handskarna och ta tid på dig själv hur lång tid det tar att åka nerför backen. Klockans baksida och krona är båda skruvade istället för pressade, för extra soliditet och slitstyrka.

PVD-beläggning

Gå till den lokala järnaffär och kolla på drillbits i stål. Vissa av de dyrare har en guldfärg. Det är titannitrat och det har belagts på borrarna för at skydda dem när du borrar i hårda material – även stål.

PVD-beläggningsprocessen består av att hetta upp titannitrat till sitt plasmatillstånd och sedan skjuta det mot materialet inuti en vakuumkammare. Jämfört med de flesta andra ytbehandlingar är det mer naturvänligt. Inga kemikaliebad som det behöver doppas i och ingen överbliven färg som pumpas ut i vattendrag.

Den här processen minskar friktionen och gör drillbits mycket tuffare och slitstarkare. Och om PVD-beläggningen inte flagar av en drillbit som borrar igenom solit stål, då kommer inte din klocka flaga heller. Genom att lägga till lite pigment i blandningen låter oss färga dem roséguld och silver, även regnbågsfärg, svart, koppar, mocca, metallgrå och andra färger.

Lägre friktion innebär att föremål som kommer i kontakt med stålets yta har större sannolikhet att glida av snarare än att fastna och orsaka permanenta märken. Den här kombinationen av låg friktion, hårdhet och tonad glas gör PVD-beläggningen perfekt för att skapa bestående och slitstarkt smycken och accessoarer i kirurgiskt stål. Faktum är att det är betydligt billigare än ädelmetaller, vilket är en extra bonus.

Klockbandet

Allt hos Ryka har designats med funktionalitet i första hand. Det helvävda US militärbandet är extremt starkt, andas bra och är tillverkat i ickeabsorberande nylon, samt kan enkelt bytas ut – det har helt enkelt bara förts genom sprintarna på boetten. Du kan till och med slänga det i tvätten efter ett riktigt smutsigt äventyr medan boetten ges en ordentlig avsköljning.