Solglasögon | Köp 2 och spara 20%

Solglasögon | Köp 2 och spara 20%

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 449 kr-
Kontakta Oss

Innebörden av solglasögonens UV-skydd

Vad det är, hur det fungerar och varför du ska bry dig.

Låt oss reda ut en sak – UV-skydd har inget att göra med hur mörka dina solglasögon är och polarisering är helt sin egen sak. Alla är viktiga funktioner att tänka över för att välja rätt solglasögon, men detaljerna om vad som är vad kan vara svårt att hitta och förstå. Så här är allt du behöver veta om UV-skydd på soglasögon.

1 Innebörden av solglasögonens uv-skydd1.1 Uv-skydd1.2 Nyans (eller färgton)

UV-skydd

Som så gott som allt i universum är ljus en våg. Dess våglängd avgör vilken färg vår hjärna tilldelar de vågor våra ögon kan se. Synligt ljus har ett våglängdsspann på 400-700 nanometer (nm) – 700 är rött och 400 violett. Det är spannet av det elektromagnetiska spektra vi ser som färg. 

Vågor över 700 är infraröda. Vi ser inte infrarött ljus, men vi känner det som värme på vår hud. Vågor under 400 är ultravioletta. UV-ljus delas upp i 3 kategorier, UV-A 8315.400 nm), UV-B (280-315 nm) och UV-C (100-280). Majoriteten av UV-C blockeras naturligt av ozonlagret när det kommer in i atmosfären. 95 % av UV-strålningen vår hud utsätts för är UV-A, en bidragande orsak till hudens åldrande. 5 % är UV-B, vilket orsakar hudbrännskador. Både UV-A och UV-B skadar DNA i hudcellerna, vilket orsakar mutationer som bland annat kan leda till hudcancer och andra hälsofaror.

När du köper glasögon som erbjuder "100 % UV-skydd" är de försedda med ett filter som blockerar alla våglängder i UV-spektrumet (10-400 nm). UV400 betyder i princip att "dessa solglasögon blockerar alla våglängder under 400 nm.

Vad är skillnaden mellan UV400 och 100 % UV-skydd? Ingen. Den ena är den tekniska termen (UV400) och den andra är ett lättförståeligt påstående om termen. Båda solglasögon kommer skydda dina ögon mot UV-ljus och låter dig fortsätta med din dag utan att du behöver oroa dig för brända hornhinnor. Men, som står ovan, det har väldigt lite att göra med hur mörka soglasögonen är. Precis som solskydd kan nästan helt genomskinliga glasögon erbjuda fullt UV-skydd eftersom de blockerar ljusvåglängder som vi ändå inte kan se.

UVstrålar finns året runt och att bära ett par solglasögon som ger 100 % UV-skydd (UV400) är det lättaste sättet att minska risken för att utveckla alvarliga ögonsjukdomar.

Nyans (eller färgton)

Så nu gräver vi in i mörkret. När du kisar mot starkt ljus formas spår i ögonvrån och längs näsbryggan. Om du gör det ofta och över längre tid kommer du inte bara få permanenta rynkor i dessa områden (kråkfötter), du kommer även få färger på de små delarna skinn där de viks, vilket lägger till missfärgning med i blandningen.

Mörka solglasögon låter dina ögonmuskler få slappna av och du kan fortsätta med din dag utan att behöva anstränga ansiktet hela tiden. Det kan vara anledningen till varför folk med solglasögon ser mer avslappnade och självsäkra ut jämte sina kisande vänner.

Men det finns fara här. Många tror att mörkare solglasögon ger bättre UV-skydd. Så enkelt är det inte. Det finns billiga solglasögon som tonar ner ljusstyrkan men som inte blockerar osyligt UV-ljus. De solglasögonen är direkt farliga. Varför? När dina ögon anpassar sig till mörkret öppnas dina pupiller för att släppa in mer ljus. Om allt dina solglasögon gör är att tona ner ljusstyrkan kommer dina pupiller släppa in mycket mer UV-strålning i dina ögon än om du inte bar solglasögon alls. Gråstarr, makuladegeneration och till och med utvecklingen av ockulärt melanom – en sällsynt form av cancer – är mer benägna att uppstå om dina pupiller utvidgas och UV-ljus strömmar fritt in i dina ögon. Därför är det viktigt att veta skillnaden och veta exakt vilka våglängder som blockeras av dina glasögon. Varje par solglasögon vi säljer är UV400-klassade, vilket betyder att de kommer skydda dig mot 100 % av UV-spektrumet – oavsett hur mörka eller ljusa de är.

För maximalt skydd som motverkar rynkor och UV-skador på ögonen och omgivande hur är polariserade UV400 wraparound-solglasögon. För dina solglasögon kommer bara skydda dig mot ljuset som kommer genom glasen, så andra vågor kan smyga sig in från sidorna, ovanifrån eller underifrån solglasögonen och kommer ha direkt tillgång till dina ögon och den känsliga huden runt dem. 5-10 % av all hudcancer börjar runt ögonen.

För allt annat om solglasögon, läs vår ultimata guide till solglasögon.

Om du är redo att köpa solglasögon med rätt skydd, se hela vårt sortiment av solglasögon här.