Få innan jul – beställ innan kl 16:00 måndag 18 december

Få innan jul – beställ innan kl 16:00 måndag

18 december

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 45 kr - Fraktfritt över 449 kr-
Kontakta Oss

Solglasögon – skydda dina ögon mot solen

Oavsett om du ska till stranden, vandra eller pendlar till jobbet, att skydda dina ögon är lika viktigt som att skydda huden mot solens skadliga strålar.

När du var barn, spenderades dina barndomssomrar att vara insmord med solskyddsfaktor 50? Ett lager som din mamma konstant byggde på var gång du kom upp ur vattnet.

Det är inte förvånande... men hon hade rätt.

Skydda dig mot solens skadliga UV-strålar, det är det bästa sättet att minska risken för hudcancer och tidig åldring av huden. Men solskyddet sträcker sig längre än att smörja in sig med kräm.

Det ser inte bara bra ut... att bära solglasögon är ett av de viktigaste sakerna du kan göra för att skydda dig själv mot skadliga UV-strålar. Att välja ett par online kan vara svårt. Men med rätt kunskap om vad du söker kommer du se världen klarare på nolltid.

Innan du bestämmer dig mellan pilotsolglasögon, ögonbrynssolglasögon eller ett par clip-on, låt oss ta en titt på de viktiga anledningarna bakom att bära solglasögon – nämligen solskyddet.

Säkerhet först och främst. Din mamma kommer bli så stolt.

1 Solglasögon – skydda dina ögon mot solen1.1 Solglasögon med uv-skydd1.2 Polariserade solglasögon1.3 Herrsolglasögon & stil1.4 Hur du gör rent och putsar dina solglasögon1.5 Ni frågade – vi svarade

Solglasögon med UV-skydd

Solen utstrålar energi i många former. Men det är ultravioletta (UVA + UVB) stålar som man ska se upp för.

Med ett minskande ozonlager (tack, klimatförändring) når större mängder UVA och UVB-strålar vår planet. Dessa strålar påverkar ögonen och ökar risen för starr och andra synskadande effekter så som blindhet, ögoncancer samt fotokeratit (typ som solbränna... men i dina ögon).

Ungefär som när plast och tidningar blir gula när de utsätts för solen under en längre perioder kan lång exponering av solljus även orsaka fotoåldra den känsliga hud runt ögonen och själva linsen.

Och man trodde att sätta solkräm på näsan var nog.

När bör du bära solglasögon med UV-skydd?

Enligt WHO, är sommarsolen som mest intensiv mellan 9:00 och 15:00, då 75 % av den dagliga UV-strålningen når Jordens yta. Lägg även till naturlig reflektion från snö, vatten och motorvägen så stirrar du på dubbelt så mycket strålning.

Skydda dina ögon under de hårdaste timmarna 9:00-15:00.

Kom ihåg att solskador även sker under våren, hösten och vintern. Bär UV-blockerande solglasögon och en huvudbonad med skärm/brätte när du är i solen. Ett enkelt sätt är att komma ihåg att ju kortare din skugga är, desto större mängd UV utsätts du för.

Låt inte en molnig dag lura dig. UV-strålar är bestämda och går igenom molnen.

Tips när du ska shoppa herrsolglasögon med UV-skydd

Läs alltid beskrivningen innan du köper ett par solglasögon med UV-skydd och köp ett par som blockerar 99-100 % av UVA- och UVB-strålarna. Tänk på att UV-blockerande inte är samma sak som polarisering. Polariserade solglasögon beskrivs som det.

Vad betyder UV400-skydd? Det innebär att de blockerar UV-strålar som är kortare eller lika med 400 nanometer. Alla UV-strålar (UVA, UVB och UVC) är kortare eller lika med 400 nm och blockeras av glasen.

Föreställ dig att UV400 som ett fullt skydd mot solens total UV-strålning.

Är solglasögon med 100 % UVA/UVB-skydd bättre än de med UV400-skydd? Nej, du skyddas av båda. De två blockerar skadliga UVA- och UVB-strålar och erbjuder det skydd dina ögon behöver.

UV-strålar når ögonen från alla sidor... inte bara framifrån. Tänk på det när du funderar på att köpa wrap-around solglasögon eller små runda solglasögon.

Oavsett hur smart reklamen är, följande har ingen betydelse för UV-skydd:

 • Pris – Till och med billiga solglasögon kan erbjuda 100 % skydd mot skadliga UV-strålar
 • Glasfärg & -mörker – Glaset i solglasögonen behandlas med UV-absorberande kemikalier så de blockerar skadligt UV. Dessa kemikalier saknar färg, vilket gör att
  solglasögon med klara glas kan blockera skadliga UV-strålar lika bra som mörkfärgade solglasögon.
 • Polarisering – Polariserade solglasögon har designats för att minska bländningen av reflekterande ljus, inte blockera UV-strålar. Som tur är har de flesta av Trendhims solglasögon både 100 % UV-skydd och polariserade glas.

Polariserade solglasögon

Vi danskar väntar hela året för de långa dagarna som är vår korta sommar... och sen kisar vi oss igenom det eftersom vi glömt hur ljus solen kan vara.

Med polariserade glas må göra så du slipper kisa, men det skyddar inte mot UV-strålar. Bländningsminskining och UV-skydd är 2 skilda behandlingar för ett par solglasögon. Kolla beskrivningen och se till att ditt nästa par har båda.

Vad är polariserade solglasögon?

Polariserade solglasögon har polariserade glas. De ger ett lager skydd för ögonen mot glans och bländande ljus som reflekteras av horisontala ytor.

Solglasögon med polarisering är väldigt bra när man är utomhus, nära vatten eller snö och när man kör en snöig eller ljus dag.

Hur fungerar polariserade solglasögon?

Vi är inte fysiker, men vi vet att ljuset oftast bryts vid olika vinklar och reflekteras av ytor. Det händer när objekt har en ojämn yta.

Om ytan är jämn – som på motorvägen framför dig, stranden en lugn dag eller glaset på bilruta – då reflekteras glaset i en vinkel... den som går rakt mot dina ögon.

Det är vad bländning är. Då var undervisningen slut för idag.

Polariserade solglasögon låter vertikalt ljus nå ögonen medan det blockerar horisontalt ljus.

Polariserade solglasögon har glas med en särskild kemikalie som filtrerar ljuset genom att skapa vertikala öppningar. Det innebär att endast ljusstrålar som kommer mot ögonen vertikalt kan komma igenom.

Tänk på den här kemikalien och dess molekyler som persienner. Varje lamell låter endast ljus att passera mellan dem. Allt annat ljus blockeras.

Polariserade glas gör samma sak, men vertikalt. Vertikalt ljus når ögonen medan de horisontala ljusvågorna – bländningen – blockeras. Som resultat ser du allt lite mörkare än vanligt med polariserade solglasögon, men detaljerna är lättare att se och det är tydligare detaljer.

När bör du bära polariserade solglasögon?

Precis som risken för solrelaterade ögonskador är högre vid vissa punkter, så är risken för bländning det.

Vatten, snö och bilar kan reflektera ljus i dina ögon och, eftersom reflekterad UV kan skada hud och ögon lika mycket som direkt UV, det är som att få en dubbel dos av skadlig strålning. European Code Against Cancer varnar för att snö reflekterar upp till 85 % UV och vatten mellan 5-10 %.

Du kan ha svårigheter att se bilder på LCD-skärmar (liquid crystal display) så som smartphones, bilens instrumentbräda eller bankomaten. Det är inget större problem om du inte flyger ett flygplan och vill kunna se allt klart. För alla passagerares skull, ta av dig solglasögonen.

Hur du väljer de bästa polariserade solglasögonen

Precis som när du ska köpa solglasögon med UV-skydd är det viktigt att läsa beskrivningen.

 1. Välj100 – Den viktigaste saken att titta efter när du köper polariserade solglasögon är att de även blockerar 100 % UV-strålning
 2. Tänk stort – Om du verkligen vill vara helt säker, titta på wrap-around solglasögon för att minska UV som kommer in från sidorna.
 3. Bry dig inte om färg – Mörka glas eller speglande glas kan se snyggt ut, men det reducerar inte bländande ljus eller skyddar ögonen
 4. Glöm priset – Solglasögon för killar behöver inte kosta en förmögenhet för att göra det som krävs. Välj ett par med 100 % UV-skydd och polariserade glas... inte efter prislappen.

Herrsolglasögon & stil

Om det inte är kristallklart ännu... de bästa herrsolglasögonen är de som totalt skyddar mot solens skadliga UV-strålar och minskar bländningen med polariserade glas.

Nu när du vet vad du ska leta efter återstår frågan vilken sort stil som passar dig bäst.

Solglasögon & ansiktsform

Att shoppa solglasögon på nätet är inte lika lätt som att gå in i en affär och pröva en miljon olika par.

Vi frågade en professionell MUA och stylist, Cianne Denize om hennes tips när man väljer rätt solglasögon för de 4 huvudkategorierna av ansiktsformer – fyrkantig, oval, rund och hjärtformad – utan att behöva pröva dem.

Oval ansiktsform

Vad är en oval ansiktsform? “Ett ovalt ansikte är när längden är längre än kindbenens bredd. Den här killen har även en bredare pannan är käklinje."

Solglasögon för oval ansiktsform “Det är en välbalanserad ansiktsform och ser bra ut till de flesta solglasögonstilarna.

Det bästa paret är de som framhäver starka punkter i ansiktet och som tonar ner de svagare. Det innebär att den med ovalt ansikte bör lägga till vinklar till de mjuka kurvorna.

Shoppa solglasögon med geometriska, rektangulära eller lätt fyrkantiga former så som pilotsolglasögon.”

Fyrkantig ansiktsform

Vad är en fyrkantig ansiktsform? “Den fyrkantiga ansiktsformen har typiskt sett en stark käklinje och definierade kindben.”

Solglasögon för fyrkantig ansiktsform “När du har en fyrkantig ansiktsform och ska köpa solglasögon, välj runda bågar för att mjuka upp dina starka ansiktsformer. Shoppa tårdroppsformade eller runda glas.

Soglasögon med tunnare bågar, som de tillverkade i metall, gör att ansiktet ser mjukare ut utan att förlora den maskulinitet som utstrålas av den fyrkantiga ansiktsformen.

Undvik fyrkantiga eller rektangulära former eftersom de får huvudet att se kortare ut genom att framhäva vinklarna i ansiktet. Och ingen vill ha ett kort huvud.”

Rund ansiktsform

Vad är en rund ansiktsform? “Män med ett runt ansikte har mycket gemensamt med de ovala. Det kännetecknas av mjuka former och lätt rundad käklinje och ögonbryn.

Käkbenen är oftast större och en smalare panna som nästan är symmetrisk med käklinjen."ine.”

Solglasögon för rund ansiktsform “Välj vinklar! Nyckeln för solglasögon för killar med runt ansikte är att få ansiktet att se längre ut.

Om du har en rund ansiktsform kommer fyrkantiga och rektangulära solglasögon bryta upp det mjuka, slimma kinderna och hjälpa till att få ansiktet att se smalare och längre ut.

Vinklade och geometriska solglasögon ger skarpare linjer och skapar balans mellan de runda kurvorna i ansiktet och bågarnas rena lunjer. För män, bär tjockare bågare för att få mer bredd.

Herrsolglasögon med gradientglas ger ytterligare en nivå av förlängning.

Undvik runda solglasögon eller andra par som framhäver rundning och kurvor i ansiktet."

Hjärtformat ansikte

Vad är ett hjärtformat ansikte? “Män med hjärtformade ansikte har bredare panna och ögonbryn i jämförelse med kindbenen och en spetsig haka.

Vissa stylister anser att det är den mest mångsidiga ansiktsformen, men jag anser att den ovala är lättare att hitta solglasögon till."

Solglasögon för ett hjärtformat ansikte “Män som välsignats med ett hjärtformat ansikte ser bäst ut i mellanstora solglasögon som balanserar ut den smala hakan och stora pannan med ögonbryn.

Pilotsolglasögon ser riktigt bra ut och har en bredare bottendel som balanserar ut hakans bredd.

Jag föreslår att undvika mörkare färger eftersom de skär en linje genom ansiktet. Välj istället Kantfria eller ljusfärgade bågar. Om du inte gillar kantlösa, välj i sådant fall tunna metallbågar.

Och köp inte runda solglasögon eftersom det kommer dra blickarna till pannan och får den att se större ut."

Men om ditt ansikte inte är perfekt?

Vad händer om ditt ansikte innehåller särdrag som du är generad över?

Vi frågade Cianne Denize för stiltips som hon använder för allt från Netflix-serier till tidningsledare.

 • Stor näsa – “För killar med stor näsa, bär ögonbrynssolglasögon. Det drar blickarna mot dina ögon och öron istället för näsan"
 • Stor panna – “Om du är orolig för att alla stirrar på din panna, välj ett par pilotsolglasögon. Stilen ser bra ut på de flesta ansiktsformerna och distraherar andra mot en stor panna"
 • Nära ögon – “Om dina ögon är nära varandra, bär ett par solglasögon med klara bågar. Undvik något som är för brett, då kan det se ut som om du är skelögd istället"
 • Litet ansikte – “När du vill att ditt ansikte ska se längre ut, välj ett par kantlösa solglasögon eller ett par med hög näsbrygga. De skapar fokus på ansiktets kanter"

Vilken glasfärg är bäst i solglasögon?

Medan nyans och färg i glasen på solglasögonen inte är viktigt för UV-skydd eller polarisering, är färgen du väljer som påverkar hur mycket synligt ljus som når dina ögon och hur väl du ser andra färger.

Mörka färger – grått och brunt – passar bra för dagliga aktiviteter. Mörka solglasögon minskar risken att överanstränga ögonen i ljusa miljöer.

 • Grått är en populär färg i många solglasögon för män och låter ögonen se färger i deras renaste form
 • Bärnsten och bruna glas kan förvränga färger något, men deras nyans verkar öka kontrasten mot gröna och blå bakgrunder så som gräs och himmel.

Ljusa färger – gult, orange och ros – passar bäst för mellan till lågt ljus och är oftast i form av wrap-around solglasögon och andra sportsolglasögon för killar.

 • Gula och orange-färgade glas kan öka kontrasten och få föremål att se skarpare ut
 • Ros-färgade glas, som gula och orangea, ger gott djupseende och förstärker kontraster, vilket får omgivningen att verkar ljusare

Hur du gör rent och putsar dina solglasögon

Hur många brukar andas på solglasögonen för att sedan gnida av dem med sin tröja?

Medan det kan hjälpa att bli av med fläcken du var ute efter... finns det en ökad risk att du repar glasen.

Att använda pappershanddukar eller en näsduk är lika illa. Eftersom båda praktiskt taget är trä är de sträva och gör solglasögonen dammigare än när du började torka.

Bästa sättet att göra rent ett par solglasögon...

 1. Gör rent nässadlarna först. Delarna som faktiskt rör vid ditt ansikte är troligen smutsigast. De innefattar där det rör vid näsan, tinningar och öron. Torka av det med en osträv mikrofiberduk
 2. Skölj med vatten. Fyll handfatet med varmt vatten och lägg till några droppar milt, fuktfritt diskmedel. Lägg i glasögonen för att få av alla smuts, sand och damm. Gnid försiktigt med fingrarna över glasen för att ta bort eventuell solkräm och -olja
 3. Torka. Ta ur vattnet och torka med en ren, luddfri mikrofiberduk

Hur man tar bort repor på solglasögon

Tja, det här är pinsamt. Tyvärr, har dina solglasögon en gång repats är de repade.

Med ditt nästa par, följ rengöringsinstruktionerna ovan för att minska risken för repning.

Ni frågade – Vi svarade

Är billiga solglasögon dåliga för ögonen? Är dyra solglasögon bättre?

Den viktigaste faktorn när du köper solglasögon för män är om de erbjuder 100 % UV-skydd eller itne.

Läs beskrivningen. Om de erbjuder skydd och polariserade glas som du är ute efter, högt eller lågt pris är troligen på grund av märket, materialet eller designen.

Är clip-on solglasögon lika bra som vanliga solglasögon?

Clip-ons är bra för personer som fått sina glasögon hos optikern eller ett favoritpar med blåljusblockering

Så länge dina clip-ons erbjuder 100 % UV-skydd och polarisering så är det inga problem.

Bör solglasögon täcka dina ögonbryn?

För killar bör solglasögonens överkant gå i linje med ögonbrynen. För mycket ögonbryn ovanför solglasögonen kommer göra att du får ett konstant förvånat utseende.

Borde jag skaffa ett par polariserade solglasögon?

Om du åker skidor, vattenskidor, golfar, fiskar, sportar utomhus, cyklar eller kör bör du fundera på att skaffa ett par polariserade solglasögon.

Vad gäller synen är bländning både irriterande och farligt. Att ha ljus som sticker dig i ögonen från en reflektion från bilen framför dig är farligt.

Eftersom många solglasögon för män kommer med polariserade glas är det inte en situation där du väljer UV-skydd framför bländskyddande glas. Och med så många stilar att välja på är det bara lättare att välja.

Kan gamla solglasögon ändå skydda mina ögon?

Om du bär dina favoritsolglasögon i flera år kanske du undrar om de fortfarande skyddar mot skadlig UV.

Forskning ger inget tydligt eller direkt svar. Om du vet att du köpte dem med 100 % UV-skydd är det enda sättet att veta om de fortfarande funkar att ta dem till en optiker och få dem testade.

Eller... spara den resan och köp ett par nya för att vara på den säkra sidan.

När borde du inte bära solglasögon?

Att det är viktigt att skydda ögonen mot skadligt ultraviolett ljus inte är uppenbart nu... då kanske du behöver kolla upp synen.

Å andra sidan säger forskningen att personer som exponeras för höga nivåer ljus under morgonen brukar sova bättre än de som inte gör det. Det är på grund av att solljuset hjälper att ställa kroppens inre klocka och regulerar sömnen.

Forskning säger att gå utan solglasögon till ungefär 9:00 på morgonen är en bra idé... om du inte stirrar på solen eller arbetar/spelar i extremt ljusa omfattningar med mycket bländning.