365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 45 kr - Fraktfritt över 449 kr-
Kontakta Oss

VARFÖR ÄLSKAR VI AUTOMATISKA MEKANISKA KLOCKOR?

Allt du behöver veta om en av människans viktigaste uppfinningar.

Vi brukar älska saker som funkar extremt bra – även om vi inte fattar hur. I den här artikeln lyfter vi dimman kring mekaniska klockors funktion för att låta din nyfikenhet tillfredställas.

Mekaniska klockor, särskilt skelettklockor,är otroliga hantverk. De små kugghjulen, fjädrar och juvellager hypnotiserar en när den transformerar kraft från ett element till ett annat i en vackert koordinerad dans som korrekt visar tidens gång.

1 Varför älskar vi automatiska mekaniska klockor?1.1 Hur vi skapade mekaniska klockor1.2 Typer av mekaniska klockor1.3 Hur mekaniska klockor fungerar1.4 Vilken sorts mekanisk klocka för män borde jag bära?1.5 Ni frågade – vi svarade

HUR VI SKAPADE MEKANISKA KLOCKOR

Den första klockan var ett solur. Som klocka visar den tiden rätt så korrekt. Det är synd att de bara funkar hälften av tiden och endast när vädret tillåter det. Genom historien har vi kommit på många olika sätt att mäta och visa tiden, från vattenklockor till timglas till ljusklockor och mer. I asiatisk kultur fanns rökelseklockor som visade tiden genom dofterna som lösgjordes från experttillverkade rökelsehållare.

Tidiga klockor var gick oftast fel. Fjädrar drev visarna över urtavlan, men deras hastighet varierade beroende på fjäderns spänning. De gick alltid för snabbt på morgonen och saktare under dagen. Vissa av oss önskar att så fortfarande var fallet.

1655 tillverkade den nederländske uppfinnaren Christiaan Huygens klockor som var 60 gånger mer korrekta med, det var pendelklockorna. Den revolutionerande uppfinningen var att introducera den första harmoniska oscillerandet för korrekt tidshållning. Kraftkällan i dessa klockor var vikter som drev kugghjulen och pendeln. Pendeln satt samman med ankaret så att varje svängning lätt kugghjulen röra sig en särskild mängd. Eftersom gravitationskraften är konstant för vikterna gjorde att pendeln drev klockorna konsekvent och lika. Samma princip pågick för de motstående rörelserna med huvudfjädern och spiralfjäderns funktion på balanshjulet i moderna mekaniska klockor.

TYPER AV MEKANISKA KLOCKOR

Mekaniska klockor kommer i tre variationer – mekaniska, automatiska och automatiska mekaniska. Alla tre har en huvudfjäder som dess primära kraftkälla som behöver vridas upp och skillnaden ligger i hur den vrids upp.

MEKANISKA KLOCKOR

En mekanisk klocka kan endast vridas upp med kronan. Det här är den vanligaste sortens urverk för fickur och mekaniska vintageklockor. När man roterar kronan vrids huvudfjädern upp, vilket lägger till kraft i klockans kraftkälla.

AUTOMATISKA KLOCKOR

Helautomatiska klockor är ovanliga, men de finns. De kan inte vridas upp med kronan, de vrids endast upp av klockans rörelse. Bakom boettens baksida finns en halvmånsformad vikt som oscillerar. Den här rotorvikten vrider upp klockan medan du rör din arm, den svänger på insidan medan du rör din arm. Tanken är att du ska bära en automatisk klocka varje dag, då byggs nog mycket energi upp under dagen så den fortsätter ticka under natten och ska inte stanna alls. Ta på den nästa morgon och gå till jobbet, du kommer generera nog kraft för att klockan så ticka kontinuerligt. Om den däremot skulle stanna kan du behöva skaka den lite innan den börjar igen. Var inte för hårdhänt. Fjädrarna och kugghjulen gillar inte det.

AUTOMATISKA MEKANISKA KLOCKOR

De flesta moderna mekaniska klockor kommer med ett automatiskt mekaniskt urverk. De kan vridas upp med kronan och håller sig uppvridna genom dina armrörelser. Om din automatiska mekaniska klocka har stannat, vrid bara kronan några gånger tills du ser sekundvisaren börja röra sig. Då är det säkert att ta på sig klockan igen och rotorvikten kommer göra resten.

HUR MEKANISKA KLOCKOR FUNGERAR

Oavsett vilket sätt mekaniska klockor får extra kraft till huvudfjädern så är det här dansen börjar. Om du tar ut huvudfjädern ur sin hylsa skulle den snabbt veckla ut sig till en 20-30 cm lång stålbit. Det är den formen den konstant försöker återkomma till och det är den kraften som driver klockan.

Från huvudfjädern går energin genom kugghjulståget. Det är de kuddhjul som driver visarna och olika komplikationer som kan finnas i din klocka, så som kronometer, datumfönster, månfasfönster, etc. Hur många kugghjul din klocka har beror på antalet komplikationer.

Rörelsen gör en 12/1 hastighetsreduktion för minutvisarens rörelse mot timvisaren. När du drar ut kronan för att ställa in tiden ansluts den till rörelsen och låter de roteras fritt när du vrider kronan. När du trycker in kronan återkopplas rörelsen till kugghjulståget och klockan börjar ticka igen.

Det tickande hjärtat i din klocka – och en av de viktigaste delarna – är spärrhaken och balanshjulet. När energin flödar in i balanshjulet svänger det fram och tillbaka i en stadig rytm. Den här rytmen hålls av spärrhaken som trycker mot kraften som kommer från huvudfjädern. Utan det här mottrycket skulle visarna röra sig otroligt snabbt medans huvudfjädern vrider ner sig på en gång. Vikten i balanshjulet ger rörelse, vilket får den att trycka mot spärrhaken. Spärrhaken är starkare än huvudfjädern och trycker tillbaka balanshjulet. Ju mer energi du har lagrat i huvudfjädern, desto längre och snabbare rör sig balanshjulet. Mindre kraft innebär långsammare och kortare rörelse.

Ankaret rörs av balanshjulet. Juvelnål på balanshjulet stöter mot ankaret och trycker det åt sidan och lösgjör spärrhaken på en sidan och omfattar den på den andra. När balanshjulet svänger tillbaka trycker de undan spärrhaken igen. Dessa inkrement i det finstämda urverket och låter ankarets juveler omfatta spärrhaken är det som tickar i klockan. Sprialfjädern har reguleringsnålar, som låter klockmakare justera spänningen om din klocka går för snabbt eller långsamt. En expertstämd klocka har en precision till 2-3 sekunder per dag.

Skelettklockor låter dig se dansen medan din klocka tickar men de anses ibland vara svårare att avläsa då visarna lätt försvinner i den komplexa urverksbakgrunden. Som tur är har vi flera olika designer som fixar det problemet, så som våra Fenes- och Cor-kollektioner. För att se helt är våra Dante och Mamut-kollektioner ypperliga alternativ.

VILKEN SORTS MEKANISK KLOCKA FÖR MÄN BORDE JAG BÄRA?

Om du bär killen som bär väst är ett mekaniskt fickurden ultimata kronan på verket. Om du är en otroligt nyfiken själ som bara måste veta hur saker och ting fungerar är en skelettklocka perfekt för dig då den visar upp din nyfikenhet. För de som uppskattar klassisk, ren design kommer en automatisk mekanisk klocka med minimala komplikationer passa dig bra och hålla längre. Variationen av mekaniska klockor på marknaden är så gott som oändlig. Du kommer definitivt hitta en som passar din karaktär och estetiska smak.

NI FRÅGADE – VI SVARADE

CHANS ATT VINNA 5 000 KR

Registrera för återkommande stiltips, specialerbjudanden och info om nya produktlanseringar. Du kommer automatiskt vara med i den månatliga utlottningen av ett presentkort värt 5 000 kr.

Jag känner till Trendhims Sekretesspolicy. Säg upp prenumeration när som helst.