365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 35 kr - Gratis över 449 kr-
010-750 27 71 - (arbetsdagar 9:00-16:00)

Påminnelse om döden

Vi har skapat en dödskalleklocka

Memento Mori är en statement-accessoar. Dess mörka estetik och dödskallemotiv gör att den hör hämma i garderoben hos en sångare för ett heavy metal-band, men inspirationen kommer från en mer universal tanke – önskan att leva i nuet. Att leva en berättelse värd att berätta.

Den stoiske filosofen Epicetus uppmanade sina studenter att påminna sig själva att de var dödliga när de kysste sina närmsta som "de som står bakom män i deras triumfer och påminner dem att de är dödliga." Faktum är att även så långt tillbaka som under Sokrates tid hade man uppmanat att meditera över döden som en väg till självuppfyllelse.

Det är en morbid och obehaglig tanke, men som alla som haft en nära upplevelse av sin egen dödlighet kommer säga är att inget sätter ett tydligare perspektiv på livet än dess oundvikliga slut presenterat på ett silverfat – eller i Memento Moris fall, ett fat i kirurgiskt stål.

Med lanseringen av Memento Mori fickuret, det omdesignade armbandsuret och en ny limited edition ville vi ta en titt på inspirationen till klockan och designprocessen.

Memento Mori

Vad innebär döden för dig?

För vissa representerar dödskallen döden. För andra, som konstnären Quang Ramsing Fleuret, representerar den ett liv som har levts. Vad du än tror händer oss efter döden känner vi bara till att vi överlever den genom berättelser delade av andra om oss när vi väl är borta. Vi har lämnat jordelivet och kommer inte lägga till fler kapitel i boken om våra liv, så det är upp till oss att det som skrivs i dessa böcker är episka. En fängslande novell överlever utdragna tråkiga romaner eftersom det är det liv de flesta av oss vill leva. Vi drömmer om fantastiska saker, intriger och äventyr, men väldigt få av oss har modet att skapa ett sådant liv för oss själva. Memento Mori-klockan designades som ett sätt att pusha framåt mot det liv du vill leva eller att ges som present till någon som har en oförverkligad dröm.

Memento Moris konstnärliga trop associeras med användandet av dödskallar, timglas, ruttnande frukt eller flackande stearinljus som får oss att tänka på konceptet om dödligheten och för oss var dödskallen det tydligaste sättet att blåsa liv i det konceptet. Och, ett timglas på en klocka är motsägelsefullt, så en dödskalle på en klocka tar fram två av de starkaste symbolerna för dödlighet och binder dem samman - tidens gång och dess slut. Det tuffare beslutet var mellan urverk, urtavla och boettbaksida.

Ambition möter begränsning

Hur vi designade Memento Mori

Ett kvartsurverk är lättare, tunnare och billigare än ett automatiskt mekaniskt urverk och mer pålitligt. Däremot finns det något visst att vrida upp en klocka som förstärker tanken om att tiden är begränsad. Det gör konceptet mer fysiskt, på ett sätt – ger det liv. Beslutet var att välja kvartsurverk hade mer med urtavlan att göra än själva klockverket.

De tre vanligaste sätten en urtavla ges motiv:

  • Ett enkelt tryck. Dödskallen trycks på urtavlan innan klockan monteras. Det är det billigaste sättet att dekorera en urtavla och det minst slitstarka. Men eftersom det är på insidan boetten kan inte mycket skada färgen annat än det som förstör klockan på samma gång, vilket är anledningen till att många tillverkare gör detta som en prisvärd metod.
  • PVD -beläggning/plätering. Den här processen tillåter ett ultratunt och slitstarkt metalltryck på urtavlan innan montering. Deras glans är iögonfallande och påverkar inte klockans tjocklek, men det ser platt ut. Vackert och glansigt men saknar djup.
  • Prägling. Den tunna metallplattan som utgör urtavlan placeras i en maskinpress som böjer den efter en form. Det resulterar i ett tredimensionellt motiv som har skuggor och fångar ljuset med sina kurvor. Den här sortens urtavla får klockan att kännas mer "levande" än platta ytor men ger mer tjocklek och vikt i klockan. Plus att det är dyrare.

Vi ville att Memento Mori-klockan skulle se fantastisk ut. Vi ville att den skulle bli ett statement. Därför valde vi två av de dyraste alternativen på listan. Hela urtavlan präglades först med dödskalle och textdesignen och sedan fick den en svart PVD-beläggning. Sen bokstäver och siffror i metallgrå PVD. Det gav en vacker kontrast i designen. Tjockleken och vikten påverkade något vårt val av mekanism. Att lägga till allt det i en mekanisk klocka hade resulterat i en tjock, tung och klumpig pjäs. Vi ville att det skulle vara en statement-klocka, inte en utstickande klump på handleden.

Att välja ett kvartsurverk gav oss möjligheten att dekorera klockans baksida från tråkig platt rostfritt stål till något mer intressant. För att summera inspirationen för Memento Mori lät vi etsa orden "Don't tell me how to live" på den mattsvarta baksidan.

Nästa steg

Vår inspirationskällan: Du

Den första utgåvan av Memento Mori var otroligt populär och vi ville snart expandera det med fler alternativ. Vi älskar kundfeedback eftersom det hjälper oss att hitta rätt väg. Vi har hundratals idéer om vad som vi ska göra härnäst, men utan dig hade de bara fortsatt vara idéer. Det mest efterfrågade tillägget i Memento Mori-kollektionen var ett fickur. Och baserat på beställningshistorik har vi lärt oss att en Memento Mori med stålband hade varit ett välkomnat tillägg med.

Vi började då även tänka på hur vi skulle kunna göra varje Memento Mori unik. Vi har ett brett utbud av naturstenssmycken och många älskar att ingen sten är den andra lik. Det fick oss att tänka på Memento Mori-klockor där det satt stenar i dödskallens ögon, var och en unik eller forma hela urtavlan från natursten, men ingen av dem visade sig kunna utföras i praktiken. Svaret ligger i metoden för att forma stålet där varje sak får unika mönster. Boetten och urtavlan i vår nya limited edition Memento Mori-klockor är tillverkade i damaskusstål, vilket innebär att var och en har ett unikt mönster. Den du bär på din handled är unikt din.

Missa inte

Tiden är begränsad

De nya Memento Mori lanseras snart och om du vill ha en större chans att kunna köpa limited edition innan det säljs slut, registrera dig nu för att få information om deras lansering. Vi kommer skicka ett mejl till dig så snart den nya kollektionen bli tillgänglig och ger dig tidig tillgång till våra nya kollektionen i framtiden så att du kan köpa fler limited edition-produkter samt exklusiva Trendhim Tribe-erbjudanden!

Jag känner till Trendhims Sekretesspolicy. Säg upp prenumeration när som helst.