365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 595 kr-
Kontakta Oss

Hur du justerar storleken på din ring

Så, dina fingrar har ändrat form och nu passar inte dina ringar längre.

I den här artikeln finns allt du behöver veta om att ändra storlek på din ring, oavsett om den ska bli större eller mindre.

1 Hur du justerar storleken på din ring1.1 Hur man gör en ring mindre1.2 Hur man gör en ring större1.3 Vilka ringar kan inte storleksjusteras?1.4 Kan man ändra storleken på en ring själv?

Hur man gör en ring mindre

1. Storlekspärlor

Såna här små kulor av ädelmetall lägger en guldsmed till på insidan av ringen för att få den att sitta bra. De är semi-permanenta, men lätt att ta bort om du behöver ändra storlek på ringen igen senare.

2. Spiralformad ringjusterare

En metall- eller silikonfjäder som du lindar runt insidan av din ring för att få den att sitta bättre. Den är fjädrande, därav namnet, och kan lindas runt och tas av när du vill. Perfekt för att kunna ha en ring på flera olika fingrar.

3. Invändig ringjusterare

Det här är en liten remsa av metall, silikon, gummi eller till och med skumplast som sätts in på insidan av en ring. Vi rekommenderar den här metoden eftersom den är osynlig och lätt att ta bort om du vill byta finger. Ta reda på mer

4. Klyv och förminska

Att ta bort en liten bit av ringen och sen löda ihop den igen är en permanent lösning som bara bör utföras av en expert. Men även då kan det tyvärr lämna ett synligt märke på din ring.

5. DIY silikonjusterare

Rengör och torka insidan av ringen noggrant och applicera ett tunt lager akvariesilikon. Släta ut och låt torka. Den här metoden går att ta bort, är bekväm och hållbar, idealisk för att göra en icke-invasiv och flexibel storleksjustering som gör att ringen passar perfekt på ditt finger.

Hur man gör en ring större

1. Töj ut den

Med specialverktyg kan man göra en ring lite större genom att töja ut den. Den metoden fungerar bara för små justeringar och inte för titan, rostfritt stål, tungsten och andra väldigt hårda metaller.

2. Klyv och lägg till

Det här innebär att man klyver ringen och lägger till en extra metallbit i mellanrummet som uppstår. Även det bör göras av en expert och kan lämna ett synligt märke.

Vilka ringar kan inte storleksjusteras?

De flesta ringar av ädelmetaller som guld, silver eller platina kan storleksjusteras. Ringar med ett helt diamant- eller ädelstensband, t.ex. evighetsringar, kan inte ändras i storlek utan att designen påverkas. Detsamma gäller ringar av tungsten, rostfritt stål eller andra hårda metaller och ringar med natursten eller träinlägg.

Och till sist, den stora frågan:

Kan man ändra storleken på en ring själv?

I vissa fall, ja.

  1. Gör ringen mindre med silikon: Du kan lägga ett silikonskikt på insidan av ringen så den sitter åt bättre.
  2. Använd en hammare: Du kan töja ut en ring genom att hamra lätt på den, men var väldigt försiktig så du inte skadar ringen. Vi rekommenderar inte att du gör det med värdefulla ringar, eftersom det är för riskfyllt. Ta med den till en guldsmed istället.
  3. Töj med tång: Detta kräver ett speciellt verktyg för att töja ringar och en hel del varsamhet. Om du inte är försiktig kan du lätt töja ringen tills den går av.
  4. Gör den mindre med tång: Du kan göra en ring mindre genom att trycka samman den med en tång. Vi rekommenderar inte den metoden för ringar som du är rädd om, då du kan skada ringen permanent.

Så där har ni det, mina herrar. Det finns gott om icke-permanenta lösningar för att göra ringar mindre, men för att göra dem större bör man överlåta proceduren till en expert. Den bästa lösningen: välj en ring som passar ditt finger. Läs den här artikeln om hur du hittar din ringstorlek och se vårt urval av herringar här.