Spara 20 % på alla solglögon

Spara 20 % på alla solglögon

365-dagars returpolicy - utan frågor!
Frakt 50 kr - Fraktfritt över 595 kr-
Kontakta Oss
Bli medlem i Trendhim Tribe

Bli medlem i Tribe och få exklusiva rabatter, stilinspiration och mer!

Genom att registrera fin e-post godkänner du vår Integritetsspolicy och godkänner att mottaga e-posterbjudanden och nyheter om våra produkter. Du kan bryta prenumerationen och gå ur Tribe när som helst.

FEDORA-HATTAR

Fedora är höjden av klassisk huvudbonad för gentlemannen och blev populär under 1920-talet. I dag representerar den en viktig del av varje välklädd mans garderob. Använd rullgardinsmenyn för att hitta material och färgen du söker.

Hur du mäter
kr
kr
16 produkter

VAD ÄR EN FEDORA?

Vad har Indiana Jones och Franks Sinatra gemensamt? De båda förstod stilen som Fedora-hatten erbjuder. en Fedora är tillverkad i mjuk filt med en intryckt kille som är cirka 11 cm hög och ett mjukt brätte som är 6,4 cm brett. Fedorans form har använts i andra hattar, så som Panamahattarna och trilby.

Fedoran varierar baserat på:

Brättet – en fedoras brätte kan bäras vinklat nedåt, uppåt eller som en 'snap-brim', där brättet bak är vänt uppåt och framme nedåt. Brättet kan komma i flera brädder, positioner och material från grovt, sytt, trimmat eller klara kanter.

Kullen – den övre delen av hatten, kullen, kan formas på olika sätt, men den vanligaste är tårformad. Diamant och mittenvikt är även populärt

Skåran – djup, längd och stil kan variera

Material & färg – de flesta Fedora-hattar är tillverkade i ullfilt. Filt är ett material genom packning av fibrerna. Fedoran kommer i flera färger, dock är svart, grått, mörkbrunt och khaki de populäraste färgerna

Hattband – Fedora är synonymt med ett tygband med rosett ovanför brättet. Vissa kommer med en dekorativ fjäder

VARFÖR EN FEDORA?

Den sanna historien bakom hatten förblir ett mysterium. Många påstår att det är en ordlek av namnet "Fédora" av den franske författaren Vitorien Sardou. En av de ledande rollerna, prinsessan Fédora Romanoff bar en liknande hatt som den vi nu känner som herrhatten Fedora. Sant eller ej, det är en bra historia.

Storbritanniens prins Edvard började bära Fedora under 1920-talet och den ersatte snart bowler, gubbkepsen och cylinderhattarna. Dess popularitet ökade under 20-talets förbudstid och gangsters i USA. Den kom även stort bland Hollywood-stjärnor under 40 och 50-talet. Den må inte vara lika vanliga som den en gång var, dock är den en viktig för den välklädde, hipstern och även den moderne mannen.

HUR VÄLJER JAG EN FEDORA FÖR MÄN?

När du väljer en hatt ska du tänka på att brättet bör vara i proportion med din axlar. Smalt brätte för smalare kroppsform. Bredare brätte för breda axlar.

HUR DU HITTAR RÄTT STORLEK

Placera ett måttband runt huvudet där hattens svettband kommer vara

Låt ändarna mötas vid din panna

Se till att måttbandet inte sitter åt för hårt

Läs av omkretsen från måttbandet och välj din storlek

Olika hattar sitter olika på ditt huvud. Du kan föredra att luta hatten på ett särskilt sätt. Mät så att ditt måttband är där hattens svettband kommer vara. Hatten brukar oftast sitta mest bekvämt cirka 1 cm ovanför öronen.

Om ditt huvud är i den lägre delen av storleksintervallen, då kan ett par hattinlägg vara bra för att få en god passform.

VAR KAN JAG KÖPA EN FEDORA FÖR MÄN?

Om du söker efter Cavangh Edge, då behöver du försöka hitta och köpa en vintage fedorahatt eftersom den kanttekniken inte används längre. Annars erbjuder Fawler alternativ från bomull till ull och även fedora-inspirerade Panamahattar som är vävda av ecuadoriansk Toquilla-strå. Vi tror att både Frank och Indiana hade gillat vårt utbud.